Hoe aardappelen op de juiste manier te planten en te verwerken met een achterlooptrekker

Het verbouwen van aardappelen wordt beschouwd als een van de meest tijdrovende soorten landbouwwerkzaamheden, zelfs als het gaat om een ​​kleine moestuin op een persoonlijk perceel. En als de aardappelplantages 10-15 hectare groot zijn, dan kan kleinschalige mechanisatie niet ontbreken. Het meest populaire apparaat dat het werk van een aardappelteler kan vergemakkelijken, is tegenwoordig een achterlooptractor. We zullen in meer detail bekijken hoe aardappelen worden geplant met behulp van een achterlooptrekker.

Wat is een achterlooptrekker?

Een achterlooptrekker is een zelfrijdend mechanisch apparaat waarmee u het gehele proces van het telen van aardappelen kunt automatiseren.

aardappelen verwerken

Het is een montage die bestaat uit de volgende hoofdcomponenten:

 • verbrandingsmotor;
 • transmissies;
 • een loopwerk bestaande uit een as en twee wielen;
 • handvat waarmee controle wordt uitgevoerd.

Om ervoor te zorgen dat de achterlooptrekker dit of dat werk kan uitvoeren, wordt er extra apparatuur aan gehangen.

plant correct

Hoe worden aardappelen geplant met een achterlooptrekker?

Om aardappelen te planten met een achterlooptrekker, moet het land eerst worden geploegd en verhard. Voor deze werken wordt een ploeg of een speciale frees gebruikt. Vervolgens wordt geplant, waarvoor een aardappelpootmachine wordt gebruikt, en dan kan deze worden vervangen door een heuvel die de groef met aarde bedekt.

Bij de daaropvolgende verzorging van de gewassen worden een hiller (hilling) en een flat cutter (wieden tussen rijen) gebruikt. Nog een hulpstuk is bedoeld voor het oogsten - de ploeg.

landing bezig

Apparatuur voor het ploegen van het veld

Het moderne park van minitractoren heeft ongeveer twee dozijn apparaten, binnenlands en geïmporteerd, die verschillen in functionaliteit, vermogen en prijs. Laten we eens kijken naar de meest populaire.

een veld ploegen

Motoblock "Neva"

Binnenlandse eenheid van een bekende fabrikant van zomerbewoners - de plant "Red October". Het is een krachtig apparaat dat op elke bodem kan werken.

Enkele voordelen:

 • makkelijk te gebruiken;
 • betrouwbare motor met hoog rendement;
 • duurzaam lichaam, waardoor schade aan het mechanisme wordt voorkomen;
 • de mogelijkheid om te werken met hulpstukken die zijn ontworpen voor een breed scala aan klussen.

huishoudelijke eenheid

Bovendien biedt dit type motorblokken de gebruiker ruime mogelijkheden om de optimale snelheid en comfortabele stuurpositie te kiezen. Tegelijkertijd heeft "Neva" zich volgens de recensies van tuinders niet erg goed bewezen in de modus van ploegen (ondiepe ploegdiepte).

De nadelen kunnen worden beschouwd als een hoog gewicht (meer dan 90 kg), onvoldoende stabiliteit op oneffen grond, hoge kosten.

type motorblokken

Motoblock "Salute"

De auteur van dit apparaat, de Salut Association (Moskou), heeft er alles aan gedaan om het gebruik zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het zwaartepunt wordt verlaagd en de motor wordt naar voren bewogen, waardoor hij gemakkelijker te besturen is dan de Neva en gemakkelijk het evenwicht kan bewaren bij het koppelen van de ploeg.

het zwaartepunt

Een ander voordeel is het lage gewicht en de wendbaarheid, waardoor de Salyut in kleine ruimtes kan worden gebruikt. Er moet ook worden opgemerkt dat de handgrepen van de achterlooptrekker versmald zijn en 180 ° kunnen worden gedraaid, wat het erg handig maakt om te oogsten.

Een belangrijk nadeel is het ontbreken van een differentieel, waardoor het moeilijk is om te draaien en het gebruik van het draaistel onhandig is. Bovendien worden sommige soorten "Salut" gekenmerkt door hoge geluidsniveaus.

het gebruik toestaan

Motoblock "MTZ"

Het geesteskind van de tractorfabriek in Minsk trekt aan met zijn compactheid en manoeuvreerbaarheid. Ondanks het hoge gewicht is het toestel perfect uitgebalanceerd en daardoor extreem stabiel.

De nieuwste aanpassing - MT3 09H wordt een universele assistent van de tuinman, en als u een extra adapter met een stoel koopt, kan de achterlooptractor in een minitractor worden veranderd. Naast andere voordelen - brede functionaliteit, groot brandstoftankvolume, hoog vermogen.

Houd er rekening mee dat MTZ meer bedoeld is voor het verwerken van grote oppervlakken; het is niet rendabel om het in kleine gebieden te gebruiken. Daarnaast is de unit kieskeurig over de grondkeuze: het wordt afgeraden om deze op zware grond te gebruiken.

tractor plant

Plantmethoden

Afhankelijk van het type aanbouwdeel zijn er drie manieren om aardappelen te planten met een achterlooptrekker. Bij het kiezen van een van hen wordt rekening gehouden met de grootte van de site, de functionaliteit van een of ander apparaat en de kosten. Laten we elk van de opties bekijken.

bijlagen

Werken met een heuvel

Een heuvel is een landbouwwerktuig dat is ontworpen voor de verdere verwerking van reeds uitgegraven land. In ons geval wordt de heuvel gebruikt om de voor te vullen waarin de aardappelen al zijn gelegd.

In de eerste fase worden metalen wielen op de achterlooptrekker geplaatst, waardoor voren ontstaan, en een trechter met een verdeler, van waaruit bij het verplaatsen aardappelen in de voor vallen. In de tweede fase worden de metalen wielen vervangen door rubberen wielen en wordt een heuvel geplaatst in plaats van de trechter, die de aardappelen bedekt met aarde en deze enigszins comprimeert. Overweeg om met verschillende soorten bergers te werken.

het maken van groeven

Diskov

De schijvenheller, bestaande uit een T-vormige standaard, waarop twee schijfvormige werkelementen beweegbaar zijn bevestigd, is handiger en gebruiksvriendelijker. Omdat het niet alleen de afstand tussen de werkende elementen verandert, maar ook de hoek van hun hellingshoek, is het mogelijk om het te gebruiken om ruggen met een bepaalde configuratie te verkrijgen.

beweegbaar vast

Vaste werkbreedte

Hillers met een vaste werkbreedte kunnen de afstand tussen de vleugels niet onafhankelijk aanpassen, omdat de werkelementen stevig aan het rek zijn bevestigd. Ze worden meestal gebruikt voor kleine, lichtgewicht motorblokken bij het verwerken van smalle rijenafstanden van dezelfde breedte.

Het is belangrijk om te onthouden: dit type bergbeklimmers heeft onvoldoende sterke opstanden en kan daarom niet op harde gronden worden gebruikt.

pas afstand aan

Met verstelbare werkbreedte

Hillers met instelbare werkbreedte, waarbij de werkelementen beweegbaar zijn gefixeerd, waardoor de onderlinge afstand kan veranderen.U kunt dit type hiller gebruiken op bedden van verschillende breedtes, het is bedoeld voor achterlooptrekkers met een inhoud van meer dan 3,5 liter. van.

Het nadeel van dit type hiller is dat er veel brandstof wordt verbruikt.

werkbreedte

Toepassing van een heuvel met twee rijen

Een heuvelrug met twee rijen bestaat uit twee heuvels die op één standaard zijn geplaatst en stelt u in staat om twee rijen tegelijk te bewerken, waardoor u aanzienlijk tijd en brandstof bespaart. Er mee werken is moeilijker en vereist veel ervaring.

dubbele rij heuvel

Landen onder de ploeg

Een ploeg is een eenvoudig apparaat om het land te ploegen. Bij het planten onder een ploeg, wordt de bovenste laag van de grond voorlopig losgemaakt door een molen, waarna de ploeg die op de achterlooptrekker is bevestigd tot de diepte van de schopbajonet in de grond wordt gebracht. Elke rij wordt twee keer doorkruist: tijdens de eerste gang wordt een groef gecreëerd waarin de pootaardappelen worden gelegd, tijdens de tweede gang wordt een aangrenzende groef gevormd en wordt de eerste reeds ingezaaide grond bedekt met de uitgegraven grond.

Een van de voordelen van de methode is een hoge landingssnelheid. Van de tekortkomingen zijn de belangrijkste de moeilijkheid om met een ploeg te werken en de onmogelijkheid om aardappelen te planten met lange (meer dan 5 mm) spruiten.

eenvoudig apparaat

Een opgezette aardappelpootmachine planten

De aardappelpootmachine is een trechter voorzien van een bandmechanisme dat de aanvoer van plantmateriaal regelt. Door het gebruik ervan kan het planten in een recordtijd worden uitgevoerd, omdat in één doorgang een voor wordt gecreëerd, waarvoor het apparaat is uitgerust met een ploeg, gevuld met aardappelen met regelmatige tussenpozen en gevuld met een heuvel achter de bunker.

Toch heeft deze plantmethode ook zijn nadelen: dit zijn met name hoge eisen aan het poten van aardappelen: ze moeten ongeveer even middelgroot zijn met kleine spruitjes.

Het nadeel zijn de hoge werkkosten.

opgezette aardappelpootmachine

Het werkproces

Voordat hoe je aardappelen plant, er moet aan worden herinnerd dat er bepaalde regels zijn met betrekking tot het markeren van de tuin, het voorbereiden van de grond en apparatuur voor het werk, het maaien van voren en bedden. Zonder hun naleving zal het gebruik van een achterlooptrekker niet effectief zijn, dus we zullen dieper op deze kwesties ingaan.

hoge kosten

Tuinindeling

De indeling van de tuin is teruggebracht tot het bepalen van de locatie van de te planten gaten. Voor een succesvol gebruik van de achterlooptrekker moeten de voren evenwijdig zijn en een afstand van 55–65 cm van elkaar hebben. De markering kan worden gedaan met een zelfgemaakte T-vormige stift met drie pennen erop geschroefd op een afstand van 65 cm.

Bodemvoorbereiding voor aardappelen

Het voorbereiden van de grond op aardappelen begint met de keuze van een site met zandige of zanderige leemgrond en vroege bemesting. Dit moet in de herfst gebeuren, na de oogst. In het voorjaar wordt voor het zaaien de grond geploegd tot de diepte van de schopbajonet, waarvoor u de "cutter" -bevestiging kunt gebruiken.

tuin markeringen

Snijden van voren

Voren wordt gedaan met elke soort heuvel of ploeg. Voor variëteiten in het late en middenseizoen wordt geplant in stappen van 35 cm, voor vroege variëteiten is deze parameter 50 cm, de rijafstand is 60 cm.

Snijden van de bedden

Het snijden van de bedden begint met het bepalen van de positie van de eerste. Een heuvel wordt op de achterlooptrekker geplaatst, de werkoppervlakken bevinden zich strikt in het midden. Wanneer het eerste bed wordt gemaaid, wordt de achterlooptrekker herschikt zodat het wiel nu het rechter (linker) wiel beweegt langs de baan die eerder door het linker (rechter) wiel was achtergelaten.

Snijden van voren

Plantdiepte

De plantdiepte is afhankelijk van de eigenschappen van de grond en de grootte van het zaad. Het planten van middelgrote aardappelen in zand- en zandleembodems wordt in een groef tot een diepte van 10 cm uitgevoerd.

Voor lemen is de diepte 5-6 cm. Voor andere grondsoorten wordt diep geplant - meer dan 10 cm. Hoe kleiner het plantmateriaal, hoe ondieper de plantdiepte.

leem diepte

Correct zaaipatroon

Het juiste zaaischema bij gebruik van een achterlooptrekker gaat ervan uit dat de rijafstand 60 cm is, de afstand tussen de gaten 35 cm (bij late en middenseizoen rassen).

met een achterlooptrekker

Hoe kan ik de gereedheid controleren?

Het voorbereiden van apparatuur en het controleren van de prestaties van de achterlooptrekker wordt beperkt tot de volgende acties:

 1. Controle van het oliepeil en brandstofpeil in het systeem.
 2. De hendels ontgrendelen die de wielaandrijvingen besturen.
 3. Openen van de brandstoftoevoerklep.
 4. Contact inschakelen.

volgende acties

Afronding van het werk

Na controle van de achterlooptrekker rest het alleen om de motor te starten. Trek hiervoor krachtig aan het startkoord.

start de motor

Zorg voor gewassen

Motoblock en verschillende bijlagen zullen verder vergemakkelijken zorg voor aardappelplantages.

bijlagen

Behandeling na kieming

De tijd vanaf het planten tot de eerste scheuten aardappelen is het belangrijkste voor de vorming van volle en gezonde knollen. De kieming begint bij de bovenogen. Het belangrijkste dat niet mag worden toegestaan, is het afbreken van de gekiemde takken. Dit heeft een nadelige invloed op de groei en ontwikkeling van aardappelvruchten.

na ontkieming

De rol van de ploeg

Na het verschijnen van de eerste scheuten wordt een onkruidmachine gebruikt om de grond in de gangpaden te wieden en los te maken. Het voert de taken uit van een conventionele ploeg.

eerste scheuten

Hilling

Versnelt de ontwikkeling van stengels, vernietigt onkruid en beschermt de plant tegen mogelijke vorst. Uitgevoerd 2-3 weken na ontkieming. Een heuvel wordt gebruikt voor werk.

stamontwikkeling

Spuiten met een achterlooptrekker

Het kan worden gedaan met een speciale sproeier, die is uitgerust met een pomp.

speciale sproeier

Onkruideg

Om onkruid te verwijderen na het zaaien, maar voordat de eerste scheuten verschijnen, wordt een gaaseg gebruikt om te wieden, die op het frame van de achterlooptrekker wordt bevestigd en over het veld wordt getrokken.

eg

Aardappelen schoonmaken met een achterlooptrekker

Oogsten is zelfs nog arbeidsintensiever dan aardappelen planten. Maar ook hier komt een achterlooptractor de tuinman te hulp: je hoeft hem alleen maar aan te vullen met een apparaat dat een aardappelrooier wordt genoemd.

Er zijn zowel eenvoudige als complexe modellen die zijn uitgerust met een zeef of transportband die worden gebruikt op krachtige achterlooptrekkers. Houd bij het kiezen van een aardappelrooier rekening met de mogelijkheden van uw achterlooptrekker en de intensiteit van de belasting erop.

De aanschaf en het onderhoud van een achterlooptrekker met aanbouwdelen zal bepaalde kosten met zich meebrengen, maar het zal de aardappelteelt vergemakkelijken, alle noodzakelijke handelingen vereenvoudigen, te beginnen met de voorbereiding van de grond en eindigend met het oogsten. Moet je het kopen? De keuze is aan jou!

arbeidsintensiever

Beoordelingen
 1. Julia
  10.10.2018 03:05

  Er is niet genoeg regel over hoe te planten, het is noodzakelijk dat het land nog goed is, het is wenselijk om het te bemesten, en als je het ook goed water geeft, dan zal het resultaat in de herfst over het algemeen enorm bevallen, dit is een feit, op basis hiervan raad ik een bioactivator van plantengroei aan BioGrow.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen