De beste koolsoorten voor 2020 met een beschrijving en selectie per teeltregio

Bij het kiezen van een koolvariëteit om in 2020 te planten, is het belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van het gewas. Fabrikanten drukken informatie over de variëteit af op papieren verpakkingen. In gematigde continentale klimaten kunnen zowel vroege als late gewassen worden geteeld. Kool wordt voorgezaaid voor zaailingen. Op warme breedtegraden wordt de pitloze methode toegepast.

Een variëteit aan witte kool kiezen om in 2020 te planten

Kool wordt gekweekt met zaailingen of op een zaadloze manier, door zaden direct op het tuinbed te zaaien. Voordat u de variëteit kiest die u nodig heeft voor het planten, is het raadzaam om te bepalen voor welke doeleinden de cultuur zal worden gebruikt: voor verse consumptie, langdurige opslag, bewaring, fermentatie.

Vroege variëteiten worden alleen gekweekt voor het maken van lichte groentesalades. Middenseizoenkool kan vers worden gegeten, gebruikt voor beitsen en conserveren. Late variëteiten worden voornamelijk gebruikt voor verwerking, ze worden gefermenteerd en er kunnen groentegerechten van worden bereid. Vroege of late kool wordt gekweekt met zaailingen. Middenseizoen - op een pitloze manier worden zaden in mei in de tuin gezaaid.

Let bij het kiezen van zaden op voor welke regio dit gewas het meest geschikt is. Elke soort heeft zijn eigen teeltkenmerken.

Populaire vroege en ultra vroege culturen

Vroegrijpe rassen verschillen niet in hoge opbrengsten. Deze kool wordt verbouwd om vers gegeten te worden. Bladeren van vroege groenten zijn zacht, zoetig van smaak, niet hard. Kroppen kool zijn klein en los. Overgroeiend, barsten ze vaak.De eerste oogst kan 85-125 dagen na ontkieming worden geoogst. Vroege kool is niet bestand tegen bederf, het verliest snel zijn versheid tijdens opslag.

dauw op kool

Tobia

Nederlands ras, geschikt voor teelt in alle regio's. Hoofdgewicht - 5 kilogram. Op de snede heeft de groente een witte en enigszins gelige tint. De binnenstronk is klein. De koppen zijn mollig, ze worden niet lang bewaard. De smaak is zoetig, zonder bitterheid, de bladeren zijn sappig, dun.

Rinda

Nederlandse hybride. De cultuur is bestand tegen scheuren. Koolkop - compact, uniform, mollig. Gewicht - 3-5 kilogram. De binnenste steel is erg kort.

juni

Gefokt in 1967 door Russische fokkers. De koolrozet heeft een diameter van 50 centimeter. Koolkoppen - homogeen, sappig, zacht, met een gewicht tot 3 kilogram. De cultuur is bestand tegen kleine vorst (tot 2 graden), barstbestendig en kan kielziek worden.

kweekvariëteit

Middenseizoen variëteiten

Middenvroege kool is een tussenvorm tussen vroeg en laat. In vergelijking met een vroeg rijpend gewas heeft het een dichtere koolkop. Toegegeven, de smaak is niet zo delicaat als die van vroege groenten.

Kool rijpt 120-130 dagen na het planten. Dit gewas is de tweede na late rassen wat betreft houdbaarheid en opbrengst. Kool wordt vers gegeten en gebruikt voor het beitsen. Het is het beste om meerdere koppen vroege en middelgrote kool te planten. Met een dergelijke techniek kunt u altijd zachte, sappige, verse groenten krijgen die niet aan tafel in de tuin hebben gestaan.

Megaton

Nederlandse hybride. Het kan in alle regio's van Rusland worden gekweekt, behalve in de regio Midden-Wolga. De cultuur heeft een verhoogde rozet. Rijpe groenten - sappig, knapperig, rond, dicht, glad. De massa van één exemplaar is 3-4 kilogram. De bovenste bladeren zijn gerimpeld, met een blauwachtig-zilverachtige glans. De stronk binnenin is maximaal 15 centimeter lang. Kool is erg zoet, geschikt voor salades en beitsen.

middenvroege kool

Sugar koningin

Een hybride gewas dat in augustus rijpt. Rijpe groenten zijn zoet en sappig. Geschikt voor het koken van koolrolletjes en beitsen. Het gemiddelde gewicht van één kop is ongeveer 4 kilogram.

Beste laatrijpe kool

De laatrijpe cultuur wordt als de meest productieve beschouwd. Dergelijke kool is veiliger voor de gezondheid, groenten accumuleren in mindere mate nitraten in hun bladeren. Late variëteiten worden gezouten, waaruit koolrolletjes en groentestoofschotels worden bereid. Kool rijpt heel lang - bijna 130-160 dagen. Als ze op de juiste manier worden bewaard, kunnen verse kroppen tot het volgende voorjaar liggen.

Late rassen worden gekenmerkt door een uitstekende weerstand tegen ziekten en rot. De koolkoppen zijn mollig, niet te zoet, maar na verloop van tijd wordt de smaak aangenamer. Laat kan in de tuin staan ​​tot de vorst.

de schommel ligt

Agressor F1

Laat Nederlandse hybride. De plant is levensvatbaar en is bestand tegen alle weersomstandigheden. Kool kan groeien in voedselarme grond. Groenten worden in alle regio's van Rusland verbouwd, zelfs in de droogste. De massa van een volwassen hoofd is 3,5-5 kilogram. De hoofden zijn rond, mollig. De bovenste bladeren zijn donkergroen, golvend. Op de snede is de kop wit, met een lichte geelheid. Rijpe hoofden barsten niet. De cultuur wordt zelden ziek, de echte bedreiging is wittevlieg en bladluizen.

Moskou laat

Populaire cultuur, gefokt in 1937. De bladrozet spreidt zich uit, bijna 1 meter in doorsnee. De buitenste bladeren zijn grijsgroen met een wasachtige bloei. Rijpe koolkoppen zijn enorm, compact. De massa van één is 4-6 kilogram. De binnenkant van de kool is wit. Ideaal voor fermentatie. Verse kroppen worden bewaard tot februari.

Mara

Cultuur gefokt in Wit-Rusland. Kool wordt zelden ziek, rot bijna niet. Kan tot het voorjaar worden bewaard. De massa van een krop kool is ongeveer 4 kilogram. Geweldig voor fermentatie.

Moskou laat

Amager 611

Kan in elke regio worden gekweekt. Niet bang voor vorst. Koolrozet is iets verhoogd, de diameter is maximaal 80 centimeter. De bladeren zijn glad, de bovenste zijn licht gerimpeld.Rijpe kool heeft een dichte, ronde koolkop. De massa van één is ongeveer 4 kilogram. De cultuur is speciaal gekweekt voor langdurige winteropslag. Hoe langer de kool wordt bewaard, hoe lekkerder hij wordt. Na verloop van tijd verdwijnt de bitterheid, de bladeren worden zacht en sappig.

Taal spreker

Groente ontwikkeld in Duitsland. Boven de koolkop is grijsgroen, van binnen wit. Het gemiddelde gewicht van één exemplaar is 3-5 kilogram. Rijpe groenten hebben een zoetige smaak. De cultuur kan ziek worden met kiel, tabaksmozaïek. Geplukte groenten worden lange tijd bewaard, gebruikt voor beitsen.

Suikerbrood

In Rusland ontwikkelde zich een laat winterharde cultuur. De koker is verhoogd, enorm, spreidend, tot een diameter van 0,8 meter. De bovenste bladeren zijn groot, grijsgroen, met een wasachtige laag. Rijpe koolkoppen zijn mollig, knapperig, sappig, wit van doorsnede. De massa van één is 3,5 kilogram.

Groenten worden het best geoogst na vorst. Ze worden zoeter en lekkerder. Kool wordt gebruikt voor fermentatie en kan tot het voorjaar worden bewaard. Groenten direct na het oogsten uit de tuin zijn licht bitter. Na een maand verdwijnt de bitterheid. Groenten kunnen vers of verwerkt worden gegeten.

suikerbrood

Peperkoek man

Een hybride ontwikkeld in Rusland. De cultuur vraagt ​​veel van de bodem. Verdraagt ​​slecht gebrek aan vocht. De buitenste bladeren zijn iets verhoogd. Kool heeft een compact uiterlijk, de diameter van de rozet is ongeveer 0,5 meter. De cultuur is perfect bewaard (tot 7 maanden), heeft een dichte koolkool met een delicate geelachtig witte kleur. De massa van één groente is maximaal 4,5 kilogram.

Welk ras is beter voor beitsen en beitsen

Meestal zijn late variëteiten ideaal voor fermentatie. Toegegeven, een middenseizoengewas kan worden gebruikt om te zouten. De voor beitsen aanbevolen kool rijpt binnen 120-150 dagen. Ze zou een dichte, ongescheurde koolkool moeten hebben, en een zoetige smaak.

Glorie 1305

Dit is de meest ideale variëteit voor fermentatie. Het kan in elke regio worden gekweekt. Toegegeven, koolkoppen worden niet lang bewaard (alleen tot januari). Zaailingen worden op jonge leeftijd blootgesteld aan ziekten (zwarte poot). Kroppen kool breken vaak als ze rijp zijn. Oogsten is wenselijk na de eerste vorst. Kroppen kool worden zoeter, smaken niet bitter. Het gemiddelde gewicht van groenten is 3-5 kilogram. Rijpe koolkoppen hebben een aangename groenachtige kleur. Binnenin zijn er witte bladeren.

bladeren in een gat

Wit-Russisch

Gekweekt in 1937, is bestand tegen vorst en vele ziekten. Groenten kunnen op noordelijke breedtegraden worden verbouwd. Oogsten is beter na de eerste vorst. Laat geoogste kool is zoeter, minder bitter. Rijpe groenten zijn mollig, bleekgroen van kleur. De massa van één is ongeveer 3-4 kilogram. De kroppen barsten niet tijdens de groei, ze verdragen droogte goed. Zuurkool is erg lekker in zuurkool. Het kan rauw worden bewaard, maar niet langer dan 3 maanden.

Cadeau

Kool rijpt eind augustus en begin september. Een middelgrote bladrozet is iets verhoogd. Rijpe groenten zijn mollig, rond, groenachtig wit van doorsnede. De massa van één groente is 2,5-4,5 kilogram. In een koele ruimte kan kool tot maart bewaard worden. Groenten zijn geschikt voor het zouten en bereiden van verse groentesalades.

Valentijn F1

Hybride late cultuur. De plant heeft een verhoogde rozet, middelgrote bladeren. De rijpe groente is rond, mollig, wit van doorsnede. De massa van één is 3-4 kilogram. De geoogste kool wordt 7 maanden bewaard. De kroppen zijn sappig en zoet. Ideaal voor fermentatie. Barst niet, wordt zelden ziek, rot niet.

hybride cultuur

Aanbevolen rassen voor langdurige opslag voor de winter

Wintervariëteiten rijpen 150-180 dagen na het zaaien van de zaden. Deze gewassen hebben uitstekende eigenschappen voor langdurige opslag. Groenteblaadjes zijn taai, niet erg zoet. Sommige soorten (Amagera) hebben een bittere smaak. Voor langdurige opslag worden late, soms middenseizoengewassen geteeld.

Hybride groenten, Nederlandse rassen en enkele binnenlandse rassen (Bartolo F1, Atria F1, Zimovka 1474) kunnen het beste bewaard worden.

Heerlijkheid

De cultuur is middenseizoen, resistent tegen veel ziekten. De kop is bleekgroen, wit in de snede. De massa van een groente is ongeveer 4 kilogram. Het geoogste gewas kan liggen tot het nieuwe jaar. Het ras is ideaal voor fermentatie.

middenseizoen cultuur

Kharkov winter

Late cultuur, barst niet. Het verdraagt ​​perfect vorst, wat duidelijk is uit de naam. Rijpe groenten zijn mollig, rond, groen van boven, wit van binnen. De massa van één is 1,95-3,55 kilogram. Kroppen kool worden zelden ziek, rotten niet en kunnen tot de lente worden bewaard.

Genève F1

Koolkoppen barsten niet, worden maximaal 6 maanden bewaard, worden zelden ziek, rotten niet. Dit is een late cultuur, verdraagt ​​de eerste nachtvorst goed. De koolkop is mollig, wit van doorsnede. De massa van één groente is ongeveer 3 kilogram. Kool wordt gepekeld, gefermenteerd, ingeblikt, salades en groentegerechten gemaakt.

De meest populaire soorten Hollandse kool

Hollandse kool heeft een goede opbrengst. Veel rassen van de Nederlandse selectie zijn resistent tegen ziekten. Ze groeien goed in een gematigd landklimaat, verdragen de eerste nachtvorst goed.

grote bladeren

Bronco

Hollandse hybride met grote, sappige, dichte kroppen. Kool wordt vers en gefermenteerd gegeten. De massa van één groente is 4 kilogram. De cultuur is middenseizoen. Groenten worden zelden ziek van bacteriose. Het geoogste gewas kan de hele winter worden opgeslagen.

Cubton

Fusarium-resistente hybride. Groenten rijpen zelfs in hete en droge zomers. Kool die uit de tuin wordt gehaald, wordt bewaard tot het nieuwe jaar. Ze heeft dikke, witte koolkoppen van binnen. De massa van één groente is 2-4 kilogram. Kool is geschikt voor beitsen en verse consumptie.

Mehndi

Een plant met perfect ronde kroppen, heel zoet en sappig. Kan bijna 6 maanden op een koele plaats worden bewaard. Niet bang voor droogte. Rijpe groenten hebben lichtgroene buitenste bladeren, witte kool van binnen. De massa van één groente is maximaal 5 kilogram.

boer in de tuin

Hoogproductieve hybriden

Landbouwbedrijven telen over het algemeen hybriden die zelden ziek worden, niet doodgaan, niet rotten en een goede oogst kunnen geven. Dergelijke gewassen zijn goed aangepast aan gematigde weersomstandigheden. Groenten worden lang bewaard, tijdens opslag verliezen ze hun smaak niet.

Centurion

Een hybride die, met de juiste landbouwtechniek, een hoge opbrengst geeft. Een volwassen groente heeft een mollige structuur, een korte binnenstronk. In de context zijn de koolkoppen wit, uniform. Het groeiseizoen van deze cultuur is 110 dagen. Het gewicht van een volwassen hoofd is 3,5 kilogram. De vruchten rijpen samen, worden gebruikt voor het zouten en bereiden van salades, groentegerechten.

Voorman

Een hybride cultuur met een sneeuwwitte, compacte kool. Medium late kool, rijpt op 120 dagen. De massa van één groente is maximaal 5 kilogram. De kool is sappig, zoet, geschikt voor beitsen en voor het maken van verse salades. De cultuur wordt het best gekweekt in zaailingen.

plantaardig product

Gintama

Een hybride gewas dat op elke grond kan groeien. De buitenste bladeren zijn enorm, grijsgroen, bedekt met een wasachtige bloei. Van binnen is het hoofd wit, mollig. De massa van één groente is maximaal 4 kilogram. De cultuur lijdt zelden aan fusarium en bacteriose. Kan lange tijd worden bewaard. Geschikt voor fermentatie en bereiding van groentegerechten.

Nieuwe soorten rode kool

Rode kool is de naaste verwant van witte kool. Nieuwe hybride groenten hebben een zeer snelle rijpingsperiode - slechts 80-90 dagen. Sommige soorten rode kool smaken niet bitter, ze zijn niet te zuur en zijn uitstekend geschikt voor het inmaken en bereiden van verse salades.

Kalibos

Een zeer mooie variëteit met een langwerpige koolkop. De massa van één groente is 2,5 kilogram. De binnenkant van de kool is niet erg dicht. De bladeren zijn zacht en sappig. Kool rijpt laat, 150 dagen na het planten.Niet lang bewaard, gaat snel achteruit. Dit is de lekkerste rode koolsoort.

meisje met kalibers

Voorbeeld

Nederlandse vroegrijpe hybride. Rijpe groenten zijn rond, compact, sappig, zonder bitterheid. De massa van één is 2 kilogram. De cultuur is goed opgeslagen, het verdraagt ​​goed transport. Kool is ideaal voor verkoop.

Het ras bepalen afhankelijk van de regio

Bij het kiezen van een ras is het aan te raden om op te letten voor welke regio het geschikt is. In het geval van het planten van gezoneerde gewassen, kunt u een uitstekende oogst van groenten garanderen.

rijping hybride

Aanbevolen voor kweken in Siberië en de Oeral

In de zomer wordt sinds mensenheugenis kool geteeld op de noordelijke breedtegraden. Nieuwe rassen die speciaal voor deze regio zijn gekweekt, verdragen vorst goed, worden zelden ziek, groeien snel en geven een vriendelijke rijping.

Junior F1

Hybride gewas met uitstekende vorstbestendigheid. De koolrozet is iets verhoogd. Een rijpe groente heeft een wit hart. De koolkop is mollig. De massa van de groente is 2 kilogram. De cultuur is midden vroeg. Het is raadzaam om het te gebruiken voor het bereiden van salades.

Arctische F1

Hybride kool met een vroege rijpingsperiode. Groenten rijpen 45 dagen na het planten van de zaailingen. Ronde koppen wegen 1,5 kilogram. Vorstbestendige cultuur met zoete, sappige koolkoppen.

ronde hoofden

Florin

De cultuur is midden laat. Geteeld voor fermentatie en bereiding van verse salades. Rijpe koppen zijn rond, met een dikke structuur, wit in doorsnede. De massa van één groente is 3-4 kilogram. De cultuur barst niet, wordt zelden ziek. Geplukte groenten zijn 7 maanden houdbaar.

Sibiryachka 60

Een ras gefokt voor Siberië. De cultuur is bestand tegen lage temperaturen. Rijpt 140 dagen nadat de eerste scheuten verschijnen. De kroppen breken niet, na de oogst worden ze bijna 4 maanden bewaard zonder te bederven. Het gemiddelde gewicht van één groente is 4 kilogram. Het hoofd is mollig en wit op de snee. De variëteit kan worden gefermenteerd voor de winter of er kunnen verse salades worden bereid.

Orion F1

Een laatrijpe hybride. De kroppen rijpen op dag 160. De cultuur houdt van zand- of leemgrond. De plant heeft een compacte, rechtopstaande rozet. Het hoofd is rond, mollig en weegt 2,3 kilogram. Koolkoppen barsten niet, worden zelden ziek met bacteriose en fusariumverwelking.

orionkool

Vroege rijping

Een vroeg rijpend gewas, veredeld in 1973. Kool rijpt in 55 dagen na het planten van zaailingen. Koolrozet is ondiep, met verhoogde bladeren. De massa van één groente is 1,3 kilogram. Kool barst vaak. Geteeld voor het maken van verse salades.

Polar K-206

Het ras is in 1950 gefokt. Dit is een middenvroege cultuur. Geteeld voor verse consumptie en voor zouten. Koolrozetten zijn medium, 80 centimeter in diameter. Kroppen kool zijn rond, middelgroot, dicht en uniform in het midden. Koolkoppen kunnen barsten, ziek worden met kiel, bacteriose.

kool stopcontacten

Welke kool is beter om te planten in Centraal-Rusland

In deze regio worden speciaal gekweekte rassen geteeld die bestand zijn tegen droogte, vorst en vele ziektes. Plantmethode - zaailing of zaailing.

Nummer één Gribovsky 147

Het ras is in 1940 gefokt. Het gewas rijpt vroeg, 100 dagen na het planten. Koolrozet is iets verhoogd, compact. De koppen zijn niet erg compact en wegen ongeveer 2 kilogram. Rijpe kool wordt niet lang bewaard, rot snel, het wordt gekweekt voor het maken van lichte groentesalades. De cultuur verdraagt ​​droogte en lage temperaturen goed.

Overdracht F1

Hybride, vroege rijpingscultuur. De vorm van het hoofd is rond, het gewicht van één groente is 1,5 kilogram. Het is raadzaam om kool vers te eten. De hybride heeft bijna geen last van bacteriose en zwarte poot.

dichtheid bladeren

Kazachok

Een vroeg rijpende hybride, gefokt door Russische fokkers. Gewas kan 95 dagen na het planten worden geoogst. Kool heeft dikke, ronde koppen en weegt 1,2 kilogram.De cultuur houdt niet van zure bodems; het groeit goed op leem.

Kool verdraagt ​​geen hitte en schaduw. Het ras is niet vorstbestendig. Het is raadzaam om kool in zaailingen te planten.

Gouden hectare 1432

Middenvroege cultuur. Rijpt 100 dagen na ontkieming. De bovenste bladeren zijn glad, grijsgroen. De hoofden zijn rond, plat en middelgroot. Het gewicht van één groente is maximaal 3 kilogram. De cultuur wordt zelden ziek, verdraagt ​​goed nachtvorst.

Wat te kiezen voor de zuidelijke regio's

Voor zuidelijke breedtegraden is het raadzaam om variëteiten te selecteren die de droogte goed verdragen en die niet vaak en overvloedig water nodig hebben. In deze regio kan kool zaadloos worden geteeld.

keuze van hoofden

Zavadovskaya

Late rijpingscultuur. Het hoofd is dicht, rond, barst niet. De koolkop is van boven groen, in doorsnede is het midden wit. Het gewicht van één groente is 2,5-4 kilogram. De cultuur is geschikt voor fermentatie. Je kunt kool vers eten.

Derbent lokaal verbeterd

Vroege rijpingscultuur, gefokt in het proefstation Derbent. Kool rijpt in 109 dagen. De cultuur heeft een ondiepe rozet, slechts 0,7 meter in doorsnee. De buitenste bladeren zijn donkergroen met een lichte wasachtige laag. De hoofden zijn mollig, wit in doorsnede. De massa van één groente is 1,2 kilogram. Het is raadzaam om de cultuur direct na de oogst te consumeren; deze wordt slecht bewaard.

Rechter 146

Zuidelijke variëteit, gefokt in 1950. De cultuur is midden laat. Het verdraagt ​​perfect hoge temperaturen. Hij lijdt zelden aan bacteriose. Geteeld voor fermentatie en bereiding van groentesalades.

groente te koop

Mozharskaya lokaal

Middelmatige late oogst, met middelgrote kroppen. Het gewicht van groenten is ongeveer 3 kilogram. Het ras verdraagt ​​goed hoge temperaturen, maar heeft regelmatig water nodig. De koppen kunnen barsten. Geteeld voor zouten en verse consumptie.

Welke variëteiten om in de volle grond in de buitenwijken te planten

In de regio Moskou is het klimaat gematigd continentaal, de zomer is koel, de voorjaarsvorst verdwijnt halverwege mei, de herfst verschijnt in oktober. De gewassen die in deze regio worden verbouwd, moeten goed worden verdragen door de grillen van de natuur en moeten vóór begin oktober rijpen. De meest populaire soorten: Slava, Dumas, Valentina, Zarya, Aggressor, Crumont, Gift.

kool voor salade

Dumas

Vroege rijpingscultuur. Het groeit goed in de schaduw en is resistent tegen vele ziekten, waaronder rot. De kool heeft een grote en dikke kop. De massa van één groente is maximaal 4 kilogram. De cultuur wordt gekweekt voor de bereiding van groentesalades.

Creumont

De cultuur is midden laat. Barst niet, wordt zelden ziek van fusarium, rot niet. Kan lange tijd worden bewaard. Het gewicht van één hoofd is maximaal 5 kilogram. Er worden groenten verbouwd om te zouten en voor verse consumptie.

Veel zomerbewoners verbouwen verschillende soorten kool. Met deze techniek kun je de hele zomer verse groenten uit de tuin halen. Aan het einde van het seizoen rijpen wintervariëteiten, die worden gebruikt voor fermentatie.

Beoordelingen
  1. Irina
    3.03.2019 11:52

    Ik hou van de variëteit begin juni, de kool wordt klein, maar erg sappig, de bladeren zijn middelgroot. De rijpingstijd is vrij kort. Ik hou ervan om er verse salades van te maken.

    Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen