Hoe maak je met je eigen handen een handmatige aardappelfrees?

Het kost veel tijd en energie om een ​​kwaliteitsaardappelgewas te telen. Om de aardappelknollen sterk te maken, moet u bij het telen van aardappelen regelmatig de grond losmaken. Dit zal de toevoer van zuurstof en vocht in de bodem verbeteren. Om dit te doen, is het beter om een ​​handmatige aardappelheuvel te gebruiken, waardoor het losmaken van de grond meerdere keren gemakkelijker wordt.

Waarom aardappelen kruipen?

Het is bekend dat het tijdens de actieve groei van aardappelstruiken nodig is om de aarde los te maken. Niet iedereen weet echter precies waarvoor de grond wordt losgemaakt en de aardappelheuvel wordt gebruikt.

Het losmaken van de grond met behulp van speciale apparatuur wordt uitgevoerd om zuurstof aan de grond te leveren en de plantengroei te versnellen. Als er regelmatig frisse lucht in de bodem wordt gebracht, verdubbelt de vorming van nieuwe wortelgewassen. Hierdoor zal de hoeveelheid van de totale oogst met 50% toenemen.

Wanneer aardappelen harken?

Nadat u zich vertrouwd heeft gemaakt met het doel om de grond los te maken, moet u beslissen wanneer u dit het beste kunt doen.

aardappelen hakken

Hilling wordt aanbevolen om op het meest geschikte tijdstip te worden uitgevoerd. Voor het eerst wordt de procedure uitgevoerd nadat de eerste opnames zijn verschenen. Bovendien moet hun hoogte minimaal 5–7 cm zijn, zodat de zaailingen duidelijk boven de grond te zien zijn.

Het is noodzakelijk om de grond 2-3 keer per seizoen los te maken met een aardappelheuvel. De procedure wordt herhaald wanneer de struiken tot twintig centimeter groeien. Tegelijkertijd wordt aanbevolen om vanavond of bij bewolkt weer te oefenen, zodat er geen zon is. Warme zonnige dagen zijn niet geschikt voor een dergelijke procedure, omdat in grote niet-gearceerde gebieden de heuvelachtige delen van de planten boven de grond kunnen doorbranden.

het losmaken van de grond

Het is ook nodig om de grond los te maken na regen en aanhoudende buien. Na neerslag wordt het oppervlak van de grond bedekt met een korst, waardoor het binnendringen van zuurstof in de bodem wordt voorkomen. Als je er niet tijdig vanaf komt, zullen de planten zich erger ontwikkelen.

Het ontwerp en het doel van de handmatige hiller

Er zijn twee hoofdsoorten zelfgemaakte aardappelrijders.

het is aanbevolen dat

Schijf

Het schijfvormige ontwerp ziet eruit als een klein frame waaraan verschillende metalen schijven zijn opgehangen. Dergelijke modellen zijn gemaakt van de volgende elementen:

 • twee schroeflijnen, die verantwoordelijk zijn voor het aanpassen van de rotatiesnelheid van de schijven;
 • T-vormige riem;
 • twee schijfbladen;
 • twee metalen rekken.

schijftype

Het belangrijkste voordeel van een zelfgemaakte handmatige aardappelmolen met schijven is de mogelijkheid om de rekken tussen de schijven aan te passen. Hierdoor kunt u zelf de meest geschikte rijafstand instellen. Let er bij het afstellen op dat de rekken zich op dezelfde afstand van de schijven bevinden. Als de afstand anders is, trekt een van hen de heuvel opzij.

metalen rekken

In de vorm van een ploeg

Het model, gemaakt in de vorm van een ploeg, wordt ook vaak gebruikt voor het verbouwen van land voor de aardappelteelt. Zo'n product is veel handiger dan een schijfmodel en stelt u in staat om snel te kruipen en zelfs te ploegen met een groot oppervlak. Om het harken te vergemakkelijken, raden ervaren tuiniers aan om het apparaat samen met een achterlooptrekker te gebruiken. Hierdoor wordt de tuin veel sneller losgemaakt.

in de vorm van een ploeg

DIY handmatige aardappelheuvel

Sommige groentetelers willen geen geld uitgeven om zo'n apparaat te kopen en proberen daarom zelf een handmatige hiller te maken.

Voordat u aan het werk gaat, moet u alle materialen en benodigde gereedschappen voorbereiden. Om een ​​structuur te maken, heb je het volgende nodig:

gebruikt voor de teelt

 • bladtractie met een dikte van 2–3 mm, met behulp waarvan de stortplaatsen worden gemaakt;
 • een holle buis van minimaal een meter lang voor het vervaardigen van de achterste en voorste stangen;
 • meter waterleiding, die nodig is bij het maken van een verticaal rek;
 • stalen plaat of vanglijn om de staander aan de frontstang te bevestigen;
 • gasbrander voor het verwarmen van metalen producten op de plaatsen van hun plooien;
 • molen voor het werken met gewrichten;
 • lasapparaat.

Om zelf een heuvel te maken, heb je een tekening nodig waarop de juiste locatie van alle componenten wordt weergegeven. Je kunt natuurlijk een product maken zonder hulp van een tekening. Het is echter waarschijnlijker dat een dergelijke heuvel van slechte kwaliteit is en snel zal breken.

blad ontwerp

Een verticale stand maken

Het is noodzakelijk om een ​​aardappelheuvel te maken vanuit een verticale standaard, die wordt beschouwd als de basis van de hele structuur. Hiervoor wordt een buis van ongeveer een meter lang voorbereid.

Om een ​​rek van hoge kwaliteit te maken, moet de buis 10-20 graden naar voren worden gebogen op een afstand van 300-400 mm vanaf het begin van de constructie. Een speciaal apparaat wordt gebruikt om metalen buizen te buigen - een pijpenbuiger. Niet iedereen heeft echter de mogelijkheid om het te gebruiken en moet alles met eigen handen doen. Om zelf een metalen buis te buigen, moet u:

Hiller tekening

 • giet rivierzand in de holte van de buis;
 • installeer pluggen aan de randen van de structuur die het zand zullen vasthouden;
 • de plaats waar de buis moet buigen, moet worden verwarmd met een soldeermachine;
 • buig voorzichtig de buis op het verwarmingspunt.

Sommige mensen proberen de bovenstaande stappen te herhalen, maar zonder zand te gebruiken. Zonder zand tussen de wanden van de verticale buis vervormt de vorm echter door verhitting en zal daarom zijn oorspronkelijke doorsnede niet kunnen behouden.

rechtopstaand rek

We maken voor- en achterstangen

Voor de achter- en fronthefinrichting heeft u een ¾ ”buis nodig. Het zal op dezelfde manier moeten worden gebogen als de buis bij het maken van de staander. Wanneer het product gebogen is, worden er aan de boven- en onderkant meerdere gaten in gemaakt, waar de plug zal worden geïnstalleerd. De gemaakte gaten zijn in de toekomst nodig om de hoogte van het rek te veranderen.

rivierzand

Bij het maken van een voorvork moet men rekening houden met de lengte van een persoon die gaat werken met een handgemaakte schijffrees voor zelfgemaakte aardappelen. Daarom is de frontstang zo ontworpen dat de vorken minimaal 60 cm lang zijn.Om de vork aan de staander te bevestigen, worden gaten geboord voor grote schroeven.

buig de buis

Dubbele vormploeg

Het maken van een handmatige ploeg voor het hakken van aardappelen is vrij eenvoudig. Hiervoor worden twee metalen platen met een dikte van minimaal 3-4 mm voorbereid.Ze moeten kleine halfronde bochten hebben om het gemakkelijker te maken om de grond los te maken. Een zelfgemaakte ploeg is bevestigd aan een verticaal rek. Voor een betrouwbaardere bevestiging van de constructie wordt een lasmachine gebruikt.

tractie terug

Ondersneden mes

Helemaal aan het einde wordt een snoeimes gemaakt voor de handmatige aardappelschijfmolen. Dit deel van de constructie is gemaakt van koolstofstaal, waaruit een mes met de vereiste lengte en diameter wordt gesneden. Na het uitsnijden van het product zal het precies onder een hoek van 40-45 graden geslepen moeten worden om een ​​scherp mes te creëren. Als het mes klaar is, wordt het aan de bovenste helft van het verticale rek gelast en worden de lasnaden geslepen met een slijper.

snoeimes

Hilling-technologie

Voordat u een aardappelheuvel gebruikt, moet u vertrouwd raken met de kenmerken van het losmaken van de aarde.

Eerst moet je het onkruid doorbreken in het gebied waar de aardappelen worden verbouwd. In dit geval kan het geplukte gras op het terrein worden achtergelaten om de aardappelstruiken te beschermen tegen de zonnestralen.

hilling technologie

Als al het onkruid eraf is gescheurd, kun je beginnen met het losmaken van de grond met een handgemaakte aardappelfrees. Dit gebeurt 's avonds of bij bewolkt weer. Bij het losmaken van de grond wordt de helmstok twee keer tussen de rijen aardappelen getrokken. Als er na het gebruik van een handmatig apparaat in sommige gebieden een korst onder de struiken achterblijft, moet u deze handmatig verwijderen met een gewone schoffel.

doe het zelf

Gevolgtrekking

Bij het telen van aardappelen moet je goed voor de aardappelstruiken zorgen. Om een ​​goede oogst te krijgen, is het aan te raden om de grond regelmatig los te maken. Om dit te doen, moet u een handmatige helmstok gebruiken, die de gevormde korst op de grond snel zal verwijderen.

opletten

Beoordelingen
 1. valentin47
  4.04.2019 09:55

  Toen ik al eens probeerde om in mijn eentje een heuvel te maken, viel ik na een paar keer gebruiken uit elkaar. Dit ontwerp lijkt stabieler te zijn. Ik zal het moeten proberen.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen