Beschrijving en kenmerken van ganzen van het Mamut-ras, fokregels en verzorging

Ganzen worden op veel boerderijen als pluimvee gefokt. Rassen werden gefokt, oud en nieuw, en verschilden in kenmerken en uiterlijk. De belangrijkste voordelen van de Deense mamutganzen - groot formaat en gewicht - maken dit ras veelbelovend voor de fokkerij thuis. Overweeg de beschrijving, voor- en nadelen, voedingsregels, onderhoud en verzorging. Hoe pluimvee in huishoudens te fokken en fokken.

Uiterlijke kenmerken en productiviteit van mamutganzen

De Deense mamut is gefokt door een witte Landsgans en een grijze Toulousegans te kruisen. De naam van het ras wordt vertaald als "groot", wat correct zijn vertegenwoordigers kenmerkt. Mamut kwam in 1996 naar het grondgebied van Rusland en Oekraïne, maar bleef niet officieel geregistreerd.

Mamuty - grote ganzen, woerdgewicht - 11-13 kg, ganzen - 8-10 kg. Het lichaam is groot, rond, het hoofd is middelgroot, de hals is lang. Poten en snavel (zonder hobbels) zijn groot, helder oranje, veer is wit. Mamut-ganzen beginnen te haasten na 7 maanden. Jaarlijks worden ongeveer 5 dozijn eieren gelegd. Gansjes komen uit op dag 25-27, het overlevingspercentage van kuikens is 85%.

Positieve en negatieve kanten

Voors en tegens
grote maten;
grote massa;
snelle groei;
goede overleving van kuikens;
bescheidenheid;
lage voerconsumptie.
ze leggen weinig eieren;
zwak incubatie-instinct;
zijn duur.

Zoals je kunt zien, wegen de voordelen van het ras op tegen de nadelen, daarom wordt mamut erkend als een veelbelovend ras, dat wordt aanbevolen voor het kweken in privéomstandigheden.

Regels voor onderhoud en verzorging

Het grootbrengen van mamutganzen wordt als economisch beschouwd. Voor zomeronderhoud is het voldoende dat ze een kraal maken en ze in de frisse lucht houden. Na het begin van koud weer moeten de vogels in een ruime en warme stal worden geplaatst. Op de vloer moet een laag isolatiemateriaal worden gelegd: stro, turf, zaagsel. De strooisellaag moet minimaal 15 cm zijn, de temperatuur in de winter mag niet lager zijn dan 10 ˚С en de luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 75%.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
1-2 ganzen moeten een oppervlakte hebben van 1 m2. m. Maar het is onmogelijk om de hele tijd vogels in huis te houden. Ze moeten lopen, daarom moet je naast de gans een kraal regelen waarin de ganzen zullen lopen. Je moet er elke dag vogels in loslaten. Ze zouden er ongeveer 8 uur in moeten doorbrengen. In de pen moet je een bak met water plaatsen.

Naast temperatuur en luchtvochtigheid moet je de ganzen voorzien van goede verlichting en ventilatie. Daglicht moet minstens 12 uur duren, zowel in de zomer als in de winter. Elke dag moet de kamer worden geventileerd of een ventilatiesysteem in de woning worden geïnstalleerd.Om ervoor te zorgen dat de ganzen eieren kunnen leggen, moet je nesten in huis plaatsen - een voor 2 vogels.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/wt91tSeK4NU frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Hoe de vogels voeren?

Ganzen van het Mamut-ras verschillen doordat ze tot de volwassen leeftijd niet meer dan 95 kg voer consumeren, wat als een klein volume wordt beschouwd. Volwassen vogels kunnen worden gevoerd met mengsels van verschillende graansoorten, fijngemalen, met toevoeging van gras, gekookte of vers geraspte groenten, wortelgroenten. De puree moet vochtig zijn. Naast de hoofdcomponenten is het noodzakelijk om de mengsels aan te vullen met premixen, krijt en zout.

Gedurende de eerste 1,5 week worden kleine kuikens gevoed met mengsels van gekookte eieren, groenten en gehakte granen. Vervolgens worden er gekookte aardappelen aan toegevoegd. Vanaf de leeftijd van 3 weken kunnen kuikens worden overgezet op het voeren met voer voor een volwassen vogel.

Volwassen kuikens en volwassen mamutganzen kunnen worden gevoerd met mengvoer voor pluimvee. Het is voedzaam, voldoet volledig aan de behoeften van de vogel en is zuinig in gebruik. Bij het voeren met mengsels of mengvoer moeten ganzen altijd water in de drinkbakken hebben.

Subtiliteiten fokken

Rasechte kuikens mamut worden alleen verkregen van raszuivere ganzen en ganzen. Rekening houdend met het feit dat de vrouwtjes van het ras niet verschillen in de manifestaties van het incubatie-instinct, is het noodzakelijk om de kuikens in een incubator uit te broeden. Onderworpen aan de regels van incubatie, bereikt het percentage uitkomende kuikens 85%.

Ziekten

Ganzen van het Deense ras Mamut lijden aan infectieziekten en worminfecties. De redenen liggen meestal in het niet naleven van de voorwaarden voor detentie en zorg.

Als de vogel zich op een vochtig en vuil bed bevindt, eet van vuile voederbakken, in een krappe kamer leeft, verspreiden infecties zich zeer snel.

Als er een zieke vogel wordt gevonden, moet deze onmiddellijk van de rest worden geïsoleerd, zodat de infectie zich niet verder verspreidt. Antibiotica worden gebruikt voor de behandeling. Het verloop van de therapie wordt uitgevoerd totdat de vogel volledig is hersteld. Het is onmogelijk om zelf een diagnose te stellen en te behandelen; de dierenarts moet de oorzaak en het behandelingsregime vaststellen.

Naast infecties kan mamut ziek zijn van niet-infectieziekten - hypovitaminose, spijsverteringsstoornissen, stofwisselingsziekten. De oorzaken van pathologieën worden beschouwd als onjuiste voeding, onevenwichtig in voedingsstoffen. Om de oorzaken te elimineren, moet u het dieet herzien en er nieuw voer in introduceren. Na een tijdje zou het probleem moeten zijn opgelost.

Volwassen ganzen kunnen last hebben van een verzakking van de eileider, dit komt door het feit dat ze grote eieren leggen. Een ander veel voorkomend probleem is slokdarmobstructie als gevolg van het voeren met droogvoer. Dit probleem kan worden voorkomen door de vogel te voeren met natte burgerlijke vrouwen, en zelfs in dit geval moet er altijd schoon water in huis zijn. Bij het voeren met mengvoeder is deze voorwaarde verplicht.

Deense mamutganzen zijn winstgevend in de fokkerij. Ze eten weinig, groeien snel, hebben veel gewicht. Ganzen worden voor eigen consumptie gekweekt of ze organiseren een kleine ganzenboerderij, wat financiële winst oplevert.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen