Soorten aardappelheuvelmachines voor een achterlooptrekker: hoe maak en installeer je met je eigen handen?

Het is niet moeilijk om met uw eigen handen een schijfheuvel te maken voor een achteroplopende tractor. Het is een multifunctioneel apparaat dat helpt bij het veranderen van de bodemgesteldheid, het maken van voren en het vormen van ruggen bij het opkweken van aardappelen of andere groentegewassen.

Diverse keuzes

Een achterlooptrekker of cultivator helpt bij het planten en verzorgen van aardappelen. Bij het werk in de tuin of tuin worden ze als onmisbare helpers beschouwd. De ploeg is een integraal onderdeel van de achterlooptrekker. Het kan omgekeerd en schijf zijn. Een extra aanpassing aan de techniek is een heuvel, die van verschillende typen kan zijn.

Het is niet mogelijk om direct te bepalen welke heuvel beter is. De keuze van de grondfrezen wordt door veel factoren beïnvloed, waaronder de eigenschappen van de bodem, de grootte van het perceel, het financiële deel van de kwestie speelt een belangrijke rol. Om de juiste keuze te maken, moet u daarom vertrouwd raken met de beschrijving van de meest voorkomende heuvelers voor een achterlooptrekker:

  • Hillers, die geen zelfaanpassing van de breedte tussen de metalen vleugels impliceren. De groef voor alle gewassen zal dezelfde afstand hebben, wat niet erg handig is. Het is handig om dergelijke soorten constructies te gebruiken voor een motorcultivator die niet meer dan 30 kg weegt. Daarnaast zijn de tanden van de inrichting dun en niet geschikt voor het bewerken van harde grond.
  • Uitrusting waarbij de breedte tussen de vleugels wordt veranderd, zodat de afstand tussen de voren anders gemaakt kan worden. Het is ook mogelijk om twee units tegelijk op dezelfde trekhaak te gebruiken. Het wordt aanbevolen om het te installeren op een achterlooptrekker die meer dan 30 kg weegt.
  • Het meest populaire type is de eenrijige heuvelrug. Het apparaat is ontworpen om te werken met lichte grond, eerder behandeld met een cultivator. Als er een eenrijige ploeg wordt gebruikt, worden de nokken dicht bij elkaar gemonteerd. Dit is nodig omdat het harken rij voor rij wordt uitgevoerd. Er is een modernere tweerijige heuvel voor een achterlooptrekker.
  • Een ander apparaat voor het opkweken van groentegewassen is de Hollandse hiller. Hiermee kunt u de vleugels niet alleen horizontaal, maar ook verticaal aanpassen.
  • De actieve hiller (roterend) van de propellerversie is handig in gebruik. Hij heeft een heel ander werkprincipe. De roterende hiller in plaats van wielen heeft rotoren met parallelle tanden. Het apparaat kan worden geïnstalleerd op een achterlooptrekker en een cultivator met twee versnellingen vooruit. De propellers die op de dwarsbalk zijn gemonteerd, zijn handig voor het pletten en losmaken van de grond, het verwijderen van onkruid van de wortels en het harken van planten.
  • De beste, te oordelen naar de beoordelingen van de eigenaren van achterlooptrekkers met een extra apparaat, wordt beschouwd als een schijvenheller voor een achterlooptrekker. Het bestaat uit een T-vormige riem, schroefregelaars, twee palen en twee schijven.Werkartikelen zien er niet uit als vleugels, maar als schijven. U kunt niet alleen de breedte wijzigen, maar ook de hellingshoek. Het resultaat zijn ribbels in het werkgebied van de gewenste hoogte en breedte.

aardappelheuvel

Voordat u aan het werk op uw land begint, moet u de instellingen van de geselecteerde bijlage kennen. Onjuist gebruik of onjuiste installatie van apparatuur kan leiden tot gewasverlies en andere nadelige resultaten.

De voorbereidende fase is de teelt van het gewenste gebied, het is beter om de grond los te maken. Tegelijkertijd kunnen organische of minerale meststoffen worden toegepast. Hoe losser de grond, hoe gemakkelijker het zal zijn om voren te maken.

maken en aanpassen

Voordat u aardappelen poot met een achterlooptrekker, moet u markeringen zetten op een afstand van ongeveer 65 cm. Vervolgens worden er voren gemaakt met een achterlooptrekker met een heuvel en wordt het pootgoed uitgezet. Daarna worden de wielen vervangen door rubberen wielen en worden de vleugels van de aardappelheuvel naar de achterlooptrekker op de maximale breedte ingesteld. De helmstok wordt in het gangpad geïnstalleerd en de ploeg wordt langs de voor gereden, waarbij de geplante aardappelen worden opgevuld.

Hoe maak je een heuvel?

Een doe-het-zelf aardappelmolen voor een achterlooptrekker zal qua functionaliteit niet verschillen van een in productie uitgebrachte eenheid. Het is gemakkelijk te doen. Voor het werk heeft u een lasapparaat, een slijper en een metalen plaat nodig die niet meer dan 3 mm dik is. Het is absoluut noodzakelijk om hulpstukken te overwegen voor een achterlooptrekker of cultivator. De cultivator heeft minder vermogen dan de achterlooptrekker.

doe het zelf

Voor de hiller van de lister-versie is een 2 mm dik metaal vereist op de cultivator, waaruit het werkmateriaal wordt gesneden - halve vleugels. Nadat de onderdelen zijn uitgesneden, moeten ze in de gewenste radius worden gebogen. Vervolgens worden de onderdelen op de bevestigingspunten gelast. De randen worden bewerkt met een grinder.

De afstand tussen de twee halve vleugels is vastgelegd met een stalen traverse. Aan de binnenkant van het apparaat is een metalen buis met meerdere gaten gelast, waardoor u de nodige depressie in de grond kunt installeren. Een andere pijp is met bouten aan het rek bevestigd, die naar de achteroplopende tractor gaat.

lister optie

Je kunt ook met je eigen handen disc-hillers maken voor een achterlooptractor. Het is iets moeilijker om ze te maken dan de Lister-weergave, maar met de blauwdrukken bij de hand, kun je het proberen.

Om een ​​zelfgemaakte schijvenheller te maken, moet u twee holle schijven kopen (schijven van een oude zaaimachine zijn voldoende). Metalen platen van 2 mm breed kunt u zelf snijden. De diameter van de cirkels van de disc hiller's moet minimaal 40 cm zijn. Je hebt ook twee rekken en lanyards nodig, een riem in de vorm van de letter "T".

disc hillers

Op de gewenste afstand worden de schijven met verstelbare adapters naar het rek gekanteld door lassen of bouten. Lanyards maken het mogelijk om de schijven verticaal te verstellen. Als u zelf een heuvel maakt, moet u ervoor zorgen dat de schijven symmetrisch zijn geïnstalleerd. Anders slipt de achterlooptrekker opzij. De randen van de schijven worden met een slijpmachine bewerkt en goed geslepen. De voltooide ploeg wordt aan de balk bevestigd en vervolgens met behulp van een T-vormig apparaat aan de achterlooptrekker bevestigd.

Een zelfgemaakte schijvenhamer heeft veel voordelen. Iedereen kan het maken, het volstaat om beschikbare tekeningen en diagrammen te vinden (je kunt ze vinden in speciale tijdschriften over een tuin, een moestuin of op internet). Doe-het-zelf-heuvelers voor aardappelen zullen wat kosten vergen, en de efficiëntie verschilt niet van het voltooide apparaat.

symmetrisch geïnstalleerd

Hoe zet ik een disk hiller op?

Het afstellen van de uitrusting gaat uit van de juiste richting ten opzichte van de voor. Het moet parallel zijn aan de bedden op het land met een bepaalde hellingshoek en snijbreedte.Met een goede techniekinstelling kunt u fouten vermijden en goede resultaten behalen tijdens het werk.

Voor het instellen van de hoek op de unit is er een speciale schroefverstelling die het hele apparaat kantelt ten opzichte van de achterlooptrekker. De groefdiepte is afhankelijk van het in te stellen onderdeel. Bovendien wordt de afstelling uitgevoerd bij het installeren van de hiller op de achterlooptrekker. Dit wordt gedaan met behulp van gaten die in het rek zijn gemaakt voor bevestigingsmiddelen. Als er moving hillers zijn geïnstalleerd, kan de breedte en hoogte van de geproduceerde nok worden aangepast.

apparatuur aanpassing

De schijvenhiller heeft een hogere kwaliteit dan de ploeg, ondanks dat het meer tijd kost om het land te bewerken. Het werk wordt niet op twee voren uitgevoerd, zoals bij een tweerijige heuvel, maar op één.

Het plaatsen van de schijvenegmachine is eenvoudig. De onderste punten van de schijven zijn ongeveer 40-70 cm uit elkaar gespreid (het hangt allemaal af van de afstand tussen de rijen, de aanbevolen breedte tussen de voren voor aardappelen is 60-65 cm). Bij het opstellen van de apparatuur mag men de hellingshoek niet vergeten en ervoor zorgen dat de schijven symmetrisch ten opzichte van elkaar zijn.

hoge kwaliteit

De helmstok wordt in de voren geplaatst zodat de bewerkte voor zich tussen de werkende schijven bevindt. Leid precies langs de gangpaden, zonder het groentegewas te beïnvloeden. De schijven nemen de grond op, vormen een richel en maken tegelijkertijd grote kluiten aarde los en verpletteren.

Gedurende de hele aardappelteeltperiode wordt er drie keer geteeld. De eerste keer dat het werk wordt uitgevoerd wanneer de hoogte van de struiken ongeveer 16 cm is, de tweede keer wanneer hun hoogte ongeveer 23 cm is en de laatste keer na het einde van de bloei.

in voren zetten

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen