Waarom groeit een perenzaailing slecht en wortelt, wat te doen?

Een tuinman die op het terrein fruitbomen kweekt, kampt met groeiende problemen. Hij vraagt ​​zich af wat hij moet doen als de peer niet goed groeit. Er kunnen verschillende redenen zijn. Het is belangrijk om precies te bepalen waarom de ontwikkelingsstilstand plaatsvond. Los vervolgens de oorzaak op en ga door met het verzorgen van de planten.

Waarom de perenzaailing zich niet ontwikkelt

De belangrijkste reden voor de slechte verdeling van de cultuur is dat de boom niet goed wortel schiet. Daarom willen veel zomerbewoners helemaal geen peren op de percelen telen. Er zijn verschillende redenen voor een slechte overleving. Voordat u besluit om een ​​zaailing die in ontwikkeling is bevroren te verwijderen, moet u erachter komen hoe u hem kunt helpen. De tuinman kan de situatie rechtzetten. De oorzaak moet nauwkeurig worden bepaald.

Te veel kunstmest toedienen

Bij het planten probeert de tuinman de zaailing zoveel mogelijk te voeden. Soms overdrijven.

Minerale meststoffen doden nuttige bacteriën die een voedingsbodem vormen voor het wortelsysteem en de hele zaailing.

Organische meststoffen worden met zorg aangebracht. Wanneer ze worden afgebroken, verbranden ze de wortels. Bovendien verstoort onvoldoende zuurstoftoevoer de normale ontleding. Tegelijkertijd komen er schadelijke stoffen vrij. Ze interfereren met de ontwikkeling en groei van de boom, remmen of stoppen deze volledig.

Ongedierte eet wortels

Een peer stopt met ontwikkelen als er ongedierte in zijn mazelenstelsel verschijnt. Inspectie van het uiterlijk van de zaailing zal helpen om hun aanwezigheid te bepalen, maar dit is erg moeilijk om te doen. Omdat er ziekten zijn waarbij de bladeren aan de bomen drogen of zwart worden. Hetzelfde als bij aanwezigheid van een plaag in het wortelstelsel.

peer groeit niet goed

Een veelvoorkomend probleem bij jonge plantenwortels is de larve van de meikever die erin is verschenen. Het schaadt jonge scheuten, waardoor ze niet kunnen groeien en de boom voldoende voeding krijgt. In de winter overwinteren niet alleen insecten, maar ook knaagdieren in de wortels, ze kunnen ook de peer vernietigen.

Boom ziekten

De aanwezigheid van een ziekte remt de ontwikkeling van de zaailing. De cultuur is vatbaar voor allerlei soorten ziekten: schimmels, virussen en andere. Deze omvatten:

 • schurft;
 • moniliose;
 • bacteriële verbranding;
 • zwarte kanker;
 • roetzwam;
 • echte meeldauw;
 • roest en anderen.

scab n agrushe

Om de boom te laten groeien, is het noodzakelijk om de gezondheid van het veld te controleren. Tijdige verwerking van planten zal helpen.Tuinders gebruiken chemicaliën of folkremedies.Het gebruik van chemie wordt alleen in het vroege voorjaar en de herfst verstrekt ter voorbereiding op de winter. Er moet aan worden herinnerd dat schadelijke stoffen worden afgezet in de vruchten van de boom.

Zomerbewoners kiezen rassen die resistent zijn tegen ziekten om te planten. Dan is er geen verwerking nodig. Maar als er andere gewassen in de tuin staan, telen tuinders ook ziektebestendige soorten als vangnet.

Overmatig water geven

Geen enkele fruitboom houdt van overtollig vocht. Een kleine plant heeft vaker water nodig dan een volwassen boom. Maar hij heeft ook meer last van overmaat. Bij het kiezen van een plaats en het vormen van een plantkuil, wordt aanbevolen om een ​​drainagelaag te maken, dit zal helpen om overtollig vocht kwijt te raken.

drenken peer

Het is niet nodig om geplante bomen om de dag onder water te zetten. Er moet rekening worden gehouden met weersomstandigheden, de diepte van het grondwater en andere externe factoren. Tuinders raden aan om de stamcirkel te mulchen. Dan houdt het vocht langer aan. Bovendien zal een laag mulch voorkomen dat onkruid groeit. Dit is preventie tegen ziekten. Water geven is zeldzaam, maar overvloedig. Na elke watergift wordt de stamcirkel losgemaakt als mulch niet wordt gebruikt.

Kleine landingsplaats

Het is belangrijk om de afmetingen van de plantkuil te respecteren. Voor de meeste soorten gewassen is het standaard. Diameter 1 m, diepte 0,6-0,8 m. Als het niet diep of breed genoeg is, worden de wortels van de zaailing niet rechtgetrokken zoals nodig, maar naar binnen gebogen. En een onjuiste wortelgroei remt of stopt de groei van de zaailing. Let er bij het planten op dat de wortels in de plantkuil gelijk zijn.

landingsplaats

De locatie van plantenwortels op een ondiepe diepte

Geef je de grond tijdens het planten geen water, dan lopen de perenwortels het risico op ondiepe diepte te blijven. Zo'n opstelling van het wortelstelsel vervult niet de functies die eraan zijn toegewezen.

Hierdoor verdroogt de boom snel, krijgt hij minder voedingsstoffen en stopt hij met groeien en ontwikkelen.

Om dit probleem te voorkomen, controleert de tuinman tijdens het planten zorgvuldig hoe de zaailing met aarde wordt gevuld. Aan het einde van het planten wordt zelfs aanbevolen om de grond te verdichten. De wortels bevinden zich dan op een normale diepte en zullen de toegewezen taken uitvoeren.

peer groeit niet goed

Gebrek aan verlichting

Tuinders hechten geen belang aan waar ze een zaailing gaan planten. En dan vragen ze anderen waarom hun boom niet groeit. Onvoldoende verlichting wordt de reden. De peer krijgt niet genoeg zonlicht. Het resultaat is dat het zich heel langzaam ontwikkelt en de eigenaren helemaal niet tevreden zijn. De zomerbewoner begint na te denken over de variëteit, en de reden is niet zo wereldwijd. Houd er bij het planten rekening mee dat de cultuur van verlichte gebieden houdt, afgesloten van de wind.

Onjuist water geven en voeren

Tuinders adviseren om op de juiste manier water te geven en te voeren. Giet niet op de stam en takken, tenzij de instructies dit voorschrijven, in gevallen waar de topdressing bladachtig is.

peer groeit niet goed

Rondom de stam wordt een groef gevormd, die er strikt in wordt bewaterd. Dit wordt gedaan omdat de meeste wortels die vocht en voedingsstoffen opnemen zich daar bevinden. Als hij aan deze vereiste voldoet, zal de zomerbewoner de boom niet verliezen.

Demping van de wortelhals

Een signaal dat dit gebeurt, is het vroegtijdig rood worden van de bladeren. Dit komt doordat zomerbewoners de bomen te veel voeren. Een andere reden waarom tuinders een grote opeenhoping van smeltwater op de site of direct bij de boom noemen.

Volwassen bomen zijn bestand tegen demping, dus zo'n probleem hebben ze niet.

Fout bij het plaatsen van een pin bij de kofferbak

De steunpen wordt helemaal in het begin in het plantgat geplaatst, zelfs tijdens het graven, en niet na het planten van de zaailing.De rol van de pin is om een ​​kwetsbare boom te ondersteunen bij sterke windstoten. Een onvoldoende verdiepte paal nabij de stam beschadigt de jonge wortels van de zaailing en schaadt de ontwikkeling ervan.

inzet voor peer

Het wordt aanbevolen om de paal vanaf de zuidkant te hameren, de reden is dat deze een onvolgroeide peer kan beschermen tegen oververhitting... De boom stopt met groeien en de zomerbewoner denkt aan verspilde moeite en tijd.

Een volwassen plant groeit slecht

Een volwassen peer kan ook slecht groeien. Er zijn verschillende redenen:

 1. Gebrek aan voedingsstoffen. Minerale meststoffen in het voorjaar, biologisch in de herfst. In de zomer worden planten ook bewaterd met complexe meststoffen met minerale samenstelling.
 2. Onjuiste kroonvorming. Snoeien wordt jaarlijks uitgevoerd. Bij voorkeur in de herfst. De sanitaire reiniging van de boom gebeurt het hele seizoen door. De tuinman verwijdert droge en zieke takken. De plant helpen groeien, verder ontwikkelen.

peer groeit niet goed

Ook een volwassen peer stopt met ontwikkelen. Alleen in dit geval verliest de tuinman ook een deel van de oogst.

Overtreding van planttechniek

Bij het kweken van een peer volgen ze de aanbevelingen van ervaren zomerbewoners. Elke verstoring tijdens het planten leidt ertoe dat de boom in ontwikkeling wordt geremd of helemaal niet groeit. Een peer tolereert geen transplantatie, dus bewoners van de zomer moeten uiterst voorzichtig en aandachtig zijn voor details. Houd u strikt aan het plantschema, graaf een plantgat op de juiste manier, plant om de wortelhals niet te verdiepen en nog veel meer. Door rekening te houden met alle nuances, kunnen mogelijke problemen in de toekomst worden voorkomen.

Preventie

Soms is het gemakkelijker om mogelijke fouten te voorkomen dan te corrigeren. Preventief werk bestaat uit:

 • in overeenstemming met alle landingsvereisten;
 • bij het voldoen aan agrotechnische eisen;
 • tijdige behandeling van ziekten en plagen.

De juiste selectie van het ras speelt een belangrijke rol, de geacclimatiseerde soort voelt zich beter onder vertrouwde omstandigheden. De boom groeit snel, met de juiste zorg draagt ​​hij 3-4 jaar na het planten vruchten.

Gevolgtrekking

Het kweken van een peer is geen eenvoudig proces. De tuinman steekt veel moeite en geduld. Hard werken leidt ertoe dat de zomerbewoner de aangegeven oogst van de geplante boom ontvangt. Een peer heeft aandacht, zorg en zorg nodig; als aan deze eisen wordt voldaan, ontstaan ​​er geen problemen met de teelt.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen