Oorzaken van aardappelziekten, hun beschrijving en behandeling, controlemaatregelen

Aardappelen zijn een van de meest voorkomende gewassen die worden geteeld in de buitenwijken van tuinders. Beginnende groentetelers denken dat het voldoende is om deze plant te planten en ze vergeten tot de oogst. Zonder de juiste zorg kunnen echter ernstige aardappelziekten optreden, die soms tot de dood van de plant leiden.

Om aardappelziekten te genezen, moet u de beschrijving van enkele ervan lezen en de meest effectieve remedie voor behandeling kiezen.

Schimmelziekten

Dit type aardappelbladziekte is erg gevaarlijk omdat het schadelijke sporen kan verspreiden. Hierdoor zijn ziekteverwekkers niet alleen op aardappelen te vinden, maar ook op plantmateriaal en zelfs inventaris. Ziekten van het schimmeltype beginnen zich actief te ontwikkelen in omstandigheden met hoge temperatuur en te vochtige lucht. Er zijn enkele van de meest voorkomende schimmelziekten die op aardappelen kunnen voorkomen.

aardappelziekten

Phytophthora

Deze ziekte wordt als de gevaarlijkste en meest voorkomende ziekte beschouwd. Na infectie van zaailingen met Phytophthora, verschijnen er kleine vlekken op de stengels en op de toppen van aardappelen. Meestal verschijnt deze aardappelenziekte tijdens het groeiseizoen, wanneer alle struiken beginnen te bloeien. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn:

 • bruine vlekken op aardappelbladeren, die in de toekomst donkerder kunnen worden;
 • het verschijnen van een kleine witte bloei aan de binnenkant van de bladeren;
 • aardappelknollen beginnen geleidelijk bedekt te worden met grijze stippen.

schimmelziekten

Om het optreden van een dergelijke aardappelziekte te voorkomen, kunt u een reeks speciale maatregelen nemen. Ze helpen niet alleen de bron van de schimmel te verwijderen, maar verbeteren ook de immuniteit van de zaailingen. Om Phytophthora te voorkomen, moet u:

 • gebruik periodiek kalimeststoffen;
 • bemest regelmatig planten met oplossingen gemaakt van koper, mangaan en broom;
 • een keer per week spray aardappelstelen een zwakke oplossing van kopersulfaat.

bruine plekken

Als de bovenstaande maatregelen het ontstaan ​​van aardappelziekte niet hebben helpen voorkomen, moet u de behandeling ervan afhandelen. U kunt aardappelstruiken behandelen met de volgende gereedschappen:

 • Bordeaux-vloeistof. Om de ziekte te bestrijden, wordt aanbevolen om een ​​concentratie van 1% van de oplossing te gebruiken. Om de vloeistof te bereiden, moet u dezelfde hoeveelheid ongebluste kalk en kopersulfaat mengen. Om donkere vlekken te behandelen, is het noodzakelijk om zaailingen om de 10 dagen te verwerken.
 • Oxyhom. Deze chemische oplossing helpt u snel om te gaan met Phytophthora. Om een ​​werkende oplossing te creëren, moet tien liter water worden gemengd met 50 gram van de stof. Het is noodzakelijk om de struiken twee keer per week met de resulterende vloeistof te verwerken.

behandel haar

Schurft

Een andere aardappelziekte die tuinders vaak tegenkomen, is zwarte korst. Het is vrij moeilijk om deze ziekte niet op te merken, omdat deze symptomen heeft uitgesproken. Bijna onmiddellijk na infectie van planten vormen zich zwarte vlekken op hun knollen. De eigenaardigheid van zwarte korst is dat het de knollen schaadt die voor aanplant zijn geselecteerd.

Donkere vlekken verschijnen bij lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Daarom ontwikkelt zwarte korst zich actief in de eerste helft van de lente. Door de korst groeien de knollen langzamer en verschijnen er geleidelijk zweren op. Als u geen maatregelen neemt, gaan ze na verloop van tijd rotten. Tegelijkertijd rotten niet alleen de geplante knollen, maar ook het wortelsysteem van jonge struiken.

zwarte korst

Zaailingen beschermen tegen deze ziekte van aardappelknollen is niet zo eenvoudig. Om dit te doen, moet u regelmatig de plaats voor het planten van de plant veranderen. Om zwarte korst te voorkomen, moeten de knollen ook op de juiste manier worden geplant. Het planten mag pas worden gedaan nadat de grond is opgewarmd. Er moet ook op zonnige dagen worden geoogst, zodat er geen hoge luchtvochtigheid is.

Sommigen weten niet wat ze moeten doen als er al kleine donkere vlekken zijn verschenen. In dit geval moet u dergelijke middelen gebruiken:

 • Boorzuur. Een zwakke 1% -oplossing moet worden gebruikt om de struiken te besproeien. U moet zaailingen twee keer per maand hanteren.
 • Ditan M-45. Het medicijn is bedoeld voor het verwerken van knollen voor het planten. Voeg tijdens de bereiding van het mengsel 300 gram van de stof toe aan de emmer water. Daarna worden de knollen ongeveer 10 minuten geweekt in de voorbereide vloeistof.

bescherm zaailingen

Droogrot

In het oosten en zuiden van het land komt een ziekte als droogrot bij aardappelen veel voor. Als er niets aan wordt gedaan om het te behandelen, kan hierdoor de helft van de oogst sterven. De ziekte begint zich te ontwikkelen na het verschijnen van een schimmel op de knollen, die zich aanvankelijk in de grond bevindt. De ziekte begint zich van onderaf te verspreiden en beweegt geleidelijk naar boven. Eerst rot het wortelgewas aan de basis, en dan verschijnt er rot op de bovenkant van de zaailingen. De ziekte kan in elk stadium van de aardappelgroei voorkomen, maar meestal ontwikkelt zich rot tijdens het groeiseizoen.

De meest voorkomende tekenen van rot zijn:

aardappelrot

 • geleidelijke verwelking van het bovenste deel van de struiken;
 • donker worden van de onderste helft van de stengel;
 • in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid vormt zich een bloei met een oranje tint op de struiken;
 • de vaten van de plant beginnen op de stengels te verschijnen.

Soms verschijnen er kleine grijsachtige stippen op het oppervlak van de bladeren van aardappelen met droogrot. In de laatste stadia van de ontwikkeling van de ziekte worden holtes gevormd in de knollen waar het mycelium zich bevindt.

geleidelijke verwelking

Het is onmogelijk om de struiken volledig te genezen van droogrot, en daarom is het beter om van tevoren na te denken over hun bescherming tegen deze ziekte. Als preventieve maatregel wordt aanbevolen om alle knollen voor het planten met Fitosporin te besproeien. Ze kunnen ook worden gedrenkt in een oplossing bereid met Maxim KS. Dit zal de verspreiding van de ziekte helpen stoppen.

volledig genezen

Fusarium

Fusarium is een van de snelst ontwikkelende ziekten. Fusarium-aardappelverwelking kan vijf dagen na het begin van de ziekte leiden tot de volledige dood van de struiken. Ten eerste begint de schimmel het wortelstelsel te beschadigen en verschijnt uiteindelijk op de stengels. Wanneer aardappelen ziek zijn van fusarium, beginnen hun bladeren te krullen en geel te worden. Na een paar dagen drogen ze volledig uit en vallen ze af. Parallel hiermee verschijnen zwarte stippen op de stengels, die de verspreiding van rot aangeven.

Het is onmogelijk om volledig van Fusarium af te komen en daarom moet er alles aan worden gedaan om de planten ertegen te beschermen.Om dit te doen, moeten de aardappelen worden vergroend, waarbij de knollen ongeveer 15 dagen in het licht moeten worden bewaard. Ze kunnen ook worden behandeld met boorzuur of kopersulfaat.

ziektes ontwikkelen

Verticillose

Heel vaak ontwikkelen aardappelen tijdens het groeiseizoen verticale verwelking. Het onderscheiden van verwelking van andere ziekten is vrij eenvoudig. Na infectie beginnen sommige van de bladschijfjes van onderaf geleidelijk geel te worden. Na verloop van tijd wordt hun oppervlak bedekt met lichte stippen. In de zomer kan door verticillosis een roze bloei op de bladeren verschijnen. Binnen een week bedekken de stengels van de aardappel met donkere vlekjes en begint de plant geleidelijk uit te drogen.

Om verticale verwelking te voorkomen, moet u de planten voeden met kalium en fosfor. Ervaren tuinders raden ook aan om de grond periodiek met houtas te bemesten om de immuniteit van de zaailingen te vergroten.

verticale verwelking

Anthracnose

Aardappelanthracnose is een ernstige schimmelziekte die zich snel verspreidt naar nabijgelegen planten. Dit wordt mogelijk gemaakt door regen, wind en zelfs insecten. Meestal lijden struiken die eerder aan mechanische schade hebben geleden, aan anthracnose. De belangrijkste bronnen van de ziekte zijn de overblijfselen van geïnfecteerde zaailingen en geïnfecteerde zaden.

De manieren om de ziekte te bestrijden zijn heel eenvoudig. Omdat het onmogelijk is om een ​​reeds geïnfecteerde plant te genezen, moet u ervoor zorgen dat gezonde struiken worden beschermd. Om dit te doen, moet u alle zaailingen met anthracnose verwijderen, zodat deze niet naar naburige struiken beweegt. Vervolgens worden alle aardappelen besproeid met een koperoplossing gemaakt van 10 liter water en 50 gram van de stof.

aardappel anthracnose

Virale ziekten

Aardappelvirusziekten komen vaker voor dan schimmelziekten. Na het verschijnen van dergelijke ziekten beginnen de toppen te vervormen en veranderen ze van kleur. Ook vertraagt ​​het verschijnen van virale ziekten van aardappelen de groei van gecultiveerde zaailingen aanzienlijk. Ziekten van dit type zijn gevaarlijk omdat ze zich niet manifesteren in de beginfase van ontwikkeling. Om aardappelen te beschermen tegen virale infecties, moet u van tevoren vertrouwd raken met de meest bekende.

virale ziekten

Gestreept mozaïek

Planten met gestreepte stengelmozaïek zijn gemakkelijk te onderscheiden van gezonde struiken. Kleine bruine vlekken of strepen kunnen worden gezien op de bladeren van geïnfecteerde zaailingen. Dergelijke strepen verschijnen ook op de achterkant van de vellen. Hierdoor worden de bladeren broos en vallen ze snel af. In de laatste fase van de ontwikkeling van het gestreepte mozaïek verschijnen geleidelijk donkere ringen op de knollen.

Het verschijnen van deze ziekte kan bladluizen veroorzaken en daarom is het noodzakelijk om planten tegen dit ongedierte te beschermen. Ter bescherming kunt u een zeepoplossing gebruiken, die wordt bereid uit 10 liter water en 250 gram wasmiddel.

gestreepte mozaïek

Draaien

Aardappelen met opkomende verdraaiing van de bladeren moeten worden behandeld zodat ze niet afsterven. De belangrijkste reden waarom deze ziekte verschijnt, is een virus in het plantmateriaal. Soms veroorzaken ongedierte zoals bedwantsen of bladluizen bladkrul. De ziekte verspreidt zich snel bij hoge grond- en luchttemperaturen. Ook kan de ontwikkeling ervan versnellen als er geen irrigatie is tijdens perioden van uitdroging van de grond. Als je geen maatregelen neemt om het probleem te bestrijden, dan kunnen sommige struiken gaan rotten en hierdoor zal de opbrengst ernstig achteruitgaan.

Voordat u met rotte en verwrongen bladeren te maken krijgt, moet u vertrouwd raken met de belangrijkste symptomen van de manifestatie van de ziekte. Deze omvatten:

de resulterende verdraaiing

 • witte bloei op de meeste bovenste bladeren;
 • verdraaien van de onderste bladeren in de beginfase van de ontwikkeling van de ziekte en de geleidelijke vervorming van de bladeren van bovenaf;
 • de toppen beginnen geel te worden en de achterkant is bedekt met een bloei met een roze tint;
 • de plaat met vellen wordt kwetsbaarder en breekt zelfs bij het minste contact.

Planten raken vrij langzaam geïnfecteerd door te krullen.Soms loopt dit proces enkele maanden vertraging op. Als de aardappelstruiken besmet zijn met deze infectie, zullen ze niet genezen. Het enige dat ermee kan worden gedaan, is ze volledig van de site te verwijderen en ze te verbranden.

witte bloei

Fytoplasmose

Fytoplasmose of stolbur infecteert vaak groenten zoals aubergines, aardappelen, tomaten en paprika's. Na het verschijnen van de aardappelkolom vertraagt ​​de groei van struiken verschillende keren, hun bladeren worden kleiner en geleidelijk droog. Na verloop van tijd verschijnen er zwartgrijze stippen op de bladeren. Twee weken na infectie hoopt zich veel anthocyaan op in de bladeren en verkleurt hierdoor paars. Al deze veranderingen zijn te zien op foto's van planten met fytoplasmose.

Om van fytoplasmose af te komen, raden velen aan om alle geïnfecteerde planten onmiddellijk te verbranden. Voordien moet u echter proberen ze te genezen met een oplossing bereid uit karbofos. Om het te maken, moet je 40 gram van de stof in een bak van tien liter met water roeren. Het is noodzakelijk om de struiken twee keer per week te besproeien.

tomaten en paprika's

Gotisch

Gotische knollen gaan, net als veel andere ziekten veroorzaakt door een virale infectie, gepaard met vervorming van de bladeren en rottende wortels. Geïnfecteerde aardappelknollen strekken zich geleidelijk uit en worden cilindrisch van vorm. De belangrijkste dragers van deze infectie zijn sprinkhanen, coloradokever en bedwantsen.

Gothic verschijnt in alle stadia van de ontwikkeling van planten. Na verloop van tijd verspreidt het zich van de knollen naar de rest van de struiken. De volgende tekens verschijnen op de zaailingen:

gotische knollen

 • de toppen worden gelig na de bloei;
 • het aantal ogen op aardappelknollen neemt snel toe;
 • geïnfecteerde planten hebben praktisch geen bloeiwijzen;
 • in de zomer worden de wortels gespikkeld en beginnen ze te barsten.

Om het optreden van deze ziekte te voorkomen, is het noodzakelijk:

 • geef de planten regelmatig water tijdens de vorming van wortelgewassen;
 • behandel de struiken periodiek met insecticiden;
 • Zorg er voor het planten voor dat het zaad niet is geïnfecteerd met virale infecties.

regelmatig water geven

Gevolgtrekking

Heel vaak beginnen virale of schimmelziekten op aardappelen te verschijnen. De strijd tegen hen is van belang voor veel tuinders die onlangs zijn begonnen met het telen van aardappelen. Om snel van verschillende ziekten af ​​te komen, moet u hun beschrijving en methoden van hun behandeling in meer detail bestuderen.

viraal of schimmel

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen