De redenen waarom aardappelen niet bloeien, wat te doen om te oogsten?

Er zijn verschillende redenen waarom aardappelen niet bloeien. Bloei heeft op geen enkele manier invloed op de vorming van het gewas, maar deze periode is belangrijk voor de ontwikkeling van de plant. Voordat u het probleem aanpakt, moet u weten welke variëteit is geplant. Er zijn variëteiten die zeldzaam, medium en overvloedig bloeien, maar er zijn er die helemaal niet de doorgang van de bloeifase impliceren.

Wanneer en hoeveel bloeien aardappelen?

De aardappel is een bloeiende plant. Aardappelbloei is noodzakelijk, als deze ontwikkelingscyclus ontbreekt, treedt geleidelijk de degeneratie van het groentegewas op. De oogst zal elk jaar kleiner zijn.

De aardappel is een warmteminnend en lichtminnend groentegewas. Het begint te ontkiemen bij een temperatuur van + 6-7 graden. Hoe warmer de lucht en aarde, hoe sneller de zaailingen verschijnen. De bloei vindt ongeveer 34 dagen na ontkieming plaats.

Tijdens de bloeiperiode en het begin van verwelking beginnen zich knollen te vormen. Er kunnen zich tot 30 kleine knollen vormen, maar slechts 15–18 daarvan bereiken de volle rijpheid. De uiteindelijke rijping en groei van knollen vindt plaats op het moment dat de toppen volledig uitdrogen en verdorren.

Hoeveel dagen de bloeiperiode duurt, hangt af van de weersomstandigheden en de gekozen variëteit. Bloei vindt plaats midden juni. Meestal bloeien aardappelen ongeveer twee weken. Maar er zijn soorten groenten die zeer snel bloeien en als u niet te vaak op de site verschijnt, merkt u deze periode misschien niet eens.

aardappelstruiken in de tuin

Waarom bloeien aardappelen niet en hoeveel is er nodig?

Ontbrekende bloemen kunnen duiden op een probleem. In dit geval moet u maatregelen nemen om het te elimineren:

 • De reden kan zijn ongunstige weersomstandigheden (hitte, droogte, zware regenval).
 • Aanplant van ondermaatse knollen. Het is onmogelijk om trage, gekiemde, kleine knollen als plantmateriaal te kiezen.
 • Invasie van ongedierte. Het lieveheersbeestje en de loopkever worden frequente vijanden. Ze eten de knoppen volledig op, kunnen naar de bladeren gaan, die voedingsstoffen naar de knollen brengen.

 • Infectie met een schimmel-, virale of bacteriële infectie.
 • Onvoldoende zorg: wieden, harken. Het probleem kan worden veroorzaakt door het planten van aardappelbedden in de schaduw, overmatig water geven, een teveel aan kunstmest, een slechte bodemsamenstelling en het ontbreken van een voedingsmedium erin.

Zelfs ervaren groentetelers kunnen voor de vraag staan ​​of er een oogst komt als de aardappelen niet bloeien? De bloeifase zelf heeft op geen enkele manier invloed op de kwaliteit van het gewas, maar de oorzaak die tot het probleem heeft geleid kan de ontwikkeling van de plant negatief beïnvloeden.Als er bijvoorbeeld door infectie geen bloei is, neemt het risico op verspreiding van de ziekte naar de knollen toe. In dit geval is de hulp van fungiciden vereist.

aardappelen in de tuin water geven

Sommige telers zijn ervan overtuigd dat het beter is om de bloemen te plukken om de knollen groter te maken. Als besloten is om de bloemen af ​​te snijden, moet u dit correct doen. Ze beginnen de knoppen af ​​te snijden die nog niet tot bloei zijn gekomen, of de bloemen voordat de zaadvorming begint. De procedure is alleen aan te raden als de variëteit zich onderscheidt door een overvloedige bloei.

Waarom aardappelen niet bloeien: een kenmerk van de variëteit

Laat zomerbewoners zich geen zorgen maken of er een aardappelgewas komt als de plant niet heeft gebloeid. Mits de regels voor aanplant, verzorging van de plant worden nageleefd en gunstige weersomstandigheden aanwezig zijn, wordt het gewas zeker geoogst. De bloei van aardappelen heeft geen enkele invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de opbrengst.

De prestatie van moderne veredelaars is de ontwikkeling van een aardappelras dat niet bloeit. Zo'n groente heeft meestal zeer vroege rijpingsdata. De knolvorming begint lang voor de bloeiperiode.

De belangrijkste positieve aspecten van het feit dat een groentegewas niet bloeit zijn:

 • de plant verspilt geen energie en voedingscomponenten aan de vorming van bloemen.
 • de afwezigheid van een bloeiperiode helpt veel voorkomende ziekten te omzeilen en plaagaanvallen te voorkomen.
 • alle micronutriënten worden voornamelijk alleen door het ondergrondse deel geconsumeerd, dus de oogst is gezond en smakelijk.

bloeiende aardappelen in de tuin

Er zijn aardappelrassen waarbij de bloeifase erg snel is en gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. De bloemen zijn klein.

Er zijn soorten die alleen bloeien bij goede weersomstandigheden. Als het warm en droog weer is, verspilt de plant geen energie aan de bloei.

Aardappelen bloeien niet vanwege ongedierte

Ziekten en plagen hebben invloed op de oogst aan het einde van het groeiseizoen. Insectenplagen veranderen niet alleen het uiterlijk van aardappelstruiken, maar worden ook vaak drager van verschillende infectieziekten. Daarom is het zo belangrijk om ze op tijd kwijt te raken.

Aardappel lieveheersbeestje en de loopkever zijn veelvuldige vijanden, waardoor aardappelen niet kunnen bloeien. Ze eten knoppen en bloemen die al zijn geopend. Lieveheersbeestje (28-punts) voedt zich niet alleen met delicate bloembladen, maar eet ook bladeren en laat blote aderen achter.

Om te voorkomen dat er ongedierte in de tuin verschijnt, worden de bedden aan het begin van de bloeiperiode behandeld met houtas of maïsmeel. Als er al kleine oranje insecten op de struiken zijn aangetroffen, is het aan te raden om te behandelen met Fitoverm of Tanrek.

Als de planten niet bloeien, begonnen ze te drogen en van tevoren geel te worden, de oorzaak is een aanval aardappelnematode.

Van de ziekten is de meest gevaarlijke een schimmelziekte - Phytophthora. Stengels en bladeren worden bedekt met kastanjebruine vlekken en strepen. Tegen de bloeiperiode heeft de plant al tijd om dood te gaan. Andere ziekten die aardappelstruiken aantasten, zijn onder meer zwarte poot, ringrot.

Al deze redenen kunnen niet alleen de kenmerken van de bloeiperiode negatief beïnvloeden, maar ook de vorming van het gewas. Knollen worden meestal klein gevormd, vervormd en niet onderhevig aan langdurige opslag.

aardappelziekte

Onvoldoende verzorging en voeding

Tijdens de bloeiperiode moeten aardappelen bijzonder zorgvuldig worden verzorgd. Op dit moment verbruikt de plant veel water en voedingsstoffen.

Basisrichtlijnen zoals zorg voor aardappelen tijdens de bloeiperiode zijn:

 • naleving van het irrigatieregime (als er geen regen is, wordt maximaal drie liter water per struik berekend);
 • na water geven, losmaken en harken worden uitgevoerd om de luchtcirculatie en de toevoer van voedingsstoffen naar de wortels te verbeteren;
 • speciale aandacht wordt besteed aan plantenvoeding (zowel organische als minerale componenten zijn geschikt).

Om het ontluikende stadium te versnellen, is het handig om houtas met kaliumsulfaat toe te voegen. Na het begin van de massale bloei, wordt aanbevolen om superfosfaat toe te voegen. Voor bladverwerking kunt u een samenstelling maken van ureum, kaliumsulfaat en ammoniumnitraat.

Als je al deze regels volgt, zijn de aardappelen groot, zonder beschadigde knollen.

Moet ik iets doen als aardappelen niet bloeien?

Als er geen ultra-vroege aardappelvariëteit wordt geplant, moet u erachter komen waarom deze niet bloeit en wat er moet gebeuren.

Het is absoluut noodzakelijk om een ​​irrigatieregime vast te stellen en op tijd complexe meststoffen toe te passen. Speciale fungiciden zoals Fitosporin, Hom zullen helpen tegen ongedierte. Wieden moet op tijd worden uitgevoerd om onkruidgroei en -groei te voorkomen.

Hom en fytosporine

Hoe bloeien aardappelen? Wanneer de groente bloeit, verschijnen er verschillende bloeiwijzen van 2-3 krullen op elke struik. De bloemen zijn groot (tot 4 cm in doorsnee), de kleur is afhankelijk van de soort. Corollas kunnen wit, geel, roze, paars zijn.

Beoordelingen
 1. IRINA
  12.12.2018 13:44

  Veel succes met de ziekte)

  Te beantwoorden
 2. Irina
  3.03.2019 12:55

  Hom en fytosporine beschermen planten niet tegen ongedierte, maar tegen ziekten! Voor degenen die het verschil in deze woorden begrijpen, natuurlijk!

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen