Hoe en waar aardappelen thuis in een appartement op de juiste manier te bewaren

Aardappelen worden beschouwd als een unieke tuincultuur, er zijn honderden gerechten en volksrecepten bij het gebruik ervan. Het grootste probleem na het oogsten is de kwestie van de veiligheid ervan. Voor sommige zomerbewoners verliezen de knollen ondanks de lange bewaartermijn hun kwaliteitskenmerken, smaak en uiterlijke kwaliteiten niet. Om het resultaat te krijgen, is het belangrijk om te weten hoe u aardappelen op de juiste manier in een appartement kunt bewaren.

Hoe aardappelen te bereiden voor opslag

Om aardappelen thuis te bewaren, moet u de knollen goed voorbereiden op overwintering. Kies voor het verzamelen zonnig weer zonder neerslag. De helft van het opslagsucces hangt af van de kwaliteit van het drogen en selecteren, waarbij beschadigde en defecte knollen worden verwijderd. Om het vochtgehalte na het opvullen te verlagen, worden de aardappelen erover gestrooid met een laagje as.

bewaar aardappelen

5 trefzekere manieren om de aardappeloogst in uw appartement te houden

Aardappelen worden niet alleen in een kelder opgeslagen, maar ook in een appartement, waardoor u geen tijd op de weg naar de garage hoeft door te brengen. Tegenwoordig zijn er verschillende opties, die u allemaal in staat stellen om de oogst te bewaren tot het volgende oogstseizoen.

manieren om te besparen

Aardappelen bewaren in de kelder

Het bewaren van geoogste aardappelen in een kelder is het meest gebruikelijk voor Russische burgers. Het voordeel van de methode is het vermogen om een ​​constant temperatuurregime te bieden in de kamer in de regio 2-4 C. Deze temperatuur in de opslagruimte wordt als optimaal beschouwd voor de knollen. De luchtvochtigheid in de kelder moet variëren van 70% tot 85%.

Het binnendringen van licht moet worden uitgesloten, anders wordt corned beef geproduceerd, schadelijk voor de mens.

Voordat u de knollen legt, wordt het aanbevolen om de kamer 2 keer te behandelen met een interval van 1 week met een oplossing van zout of kalk. Gekochte plastic dozen worden gebruikt voor opslag, of doe-het-zelfaardappelen worden in een zelfgemaakte doos gelegd. Aan de onderkant van de container is het nodig om kleine sleuven te voorzien van 4 tot 6 cm om een ​​betere ventilatie mogelijk te maken. Voor hergebruik moeten de dozen worden behandeld met een mangaanoplossing en grondig worden gedroogd.

Russische burgers

Een veel voorkomende variant van het plaatsen van knollen in dozen zonder deksel. In dit geval is het noodzakelijk om de knollen te vullen tot een diepte van niet meer dan 1,5 m. In het geval van een probleem met een hoge luchtvochtigheid, wordt aanbevolen om de vloer in de kelder uit te leggen met zaagsel, indien gewenst, bedek deze met balken of een vloerplaat.

In de gang of entree

Het zo opgeslagen gewas neemt geen ruimte in het appartement in en bevindt zich altijd in de beschikbaarheidszone. Hiervoor wordt een doos gemaakt waarin aardappelen worden gegoten. De temperatuur bij de ingang is altijd koeler dan de stal en warmer in vergelijking met de buitentemperatuur, wat de kwaliteit van de knollen en de gebruiksduur verbetert.

plaats in het appartement

De nadelen van deze methode zijn de volgende punten:

 • onbestendigheid van temperatuur, die periodiek stijgt en daalt;
 • korte tijdsduur;
 • de kans op diefstal;
 • mogelijke conflicten met buren.

Deze methode wordt gebruikt als u het gewas tot het vroege voorjaar moet verlaten. Uiterlijk en smaak blijven ongewijzigd tot eind februari of half maart. Optimaal voor tuinders die geen kelder hebben en overwegen om als alternatief een plaats voor aardappelen in de entree te organiseren.

de volgende punten

In een doos op het balkon

Een doos om aardappelen met uw eigen handen op het balkon te bewaren, kan worden gemaakt van gewone planken die dicht bij elkaar zijn bevestigd. Twee items "matryoshka" worden gemaakt, met een verschil in de afstand van de muren van ongeveer 5 cm. De resulterende holte is geïsoleerd met schuim, zaagsel of ander materiaal met vergelijkbare eigenschappen. Het deksel van de container is ook dubbel gemaakt en geïsoleerd.

Deze methode is geschikt voor opslag in een glazen loggia en zorgt ervoor dat u het geoogste gewas ook in koude winters niet verliest.

Vaak gebruiken ze een speciale huishoudkelder die in een winkel is gekocht. Het is een thermische container gemaakt van moderne materialen en heeft een elektrische verwarming. Welke temperatuur aardappelen weerstaan, is afhankelijk van het model en de fabrikant, er zijn opties voor omgevingstemperaturen tot -40 C. De winkels verkopen kelders met een inhoud van 100, 180 en 300 liter, wat overeenkomt met het aantal van 1 tot 3 zakken.

doe het zelf

Kleine bouillon in de koelkast

Thuis aardappelen bewaren in de koelkast is geschikt voor een klein aantal knollen en de juiste bewaartemperatuur moet tussen de 3 en 5 liggen C. Gemak en eenvoud van de methode gaan gepaard met verschillende valkuilen. De volgende factoren worden als de belangrijkste punten beschouwd:

 • het is niet duidelijk in welke container het beter is om opslag te kiezen: in een plastic zak geeft het geen zuurstoftoegang tot de knollen, ze beginnen te beslaan en rotten, en vuil loopt uit in het gaas;
 • het is onmogelijk om een ​​groot volume aardappelen op te slaan;
 • tijdens langdurige opslag in de koelkast begint het proces van het omzetten van zetmeel in suiker, wat de smaak en het uiterlijk van aardappelen negatief beïnvloedt.

bouillon in de koelkast

Door deze eigenschappen kunnen meerdere kilo's aardappelen in de koelkast worden bewaard. Het wordt aanbevolen om maximaal een week een bouillon te maken en gedurende deze periode moet u deze opeten.

Aardappelen bewaren in een appartement

De huizen slaan benodigdheden op die in de nabije toekomst zullen worden geconsumeerd. De gemiddelde temperatuur in een standaard appartement varieert van 20 tot 25 C, die niet geschikt is voor het bewaren van aardappelen. Het is belangrijk om het op een goed geventileerde plaats te plaatsen, anders gaat het rotten en vliegen er vliegen. De meest voorkomende opties zijn:

 • pantry;
 • keukenelementen, meubelen;
 • in loop kasten.

geventileerde plaats

Vaak streven mensen ernaar om het interieur van een gang zo te ontwikkelen dat ze opslag bieden voor gewassen en andere items in het dagelijks leven.

Welke soorten aardappelen kunnen het beste worden bewaard

Aardappelen met een vroege rijpingsperiode gaan snel achteruit, daarom worden deze rassen niet gebruikt voor langdurige bewaring. Voor deze doeleinden worden soorten met een gemiddelde of late oogst gebruikt.

Aardappelrassen beschrijving en kenmerken:

lange termijn opslag

 • Asterix is ​​een premium Europese variëteit, heeft een middellange rijpingstijd en behoort tot de categorie tafel, heeft een rode schil en geel vruchtvlees, het gemiddelde gewicht van de knollen varieert van 65 tot 110 g;
 • Atlant is een laatrijpe variëteit, heeft een ruwe gele schil en lichtgeel vruchtvlees, het gemiddelde knolgewicht is van 90 tot 199 g;
 • Scarb is een variëteit van Wit-Russische aardappelen, heeft een gele schil en pulp, gemiddeld gewicht van 150 tot 200 g.

De bewaartijd van aardappelen hangt van veel factoren af, en dezelfde aardappelvariëteit voelt zich goed op het balkon en gaat thuis niet achteruit. Het wordt aanbevolen dat u verschillende opties uitprobeert en experimenteert met verschillende methoden, temperaturen en de meest optimale methode.

verschillende manieren

Veelgemaakte fouten

Het bewaren van aardappelen vereist het naleven van een aantal regels, waarvan onwetendheid alle pogingen om het gewas te laten groeien teniet zal doen. Het kiezen van het juiste aardappelras is essentieel voor een succesvolle bewaring. Knollen met een vroege rijpingsperiode kunnen niet worden gekozen voor langdurige opslag, zelfs als alle regels worden gevolgd en "ideale" omstandigheden worden gecreëerd, blijft de oogst op zijn hoogste tot november, waarbij de oorspronkelijke eigenschappen aanzienlijk worden verloren.

Enkele van de meest voorkomende fouten bij het werken met aardappelen zijn:

Veelgemaakte fouten

 • selectie van grondstoffen van lage kwaliteit - alleen gezonde en geselecteerde aardappelen hebben een kans om lang te overleven;
 • plaatsing gescheiden van andere groenten - bij opslag met bieten wordt vocht op natuurlijke wijze opgenomen en wordt het rotten van knollen voorkomen, wat een positief effect heeft op het resultaat;
 • gebruik van natuurlijke omstandigheden - aardappelen hebben een speciaal temperatuurregime en vochtigheid nodig, dus de omstandigheden in het appartement passen niet bij hem;
 • verwaarlozing van de schotprocedure - als gevolg van opslag rotten de knollen, zijn de manifestaties van infectieziekten mogelijk, wat uiteindelijk het risico op besmetting van gezonde aardappelen verhoogt, alleen mechanische overkill kan een dergelijk probleem elimineren;
 • inhoud in zakken - de methode staat niet toe dat de knollen kwalitatief worden gesorteerd en impliceert geen toegang tot lucht, wat onvermijdelijk leidt tot hun achteruitgang.

temperatuurregime

Bij de controlesortering worden niet alleen geïnfecteerde knollen uit de opslag gehaald, maar ook de knollen die ermee in aanraking komen. Het verschijnen van een bedorven geur en kleine vliegen duidt op het begin van rotten en de noodzaak om door de oogst te gaan.

Aardappelen staan ​​altijd op een koele plaats, anders zullen ze snel ontkiemen. De toestand van het milieu is van groot belang. Hoge luchtvochtigheid en luchttemperatuur vormen de grootste bedreiging, omdat de vruchten beginnen te bederven, ontkiemen of rotten.

geïnfecteerde knollen

Beoordelingen
 1. Tatyana
  8.08.2018 13:21

  Vorig jaar - waarschijnlijk vanwege het gebruik van het product BioGrow - het aardappelgewas bleek twee keer zo groot als normaal en we moesten met extra opties komen om het in het appartement te plaatsen. Ik heb de voorraadkast gedemonteerd en voorzien van lades met luchttoegang. Het was goed bewaard tot de zomer.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen