Beschrijving en kenmerken van Talgarskaya Krasavitsa-perenvariëteit, aanplant en verzorging

De specialisten van het Kazachse Instituut voor Tuinbouw werkten aan de veredeling van de Talgark-peer. Bij het bestuiven van de zaden van de Forest Beauty gebruikten veredelaars verschillende variëteiten van het gewas. Ze hadden allemaal uitstekende technische eigenschappen, die werden doorgegeven aan de Talgar Beauty-peer. Laagfruitbomen begonnen te worden geteeld in de Noord-Kaukasus, gecultiveerd in het Stavropol-gebied en sommige delen van de Central Black Earth-regio.

Beschrijving en kenmerken van het ras

Peer Talgarka of Almaatinka heeft een dichte piramidale kroon, middelhoog. De hoofdscheuten steken haaks uit vanaf de afbladderende stam, die een grijze tint heeft. Flexibele en gelijkmatige takken zijn bedekt met bladeren:

 • donkergroene kleur;
 • langwerpige vorm;
 • met gekartelde randen.

In het tweede decennium van mei verschijnen er grote witte bloemen op de peer. De knoppen zijn kegelvormig; een eierstok vormt zich op de geringde takken. De vruchten rijpen in september. De boom geeft zijn eerste vruchten op de leeftijd van 4 jaar.

De flesvormige peer is bedekt met een glanzende schil en is aan de zuidkant versierd met een scharlakenrode blos. Er zijn kleine groene stippen onder de huid te zien.

Vruchten wegen 150-160 g, het gewicht van sommige exemplaren benadert 250. Als het rijp is, wordt het dichte knapperige vruchtvlees met sap gegoten, krijgt het een romige kleur, een aangename zoete smaak, die wordt geschat op 4,6 punten.

Pear Talgar Beauty is rijk aan:

 • suikers;
 • vitamine C;
 • organische zuren.

peer Talgar schoonheid

Vruchten worden op een gebogen stengel gehouden, zo veel ervan zijn vastgebonden dat de takken van de boom naar de grond buigen.

Bestuivingsvariëteiten

Om de Talgar Beauty een goede oogst te geven, moeten er andere peren naast worden geplant, die zelfvruchtbaar zijn.

Bestuivende variëteiten

Toen Almaatinka werd veredeld door specialisten van het Kazachse onderzoeksinstituut, werden de zaden van de Forest Beauty gekruist met het zaad van andere peren. Ze kunnen worden gebruikt als bestuiver. De middelgrote Hoverla-boom vormt een compacte kroon, bestaat perfect naast andere planten en wordt niet aangetast door schimmelziekten.

peer Talgar schoonheid

Een pretentieloze, zelfvruchtbare variëteit Conference heeft hoge technische kenmerken, bloeit tegelijkertijd met Talgarskaya Krasavitsa. Goede bestuivers voor Almaatinka zijn Lyubimitsa Kappa en Kucheryanka.

Boom hoogte

De peer, met een brede kroon met hangende takken, behoort tot de middelgrote teeltvariëteiten. Ondanks het feit dat de boom amper 3 meter bereikt, behaagt hij een stabiele goede oogst.

Levensduur

Net als elk ander fruitgewas, moet er voor de Talgar Beauty worden gezorgd - tijdig afgesneden, gedroogde takken verwijderen, water geven in de hitte, de ontwikkeling van ziekten en de invasie van ongedierte voorkomen. En dan zal de boom niet 10 jaar leven, maar ongeveer 30 jaar, hij zal je verrassen met een overvloed aan grote en zoete peren.

peer Talgar schoonheid

Winterhardheid

Talgar Beauty vertrekt na vorst van 25 tot 30 ° C, maar als ze niet lang meegaan. De peer wordt verbouwd in de zuidelijke regio's, hij draagt ​​vrucht in de regio Moskou.

Opbrengst

Talgar Krasavitsa wordt op industriële basis gekweekt, tot 20 ton fruit wordt jaarlijks geoogst van 1 hectare, tot 6 emmers peren rijpen aan een boom met gemiddelde groei.

Cyclische vruchtvorming

Talgar Beauty kent elk najaar fruit toe, op voorwaarde dat er ten minste één bestuiver in de buurt groeit. De eerste peren verschijnen op de geringde takken van een 4 of 5 jaar oude zaailing, en hun aantal neemt met elk seizoen toe. En pas vanaf de 20e is er soms een cycliciteit in vruchtlichamen, maar met goede zorg, preventie van ziekten en plagen aan een volwassen boom, worden vruchten vastgebonden en rijpen ze elk najaar.

peer Talgar schoonheid

Zelfvruchtbaarheid

Talgar Beauty bloeit rijkelijk in het voorjaar, maar om een ​​hoge opbrengst te krijgen, moet je er andere bomen van deze cultuur naast planten, die als bestuiver dienen. De perenvariëteit die in het Kazachse Research Institute wordt gekweekt, is zelfvruchtbaar.

Ziekteresistentie

Talgar Beauty heeft een goede immuniteit. De boom wordt zelden aangetast door bacteriën en schimmels, heeft praktisch geen last van schurft. Het is niet vaak nodig om een ​​plant te besproeien met insecticiden tegen ongedierte.

Voor- en nadelen van Talgarskaya Krasavitsa-peer

De variëteit voor het rijpen in de herfst, gefokt in Kazachstan, heeft de beste technische kenmerken van de naaste verwanten overgenomen.

peer Talgar schoonheid

De voordelen zijn:

 • uitstekende productiviteit;
 • weerstand tegen droogte en vorst;
 • de aanwezigheid van immuniteit tegen korst;
 • regelmatige vruchtzetting.

Peren hebben een aangename smaak, gaan niet lang achteruit, verliezen hun presentatie niet wanneer ze over lange afstanden worden vervoerd.

De nadelen van de variëteit zijn onder meer de noodzaak van plaatsing van bestuivers. Als het overrijp is, krijgt het vruchtvlees een bruine tint.

Reproductiemethoden

Het is mogelijk om een ​​peer in het land te verdunnen door een vegetatieve methode - door nieren, luchtlagen, zaden. Maar met de laatste optie ontwikkelen de zaailingen zich slecht, het is moeilijk om een ​​goede oogst te krijgen.

peer Talgar schoonheid

Stekken

Veel tuinders voor de reproductie van de Talgar Beauty oogsten groene takken en verwerken deze in een groeistimulerende oplossing. Wanneer de wortels zijn gevormd, worden de scheuten in de grond geplant. Op de middelste breedtegraden worden in de zomer perenstekken geoogst van gezonde en vruchtdragende bomen.

Luchtlagen

Met deze reproductiemethode in een jonge plant wordt de onderste tak gebogen, besprenkeld met aarde. Omdat de scheuten van de Talgar Beauty hoog liggen, wordt aan de scheut een zak met aarde bevestigd. Luchtlagen worden binnen 2 jaar verzorgd, hoewel de wortels in het eerste seizoen verschijnen, maar ze zijn nog steeds te zwak, vereisen regelmatig water geven, mulchen en beschutting voor de winter.

peer Talgar schoonheid

Hoe een plant correct te planten?

Om een ​​peer snel te laten groeien en zich goed te ontwikkelen, moet u aan de basisvereisten voldoen, en zeker beslissen over de optimale plaats waar hij zal groeien.

Hoe een zaailing te kiezen

De boom van de Talgar Beauty koopt u het beste in de kwekerij. De dikte van de stam moet ongeveer 1 cm zijn. Peren van 1 of 2 jaar oud, van 1,2 tot anderhalve meter hoog, wortelen goed. U hoeft geen plant te kopen waarvan de wortels bedekt zijn met gezwellen en de schors is verschrompeld.

peer Talgar schoonheid

Een plaats en tijd kiezen om aan boord te gaan

Talgar Beauty houdt van leem, wortelt goed op zandige leemgrond met neutrale of lage zuurgraad. Veengebieden, gebieden waar grondwater dichterbij dan 2 meter van het oppervlak ligt, zijn niet geschikt voor het kweken van peren. Vruchtgewassen hebben veel zon nodig.

Op de middelste breedtegraden kan de peer in april en september worden geplant, zodat hij de tijd heeft om uit te harden voor de winter. Heet en droog weer begint vroeg in de zuidelijke regio's; oktober is de beste tijd voor dergelijk werk.

Een landingsgat graven

Nadat je een perceel voor een peer hebt opgepikt, moet je een gat maken van een meter breed tot een diepte van 50 cm. De grond wordt in lagen verwijderd en er wordt kunstmest aangebracht. De bovenste vruchtbare grond moet worden gemengd met compost, zand, superfosfaat en kaliumzout.

peer Talgar schoonheid

Het is de moeite waard om 3 weken voor de beoogde plaatsing van de plant een gat te graven, het goed los te maken, inkepingen aan de zijkanten te maken. Dit bevordert een betere luchtstroom. Kiezels, steenslag worden op de bodem van het gat gegoten, waardoor een drainagelaag ontstaat.

Perenplanttechnologie

Vóór de procedure worden de wortels van de boom gedrenkt in water en vervolgens een paar minuten in een kleimest gedompeld, droge scheuten worden afgesneden met een snoeischaar. De landing gebeurt in verschillende fasen:

 1. Een houten pen wordt in het gat gedreven, ongeveer 10-15 cm vanaf het midden.
 2. Een vruchtbare laag aarde wordt onderaan in een heuvel gegoten.
 3. De peer wordt in het gat geplaatst, waarbij de wortelhals 30 mm boven het oppervlak blijft.
 4. Giet de aarde en zorg ervoor dat er geen holtes ontstaan.

Na het planten moet de grond zorgvuldig worden aangestampt, een greppel wordt rond de zaailing gegraven en 3 emmers water worden gegoten, bedekt met humus of turf. De boom is vastgebonden aan een steun.

peer Talgar schoonheid

Talgar schoonheidsverzorging

Om de peer goed te laten wortelen en te genieten van het fruit, moet je er na het planten voor zorgen - snijd hem op tijd af, voer ziektepreventie uit, vergeet niet om te eten.

Irrigatie-intensiteit

Om de zaailing de benodigde hoeveelheid vocht te laten opnemen, worden er groeven omheen gegraven, waarlangs water wordt aangevoerd. Na het einde van de watergift zijn ze bedekt met mulch. De grond moet tot een halve meter diepte worden bevochtigd. Er kan ook een roterend sproeisysteem worden geïnstalleerd. Een volwassen Talgar Beauty moet worden bewaterd als deze vervaagt en aan het einde van de herfst.

drenken peer

Topdressing

Na het planten heeft de boom voldoende voedingsstoffen. Het jaar daarop worden al mineralencomplexen in de gaten gebracht, elke drie jaar wordt de peer bemest met organisch materiaal. Na de bloei wordt Talgar Beauty besproeid met een oplossing die is bereid uit 20 g carbamide en een emmer water.

Trimmen

Om de peer goed te laten groeien en ontwikkelen, worden vanaf de leeftijd van twee jaar scheuten die in de stam gaan, verwijderd, worden gedroogde en zieke takken verwijderd.

Kroonvorming

Om de groeikracht te reguleren, de vruchtperiode van het gewas te versnellen, nemen ze hun toevlucht tot verschillende soorten snoei van jonge planten, oude bomen verjongen. De kroon wordt gevormd in de vroege jaren van het leven van de peer uit de centrale stam, 6 scheuten van de eerste orde, 8 - van de tweede en vruchtentakken. In de zuidelijke regio's is het ronde type kroon wijdverspreid, in andere regio's - schaars gelaagd.

peer snoeien

Regelgevend

Dit type snoei wordt uitgevoerd om overbelasting van hout te voorkomen, verdikking van de peer te elimineren en het lichtregime te verbeteren. Het begint met het verwijderen van gedroogde en beschadigde takken. Bij jonge, verwaarloosde bomen wordt de kroon verdund, bij volwassen planten worden scheuten die zijn grenzen overschreden verkort.

Ondersteunend

Zodat de Talgar Beauty niet wordt overladen met fruit, niet naar de grond buigt, worden regelmatig grote takken afgesneden. Deze procedure helpt om de peer lang in goede conditie te houden.

Sanitair

Elk jaar verwijderen tuinders en zomerbewoners droge scheuten die zijn aangetast door ziekten en plagen. Door snoeien te regelen, kunt u de groei en ontwikkeling van de boom versnellen en de opbrengst verbeteren. Ook oude peren kunnen weer tot leven worden gewekt.

peer snoeien

Trim regels

Deskundige tuinders raden af ​​om de kroon te vormen, de scheuten in de herfst te verkorten zodat de Targar Beauty niet bevriest. De procedure moet in het vroege voorjaar worden gestart, wanneer de thermometer het + 4 ° C-teken achterlaat, moet het werk worden voltooid voordat de knop breekt. In de zomer kun je de takken van een peer niet afsnijden, hij verzwakt, de levenscyclus wordt verstoord.

Voorbereiden op de winter

Hoewel de Talgar Beauty bestand is tegen vorst, zijn de stam en de skeletachtige scheuten van een jonge boom omwikkeld met materiaal dat lucht doorlaat. De wortels zijn bedekt met naalden, turf of compost met een laag van niet minder dan 15 cm. Voor de winter wordt een volwassen peer verwijderd van gedroogde takken en de stam wordt gewit.

peren schuilplaats

Ziekten en plagen

Talgar Beauty heeft geen schurft, het heeft een goede immuniteit tegen bacteriële infecties. Het gebrek aan goede boomverzorging, regenachtig en vochtig weer lokt echter de activering van schimmels en virussen uit.

Kenmerkende ziekten van peer

Meestal wordt de Talgar Beauty aangetast door cytosporose, wanneer de schors opdroogt, en roest, wat begint met het verschijnen van rode vlekken.

Om het optreden van ziekten te voorkomen:

 1. Afgevallen bladeren en gemummificeerd fruit worden verzameld en verbrand.
 2. Bij het graven wordt de aarde behandeld met medicijnen tegen schimmels.
 3. Plakjes worden besmeurd met tuinpek.
 4. Tweemaal tijdens het groeiseizoen worden peren besproeid met Bordeaux-vloeistof en in het vroege voorjaar - met "Nitrafen".

bordeaux vloeistof

Wanneer er tekenen van cytosporose verschijnen, worden geïnfecteerde gebieden in gezonde weefsels gesneden. Alle droge takken worden verwijderd.

Insectenplagen en bestrijding

De zaden van de Talgar Beauty worden aangetrokken door de perenmot om bij de botten te komen, de larve knaagt door de doorgangen en de vruchten gaan snel achteruit. Tijdens de zomer van vlinders worden vanggordels aan de boom gehangen. Voor de winter graven ze voorzichtig de aarde op in de buurt van de stamcirkel, nadat de bloemen eraf vallen, wordt de peer besproeid met het preparaat "Agravertin".

De tubovert infecteert de bladeren van de plant en legt er eieren in. U kunt het aan door bomen te behandelen met oplossingen van Aktara, Decis, Calypso.

Rijpingsperiode en oogst

De peer van de Kazachse selectie behoort tot de late variëteiten van de cultuur. De vruchten rijpen in september. Ze worden met de handen in een ietwat onrijpe vorm afgescheurd, naar een kelder of kelder gebracht en in dozen gedaan. Fruit bederft pas in het nieuwe jaar, ze liggen tot februari.

Aan welke regio's is de variëteit meer aangepast

Hoewel Talgar Beauty bestand is tegen vorst, past hij zich het beste aan het klimaat van de zuidelijke streken aan. Op industriële basis wordt het ras geteeld in het Stavropol-gebied, het Krasnodar-gebied. De peer wordt geteeld in het Central Black Earth-gebied, in het noorden wortelt hij niet, net als in Siberië.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen