De timing van wanneer aardappelen water moeten worden gegeven, zodat er een goede oogst is

Aardappelen in de grond planten is het halve werk, dan moet je ze goed verzorgen. Wat is de timing van het water geven van aardappelen, hoe je het correct doet, welke methoden je moet gebruiken - elke beginnende groenteteler stelt deze vragen. Er is een dilemma tussen bewoners van de zomer, sommigen beweren dat het gewas geen water hoeft te krijgen, anderen geven er de voorkeur aan de aanplant te bevochtigen. Hoe te zijn, iedereen beslist individueel, en experts adviseren om de bedden met aardappelen water te geven.

Moet ik water geven?

Het is noodzakelijk om de aardappelen water te geven. Planten halen tijdens de ontwikkeling vocht uit de bodem. Als er geen natuurlijke neerslag is, moet u de cultuur zelf water geven.

Naast de groene massa vormen aardappelen knollen. De eigenaardigheden van hun teelt vereisen tijdige watergift. Het moet niet alleen op tijd worden uitgevoerd, maar ook tot op zekere hoogte. Het is onmogelijk om wortelgewassen te gieten, maar ze mogen ook niet uitdrogen.

Als de nodige voorwaarden worden gecreëerd, zal het gewas de aangegeven opbrengst opleveren.

Tekenen van overmaat en gebrek aan vocht

Om knollen goed te laten groeien, moet u hun toestand nauwlettend volgen. Uiterlijk is het niet moeilijk om het teveel of het gebrek aan vocht te bepalen. Aardappelen water geven wordt uitgevoerd na een zorgvuldige studie van het uiterlijk van de planten.

Als de plant geen water heeft:

 • bladeren aan de struiken hangen af ​​en beginnen geel te worden;
 • stengels groeien niet, knoppen gaan niet open;
 • de kleinste stengels drogen uit.

de stengels drogen op

Een gebrek aan of teveel vocht tijdens de ontluikende periode leidt tot een verlies van 20% van de opbrengst.

Als planten overtollig water hebben:

 • de bladeren hangen af, maar hun kleur is verzadigd, donker en de structuur is waterig;
 • op het onderste deel van de stengel worden natte plekken gevormd, bedekt met een witte of grijze bloei;
 • knollen beginnen te rotten.

Bij lage luchtvochtigheid reageren aardappelen slecht op bemesting, omdat ze het doel niet bereiken.

Het uiterlijk van planten moet strikt worden gecontroleerd om afwijkingen in de tijd te identificeren. Met 4 liter vocht groeit en ontwikkelt de plant zich normaal.

Hoe je het beste water kunt geven, op alle manieren

De verscheidenheid aan methoden voor het irrigeren van aardappelen zorgt voor de keuze van een geschikte methode door zomerbewoners. Iedereen kiest voor zichzelf het handigste en past dit toe op zijn site. Voor het wortelstelsel, dat zich gedurende het gehele groeiseizoen ontwikkelt, is een constante maar afgemeten toediening van vocht noodzakelijk. In dit geval mogen de wortels van de plant niet meer dan 4 liter water krijgen. De methoden zijn onderverdeeld in 2 soorten: handmatig en gemechaniseerd.

aardappelen water geven

Met de hand water geven

Voor het besproeien van aardappelen in het open veld wordt deze methode gebruikt als de aanplant klein is. Handmatig water geven wordt uitgevoerd met behulp van slangen, gieters, emmers en andere geïmproviseerde middelen.De zomerbewoner zal het tarief nauwkeurig berekenen, mits alle middelen voor irrigatie worden gebruikt, behalve de slang.

De voordelen van deze methode zijn dat water direct onder de wortels wordt gegoten. U schenkt dus nauwkeuriger dan met de mechanische methode. En het is niet nodig om het hele gebied te vullen. Water ongeveer 1 liter per 1 benadering. Herhaal vervolgens en maak het gewenste bedrag aan.

aardappelen water geven

Als u een irrigatieslang gebruikt, is het beter om een ​​mondstuk, een spray, te hebben. Het erodeert de grond niet bij de wortels. Het is beter om het ene gebied water te geven, dan naar het tweede te gaan en dan weer terug te keren naar het eerste.

Het nadeel van de methode van slangbewatering is dat het onmogelijk is om de exacte hoeveelheid waterverbruik per plant te bepalen.

Niet alle zomerbewoners hebben de mogelijkheid om deze methode te gebruiken, omdat het moeilijk is om emmers en gieters te dragen. Gemakshalve is er een tweede type irrigatiemethode gecreëerd.

Gemechaniseerd water geven

Het wordt uitgevoerd met ijskoud water of in de zon verwarmd vanuit speciale containers met behulp van sproeiers.

Ze zijn ingedeeld in 2 typen:

 • druppelen;
 • sproeier.

Gemechaniseerd water geven

Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het nadeel van beide mechanische irrigatiestructuren zijn de hoge kosten voor het installeren en kopen van apparatuur. Welke irrigatiemethoden de zomerbewoner zal gebruiken, beslist hij voor zichzelf. Druppelirrigatie levert water rechtstreeks aan de wortels van planten, terwijl het vocht niet verdampt en de grond niet verdicht. Dit is het voordeel ten opzichte van beregeningsinstallaties.

Als u beregening gebruikt, moet u de juiste druppelgrootte kiezen.

Grote druppels verdichten de grond sterk, wat categorisch onaanvaardbaar is voor het planten met aardappelen, en zeer kleine druppels nestelen zich op de bladeren en verdampen er eenvoudig op. Inwoners van de zomer prijzen de voordelen van druppelirrigatie. Het voordeel is dat je het op elk moment water kunt geven. Druppels vallen niet op planten en veroorzaken geen brandwonden.

"Droog water geven"

Als het weer regenachtig is, hebben aardappelplantages geen irrigatie met water nodig, maar worden ze losgemaakt. Met andere woorden, droog water geven. Deze methode helpt niet alleen om vocht vast te houden voor de planten, maar zorgt ook voor zuurstoftoegang tot het wortelsysteem. Aardappelen verdragen geen dichte grond.

regen in de tuin

Mulchen met verschillende geïmproviseerde materialen - gesneden groenbemesters, zaagsel of onkruid helpen vocht te besparen.

Regels voor water geven

Aardappelen water geven moet correct worden gedaan. Om dit te doen, is het noodzakelijk om te voldoen aan de vereisten en regels waardoor de aangegeven opbrengstindicatoren worden behaald.

 • Het wordt aanbevolen om warm water te gebruiken dat in de zon is verwarmd. Koud water vermindert de opbrengst.
 • Bewatering door mechanische irrigatie met behulp van regenbakken wordt 's avonds na zonsondergang uitgevoerd. Dit om zonnebrand op de bladeren te voorkomen.
 • Het watervolume is vanaf 3 liter per plant en hoger. Voor een goede irrigatie is de irrigatiesnelheid afhankelijk van de samenstelling van de bodem, klimaat en neerslag.
 • De cultuur heeft tijdens de ontluikende periode meer vocht nodig. Voor 1 plant is het waterverbruik 5-6 liter.
 • De eerste watergift wordt uitgevoerd wanneer de spruiten een hoogte van 10 cm van de grond bereiken. Irrigatie wordt niet aanbevolen omdat de moederknol gaat rotten en niet zal ontkiemen.
 • Vroege aardappelrassen krijgen minder water dan latere.

aardappelen water geven

Om meer vocht in de grond vast te houden, wordt de grond na het besproeien losgemaakt..

Wanneer water geven

De timing van het water geven van aardappelen is afhankelijk van de begeleidende factoren. Daarom is het moeilijk om deze vraag in algemene termen te beantwoorden. Het is niet nodig om naar de eerste watergift te haasten. Totdat er spruiten verschijnen die een grootte van 10-15 cm bereiken, is het over het algemeen niet de moeite waard om het land te irrigeren. Het tarief is 3 liter water per plant bij niet-droog weer. Geschatte tijd is 2 weken na het uitkomen.

Terwijl de planten groeien, overvloedig water geven.Als de zomer regenachtig is, dan 3-4 liter voor elke struik. Anders 6-12 liter. Bij ernstige droogte 2 keer per week water geven.

Als de zomer koel is, elke 10 dagen water geven Aardappelen hebben speciale aandacht nodig als ze bloeien. Vervolgens wordt het aantal irrigaties en het watervolume verschillende keren verhoogd. Het signaal voor de start van de watergift is het verschijnen van de eerste bloem. Op dit moment begint de cultuur knollen te vormen. De aanplant wordt gedurende de hele periode overvloedig geïrrigeerd totdat de knoppen eraf beginnen te vallen.

De aardappelen op de juiste manier water geven is het halve werk. Een zomerbewoner die ernaar streeft om het meeste uit het planten van een gewas te halen, moet voldoen aan de regels, normen en voorwaarden voor irrigatie, en niet te vergeten de standaard agrotechnische teeltmethoden.

Beoordelingen
 1. Olya
  8.08.2018 09:06

  Om de aardappel goed te laten groeien, moet je hem bemesten, groei-activatoren gebruiken, alleen water geven is niet voldoende. Als groeiactivator gebruik ik alleen het product “BioGrow", adviseren.

  Te beantwoorden
 2. Lera
  8.08.2018 11:22

  Water geven is erg belangrijk. Het is beter om de aangegeven data te volgen, dan zal de oogst je zeker niet teleurstellen. Vergeet ook niet om de grond te bemesten met bioactivatoren, ik koop "BioGrow", Hij past helemaal bij mij.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen