Beschrijving en kenmerken van peren Lada, rijpingsvoorwaarden, zorg en teelt

De peer van de Lada-variëteit is een vertegenwoordiger van vroegrijpe variëteiten en behaagt de eigenaren met een oogst van heerlijk fruit in augustus. De boom onderscheidt zich door zijn verhoogde weerstand tegen veel voorkomende ziekten, uitstekende productiviteit en bescheidenheid. Het gaat over zulke huisdieren in hun tuin waar binnenlandse zomerbewoners van dromen. De vruchten van Lada zijn universeel, dus er zijn geen problemen bij de verwerking en oogst.

Beschrijving en geschiedenis van het uiterlijk van de perenvariëteit Lada

Pear Lada werd gefokt aan de Moscow Academy of Agriculture. De medewerkers hebben lang gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe variëteit, die werd verkregen na het kruisen van de populaire soorten Forest Beauty en Olga. Volgens zijn kenmerken overtrof de boom alle verwachtingen van zijn makers.


In 1993 werd Lada ingeschreven in het rijksregister. De peer is geweldig om te telen in Moskou en de regio Moskou, maar ook in de regio's Centraal, Tsjernozem en Wolga. Het wordt beschouwd als een vroege zomervariëteit, de oogst rijpt in de kortst mogelijke tijd. De vruchten brokkelen niet af, ze behouden hun kwaliteiten lang aan de boom. Tegen september krijgen ze een mooie gouden kleur en een lichte blos. Peren zijn sappig, erg lekker, met een rijke samenstelling aan vitamines en micro-elementen die nodig zijn voor het menselijk lichaam.

Volle boomkarakteristiek

De hoogte van een volwassen hoogstam bedraagt ​​2,5 meter. De kroon is niet vatbaar voor verdikking, heeft aanvankelijk de vorm van een trechter en na het begin van actieve vruchtvorming verandert hij in een piramidevormige kroon. Skeletachtige takken zijn lichter van kleur dan het grootste deel van de stengel. Scheuten van kleine dikte, weinig linzen.

peer fret

De bladeren van Lada zijn langwerpig, puntig, met een mat oppervlak. Het blad is elastisch, donkergroen gekleurd. Steeltjes worden verzameld in bloeiwijzen met 5 tot 7 knoppen. De bloemen zijn groot, met een lichte bloemkroon en hele bloembladen.

Het maximale gewicht van de Lada-vrucht is 120 gram. De vorm is proportioneel, typerend voor veel peren. De schil is dun en glad; in het stadium van technische rijpheid krijgt de vrucht een lichtgele kleur met een nauwelijks merkbare roodachtige blos. Aan de basis van de steel kun je een lichte roestigheid opmerken, maar de onderhuidse punten zijn niet merkbaar. De steel zelf is kort, de trechter is afwezig, de vruchten bevatten 5 tot 7 bruine zaden.

Het vruchtvlees is niet stevig, heeft op de vervaldag een lichtgele kleur, het sapgehalte is gemiddeld. Het aroma is zwak.De smaak van peren is zoet, met een nauwelijks waarneembare zuurheid. Smaakkwaliteiten zijn uitstekend, proevers beoordeelden ze met 4,7 punten. De vruchten rijpen vroeg, wat aanzienlijke voordelen geeft ten opzichte van concurrenten.

Pear Lada behoort tot zelfvruchtbare variëteiten, maar in aanwezigheid van nabijgelegen bestuivers neemt de opbrengst toe.

De eerste oogst kan 2 jaar na het planten van de zaailing worden genoten. De opbrengst van een volwassen boom is ongeveer 50 kilo fruit per jaar.Een onderscheidend kenmerk van Lada is de hoge winterhardheid... De boom heeft geen verplichte beschutting nodig in het koude seizoen, zelfs niet als hij onder barre klimatologische omstandigheden wordt gekweekt.

peer fret

Voor- en nadelen van de variëteit

De Lada-perenvariëteit is populair geworden en is dol op tuinders vanwege de aanwezigheid van een groot aantal voordelen, waaronder:

 • vroege volwassenheid;
 • vroege rijping van het gewas;
 • verhoogde vorstbestendigheid;
 • weerstand tegen belangrijke ziekten en plagen;
 • gemiddelde hoogte van een volwassen boom;
 • vereist geen regelmatige kroonlijst;
 • bescheidenheid;
 • vruchten van universeel gebruik;
 • uitstekende smaak.

Ervaren zomerbewoners wijzen op kleine tekortkomingen die inherent zijn aan de Lada-peer. De vruchten zijn niet geschikt voor langdurige bewaring (de maximale periode is 2 maanden bij 0 ° C). Het geoogste gewas verdraagt ​​geen transport over lange afstanden, dus het ras is niet geschikt voor commerciële teelt.

peer fret

Reproductie

Pear Lada kan zich op een van de volgende manieren vermenigvuldigen:

 • enten;
 • gelaagdheid;
 • enten.

In sommige bronnen wordt ook reproductie door zaden genoemd, maar deze methode wordt door zomerbewoners als ongerechtvaardigd erkend. De implementatie ervan vergt veel tijd en moeite, en het resultaat laat wellicht te wensen over. Het feit is dat Lada het resultaat is van het kruisen van twee andere variëteiten, daarom kunnen na ontkieming van het zaad niet alle eigenschappen van de moederplant worden overgedragen op de zaailing.

peer fret

Landingsfuncties

De peer van het ras Lada heeft plantkenmerken waarmee rekening moet worden gehouden om de maximale hoogwaardige opbrengst te behalen. Bovendien kunt u met de juiste aanplant alle kosten voor verdere boomverzorging minimaliseren.

Selectie van zaailingen

Om op de site te planten, moet u zaailingen van Lada-peren kopen die niet ouder zijn dan twee jaar. Oudere planten wortelen veel erger, worden ziek en passen zich slecht aan nieuwe omstandigheden aan. Bij het kopen moet u erop letten dat de wortels gezond zijn, niet overdreven gedroogd, zonder zichtbare mechanische schade en goed ontwikkeld. De voorkeur gaat uit naar bomen met een gesloten wortelstelsel.

perenzaailingen

Een landingsplaats kiezen

Peer Lada stelt geen speciale eisen aan de grond waardoor deze overal te telen is. De beste prestatie wordt echter verkregen door een boom te planten op bos, leemachtige of zwarte grond. De afstand tot naburige bomen moet minimaal 2,5-3 meter zijn. Plant zaailingen bij voorkeur in een goed verlichte ruimte.

Voorbereiding van de locatie

Voordat u een jonge boom plant, moet u een kuiltje van 70 x 100 cm graven, daarna worden er organische meststoffen aangebracht en wordt de grond goed losgemaakt. De peer moet vrij in het voorbereide gat worden geplaatst, dus de maat wordt aangepast aan de grootte van het wortelstelsel.

peer fret

Hoe plant je een boom?

Om een ​​mooie en gelijkmatige kroon te vormen, moet bij het planten van de zaailing een houten pin in het gat worden gedreven, dat minstens 50 cm boven de grond moet komen, de wortelhals van de peer zelf stijgt 5 cm boven de grond. Tijdens het planten moeten de wortels voorzichtig langs de bodem van het gat worden verspreid en met aarde worden besprenkeld. Nadat het gat tot de helft is gevuld, krijgt de zaailing water, waarna de aarde tot het einde wordt gevuld en een beetje wordt aangedrukt. De stam van de peer is vastgebonden aan een gehamerde pin.

Bestuivers

De aanwezigheid van bestuivende rassen in de buurt verhoogt niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van de oogst van peren van het ras Lada. De volgende worden erkend als de beste voor deze doeleinden:

 • Rogneda;
 • Chizhovskaya;
 • Ruimte;
 • Severyanka;
 • Otradnenskaya.

peer fret

Regels voor plantenverzorging

Met de juiste zorg zal de Lada-peer u niet alleen verrassen met heerlijk en mooi fruit, maar ook minder worden blootgesteld aan de negatieve effecten van ongedierte en ziekteverwekkers van verschillende ziekten.

Bevruchting

Zodra de sneeuw smelt en het weer zonnig is, worden Lada-peren gevoed met stikstofmeststoffen. In oktober moet de boom een ​​complexe minerale bemesting krijgen. Tijdens de bloei en vruchtzetting kan de plant worden bemest met kalium- en fosforpreparaten. Organische meststoffen zijn ook geschikt.

peer fret

Hoe water te geven?

Pear Lada heeft niet vaak en overvloedig water nodig. Bovendien kan overtollig vocht de ontwikkeling van verschillende schimmelziekten veroorzaken en onherstelbare schade aan het wortelstelsel veroorzaken. Irrigatie is alleen nodig als het droog weer lang aanhoudt. 2-3 emmers water worden onder één boom gebracht.

Losmaken

Na elke watergift moet u voorzichtig de aarde rond de peer losmaken. Hierdoor kan zuurstof naar het wortelstelsel stromen en zal de boom zich hierdoor beter ontwikkelen. Deze maatregel is ook preventief en helpt bij het bestrijden van ziekteverwekkers en ongedierte. Het moet worden uitgevoerd na zware regenval.

peer fret

Whitewash

Het vergoelijken van de stam met een kalkmortel maakt de peer esthetisch en elegant en voorkomt ook het verschijnen van ongedierte. Het belangrijkste witwassen wordt uitgevoerd in de herfst, nadat de bladeren zijn gevallen. In het voorjaar, zodra het warm en zonnig weer is, wordt het evenement herhaald om de tijdens de winter weggespoelde kalklaag te vernieuwen.

Hoe correct te snoeien?

Lada-peren snoeien wordt uitgevoerd in de herfst en de lente. Na overwintering worden de gebroken, bevroren en dode takken verwijderd. Extra scheuten worden ook verwijderd en te lange takken worden ingekort met een tuinschaar of een delimber. Tegelijkertijd proberen ze zo min mogelijk mechanische schade aan de peer toe te brengen. Het is raadzaam om de plaatsen van de sneden te behandelen met speciaal hiervoor ontworpen tuinvernis of stopverf.

peer fret

Overwinterende peer

Perenrassen Lada kunnen overwinteren zonder speciale beschutting, zelfs als ze in een ruw klimaat worden gekweekt. Bij hevige neerslag en dooi is het echter noodzakelijk om constant de aanhangende sneeuwbedekking van de boom te halen. Anders kunnen dunne en kwetsbare twijgen onder het gewicht van sneeuw gemakkelijk breken.

Bescherming tegen ziekten en plagen

Lada vertoont een verhoogde weerstand tegen schurft, maar preventieve behandelingen tegen andere ziekten zijn niet overbodig. Ze worden uitgevoerd vanaf het moment dat de sapstroom bij de boom begint. In 10 liter water wordt 0,7 kg ureum verdund. De resulterende samenstelling wordt op de stam en de grond rond de peer gespoten. Dit zal helpen om alle overwinterde plagen te elimineren. Later kan deze remedie niet meer worden gebruikt, omdat de nieren zullen verbranden. Vervolgens zal het nodig zijn om nog 3 behandelingen uit te voeren voor de preventie van schimmelziekten met speciaal hiervoor ontworpen medicijnen. Bordeaux-mengsel is ook geschikt.

 bordeaux mengsel.

Afgevallen bladeren en onkruid worden elk seizoen verwijderd om de ontwikkeling van pathogene microflora niet uit te lokken. De stam en takken worden voortdurend gecontroleerd op tekenen van ziekten of plagen.

Oogsten en opslag

De oogstperiode voor Lada-peren is in augustus-september. Afhankelijk van het teeltgebied kunnen deze periodes verschillen. Voor het werk is gekozen voor een droge en fijne dag.

De vruchten behouden hun verhandelbaarheid en smaak gedurende enkele maanden. Ze dienen bewaard te worden in een verduisterde ruimte met een luchttemperatuur van 0 - 4 ° C en een relatieve vochtigheid van 85%. Er is voor een goede ventilatie gezorgd.Peren worden in lagen in houten kisten gelegd, waartussen een laag papier of droog stro wordt geplaatst. In elke doos worden niet meer dan een paar lagen gemaakt. Als de verzamelde vruchten, nadat ze in houten kisten zijn gelegd, met zand worden besprenkeld, blijven ze tot november bewaard.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen