Hoe maak je met je eigen handen een aardappelrooier voor een achterlooptrekker?

Mensen op het platteland en zomerbewoners oogsten elk jaar aardappelen. Dit proces is behoorlijk tijdrovend, vooral als u handmatige reiniging uitvoert. Om het verzamelen van aardappelen te vereenvoudigen, schaffen velen speciale aardappelgravers voor achterlooptrekkers aan. Sommige eigenaren weigeren echter een dergelijke aankoop en proberen zelf zo'n ontwerp te maken. Voordat de doe-het-zelf-aardappelrooier wordt gemaakt, moet u zich echter vertrouwd maken met de soorten graafmachines en de kenmerken van hun fabricage.

Afspraak

Voordat u een aardappelrooier maakt, moet u dieper bestuderen, deze tool wordt ervoor gebruikt. Dit hulpstuk moet samen met een achterlooptrekker worden gebruikt. Het wordt gebruikt voor het rooien van aardappelen en het graven van land in velden en moestuinen.

De belangrijkste functie van de aardappelrooier is om de knollen van de grond te scheiden en op de grond te leggen. Dit is de reden waarom veel groentetelers en boeren hun eigen apparaten kopen of maken voordat ze gaan oogsten.

Rassen

Elke aardappelrooier voor een minitractor is gemaakt om de aarde los te maken en aardappelknollen op het oppervlak te graven. Ondanks het feit dat alle aardappelgravers voor een achterlooptrekker dezelfde functie vervullen, kunnen dergelijke ontwerpen toch verschillen. Er zijn verschillende soorten graafmachines die u zelf kunt maken of die u in een winkel kunt kopen.

maak een aardappelrooier

Trillend of gerommel

De afbrokkelende aardappelrooier is gemaakt van een trillende zeef en een ploegschaar. Het trillende product heeft een vrij eenvoudig werkingsprincipe. Tijdens het bedrijf wordt de graafmachine in de grond geplaatst en haalt daar geleidelijk de rijpe knollen uit. Samen met de grond vallen ze op een zeef om onnodige aarde eraf te schudden. Zo'n aardappelrooier heeft een ernstig nadeel: het is erg moeilijk om het zelf te doen.

aardappelrooier voor achterlooptrekker

Eenvoudig of fan

Zo'n fan-aardappelrooier voor een minitrekker heeft het eenvoudigste ontwerp. Het is gemaakt van een ploeg waaraan je meerdere pijlen moet bevestigen. Tijdens het oogsten met een motorcultivator met een eenvoudige graafmachine gaat de ploeg diep de grond in en beginnen de uitgegraven knollen langs zijn staven te stijgen. De voordelen van deze graafmachine zijn onder meer zijn veelzijdigheid. Het kan op elk model motoblocks en minitractoren worden geïnstalleerd.

doe het zelf

Vervoer

De aardappelrooier van het transporttype is perfect voor motorblokken van een dergelijk model als "Neva" en daarom is het noodzakelijk om hem ermee te gebruiken. Het ontwerp van zo'n graafmachine is heel eenvoudig en bestaat alleen uit een mobiele transportband en een schaar. De transportband heeft een speciale haak die de knollen vasthoudt en helpt om ze van de grond te scheiden. De transportrooier voor aardappelen mag alleen worden gebruikt in gebieden met zware grond, aangezien dit model knollen niet goed uitgraaft uit grond met een lage dichtheid.

transporttype

Hoe maak je een aardappelrooier met je eigen handen

Voordat u met uw eigen handen een aardappelrooier voor een achterlooptrekker maakt, moet u de instructies voor het maken van dergelijke producten lezen. Ten eerste moet u zich vertrouwd maken met de lijst met gereedschappen die van pas kunnen komen bij het maken van een handmatige aardappelrooier. Om een ​​zelfgemaakte aardappelrooier te maken, heb je nodig:

  • moeren met bouten;
  • versterkte staven;
  • ijzeren plaat;
  • graveur;
  • lassen;
  • Bulgaars;
  • metalen hoeken.

moeren met bouten

Frame maken

De basis van het zelfgemaakte product voor een achterlooptrekker of een tractor is het frame van een aardappelrooier. Om een ​​kwaliteitsframe te maken, moet u vertrouwd raken met de basisstappen voor het maken ervan.

metalen hoeken

Rechthoeklassen bevestigen

De bevestigingsrechthoek vormt het frame van het hele apparaat en moet daarom zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. Om het frame te maken, heb je een vierkante ijzeren buis nodig van minimaal vier meter lang en ongeveer 50 cm breed. Deze wordt in vier verschillende delen gesneden, waarvan er twee 100-120 cm lang moeten zijn en de rest 80-90 cm. Alle gesneden buizen worden op deze manier gelast om een ​​rechthoekig ontwerp te maken. Na het lassen moeten de randen met de hand worden geschuurd om scherpe hoeken te verwijderen.

eigengemaakt

Jumper bevestiging

De aardappelrooier voor de achterlooptrekker moet zijn kantelniveau afstellen en hiervoor wordt een jumper gemonteerd om speciale stangen te monteren. Het is in het midden van een rechthoekig frame gemonteerd. Aan de andere kant zijn twee kleine buizen met een lengte van niet meer dan 10 cm en een diameter van 25 mm geïnstalleerd. De buizen worden op het frame gemonteerd zodat er in de toekomst wielen aan kunnen worden bevestigd. Ze worden in een van de hoeken aan de buitenkant van het frame gemonteerd. Na het bevestigen van de pijpen worden in elk van hen kleine gaatjes met een diameter van 10-15 mm gemaakt met een boor.

montage rechthoek

Installatie van verticale rekken

Om een ​​aardappelrooier voor een achterlooptrekker met uw eigen handen een betrouwbaarder frame te maken, moet u verschillende verticale rekken aan het frame bevestigen. Eerst moet je 5-10 cm langs het frame een stap terug doen van de bovendorpel en een klein metalen vierkant 35x35 cm er loodrecht op lassen, daarna moet je 15 cm achteruit stappen en ijzeren rekken van 30-35 cm lang bevestigen. Als gevolg hiervan moet de voltooide structuur eruitzien als een omgekeerde trap.

latei bevestiging

Rack-aansluiting

De laatste stap in het maken van het frame, waaruit de aardappelrooier voor de tractor zal bestaan, is het verbinden van de randen van de palen. Hiervoor wordt aanbevolen om 0,5 mm metalen strips te gebruiken. Elk van deze stroken wordt onder een hoek van 45 graden aan de palen gelast, waarna de randen met elkaar worden verbonden. De voltooide structuur heeft de vorm van een driehoek.

rack-aansluiting

Ralo en pitching board

Als je klaar bent met het frame, kun je beginnen met het maken van het pitchboard en de rallysport. Deze gemaakte onderdelen van de aardappelrooier voor de achterlooptrekker worden gebruikt om knollen uit de grond te graven en van de grond te halen. Voor een onervaren tractorbestuurder en tuinman kan het creëren van dergelijke elementen een heel moeilijke klus lijken. Voordat u aan de slag gaat, moet u daarom vertrouwd raken met de eigenaardigheden van hun fabricage.

schuin bord

RAL-lassen

Om dit element met uw eigen handen te maken, moet u twee kleine gaatjes maken in een kleine ijzeren plaat met afmetingen van 30x30 cm voor het installeren van M12-bouten. Ze zullen ook in elk van de rekken moeten worden gedaan op een afstand van ongeveer 45 cm vanaf de bodem. Als alle gaten zijn voorbereid, kunt u de metalen plaat erop schroeven.

Plaats vervolgens aan de andere kant nog een ijzeren plaat. In dit geval wordt metaal gebruikt met afmetingen van 60x30 cm en een dikte van 0,5 mm. In het midden van het bijgevoegde laken moet je het 2-3 keer goed slaan met een voorhamer om een ​​kegel te vormen.

lassen ral

Pitched board lassen

Een apparaat voor het rooien van aardappelen moet noodzakelijkerwijs een schuin bord hebben en daarom is het na het lassen van de ral noodzakelijk om ermee te beginnen. Om een ​​schuin bord te maken, moet je een takje maken met een diameter van 10-15 mm en een lengte van ongeveer een meter. Een rand ervan is aan de nieuw gecreëerde ral gelast en de tweede moet voorbij de basis van de aardappelrooier voor de achterlooptrekker gaan.

Er zijn momenten waarop een gelaste twijg sterk begint te wiebelen en je er extra steun voor moet creëren. Hiervoor wordt aan het uiteinde van het frame een stijgbuis van 25-30 cm lang gelast, waarna aan de stijgbuis een vierkante buis wordt bevestigd waaraan drie staven moeten worden gelast om extra stabiliteit van de constructie te garanderen.

graafapparaat

Installatie van stelstangen

Een zelfgemaakte aardappelrooier voor een achterlooptrekker moet voorzien zijn van stelstangen. Ze zijn zo geïnstalleerd dat u in de toekomst de helling van elke geïnstalleerde staaf onafhankelijk kunt aanpassen. Ze moeten op de eerste dwarsbalk op het productframe worden gemonteerd. Om de hellingshoek te verkleinen, moet de geïnstalleerde stang worden losgeschroefd zodat de staven beginnen uit te steken. Om de hoek te vergroten, moet u de staven terugschroeven.

afstelstangen

Wielmontage

Om ervoor te zorgen dat de aardappelrooier die aan de achterlooptrekker is bevestigd, zich beter over het terrein kan verplaatsen, is het noodzakelijk om er meerdere wielen op te installeren. Om dit te doen, kunt u wielen van kruiwagens gebruiken, waarvan het draagvermogen niet meer dan honderd kilogram mag bedragen. Aan elk wiel moet een bevestigingsmiddel worden gelast en aan de aardappelrooier.

wielmontage

Gevolgtrekking

Aardappelen graven elke tuinman houdt zich bezig met de teelt van groenten op zijn site. Het is vrij moeilijk om dit handmatig te doen, en daarom gebruiken velen speciale aardappelgravers voor achterlooptrekkers. Om zelf een dergelijke structuur te maken, moet u vertrouwd raken met de stapsgewijze instructies voor het maken van graafmachines.

onafhankelijk creëren

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen