Beschrijving en kenmerken van Tambov grijze ganzen en fokkerij

Het ras van Tambov grijze ganzen is opgenomen in de groep vleesrassen. Vanwege zijn hoge productiviteit is het ras niet alleen populair in Rusland en de buurlanden, maar ook in het buitenland. Overweeg de beschrijving en kenmerken van de Tambov-ganzen, de voor- en nadelen van het ras, hoe ze de vogels moeten houden, verzorgen en hoe ze ze moeten voeren. Het is niet overbodig om thuis te leren hoe je ganzen moet fokken en fokken.

Geschiedenis van uiterlijk

Fokwerkzaamheden aan het fokken van het Tambov-ras werden uitgevoerd in de jaren 30. 20e eeuw in Oekraïne. Een nieuwe variëteit is afgeleid van het ras Romny en Toulouse. Tijdens de Grote Patriottische Oorlog werden ganzen naar de Tambov-regio gebracht, waar de oprichting van het ras werd voltooid. Zo worden in het Tambov-ras 2 intra-rassen onderscheiden: de Oekraïense en Tambov-ganzen. De veren van beide soorten zijn grijs.

Voor het fokbestand werden vogels geselecteerd die snel in gewicht konden aankomen, die zich onderscheiden door hun levensvatbaarheid en vruchtbaarheid, en die konden worden gevoerd met voer met een lage voedingswaarde. Grijze ganzen worden nu gebruikt om nieuwe rassen te fokken die zich onderscheiden door productiviteit en aanpassingsvermogen aan de omstandigheden van verschillende klimaatzones.

Beschrijving en kenmerken van Tambov-ganzen

Tambovganzen zijn groot, met een sterke constitutie, ze hebben een lang lichaam, gespierde borst, middellange nek en grote kop. Dikke snavel, roodoranje kleur, zelfde kleur van middenvoetsbeentje. Op de buik van de vogels is een uitgesproken vouw zichtbaar. De veer is grijs, donkerder op de rug dan op het hoofd, nek en borst. De buik is bedekt met een witte veer. Het gewicht van de ganzen van het Tambov-ras is 7-9,5 kg, de ganzen - 6-6,5 kg. Vrouwtjes leggen 3-4 dozijn eieren, elk met een gewicht van 160-180 g. De uitkomst van kuikens is 75%. Tambovganzen worden door fokkers gebruikt als verbeteraars, ze krijgen hybride nakomelingen van goede kwaliteit.

Voors en tegens

Voors en tegens
de groeisnelheid van kuikens, na 2,5 maanden verzamelen ze 4,5 kg gewicht;
kan specifiek worden gevoerd voor leververvetting;
kan worden gekweekt zonder reservoir;
kan in een weiland worden gehouden;
de ganzen planten en brengen zelf kuikens groot.

Er zijn geen gebreken bij de ganzen en ganzen van het Tambov-ras.

Onderhoud en verzorging van vogels

Ganzen van Tambov-selectie worden grootgebracht in een pluimveestal, waarin ze ruim moeten zijn. Voor elke vogel moet een oppervlakte van minimaal 0,5 m worden toegewezen. Het is noodzakelijk om de kamer droog, warm en licht te houden. Het moet zelfs op winterdagen helder zijn. Dit is nodig voor de ganzen om eieren te leggen.

Er mogen geen scheuren in de muren en het plafond zijn, zodat er geen tocht ontstaat, waarvan ganzen verkouden kunnen worden.Maar de kou is niet zo erg voor hen, ze kunnen een koudegolf verdragen, omdat ze in een pluimveestal wonen. Maar er moet een laag strooisel op de vloer liggen. Stro, hooistof, droge turf, zaagsel of krullen kunnen als strooisel worden gebruikt. Het strooisel moet fris, schoon en droog zijn, bacteriën en virussen vermenigvuldigen zich in het natte.

Er moet ook voor ventilatie van de kamer worden gezorgd. Vogelpoep, ontbindend, geeft ammoniak af, die ganzen inademen. Het ventilatiesysteem moet dampen uit de woning verwijderen. Daarom moet het soepel verlopen. Als er geen systeem is, moet u de zwanenhals handmatig ventileren - open de deur en ramen.

Tambov grijze gans

Tambovganzen houden van wandelingen en actieve beweging. Lichamelijke activiteit en frisse lucht maken ze sterker, gezonder en groeien sneller. Daarom moeten de ganzen elke dag worden verdreven voor een wandeling in de kraal. Daar moeten de vogels 8-10 uur doorbrengen, in de zomer mogen ze de hele dag in het hok en alleen 's avonds kunnen ze terug naar de schuur worden gereden.

Voedingsregels

Voor de winter is voer voor ganzen beter voorbereid op toekomstig gebruik. Ze zullen dus goedkoper zijn en altijd bij de hand zijn. Zowel in de winter als in de zomer koken burgerlijke vrouwen voor vogels van graan, geraspte wortelgewassen en groenten. Daaraan worden beendermeel, visafval, premixen, krijt en zout toegevoegd. De consistentie van de puree moet vochtig zijn. Er wordt vers groen gras aan toegevoegd. Dit voederingrediënt is vereist, aangezien ganzen plantenetende vogels zijn.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
Als er een stuwmeer naast het erf is, kun je daar ganzen rijden. Waterplanten en levende wezens zullen goed voedsel zijn voor vogels om aan te komen.

Ganzen kunnen in de wei aan het gras knabbelen, dus veel pluimveehouders maaien het gras niet, maar grazen het vee gewoon in de dichtstbijzijnde weide. 'S Avonds voeren ze één keer puree. Voor de start van de ovipositie worden ganzen gevoerd met vitaminepreparaten en premixen. De mengsels bereiden het lichaam voor op de periode waarin veel energie en voedingsstoffen worden verbruikt.

Gansjes worden eerst gevoerd met een mengsel van gekookte eieren, kwark, kleine granen en gehakte groenten. Als het 1,5 week oud is, beginnen ze geraspte wortels en groenten te voeren. Na 1,5 maand zijn ze overgeschakeld op een dieet voor volwassenen. Pluimvee wordt gefokt voor het vetmesten tot 5 maanden.

Er is een schema om de Tambov-ganzen te voeren met pluimveevoer. Het mengvoer is eenvoudig in gebruik, de samenstelling is zo gekozen en geverifieerd dat het mengsel volledig kan voldoen aan de behoefte aan voedingsstoffen van het ganzenlichaam. Bij het voeren met gecombineerde voeders moeten ganzen constant met water in de drinkbakken worden gevuld.

Veredeling en teelt

Tambovganzen kunnen zelf eieren uitbroeden, er worden maximaal 15 eieren onder gelegd. Na het uitkomen zorgen niet alleen moeders, maar ook vaders voor het broed. Ganzenfamilies moeten bestaan ​​uit raszuivere vertegenwoordigers van het ras, gemiddeld moeten er 6-7 vrouwtjes zijn voor 1 mannetje. Wanneer gekruist met andere rassen van de Tambov-rassen, worden kuikens verkregen die de kenmerken van beide ouders hebben, ze zijn vaak vasthoudend en sneller dan hun volbloed-familieleden.

Tambov grijze gans

Frequente ziekten

Ganzen van het Tambov-ras zijn gezond, sterk en koudebestendig. Ze worden zelden ziek als ze in een schone, lichte, warme en geventileerde ruimte wonen.

Maar als de regels voor onderhoud en verzorging niet worden gevolgd, lijden de vogels vaak aan infectieziekten. Zonder preventie en behandeling kunnen ze al het vee doden.

Om het ontstaan ​​en de verspreiding van infecties in de kudde te voorkomen, moet u eraan denken om het strooisel schoon te maken en te vervangen, de apparatuur te wassen en te desinfecteren. Als er tekenen zijn van onregelmatigheden en aandoeningen, dient u een dierenarts te raadplegen. De arts kan de juiste behandeling kiezen en bepalen hoe lang deze moet duren.

Spijsverterings- en stofwisselingsstoornissen treden op als gevolg van onjuiste voeding. Om de oorzaak te elimineren, moet u het dieet herzien en aanpassen ten gunste van licht, maar voedzaam voedsel.

Tambov grijze ganzen worden gefokt in Oekraïne en Rusland, maar zijn populair in veel regio's met verschillende klimaten. Vogels worden gewaardeerd door professionals en amateur-pluimveehouders vanwege hun snelle groei, vitaliteit en eierproductie. Het ras kan voor jezelf worden gekweekt voor vlees of voor verkoop in industriële of particuliere miniboerderijen, maar ook eieren ontvangen voor eigen consumptie.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen