Typen en kenmerken van minerale, organische, fosfor-, potas- en stikstofmeststoffen

Het gebruik van minerale meststoffen door tuinders ervoer tijdens de ontwikkeling van landbouwtechnologie zowel een piek in populariteit als een afname, tot een volledige afwijzing van anorganische verbindingen. Zowel overmatig enthousiasme voor stikstof-, fosfor- en kaliumsamenstellingen als het negeren van deze elementen leidden echter niet tot iets goeds. Te veel factoren zijn afhankelijk van de juistheid van hun introductie in de bodem: bodemsamenstelling, soort groente- en fruitgewas, klimaat en groeiomstandigheden.

De noodzaak van strikte naleving van de regels voor de introductie van minerale additieven leidde tot de mythe over de complexiteit van het gebruik ervan, maar dit is niet zo. Om de kenmerken van het gebruik van anorganische verbindingen, hun typen en onderscheidende eigenschappen te begrijpen, zal het artikel van vandaag helpen.

Wat zijn minerale meststoffen en waarom zijn ze nodig?

Organische meststoffen hebben, in tegenstelling tot minerale meststoffen, een breder werkingsspectrum en bevatten alle verbindingen die nodig zijn voor planten in volledige samenstelling. Anorganische samenstellingen worden gekenmerkt door een gericht effect, ze moeten specifieke tekortkomingen in de samenstelling van de bodem compenseren of de ontwikkeling (groei, vegetatie, vruchtvorming) van het gewas corrigeren.

Minerale meststoffen zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen. Dit zijn eenvoudige meststoffen (één component) en complex (met twee of meer elementen). Meestal zijn ervaren agronomen geneigd om het tweede type minerale verbindingen te gebruiken, omdat hierdoor verschillende taken tegelijkertijd kunnen worden opgelost om het tekort aan voedingsstoffen in de bodem aan te vullen en de zuurgraad ervan te reguleren.

Soorten minerale meststoffen

Minerale meststoffen, in welke complexe samenstelling ze ook worden overwogen, zijn altijd gebaseerd op een of meer leidende componenten:

 • kalium;
 • stikstof;
 • fosfor.

Het zijn deze stoffen, ondersteund door micro- en macro-elementen die ze aanvullen in elk type supplement, zijn verantwoordelijk voor de gezonde ontwikkeling, bloei en productiviteit van tuingewassen.

Minerale meststoffen in de hand

Stikstof

Meststoffen die stikstof bevatten, organiseren de opbouw van de celstructuur van de plant, dat wil zeggen dat ze een bron van plantaardig eiwit zijn, zonder welke de groei van groene massa onmogelijk is.

Minerale stikstofsamenstellingen zijn onderverdeeld in vijf groepen:

 • Nitraat. Deze omvatten kalium-, calcium- en natriumnitraat. Nitraatstikstofmeststoffen onderdrukken zure bodemgesteldheid en zijn geschikt voor alle soorten planten.Nitraatmeststoffen kunnen in alle perioden van gewasontwikkeling worden toegepast, maar er wordt speciale aandacht besteed aan voldoende stikstof in de bodem bij de vorming van groene eierstokken.

 • Ammonium. Ze vullen het stikstofgebrek in de bodem volledig aan, maar ze kunnen bijdragen aan bodemverzuring, daarom worden ze samen met kalk of kalk geïntroduceerd.
 • Ammonium nitraat. Een universele topdressing, perfect geaccepteerd door alle tuin- en tuinbouwgewassen. Het wordt geïntroduceerd bij het voorbereiden van de site tijdens de graafperiode in de herfst of direct onder de wortel van elke zaailingstruik bij het planten.

bemesting met minerale meststoffen

 • Amide. Deze omvatten ureum en carbamide. Ze kunnen worden gebruikt voor bladbemesting, terwijl ze goed worden waargenomen door zowel de bovengrondse als de ondergrondse delen van de plant.
 • Vloeibare vorm. Dit is ammoniakwater, diverse ammoniak, watervrije ammoniak. Ze hebben een langdurig effect, waardoor ze minder hoeven te worden aangebracht. Als alternatief hebben ze de voorkeur voor gebruik in zomerhuisjes, waar regelmatige bezoeken niet mogelijk zijn.

De meeste stikstof is nodig voor bodems met zand- en zandleem. Planten die in dergelijke bodems worden geplant zonder de juiste voorbemesting, zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kleine, doffe bladeren, de afwezigheid of lage intensiteit van laterale scheuten en langzame groei.

Fosforzuur

Fosfor-mineralensupplementen zijn verantwoordelijk voor de zuurstofuitwisseling, dat wil zeggen het proces van fotosynthese van zaailingen. Zonder de deelname van dit element, verandert de groene massa, en allereerst het bladverliezende deel van het gewas, van kleur naar een donkerdere kleur en begint dan af te sterven, waardoor de groei en ontwikkeling van de hele plant wordt gestopt.

Bij het graven in de herfst worden meststoffen met grote hoeveelheden fosfor toegepast. Hieronder vindt u een lijst met de meest populaire minerale fosforhoudende meststoffen die voor de meeste soorten groenten, bloemen en bessen worden gebruikt:

 • "Superfosfaat".
 • Ammophos.
 • Diammophos.

meststof Superfosfaat

 • Kaliummetafosfaat.
 • "Fosfaatmeel".
 • "Nitroammofoska".

De meest voorkomende minerale fosforhoudende meststoffen zijn gemengde soorten verbanden die ten minste drie componenten bevatten. Een voorbeeld van zo'n complex gemengde samenstelling is "Nitroammofoska", die perfect wordt opgenomen door het wortelsysteem van een plant tijdens alle perioden van zijn ontwikkeling.

Potas

Potas minerale meststoffen worden gebruikt tijdens droge zomers of wanneer het onmogelijk is om de zaailingen regelmatig water te geven. Het beste voorbeeld van kaliummeststoffen is kaliumsulfaatsulfaat, dat in agrotechnische instructies wordt gebruikt voor het telen van aardappelen en andere wortelgewassen die vochtretentie in de bodem nodig hebben, maar chloor slecht verdragen. Voorbeelden van potasformuleringen zonder chloor: kaliumnitraat, potas, kaliummagnesiumsulfaat.

Kaliumchloride, het tweede type van deze minerale meststoffen, wordt enthousiast ontvangen door tuinbouwgewassen, maar op één voorwaarde: als de grond van het gecultiveerde gebied licht genoeg is en het voederen niet aan de vooravond van het planten plaatsvindt, maar in de winter.

Complex

Complexe meststoffen bevatten meestal alle drie de basisvoedingsstoffen, plus enkele aanvullende sporenelementen die de veelzijdigheid en functionaliteit van de preparaten vergroten. Voordat minerale meststoffen met een complexe samenstelling op de bodem worden aangebracht, moet de aard van de bodem worden beoordeeld - complexe bemesting wordt in de lente in zand- en zandbodems geïntroduceerd en in de herfst in zware leem.

kunstmest

De eenvoudigste complexe minerale meststoffen zijn sets met twee en drie componenten. Dit zijn stikstof-fosfor, fosfor-kalium en stikstof-fosfor-kalium meststoffen.

Complex gemengd

Voor die tuinders die niet volledig afstand durven te nemen van organische meststoffen, maar het voordeel van minerale toevoegingen al hebben gewaardeerd, zijn er speciale organische minerale meststoffen met humaten te koop. Dit type complex gemengd verband, geproduceerd in korrels, handhaaft een optimale chemische balans van de bodem en behoudt de actieve microflora in de bodem.

Pure minerale samenstellingen van complex-gemengde additieven combineren alle drie de belangrijkste componenten - stikstof, kalium en fosfor, in de formules van verschillende verhoudingen van elk van de elementen in relatie tot andere. Moderne fabrikanten, die ernaar streven de zuiverheid en veelzijdigheid van de samenstelling te behouden, proberen chloorcomponenten en andere bijproducten van chemische reacties uit te sluiten van gecombineerde verbanden.

Voorbeelden van minerale meststoffen met een complexe gecombineerde samenstelling:

 • Ammofoska.
 • "Nitrofoska".
 • Diammofoska.

Ondanks de schijnbare gelijkenis van de samenstelling, worden de mengsels weergegeven door verschillende formules en hebben ze aanbevelingen voor gebruik onder de omstandigheden van specifieke externe en interne factoren.

Microfertilizers

Microfertilizers zijn nodig om een ​​gezonde staat van alle tuin- en tuinbouwgewassen te behouden, zonder uitzondering, vooral tijdens het groeiseizoen, dat de opbrengst en kwaliteit van fruit bepaalt.

boorzuur poeder

Minerale micronutriëntenmeststoffen worden minder vaak gebruikt dan meststoffen die organische derivaten bevatten. Ze zijn meestal niet geschikt voor het besproeien van planten en worden uitsluitend in vloeibare vorm in de grond gebracht.

Populaire minerale micronutriënten:

 • boorzuur;
 • magnesiumboraat;
 • ferro sulfaat;
 • ammoniumnatriummolybdaat;
 • kaliumpermanganaat;
 • zinksulfaat.

Voor elk type cultuur is het raadzaam om een ​​bepaalde samenstelling van een meercomponentenadditief verzadigd met micro-elementen te kiezen, maar het gebruik van relatief universele mengsels is toegestaan. In dit geval is de enige nuance van voeding voor verschillende plantengroepen het naleven van individuele doseringen.

Het gebruik van minerale meststoffen: algemeen advies

Alle soorten en samenstellingen van minerale meststoffen worden aanbevolen om in de grond te worden gebracht wanneer de zaailingen herstellen na het verplanten en actief het groen ingaan, wat een goede beworteling van de plant aangeeft. Dit is qua tijd minimaal 20 dagen wachttijd en wordt alleen toegepast als alle struiken in de tuin gezond en actief in ontwikkeling zijn.

Eerder, voordat minerale meststoffen werden aangebracht, werd de grond grondig bevochtigd. Als zich na het bemesten een film op het oppervlak van de grond heeft gevormd, wordt de grond na een paar uur losgemaakt. Het is erg belangrijk om de dosering van anorganische additieven te observeren, omdat een overmaat van een oplossing of een te hoge concentratie van een verdunde stof tot het tegenovergestelde effect kan leiden.

meststof in een zak

Het mag niet worden toegestaan ​​dat, met de wortelmethode van het aanbrengen van verbanden, het mineraalmengsel op de groene toppen van de planten valt - de bladeren worden bij contact met dergelijke oplossingen bedekt met necrotische zweren en de bloemen vallen eraf.

"Voor" en "tegen" het gebruik van meststoffen in de tuin en moestuin

Organische meststoffen zijn minder controversieel in termen van agrotechnisch gebruik, hoewel bij nader inzien zowel hun overvloed als oneigenlijk gebruik, rekening houdend met de aard van de bodem en het klimaat, even rampzalige gevolgen hebben voor het gewas. Het nadeel van minerale additieven ten opzichte van organisch materiaal is alleen dat wanneer ze afwijken van de toedieningshoeveelheden in de richting van toenemende concentratie, ze de neiging hebben zich op te hopen in de bodem en de chemische samenstelling ervan te veranderen.

Bovendien blokkeren micro-elementen, in de samenstelling van complexe minerale meststoffen, met een ongeletterde combinatie, de mogelijkheid van gewasontwikkeling volledig en zijn ze zelfs in staat om de bodem gedurende lange tijd te degraderen.

Aan de andere kant, met een rationele benadering van minerale bemesting, neemt de opbrengst van bemeste gewassen verschillende keren toe, vindt de oogst van fruit eerder plaats dan de standaardvoorwaarden, en wordt het uiterlijk en de smaak van de vruchten onderscheiden door de maximale overeenstemming met de indicatoren van de variëteit van het gewas.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen