Beschrijving van het Gala-aardappelras, kenmerken van teelt en verzorging

In het voorjaar, voordat u een moestuin plant, moet u op Gala-aardappelen letten, die veel voordelen hebben. Door de presentatie van knollen, hun uitstekende smaak in alle gerechten, kunt u kiezen voor deze variëteit aan groenteplanten. Bovendien is het voor regio's met koude klimaten beter om super vroege gewassen te kiezen om volledig rijpe knollen te verzamelen. Gala-aardappelen, dankzij de beschrijving ervan, kunnen aardappelliefhebbers deze pretentieloze groentevariëteit niet misrekenen en planten.

Beschrijving van de Gala-variëteit

Bij de beschrijving van het aardappelras Gala speelt een belangrijke rol wat betrekking heeft op:

 • opbrengst indicatoren;
 • de veeleisendheid van een groente voor groeiomstandigheden en verzorging;
 • raskenmerken;
 • weerstand tegen weersafwijkingen, ziekten en plagen;
 • mogelijkheid om lange tijd te worden opgeslagen.

Gala-aardappelen hebben de volgende uiterlijke beschrijving:

 1. Struiken zijn rechtopstaand met stengels van gemiddelde hoogte.
 2. De begroeiing is gemiddeld.
 3. De donkergroene bladplaten zijn aan de randen gegolfd, waardoor ze zich beter aanpassen aan de warmte.
 4. De bloemkroon van de bloeiwijze is groot, wit.

aardappel gala

Knollen worden gevormd op middelgrote struiken met een massa van 100 tot 120 gram. De afgeronde langwerpige vorm van de vrucht met fijn uit elkaar geplaatste ogen onderscheidt zich door een uitstekend verhandelbaar type aardappelproducten. Van bovenaf zijn de knollen bedekt met een gelige schil, waaronder het vruchtvlees van dezelfde kleur verborgen is. Eetkamer aardappelras verschilt in een laag zetmeelgehalte, niet meer dan 14 procent. Daarom wordt aanbevolen om het product te gebruiken in dieet- en babyvoeding. En de gelige kleur van de knollen duidt op een hoog gehalte aan caroteen. Bij het koken koken de vruchten van aardappelen niet over en worden ze niet donkerder.

Gala, naast andere middenvroege aardappelsoorten, onderscheidt zich door zijn pretentieloosheid, het vermogen om lange tijd te worden bewaard.

Groeiende regio's

Het ras Gala werd veredeld door Duitse veredelaars en is sinds 2008 opgenomen in het rijksregister van middelgrote vroege aardappelrassen. Vanwege de hoge opbrengst aan aardappelen, waarbij tot 400-600 kilo knollen worden gegraven vanaf honderd vierkante meter, is het ras het leidende ras geworden onder boeren en zomerbewoners.

veel aardappelen

Groenten worden verbouwd in gebieden met onstabiel weer en koude klimaten. De groente wordt gewaardeerd vanwege de vroege rijpingsperiode 75 dagen na het planten. Gala-aardappelen vertegenwoordigen de beste tafelgroenten op de velden van boeren.

De bescheidenheid van de plant ten opzichte van de bodem draagt ​​bij aan de keuze van een variëteit voor het kweken op zware zandige leemgronden met een laag humusgehalte.De groente is geschikt voor het klimaat van de Wolga-Vyatka, Midden- en Noordwest-regio's.

Behoudt de kwaliteit van aardappelen in onze bedden in Siberië en het Verre Oosten. 2 maanden na het planten kunt u zich tegoed doen aan verse aardappelen en 3-4 weken later - knollen helemaal klaar voor opslag.

Voor-en nadelen

Het kenmerk van het Gala-aardappelras zit vol met alleen de positieve eigenschappen van de teelt:

waardigheid van de variëteit

 1. Een gewas van een rassengroente kan op elke grond worden verkregen. De regio's van centraal Rusland hebben optimale omstandigheden voor het telen van aardappelen van Duitse selectie.
 2. Tot 20-30 middelgrote knollen worden uit één struik gedruppeld.
 3. Gezien de vroege rijping van de groente is het mogelijk om de planttijd te variëren, de oogstperiode met 1 à 2 weken te verschuiven.
 4. De resistentie van aardappelen tegen ziekten wordt opgemerkt: bacteriële kanker, korst.
 5. Met goed georganiseerde opslag blijven de vruchten van aardappelen tot 6-7 maanden zonder te rotten.
 6. De variëteit onderscheidt zich door goede smaak. Knollen zijn geschikt voor het bereiden van hoofdgerechten, salades, frites. Het is handig om aardappelen in het menu op te nemen voor degenen die de figuur volgen en overtollige kilo's willen verliezen. Naast caroteen bevatten knollen veel vitamine C en proteïne, waardoor je vol blijft zonder massa te krijgen.

Een van de nadelen van een groenteplant is dat het ras de voorkeur geeft aan een hoog bodemvocht. En als aardappelen worden geteeld op plaatsen met een droog klimaat, zullen de aanplant vaker moeten worden bewaterd.

aardappelen in de grond

Er is kans op beschadiging van de knollen en het bovengrondse deel van de plant door een schimmel, in het bijzonder rhizoctonia. Dan beginnen de struiken achter te blijven in ontwikkeling en kunnen ze afsterven, wat een slecht effect heeft op de oogst.

Groeiende functies

De beoordelingen van degenen die Gala-aardappelen hebben geplant en ze in hun tuinen hebben laten groeien, zeggen dat je de landbouwtechnologie van groentegewassen moet observeren om een ​​oogst te krijgen. Voor degenen die een ras-type aardappel hebben geplant, is het belangrijk om een ​​plaats voor een gewas te bepalen in overeenstemming met de regels voor vruchtwisseling. Een goede aanplant en verzorging van het gewas zal ertoe leiden dat het gezin de hele winter aardappelen krijgt, en de boer zal de knollen met grote winsten kunnen verkopen.

Landingsplaats

Om het Gala-aardappelras volledig tot zijn recht te laten komen, letten ze op de keuze van een standplaats voor een groenteteelt.

Het wordt niet aanbevolen om hellingen of laaggelegen plaatsen te verlaten voor aardappelen. Het gebied voor de groente moet vlak zijn, met grondwater op een diepte van 1,5 meter. Het wordt niet aanbevolen om aardappelen in de schaduw te planten, anders zullen de struiken geen gemiddelde hoogte bereiken en zullen de knollen klein zijn. Alleen in direct zonlicht ontwikkelt de plant zich volledig bij tijdige rijping van de vruchten.

Hoge opbrengsten worden behaald op lichte, voedzame bodems als de zomers nat en koel zijn. Uitgeputte gronden worden vooraf verrijkt met voedingsstoffen. Het ergste van alles aardappelen telen op zoute gronden en wanneer de luchttemperatuur de hele zomer hoog is zonder regen.

Wat kan er voor en na het Gala worden geplant?

Regels voor gewasrotatie, hun naleving is noodzakelijk, zodat groenten geen extra zorg nodig hebben en hun weerstand tegen ziekten betrouwbaar blijft.

aardappelen om te planten

Voor Gala zijn aardappelen, komkommers, bieten en wortelen de beste voorgangers. Na deze groenten ben je zeker van de voedingswaarde van de grond.

Voedt goed de grond van het planten van peulvruchten - erwten, bonen. Geen wonder dat de bonen naast de aardappelgaten worden geplant. Hun buurt is gunstig.

Na het vroegrijpe Gala worden kool en komkommers geplant. Om het planten van aardappelen met voordeel uit te voeren, worden sideraten vóór de winter op de site gezaaid: rogge, alfalfa, raapzaad, mosterd. Planten verzadigen de grond met stikstof, maken de grond los, lucht- en waterdoorlatend.

Graven en bemesten

Hoewel de Gala-variëteit zich aanpast aan elke grond, zal het moeilijk zijn voor knollen om zich te ontwikkelen in dichte en zware grond.

aardappelen graven

In de herfst wordt een perceel voorbereid door de grond te graven of te ploegen. In zware grond worden vóór het graven rivierzand en humus geïntroduceerd. Het veld wordt behandeld met een achterlooptrekker, een handcultivator. Het meest betrouwbare graafwerktuig is een schop. De ploegdiepte mag niet groter zijn dan 30 centimeter.

Voeg 20 gram ammoniumnitraat toe aan een vierkante meter van het veld. Klei kan worden toegevoegd om zandgrond zwaarder te maken.

Als het graafwerk correct is uitgevoerd, dan in de zomer aardappelen hakken zal zonder veel moeite voorbijgaan.

Zuurgraad van de bodem

Net als andere aardappelrassen geeft Gala de voorkeur aan neutrale of lichtzure bodems. Bepaal de zuurgraad van het land van boeren en zomerbewoners op verschillende manieren:

aardappel gala planten

 • een lakmoesproef gebruiken;
 • infusie van vogelkers;
 • het overwicht van plantensoorten op de site;
 • bloeien op het bodemoppervlak.

Een groenachtige kleur van lakmoespapier duidt op een neutrale zuurgraad en geel - ongeveer een pH van 5,6-6,0.

Nadat een stuk aarde in een infusie van vogelkersbladeren is neergelaten, wordt door de rode kleur van de vloeistof bepaald dat de grond zuur is. Een neutrale verbinding wordt blauw en een licht zure verbinding groen.

gala-variëteit

Op zure bodems groeien berenoor, mariannik, pepermunt, paardenstaart en weegbree goed. Zwak zuur - ze herkennen het aan zaaidistel, kruipend tarwegras, klein hoefblad. Roestige afzettingen op de grond zijn het gevolg van een verhoogde zuurgraad van de grond.

De constante introductie van dolomietmeel om de 5 jaar zal de normale zuurgraad van de grond behouden.

Wells

Een maand lang bereiden ze materiaal voor voor het planten van aardappelen. Dit omvat het ruimen van knollen, zodat alleen gezonde knollen overblijven die 50-70 gram wegen. Zaden groter dan 100 gram kun je het beste in twee delen snijden als je 2 tot 3 weken voor het planten plant. De helften worden in de kelder geplaatst, uitgespreid in een laag van 10 centimeter.

Het kiemen van pootaardappelen wordt 40 dagen van tevoren uitgevoerd. Om dit te doen, worden knollen in 2 of 3 lagen gelegd in een lichte kamer bij een temperatuur van 12-15 graden Celsius. Voor natte vernalisatie worden de in dozen gevouwen vruchten bestrooid met vochtige aarde. En ze houden 10-15 dagen bij een temperatuur van 14-18 graden... Het afgewerkte plantmateriaal moet lichtgroen zijn met krachtige scheuten van 1 centimeter lang.

Zodra de grond in de tuin 6-8 graden opwarmt, kun je gaten maken en er 1-2 knollen in plaatsen.

De methode voor het planten van Gala-aardappelen is vierkant genest volgens het schema van 70x70 centimeter. De inbeddiepte van zaadknollen is 8-10 centimeter, afhankelijk van de bodemopbouw.

Zorgfuncties

Het zaaien van zaad houdt niet op bij werk in het aardappelveld. De oogst van een rassengewas is afhankelijk van competente zorg. Door water te geven, helpen ze de knollen op tijd volwassen te worden.

Een belangrijke rol wordt gespeeld door wieden, het voeden van de aanplant van een groenteplant en het harken leidt tot de vorming van extra ondergrondse stengels en een toename van het aantal knollen uit één struik.

aardappelen in een zak

Water geven

De hygrophilousness van Gala-aardappelen is bekend, daarom zal het nodig zijn om de aanplant van de groente water te geven, vooral tijdens de droge zomer. Aardappelbedden mogen niet uitdrogen, waardoor de grond overvloedig wordt bevochtigd. De besproeiing wordt gestart wanneer de struiken een hoogte van 4–5 centimeter bereiken. 3 liter water is genoeg voor de plant, die in het midden van de struik wordt gegoten.

Het is belangrijk om de aardappelen tijdens en na de bloei niet te hydrateren. De hoeveelheid water neemt op dit moment toe tot 8-10 liter per struik. U kunt de planten het beste 's avonds water geven. Ze gebruiken verschillende methoden om water te geven: door te sprenkelen en door groeven en onder de wortel.

Wieden

Voor de volledige ontwikkeling van de struik moeten aardappelen worden gewied en losgemaakt. Omdat de zaailingen van de groente later verschijnen dan het onkruid, zal het eggen van de site op een warme dag het kleine gras samen met de wortels uitroeien.

aardappelen planten

Wanneer aardappelscheuten verschijnen, gaan ze met een hark door het veld, eggen. Wanneer de gangpaden worden afgesloten door de gesloten toppen van de planten, wordt het onkruid met de hand verwijderd.Tijdens de zomer is het noodzakelijk om de gangpaden 3 keer los te maken in twee onderling loodrechte richtingen. De losmaakdiepte is 6–8 centimeter.

Hilling

Verhoog de opbrengst van Gala-aardappelen door te harken. De eerste keer dat de procedure wordt uitgevoerd, wanneer de hoogte van groentestruiken 15-20 centimeter is. Ze harken de aarde 8-10 centimeter in. De tweede hilling kan het beste worden gedaan voordat de Gala-aardappelen beginnen te bloeien. Het is te laat om met bloemen te kruipen, omdat de toppen van de plantstruiken zullen sluiten. De tweede keer harken ze 15-18 centimeter in de grond. Ze kruipen alleen in natte grond, dan zullen extra stengels onder de grond zich met succes ontwikkelen. Behandelingen bij droog weer zullen de opbrengsten verminderen.

Topdressing van aardappelen

Het aardappelveld wordt gevoed met vloeibare meststoffen, met maximaal 15 gram ammoniumnitraat en kaliumzout, 30 gram superfosfaat per emmer water. Mullein kan worden gevoerd, rekening houdend met de concentratie van de oplossing 1: 5, vogelpoep - 1:12.

Meststoffen worden samen met het harken aangebracht. Situaties doen zich voor wanneer eierstokken slecht zijn gevormd met een krachtige ontwikkeling van groene massa. Het is bekend waarom Gala-aardappelen niet bloeien. De aanplant is oververzadigd met stikstof en vocht. Het is de moeite waard om fosfor-kaliummeststoffen toe te voegen aan de groeven tussen de rijen houtas en het probleem met de bloei zal worden opgelost.

Plagen en ziekten

Gala-aardappelen worden zelden aangevallen door ziekten en plagen, maar als dit gebeurt, moeten dringend bestrijdingsmaatregelen worden genomen:

 1. VAN aardappelschepje, schadelijk in het stadium van de rups, wordt bestreden door besproeiing met insecticiden. Preventie bestaat uit het graven van de site in de herfst, het verbranden van plantenafval na de oogst.
 2. Wanneer een beer aanvalt, zal de behandeling van planten met een oplossing van Karbofos helpen.
 3. Van de draadworm zullen de larven van de klikkever, aas van cake, zemelen, gesneden aardappelen die zijn vergiftigd met insecticiden, redden.

aardappelen in een doos

Om de groente te bevrijden van plaagschade, worden de knollen bij het oogsten van de aardappelen behandeld met medicijnen die bedoeld zijn om insecten en hun larven te vernietigen.

Van schimmelziekten is de Gala-variëteit vatbaar voor Phytophthora en Rhizoctonia. Om besmetting te voorkomen, moeten fungicide middelen worden gebruikt. Knollen hebben behandeling nodig in oplossingen van Maxim, Prestige-preparaten in de herfst voordat het gewas in de kelder wordt gelegd en voor het planten. Voor 10 kilogram plantmateriaal is 10 milliliter Maxim nodig. Om de immuniteit van planten te vergroten, voegt u 2 gram ammoniumnitraat en superfosfaat toe aan de oplossing.

Rhizoctonia als schimmel

Rhizoctonia, of zwarte korst, wordt geclassificeerd als een gevaarlijke schimmelziekte. Meer dan 30 procent van uw aardappeloogst kan door ziekte verloren gaan.

de familie plant aardappelen

De schimmel treft het grootste deel van de plant: bladeren en stengels zijn bedekt met netnecrose, knollen met zwarte vlekken of uitgroei zien er ziek uit. Symptomen van infectie zijn onder meer het draaien van de bladeren aan de bovenkant van de stengel, waardoor de struik niet meer groeit. De schimmel ontwikkelt zich op vroege aardappelrassen. De kans op infectie neemt toe als knollen in koude en vochtige grond worden geplant.

Profylactische maatregelen tegen Rhizoctonia worden overwogen:

 • het verwerven van gezond zaadmateriaal;
 • introductie van minerale en organische complexen;
 • behandeling van de kelder voordat aardappelen worden gelegd met een oplossing van bleekmiddel en knollen met Maxim.

Zaadmateriaal wordt vaker aangetast door de ziekte. Door maatregelen te nemen om de ziekte te bestrijden, kunt u er volledig vanaf komen.

aardappelen groeien

Phytophthora

Aardappelrot, of Phytophthora, wordt bepaald door bruine vlekken op de bladeren. Witte bloei is zichtbaar aan de onderkant van de platen. Zodra de bladeren opdrogen, verspreidt de ziekte zich naar de stengels en knollen. De vruchten van de groente worden bruin, rotten en worden zacht. Het planten van aardappelen wordt driemaal behandeld met Arcerid met een pauze van 7-14 dagen. Om bemesting te voorkomen, is het raadzaam om het regelmatig te gebruiken en pootaardappelen grondig te drogen voor het planten.

Virale ziekten

Van virale infecties bij heet, droog weer, kan het krullen van bladeren aan de onderkant van aardappelstelen worden gevonden. Om de struiken te behouden, worden behandelingen uitgevoerd met tussenpozen van 10 dagen. Neem voor het spuiten het product Baktofit, dat volgens de instructies wordt gebruikt. Het is onmogelijk om knollen te nemen om te planten uit struiken die besmet zijn met een virus.

Oogsten en opslag

De vroege Gala-aardappelen worden eerder geoogst dan andere groenterassen. Al in augustus wordt van tevoren een groentewinkel voorbereid voor het leggen van de uitgegraven knollen.

oogsten

Een week voor het oogsten moet je de toppen van de aardappelen afsnijden. Dan vormt zich een dichte schil op de knollen, die de vruchten tegen beschadiging beschermen.

Het oogsten gebeurt wanneer de knollen een diameter van 4 centimeter hebben bereikt en bedekt zijn met schil. Ondanks de hoge opbrengst aan aardappelen is het niet altijd mogelijk om de groente in de winter te bewaren. Dit gebeurt omdat beschadigd, ziek fruit in de kelder wordt geplaatst.

Nadat het aardappelgewas is gedroogd, wordt het opgeslagen in ruimtes met een luchttemperatuur van 2–5 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 80 procent.

Bij knollen is luchtventilatie nodig, anders kan er gewasrot optreden. De beste plaats om aardappelen op te slaan, zijn houten kisten, zakken.

Tuinmannen beoordelingen

In de recensies over Gala-aardappelen kun je veel positieve reacties horen.

Tatiana, Novosibirsk:

“Ondanks ons onvoorspelbare klimaat telen we met succes Gala-aardappelen. Ons gezin houdt van middelgrote knollen. De aardappel smaakt geweldig in elk gerecht. "

Ivan, Irkoetsk:

“Mijn vrouw en ik zijn dol op de Gala-aardappelvariëteit omdat deze gemakkelijk te verzorgen is. We hebben geen tijd om voor de tuin te zorgen. Maar aardappelen groeiden altijd goed. In augustus rooien we al knollen op, drogen ze en bewaren ze. De oogst wordt geoogst, je kunt tijd aan jezelf besteden. "

Beoordelingen
 1. Nikolay
  9.09.2018 14:17

  Proberen BioGrow, wanneer u de volgende keer plant, zal deze bioactivator van plantengroei u grondig verrassen met de oogst, het is meer dan eens persoonlijk getest, het is een buitengewoon goede remedie en zonder bijwerkingen.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen