Hoe kool op de juiste manier met jodium in het open veld te voeren

Het voeren van kool is een belangrijk punt bij het verzorgen van een groente. De grond bevat niet altijd alle stoffen die nodig zijn voor de plant, en de vegetatieve groei van kool vereist het aanvullen van het gebrek aan de nodige mineralen. Zonder hen zullen zich na verloop van tijd geen dichte koolkoppen vormen, de immuniteit van de groente tegen ziekten en plagen zal niet toenemen.

Kenmerken van het verbouwen van kool

In moestuinen worden veel soorten kool verbouwd. Maar voor alle vertegenwoordigers van een groentegewas zijn de vereisten voor het kweken hetzelfde. In regio's met een gematigd klimaat wordt de groente eerst gezaaid voor zaailingen, rekening houdend met het feit dat de vroege koolsoorten 65-100 dagen nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen en de latere - 100-130 dagen. Het is het beste om kool buiten te kweken: de groente is niet bang voor vorst en kan zich blijven ontwikkelen tot oktober, wanneer de oogst van sappige koolkoppen begint. Ze beginnen zaailingen van een groente te planten vanaf half mei - vroege variëteiten, tot half juni - late variëteiten.

Het plantpatroon in de volle grond is 50 x 50 of 60 x 60 centimeter. Voordat zaailingen van een groente worden geplant, wordt 500 gram humus in de gaten gebracht, vermengd met de grond. Vervolgens bevrucht met ammoniumnitraat (twee gram), superfosfaat (vijf gram) en kaliumzout (drie gram). Het is raadzaam om aan elk gat een halve emmer rivierslib toe te voegen. Zaailingen worden in de grond begraven tot de diepte van de stengel tot aan de zaadlobben. Na het planten worden tijdens de eerste week zaailingen geplant in plaats van dode koolscheuten.

Als u een grotere oogst van groenteplantages wilt halen, moet u er goed voor zorgen. Dit omvat procedures zoals:

 • overvloedig water geven;
 • tijdige voeding met organische en minerale stoffen;
 • het losmaken van de grond na het besproeien;
 • bestrijding van onkruid, koolplagen;
 • preventie van plantaardige ziekten.

kool bloem

Kool moet overvloedig worden bewaterd - een groente zonder de grond van veertig tot vijftig centimeter diep te bevochtigen, zal geen goede oogst opleveren. Giet twee tot drie liter water onder elke struik. Water geven wordt vaak gecombineerd met topdressing. Het is niet de moeite waard om chaotisch meststoffen te maken, je moet de timing en regels kennen voor het voeren van koolstruiken:

 1. Tien dagen nadat de zaailingen in de bedden zijn geplaatst, wordt de groente bewaterd met een koningskaars verdund in water in een verhouding van 1: 7.
 2. Je kunt organische stoffen vervangen door mineralen. Om dit te doen, neemt u een emmer water met ammoniumnitraat in een hoeveelheid van veertig gram, superfosfaat - twintig gram en kaliumzout - vijftien.
 3. De tweede keer heeft kool bemesting nodig met een interval van drie weken. Gebruik voor het besproeien een oplossing van toorts in een verhouding van 1: 5 of vogelpoep - 1:15.
 4. In minerale verbanden nemen ze ammoniumnitraat - zestig gram en kaliumzout - veertig gram per tien liter water.
 5. Onder elke groentestruik wordt een liter oplossing gegoten.

Jodiumvoeding is nuttig voor de ontwikkeling van groenteteelt. Het kan zowel wortel als blad zijn.

broeikasgassen kool

Waarom jodium nuttig is voor groenteplanten

De jodiumtinctuur bevat een zeldzaam element dat overal voorkomt. De concentratie is het grootst in zeeplanten. Het jodiumgehalte is vooral hoog in zeewier en kelpalgen. In Rusland wordt de stof verkregen uit boorwater tijdens de olieproductie. In de natuur wordt het aangetroffen in mineralen - jodiden.

Jodium heeft een speciale plaats in het menselijk lichaam als onderdeel van de schildklierhormonen die door de schildklier worden aangemaakt. Zonder dit element worden ontwikkeling, groei en stabiliteit van het leven verstoord.

gewicht van groenten

Het is bekend welke rol elementen als kalium, fosfor en stikstof spelen bij de ontwikkeling van een plantenorganisme. Maar jodium kan het metabolisme in cellen stimuleren, wat leidt tot de snelle groei van tuingewassen. Bij het bemesten van kool met jodiumtinctuur treedt op:

 • betere assimilatie van stikstofverbindingen;
 • verhoging van de groenteopbrengst;
 • een plant met vitamine C krijgen;
 • uitstekende houdbaarheid van vorken van laatrijpe koolsoorten;
 • de overname door kroppen kool met een uitstekende smaak, grote omvang en dichtheid.

Bovendien zorgt jodium ervoor dat de plant beter bestand is tegen ziekten.

jodium voor planten

Voorwaarden en regels voor de introductie van jodiumvoeding

U moet weten wanneer en hoe vaak u jodium moet gebruiken om kool te bemesten. Het is het beste en veiliger voor planten om een ​​jodiumoplossing van vijf procent te nemen, die een persoon gebruikt om wonden te desinfecteren en te genezen.

De regels voor het toevoegen van een jodiumoplossing als topdressing van kool bestaan ​​uit de volgende parameters:

 1. Tijdens de vorming van koolkoppen worden de groentestruiken bewaterd met een oplossing bereid uit een emmer water en veertig druppels jodiumtinctuur. Een liter kunstmest is voldoende voor één plant. De procedure wordt uitgevoerd bij bewolkt weer na het besproeien van groenteplanten.
 2. U kunt de bladeren van de plant met dezelfde oplossing besproeien.
 3. Bladdressing wordt uitgevoerd met een andere concentratie van de tinctuuroplossing. Bereid het voor door een halve theelepel antisepticum in tien liter water te verdunnen.

bemesting van groenten

Koolverwerking wordt uitgevoerd in het stadium van het binden van de vorken. Het is noodzakelijk voor degenen die een groenteplant besproeien om hun ogen te beschermen tegen binnendringen. tincturen. Jodium is tenslotte geclassificeerd als een giftige stof en zelfs een kleine concentratie ervan kan, als het op delicate slijmvliezen terechtkomt, een kleine brandwond veroorzaken.

Het voeren van kool met jodium is ook belangrijk in de eerste fase van de ontwikkeling van groenten. Zaailingen worden beschermd tegen pathogene micro-organismen als ze eenmaal worden besproeid met een oplossing van septische tinctuur. Voor de bereiding worden een liter melk en vijftien druppels jodium toegevoegd aan een emmer schoon water op kamertemperatuur.

schop in de hand

Hoe bladvoeding wordt uitgevoerd

Het wordt als effectief beschouwd om kool te besproeien met een jodiumoplossing op basis van drie tot vier bladeren en tijdens de periode van het zetten van de koolkop.

De procedure wordt uitgevoerd bij zonnig weer. De beste tijd is de ochtend na een zware regenbui, wanneer de grond voldoende vochtig is en de bladeren van de groente niet al het vocht hebben verdampt. Het is ook goed om kool te voeren met een vloeibare oplossing boven dauw of 's avonds als de hitte afneemt. Spuit koolstruiken uit een gieter.

Met bladteelt kunt u snel de nodige sporenelementen naar de groene delen van de groente brengen.

De effectiviteit van verbanden

Degenen die kool voeden met een oplossing van jodiumtinctuur, merken een tweevoudige toename van de opbrengst van koolkoppen op. Tegelijkertijd zijn de koolkoppen die in de herfst worden verzameld, dicht, sappig, schoon en zonder schade door ongedierte. Jodium verjaagt ziekten van de groente, dus dichte vorken liggen lang, rotten niet.Dankzij topdressing blijft de oogst beter behouden en hebben de koolkoppen een hoogwaardige uitstraling.

voedingsresultaat

De procedures voor het toepassen van de oplossing zijn eenvoudig en moeiteloos. En omdat jodium bijdraagt ​​aan een betere opname van stikstofmeststoffen, worden aan het einde van het seizoen gezonde koolvruchten verkregen, gevuld met nuttige elementen en vitamines voor het menselijk lichaam.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen