Beschrijving van kalkoenen van het bronzen ras en hun thuiskweek

Bronzen kalkoenen zijn vleeskuikens. Hun kenmerk is een donker glanzend verenkleed met een metaalachtige glans. Bronzen kalkoenen worden door boeren gewaardeerd om hun hoge vlees- en eierproductie. Met een uitgebalanceerd dieet is de gemiddelde gewichtstoename per maand 1,5-2 kilogram. Er zijn twee soorten die verschillen in de kenmerken van hun teelt.

De oorsprong van het ras

Bronzen kalkoenen werden voor het eerst gefokt in de 20e eeuw in de Verenigde Staten, daarom worden ze Amerikaanse breedborst genoemd. De selectie gebruikte Afrikaanse en Norfolk-kalkoenen. De fokkers stonden voor de taak om een ​​productief ras voor de industriële fokkerij te ontwikkelen. Dat is gelukt: Amerikaanse bronzen kalkoenen komen goed aan, het ras kenmerkt zich door een hoge eiproductie. Maar alleen binnenhuisvesting is geschikt voor vogels.


Binnenlandse fokkers zetten het werk van hun Amerikaanse collega's voort en verbeterden het ras. In de Noord-Kaukasus verschenen bronzen kalkoenen, aangepast om op weilanden te groeien. De grootste en vroegste hybriden van het lokale en Amerikaanse bronzen ras namen deel aan de selectie.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
Noord-Kaukasische kalkoenen met bronzen verenkleed behoren tot de prestaties van de Russische fokkerij. Het ras werd in 1956 geregistreerd en gedistribueerd in Centraal-Azië en Zuid-Rusland.

Beschrijving van bronzen kalkoenen

Amerikaanse breedborstkalkoenen onderscheiden zich door hun verenkleed:

 • op de nek - een glanzende bronzen tint;
 • op de achterkant - een vergelijkbare kleur, met een zwarte dwarsstreep aan het einde van elke veer;
 • op de borst - donker brons;
 • aan de zijkanten - zwart met een bronzen glans;
 • op de schouders - met een groenachtige tint;
 • vleugels - donkerbruin, met witte, grijze strepen over;
 • staarteenheid - zwart, met lichte strepen en rand.

Het grote en zware lichaam van bronzen kalkoenen met brede borst wordt ondersteund door sterke benen. De leeftijd van de vogels wordt bepaald door de kleur van de poten: zwart - bij jonge dieren, licht lichamelijk, roze - bij volwassen, oude vogels. Het niet-gevederde deel van het hoofd is bedekt met witte koraalgroei. Een lange neusgroei hangt naar beneden vanaf de snavel.

Het verenkleed van Noord-Kaukasische kalkoenen heeft helderdere bronsgroene tinten. De veren op het lichaam zijn glanzend en de staart is mat.

De externe verschillen tussen tamme kalkoenen omvatten ook:

 • langwerpig lichaam dat zich uitbreidt naar het borstbeen;
 • minder massieve borst;
 • rode koraalgroei op het hoofd.

Het uiterlijk van de Amerikaanse en Noord-Kaukasische rassen is gebruikelijk: een breed massief lichaam en een kleine kop, lange vleugels en een waaiervormige staart. Een interessant kenmerk van de gedomesticeerde variëteit is dat rode gezwellen blauw worden als de vogels gealarmeerd zijn.

algemene karakteristieken

Bronzen kalkoenen zijn een zeer productief vleesras.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

De snelheid van gewichtstoename voor rassen wordt weergegeven in de volgende gewichtstabel:

LeeftijdGewicht in kilogram
AmerikaansNoord-Kaukasisch
3 maanden4,44
4 maanden6,65
9 maanden11-208-18

Vogels die op een pluimveebedrijf worden gevoerd, worden tot dertig kilo zwaar. Kalkoenen in particuliere huishoudens bereiken zelden hun maximale gewicht. Volwassen mannetjes wegen 10 kilogram zwaarder dan vrouwtjes. Bronzen kalkoenen leggen 55-70 eieren per seizoen. Het overlevingspercentage van kalkoenen is 70 procent. De vruchtbaarheid van eieren is 90 procent. Vrouwtjes beginnen te haasten vanaf negen maanden.

Belangrijkste positieve en negatieve aspecten

Voordelen van bronzen kalkoenenrassen:

 • hoge vleesproductiviteit;
 • goede eierproductie;
 • sterke immuniteit;
 • vroege volwassenheid;
 • hoog overlevingspercentage van kuikens;
 • pretentieloze inhoud.

Nadelen:

 • gevoeligheid voor tocht en vochtigheid;
 • vogels krijgen veel gewicht als ze goed worden gevoerd;
 • een onevenwichtige voeding leidt tot misvormingen van de poten bij kuikens.

Het is noodzakelijk om onderscheid te maken tussen Amerikaanse en Noord-Kaukasische kalkoenen, aangezien de eerste niet vrij kunnen grazen. Vogels van de binnenlandse variëteit worden minder zwaar. Een kalkoen van een bronzen ras met brede borst ziet er na het slachten niet presentabel uit vanwege het zwarte verenkleed.

Regels voor het houden en verzorgen van vogels

Voor bronzen kalkoenen van buitenlandse en binnenlandse rassen zijn ongeveer dezelfde detentievoorwaarden vereist. De verschillen hebben betrekking op de inrichting van de pluimveestal. Amerikaanse breedhalskalkoenen worden gehouden zonder te lopen, dus er moet een ventilatiesysteem in de kamer worden voorzien.

Bouwconstructie

Optimale huisomstandigheden:

 • temperatuur +17 graden en hoger;
 • lage luchtvochtigheid;
 • natuurlijke en kunstmatige verlichting.

Succesvolle thuisteelt hangt af van de juiste berekening van de grootte van de kamer. Bij het mesten worden vier kuikens van drie maanden oud of twee volwassen dieren op een vierkante meter geplaatst. Een pluimveestal opzetten:

 • muren van baksteen die van binnenuit worden geïsoleerd met spaanplaat;
 • sluit zorgvuldig de scheuren;
 • leg de zelfnivellerende vloer;
 • afzuigkappen en verwarming installeren;
 • rust nesten uit voor kippen.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

De vloer van het huis is bedekt met een dikke laag turf, stro, hooi of zaagsel. Het nest wordt elke dag losgemaakt en elke 10 dagen vervangen. Ondanks het hoge gewicht is het noodzakelijk om zitstokken voor kalkoenen te maken. Om uitwerpselen gemakkelijk te verwijderen, worden pallets onder de zitstokken geplaatst. De duur van daglichturen voor een hoge productiviteit van kalkoenen is 14 uur. Daarom is het noodzakelijk om lampen te installeren voor extra verlichting van het huis in de winter.

Installatie van voer- en drinkbakken

Voor het voeren van bronzen kalkoenen worden roestvrijstalen bunkervoeders gebruikt. Ze worden in het midden van de kamer gehangen zodat alle vogels naar boven kunnen komen. Er worden aparte schalen genomen voor droog en nat voedsel. De restjes worden verwijderd en de voerbakken worden gewassen. Er zijn vacuümdrinkers geïnstalleerd voor kalkoenen en bekerdrinkers voor volwassen vogels. De drinknippels worden als het meest hygiënisch beschouwd.

Wandelgebied

Binnenvogels zijn uitgerust met een wandelpad. Maak vanuit het pand een uitgang naar het omheinde gebied in de frisse lucht. Het land is met gras ingezaaid. Kalkoenen mogen een uur per dag lopen. Ook voor vogels zetten ze containers met as om in te baden. In de zomer kunnen Noord-Kaukasische kalkoenen worden gekweekt tijdens het grazen - overdag kunnen ze worden losgelaten op het gazon met veldgrassen en 's avonds kunnen ze de pluimveestal in worden gereden.

Hoe bronzen kalkoenen te voeren?

Pluimveebedrijven beoefenen intensieve teelt op mengvoer.De kant-en-klare mix bevat granen, groenten, vitamines en stimulerende middelen, die zorgen voor een optimale balans van stoffen in het lichaam en een snelle gewichtstoename. Bij het kweken van bronzen kalkoenen voor persoonlijke behoeften, bereiden fokkers onafhankelijk een voedermengsel van granen voor. Aan het dieet moeten verse kruiden en groenten worden toegevoegd. Het grootste deel is eiwit, dat wordt aangetroffen in graanconcentraten. Pluimvee haalt vezels en vitamines uit planten en groenten.

Natvoer wordt bereid voor kalkoenkuikens - granen en groenten worden gekneed in vlees- of visbouillon.

Jongvee voeding:

 • 1-2 dagen - gemalen gekookte eieren, magere kwark, kleine havermout;
 • 3-10 dagen - gehakte klaver en alfalfa, brandnetels;
 • 11-30 dagen - gemalen graan wordt toegevoegd in plaats van eieren; begin met twee gram per persoon en verhoog tot dertig gram bij een leeftijd van een maand.

In de tweede levensmaand krijgen kalkoenen 5 gram cake per dag. Ook gekweekte kuikens zoals groene uienveren. Kalkoenkuikens drinken dagelijks een halve liter water. Vanaf de tiende dag na de geboorte krijgen jonge dieren twee keer per week een zwakke oplossing van mangaan te drinken ter preventie van darmziekten. Kalkoenen en volwassen vogels worden driemaal per dag gevoerd en legkippen vier keer. Ze geven 's ochtends natte mengsels en' s middags en 's avonds droge mengsels.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Dieet voor volwassen kalkoenen:

 • gerst;
 • tarwe;
 • maïs;
 • zonnebloemmeel;
 • erwten;
 • gekookte gehakte groenten - aardappelen, wortelen, bieten;
 • tarwezemelen;
 • voer gist;
 • vlees- en beendermeel;
 • gekiemde gerst en haver.

Groenvoer vervangt kuilvoer in de winter. Krijt en zout worden gebruikt als minerale toevoegingen. Bronzen kalkoenen hebben, zoals elk gevogelte, vaste deeltjes nodig voor de spijsvertering - fijn grind, fijngemaakte eierschalen of schelpen.

Subtiliteiten fokken

Op kleine boerderijen worden vogels bij elkaar gehouden, er is één mannetje voor 15 vrouwtjes. Op grote pluimveebedrijven worden kuikens tot de zesde levensweek samen grootgebracht en vervolgens op geslacht gesorteerd. Als ze bij elkaar worden gehouden, beginnen de volwassen mannetjes te vechten.

Als producenten worden middelgrote kalkoenen gekozen, omdat een te zwaar mannetje een vrouwtje kan verpletteren. Op pluimveebedrijven wordt bemesting kunstmatig uitgevoerd. Binnen het ras worden Noord-Kaukasische en Amerikaanse breedborstige kalkoenen gefokt. De productieve periode van het fokken van kalkoenen is 4 jaar. Bronzen kalkoenen zijn zeer vroeg aan het rijpen. Maar bij constante verlichting vindt de eierproductie 1,5 maand eerder plaats. Vrouwtjes leggen 5-9 maanden per jaar eieren. Het gewicht van een kalkoenei is 90-100 gram.

Kalkoenen broeden hun eigen klauwen uit en legden eieren van eenden en kippen. Het broedinstinct is het best ontwikkeld bij tweejarige hennen. Kuikens komen 28 dagen na legselvorming uit. Pasgeboren kalkoenkuikens kunnen moeilijk door de schaal breken. Daarom moet u de stukjes voorzichtig afbreken op de chiplocatie. De uitgekomen kuikens worden aan de broedhen toegevoegd. Kalkoenen zorgen een maand lang voor het nageslacht: ze warmen ze op, leren ze lopen en halen eten.

Het slachten van vogels

Bronzen kalkoenen worden geslacht na 4 maanden en kalkoenen na 5-6 maanden. Verdere vetmesting en onderhoud loont niet. De slachtrijpheid van vogels wordt ook bepaald door het lichaamsgewicht. Het optimale gewicht is 12 kilogram. Maar meestal worden ze geleid door de leeftijd, omdat de kans bestaat dat de kalkoen meer aankomt. Later stopt de massawinst. Vogels eten meer, maar worden niet zwaar.

kalkoen brons

Ziekten en hun behandeling

Bronzen kalkoenenrassen hebben een sterke immuniteit. Maar als de hygiënevoorschriften in de pluimveestal niet worden gevolgd, een onevenwichtig dieet en het ontbreken van vaccinaties, worden vogels kwetsbaar voor infecties.

Veelvoorkomende ziektes:

 • tuberculose - gedragen door bloedzuigende insecten, leidt tot de dood van vee, maakt vlees en eieren ongeschikt voor verkoop;
 • mycoplasmose - een schimmelinfectie van de luchtwegen ontwikkelt zich bij vogels als gevolg van hoge luchtvochtigheid in het huis, voedt zich met bedorven groenten en granen en wordt behandeld met antibiotica;
 • pokken is een ongeneeslijke ziekte van de huid, wordt overgedragen van zieke vogels op gezonde, kan het vee volledig vernietigen;
 • coccidiose is een bacteriële infectie die wordt overgedragen via water, voedsel en uitwerpselen;
 • tyfus - ook overgedragen door zieke vogels, wordt in de beginfase met antibiotica behandeld;
 • histomoniasis - overgedragen op kalkoenen van kippen, ganzen door contact met vogels of door zich te vestigen in een pluimveestal zonder voorafgaande antiseptische behandeling.

De meest voorkomende ziekte die bij alle soorten pluimvee voorkomt, is parasitaire infectie. Kalkoenen raken besmet met wormen door water uit reservoirs, gras uit moerassige gebieden.

Als gevolg van onjuiste voeding ontwikkelen kalkoenen vitaminegebrek en enteritis. Het gebrek aan frisse lucht en licht in de kamer veroorzaakt een tekort aan vitamine D. Daarom moeten vogels, zelfs als ze binnenshuis worden gehouden, een korte wandeling worden gemaakt.

Zonder vitamine A worden kalkoenen zwak en verliezen ze veren. Om de stof aan te vullen, moet u wortels aan het dieet toevoegen. Om vitaminetekorten te voorkomen, worden kant-en-klare minerale toevoegingen - premixen toegevoegd aan het voer voor kuikens en volwassen vogels.

Ongezonde vogels hebben de volgende symptomen:

 • gebrek aan eetlust;
 • diarree met groene of rode onzuiverheden;
 • apathie;
 • afname van de eiproductie;
 • temperatuurstijging;
 • slijmafscheiding uit de neus, ogen;
 • moeizame ademhaling.

Zieke personen worden verwijderd en er wordt een dierenarts gebeld. Het wordt niet aanbevolen om vogels alleen te behandelen, omdat dit kan leiden tot het uitbreken van een gevaarlijke ziekte. Bacteriële infecties ontwikkelen zich snel en hebben vergelijkbare symptomen. Een dierenarts kan de ziekte nauwkeurig vaststellen. Als tyfus, pokken of tuberculose wordt gevonden, zal het nodig zijn om zieke vogels te vernietigen en de rest van het vee in quarantaine te houden. Om infecties te voorkomen, zijn de muren van het huis bedekt met gebluste kalk en worden de gerechten eenmaal per maand behandeld met antibacteriële middelen.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen