Hoe organische meststoffen uit vis- en beendermeel in de tuin te gebruiken

Organische meststoffen uit beendermeel worden gebruikt in de landbouw waar extra calcium nodig is om de zuurgraad te verminderen. Geschikt voor alle tuin- en binnensierteeltgewassen. Het is een milieuvriendelijke, onschadelijke duurzame meststof die in de periode van 6 tot 8 maanden in de bodem verandert.

Beendermeel - Organische fosfaatmeststof

Fosfoazotine, of beendermeel, wordt gemaakt van het skelet van vee; het is zo'n waardevolle meststof voor de agrarische industrie.

De samenstelling van de botstof omvat de belangrijkste voedingsstoffen die nodig zijn voor planten in verschillende stadia van het groeiseizoen:

beendermeel

 • fosfor;
 • kalium;
 • stikstof;
 • calcium.

Fosfoazotine bevat ook sporenelementen. De meeste hebben een significant effect op de conditie van de groene massa en wortels.

De belangrijkste voedingsstof voor planten is fosfor. Er zijn 3 soorten stoffen, de hoeveelheid fosfor waarin procentueel verschilt:

 organische meststoffen

 • zonder vette onzuiverheden - 35%;
 • één gestript - 25%;
 • grond - 15%.

Er zit minder kalium in meel, maar het is voldoende om groentegewassen langdurig te voeren. Minst van alle stikstof - ongeveer 4%. Daarom is het bij het aanbrengen van fosfoazotine op de bodem noodzakelijk om tegelijkertijd stikstofhoudende meststoffen te gebruiken - ureum, nitraat of ammoniumsulfaat.

vette onzuiverheden

Qua voedingsstoffen is fosfoazotine meer geschikt voor cactussen, omdat vetplanten grote hoeveelheden calcium nodig hebben voor groei en ontwikkeling.

Het is noodzakelijk om vlees- en botafval te gebruiken op veenmoerassige bodems. Planten op dergelijke grond hebben altijd geen koper en beendermeel bevat 18%. Op lichte zandgronden worden voedingsstoffen snel naar de onderste lagen gespoeld en worden ze ontoegankelijk voor planten. Door de lange bederfperiode van dierlijk afval krijgen de planten voeding, groeien ze goed en dragen ze vrucht.

voedingsstoffen

Voordelen van het gebruik van beendermeel

Vlees- en beendermeel wordt gebruikt voor alle planten:

 • in tuinieren, moestuin;
 • voor decoratieve bloemen binnenshuis.

Voor de bereiding van compost wordt een stof gebruikt, met als nadeel de afwezigheid van fosfor. In dit geval wordt een goede voedingsverhouding gecreëerd. Mest of kippenmest is een rijke bron van stikstof en kalium. Het botmengsel bevat fosfor en sporenelementen, waarvan calcium de belangrijkste is, het is nodig om het metabolisme van fruit te verbeteren en de smaak te verhogen.

voordelen van gebruik

De aanwezigheid van zowel fosfor als calcium draagt ​​bij aan de ontwikkeling van het wortelstelsel en het gieten van fruit.

Bij het gebruik van gemalen botten verhogen planten de immuniteit tegen schimmelinfecties, bacteriële infecties en ongedierte.

Fosfaatmeststoffen hebben hoge pH-waarden, daarom kunnen ze de zuurgraad van de grond verminderen. Voor sommige tuinplanten zijn zure bodems niet geschikt. Botafval normaliseert de zuurgraad en zorgt voor de opname van voedingsstoffen en plantengroei.

planten nemen toe

De meststof is volledig natuurlijk en veroorzaakt geen opeenhoping van chemicaliën in de weefsels en vruchten van gewassen.

Beendermeel voor planten: hoe toe te passen

Botmeststof wordt in de herfst op de grond aangebracht. De periode van ontbinding is van 6 tot 8 maanden, en tegen het begin van de lente hebben de voedingsstoffen de tijd om in een vorm over te gaan die geschikt is voor assimilatie. Het is voldoende om het één keer per jaar te gebruiken, zodat de planten het hele groeiseizoen geen gebrek aan voeding ervaren. Maar ervaren tuinders zeggen dat eenmaal per jaar veel is, en het is voldoende om het eens in de 3 jaar te gebruiken om de bodemvruchtbaarheid te behouden.

geïntroduceerd in de grond

Als voeradditief is het nodig om voor graafwerkzaamheden van 100 tot 200 g per m² aan te vragen.

Voor tomaten en andere groenteplanten

Voor groentegewassen is meer vlees- en botafval nodig dat als meststof wordt gebruikt. In dit geval zullen groenten veel lekkerder zijn door calcium en kalium. De stof wordt in de herfst of in de lente bij het planten geïntroduceerd, waarbij 50 g beendermeel aan elk gat wordt toegevoegd.

Tomaten, aubergines reageren het beste op voeding met vlees- en botafval. Tomaten hebben dik vruchtvlees zonder witte strepen en zeehonden. Ze hebben een egale kleur en goed zaadmateriaal. De stof wordt gebruikt om de grond voor te bereiden op tomatenzaailingen. Het beïnvloedt de groei van het wortelstelsel en de volledige assimilatie van andere voedingsstoffen - stikstof, kalium en calcium door jonge zaailingen. Als gevolg hiervan zijn planten beter in staat om verplanten in de volle grond te verdragen, daalt de lentetemperatuur en beginnen ze eerder te bloeien en vrucht te dragen.

groenteplanten

Tomaten, courgette, komkommers en kool verbeteren de bloeiprestaties, de duur van de vruchtperiode en de voedingskenmerken.

Voor aardappelen

Op aardappelvelden of moestuinen wordt vlees- en beendermeel geplaatst van 300 tot 500 g substantie per m². Het is beter om in de herfst aan te brengen om te graven, omdat het toevoegen van deze meststof aan elk gat lang duurt. Fosfoazotine bevordert de ophoping van zetmeel en suiker in knollen, waardoor ze groter en groter worden. Kan 40% meer oogsten door botafval te gebruiken.

Vismeel is geschikt voor aardappelen in zijn samenstelling, waarin er meer stikstof is voor het opbouwen van de bovengrondse scheuten en bladeren.

bloeipercentages

Voor rozen

Rozen hebben kalium en calcium nodig om te bloeien. Niet alleen beendermeel is geschikt, maar ook vismeel als meststof. Het voordeel van visafval in een hoger stikstofgehalte - tot 10%. Vismeel bevat ook veel calcium en fosfor, maar het wordt goedkoper om visafval te gebruiken in gebieden die dichter bij de zee liggen. De kosten van meel zijn veel lager.

Voor gronden met ijzertekort wordt bloedmeel gebruikt - gedroogd bloed van runderen. Het wordt gemengd met vlees en botten en aan de grond toegevoegd voor plantenvoeding.

kalium en calcium

Voor aardbeien

Het gebruik van bloem verzadigt de grond met nuttige elementen voor het voeren van aardbeien. De stof wordt tijdens de bloeiperiode geïntroduceerd om het wortelstelsel te versterken en het aantal eierstokken te vergroten.

bloem applicatie

Voor bolgewassen

Vlees- en beendermeel voor bolgewassen wordt in de herfst- of lentedroog toegepast. Sierbolgewassen worden bemest in de groeven rond de wortel. Na het leggen zijn de voren bedekt met aarde.

bolgewassen

Voor bessenstruiken en fruitbomen

Bij het planten van bessengewassen - aardbeien, frambozen, aalbessen, kruisbessen, wordt de substantie in het gat gebracht. Maak je geen zorgen dat de stof het wortelstelsel zal beschadigen. Het is onschadelijk en zal de tuinman lange tijd van de behoefte aan voeding verlossen. Het enige dat gedaan hoeft te worden, is bladbespuiten met ureum om de stikstofreserves aan te vullen. De tweede optie is om ammoniumnitraat tussen rijen te strooien.

bessenstruiken

Voor kamerplanten

Voor bloemgewassen die in potten worden gekweekt, is 1 deel bloem per 100 delen aarde voldoende. U kunt 2-3 eetlepels beendermeel in een middelgrote pan mengen. Het product valt lang uiteen, dus de komende zes maanden hoeft u zich geen zorgen te maken dat de planten te weinig voeding krijgen. Als er chlorotische vlekken op de bladeren verschijnen, gebruik dan stikstofspray of bemest met salpeter. Kaliumsulfaat is geschikt voor kamerplanten om de bloei te stimuleren.

kamerplanten

Beendermeel voor vloeibare mest

Botmeststof kan even goed in droge vorm als in vloeibare oplossingen worden gebruikt. Om een ​​meeloplossing te bereiden, heb je nodig:

 • neem 1 kg fosfoazotine;
 • giet een emmer kokend water;
 • sta erop een week, af en toe roerend;
 • zeef en voeg nog eens 10 liter water toe.

een emmer kokend water

Het resulterende concentraat wordt verdund tot 400 liter en bewaterd met zaailingen, bessenstruiken, aardappelen. Het is raadzaam om de grond voor de bemesting te bevochtigen zodat de planten de voedingsstoffen beter opnemen.

In de tuin wordt vaak groene mest gebruikt - een infusie van onkruid of brandnetel, waarin veel stikstof zit, maar weinig fosfor. U kunt botproducten aan de groene infusie toevoegen en deze verrijken met sporenelementen en fosfor.

bij voorkeur hydrateren

Wat gebeurt er als u te veel voert?

Het is bijna onmogelijk om planten te overvoeren met botsupplementen. Maar onder de volgende omstandigheden bestaat het risico dat de chemische en bacteriële samenstelling van de bodem wordt verstoord:

 • indien gemengd met minerale complexen, kan te veel fosforhoudende meststoffen worden aangebracht, wat zal leiden tot een schending van de stikstofopname;
 • het gebruik van oude producten met de aanwezigheid van schimmel kan een uitbraak van schimmelinfectie en de dood van het gewas veroorzaken;
 • overschrijding van de dosering dreigt met een verhoging van het alkaligehalte, wat zal leiden tot een groeivertraging door een slechte opname van voedingsstoffen door planten;
 • toepassing op neutrale of alkalische bodems zal niet gunstig zijn, in het beste geval niet schadelijk, omdat voeding ontoegankelijk zal worden voor het wortelstelsel van de meeste gewassen, behalve die waarvoor bodems met een hoge pH geschikt zijn.

bot-supplementen

Voor een volledige oplossing van fosfor in het botmengsel is een licht zure bodemreactie vereist. Voor het evenwicht wordt aanbevolen om het afval te mengen met turf met een lage pH-waarde.

conclusies

Fosfoazotine is gunstiger in zure of licht zure bodems. Op neutraal en alkalisch moet de stof voorzichtig worden gebruikt om de balans van voedingsstoffen in plantenweefsels niet te verstoren.

licht zure bodems

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen