Beschrijving van het Molly-aardappelras, kenmerken van teelt en verzorging

Molly's aardappelen zijn van constant belang voor tuinders. Er zijn veel soorten tweede brood. Een hardwerkende zomerbewoner zal altijd een geschikte vinden in termen van technische kenmerken.

Aardappelen zijn een gewas dat voldoende bodemvocht nodig heeft. Overtollig water veroorzaakt ziekten. De oogst wordt niet lang bewaard. De tuinman heeft veel werk besteed en het resultaat is nul.

molly aardappelen

Droogte aardappelknollen krimpen. Hun aantal in het nest neemt af. De smaak gaat achteruit: de vruchten worden grover, vezeliger. De zomerbewoner is teleurgesteld. En hij verzamelt veel minder dan hij had verwacht.

De populariteit van Molly-aardappelen is gemakkelijk uit te leggen. Het is resistent tegen ernstige ziekten, ongevoelig voor overtollig vocht in de grond, geeft een goede oogst, zelfs in droge zomers. De smaak en het universele doel van knollen is goed. Ze zijn gebakken, gekookt, gepureerd. De ijverige tuinman zal altijd de voorkeur geven aan deze variëteit.

ruwer worden

Beschrijving van de variëteit

Dit is een product van Duitse fokkers. Het is gemaakt door het landbouwbedrijf Norica. Het Duitse ras Molly is stevig verankerd in de centrale regio en in het noordwesten. Het groeit in elke grond. Maar aardappelen geven de maximale opbrengst op lichte, enigszins zure bodems.

De beschrijving van het ras trekt tuinders aan:

 • de hoogte van de struik bereikt 75 cm;
 • toppen van lichtgroen;
 • middelgroot vel, golvend aan de randen;
 • weinig bloemen (bloemkronen zijn wit);
 • vroege rijping (70 dagen gaan over van ontkieming tot het eerste monster);
 • struiken kunnen na 45 dagen worden ingegraven;
 • de houdbaarheid van het gewas bereikt 83%;
 • met mechanische schade wordt de schil hersteld;
 • smaakbeoordeling is 4,1 punten op een vijfpuntsschaal;
 • verhandelbaarheidsindicator: 89–93%.

Duitse fokkers

Aardappelstruiken vallen tijdens de groei niet uit elkaar. De plant ziet er compact uit.

Welke knollen groeien

Tuinders houden van de verhouding tussen rijpingsperiode: smaak: opbrengst. Kenmerken van Molly-wortelgewassen:

groei tijd

 • knollen zijn glad, enigszins ruw;
 • ovale vorm, uitgelijnd;
 • de massa van één knol bereikt 150 g;
 • zetmeelgehalte - 15,3%;
 • de kleur van de aardappelschil is geel;
 • weinig ogen, ondiep beddengoed;
 • in de context van de knol is lichtgeel of crème van kleur;
 • fijnkorrelige structuur;
 • het vruchtvlees heeft een gemiddelde brosheid.

Met de juiste zorg bereikt de opbrengst van het ras 22 ton per hectare. Sommige tuinders verwijderen 36 kg / struik.

Een onderscheidend kenmerk van de aardappelvariëteit Molly: het vruchtvlees verandert van kleur tijdens de warmtebehandeling.

gladde knollen

Groeien

Het aardappelras Molly geeft de verwachte opbrengst alleen met competente landbouwtechnologie.

Hoe te planten?

Het wordt aanbevolen om het advies van aardappeltelers op te volgen bij het planten:

verwachte oogst

 1. De grond moet van tevoren worden voorbereid. Plant het gebied in het najaar met groenbemester. Rogge, haver, lupine, mosterd zijn voldoende. Voeg in het voorjaar bij het graven humus of volwassen compost toe (emmer per vierkante meter).
 2. Gebruik alleen gezond plantmateriaal. De knollen moeten middelgroot zijn (50-60 g), zonder mechanische schade.
 3. Zet de knollen 3 weken op kieming. Regelmatig sprayen (om uitdroging te voorkomen).
 4. Als er een gebrek aan plantmateriaal is, moeten de aardappelen met 2-3 ogen in stukken worden gesneden. Droog de secties en stof ze af met geplette actieve kool.
 5. Het mag alleen in warme grond worden geplant. Het land is klaar als het blad op de berk zo groot wordt als een munt van 5 roebel.
 6. De plantdiepte is 3-5 cm. Bij het planten wordt aanbevolen om een ​​compleet mineralencomplex aan het plantgat toe te voegen.
 7. Beplantingsschema: 60x35 cm.

Goede resultaten worden behaald door plantmateriaal te verwerken met groeistimulerende middelen. Bij afwezigheid van een in de fabriek gemaakt product, wordt het aanbevolen om een ​​asoplossing te gebruiken (een glas per liter water, een week laten staan, verdunnen in een verhouding van 1: 5).

van tevoren voorbereiden

Sommige tuinders laten Molly groeien onder een donkere film. De gatdiepte is 10 cm, deze methode is effectief in streken met koele zomers: onder de beschutting warmt de grond gemakkelijker en sneller op.

Zorgfuncties

Kenmerken van Molly-aardappelverzorging: tijdige oogst, bemesting en onkruidverwijdering.

gat diepte

Pas na dubbele oogst vormt de plant volle knollen. De eerste moet worden gedaan nadat de toppen 15-20 cm zijn gegroeid, de tweede - wanneer de knoppen verschijnen.

Het wordt aanbevolen om regelmatig onkruid te verwijderen: schaduwwerking heeft een negatieve invloed op de groei van het grondgedeelte van de plant.

Een uitstekend resultaat wordt verkregen door bladvoeding met stikstof op het blad. Er moet een oplossing van mest of gefermenteerde groenten (1:10) worden gebruikt.

Het wordt aanbevolen om te onthouden: vroeg graven in struiken verzwakt de plant. De groei van het ondergrondse deel is vertraagd.

dubbele hilling

Voor-en nadelen

Molly heeft positieve en negatieve eigenschappen. Voordelen:

 • hoge productiviteit;
 • bescheidenheid;
 • resistentie tegen belangrijke ziekten;
 • goede smaak;
 • behoorlijke verhandelbaarheid;
 • goede opslag;
 • de mogelijkheid om vroeg in struiken te graven;
 • universeel doel.

Er is maar één nadeel: een verandering in het vruchtvlees tijdens het koken. Dit kan gedeeltelijk worden voorkomen als de geschilde aardappelen 5 minuten in aangezuurd of gezouten water worden bewaard.

negatieve eigenschappen

Plagen en ziekten

De plant wordt aangetast door Phytophthora, korst, droge vlekken, rot. Sproeien met koperhoudende preparaten helpt tegen Phytophthora en rot (verdunnen volgens de instructies van de fabrikant). Onthoud: aardappelen moeten uiterlijk 3 weken voor de oogst worden verwerkt.

De korst wordt behandeld met de toevoeging van ammoniumsulfaat. De plant moet tijdens de bloei worden verwerkt.

Het is belangrijk voor tuinders om te onthouden: aardappelziekten zijn gemakkelijker te voorkomen dan te genezen. Een goede verzorging van de planten helpt gewasverliezen te voorkomen. Om gezonde knollen te krijgen, is het belangrijk om de omzet van groentegewassen te observeren.

aangetast door Phytophthora

Mollys zijn dol op Colorado-kevers en draadwormen. Het is gemakkelijk om de larven van de klikkever kwijt te raken door groene sideraten te zaaien. Na 2-3 jaar verdwijnen ze volledig. Voorstanders van insecticiden kunnen voorplantingsknollen van een merk gebruiken.

Moderne voorbereidingen of mechanische verwijdering (verzameling) zullen helpen bij de coloradokever. Regelmatig graven van de site en het verwijderen van wijnstokken zal de plaagpopulatie verminderen.

zorg voor planten

Oogsten en opslag

De eigenschappen van Molly-aardappelen beloven langdurige bewaring zonder in te boeten aan verhandelbaarheid. Maar dit vereist het naleven van de regels voor het oogsten en opslaan van het gewas:

 1. De aardappelen zijn rijp als de toppen geel worden.
 2. De oogst moet worden gedaan bij droog, beter zonnig weer.
 3. Een hooivork verwondt aardappelknollen minder dan een schop.
 4. Leg de uitgegraven aardappelen op de bedden voor ventilatie. De belichtingstijd is 2-3 uur.
 5. Zaadmateriaal wordt onmiddellijk geselecteerd voor volgende aanplant.
 6. Voor langdurige opslag is het nodig om gezonde, onbeschadigde wortelgewassen te selecteren.
 7. Knollen moeten worden bewaard in fijnmazige mazen, manden of houten kisten.
 8. De bewaartemperatuur van de aardappel moet op 5-6 graden Celsius worden gehouden. De luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 70%.
 9. De aardappelbewaring moet voorzien zijn van aan- en afvoerventilatie.

verspreid over de ruggen

Sommige tuinders strooien tafelbieten over de aardappelen. Het trekt overtollig vocht uit de lucht. Aardappelen rotten niet en schimmelen niet.

Tuinmannen beoordelingen

Tuinders geven goede recensies voor de aardappelen van Molly. De combinatie van opbrengst en smaak is aangenaam. De variëteit is pretentieloos, resistent tegen ziekten. De droogteresistentie van aardappelen verdient aandacht. De knollen zijn goed onderhouden, de verhandelbaarheidsindicator is meer dan 80%.

immuun

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen