Wanneer en hoe peren goed te snoeien en een kroon te vormen voor beginners

Sommige tuinders staan ​​perplex: waarom tijd verspillen met het snoeien van peren? De boom draagt ​​regelmatig vruchten en het is jammer om de extra takken te verwijderen. Als er plotseling genoeg teveel is, zal de boom volledig geen vrucht dragen en verzwakken. Maar regelmatig snoeien is essentieel. Zonder dit kan een gecultiveerde plant geen goede oogst produceren. Het is deze operatie die de groei van foetussen stimuleert en de zonnestralen door de kruin laat. Maar deze acties moeten correct worden uitgevoerd.

Snijmethoden en soorten

Om altijd een goede oogst te hebben, is het aan te raden om de peer hygiënisch en formatief te snoeien. Sanitair wordt gedaan om beschadigde of uitgedroogde takken te verwijderen. Deze delen van de plant zijn nutteloos en zelfs gevaarlijk voor hem: ze worden geparasiteerd door ongedierte en er groeien schimmels. Deze bewerking kan op elk moment van het jaar worden uitgevoerd.

Maar een peer heeft kroonvorming nodig. De boom heeft een hoge groeikracht. En de tuinman moet het leven voor zichzelf gemakkelijker maken: beperk de grootte van de boom, dun de kroon uit voor het gemak van verzorging en het verzamelen van fruit. Zomerbewoners zijn geïnteresseerd in: is het altijd nodig om de onderste takken van een boom te kappen? Deze handeling wordt uitgevoerd om oude takken te verwijderen of om het onderhoud te vergemakkelijken: het moet comfortabel zijn om onder de boom te bewegen tijdens het wieden of voeren.

Hoe reageren peren op snoeien?

De boom reageert op de juiste snoei door de fruittakken en de grootte van de vrucht te vergroten. Als je de kroon verkort, zal de plant energie omleiden naar de vorming van laterale scheuten, dat wil zeggen dat hij in de breedte begint te groeien. Het is handig om voor zo'n plant te zorgen.

Het verwijderen van kroonverdikkende scheuten zal rijpend fruit gelijkmatig verlichten. Hun smaak zal verbeteren (het suikergehalte zal toenemen).

Ongeletterd snoeien verzwakt de plant. De boom zal ernaar streven een te dunne kroon te herstellen en zal geen vruchtknoppen meer vormen.

peer snoeien

De uitzondering is snoeien tegen veroudering. Wanneer het wordt uitgevoerd, wordt de peer zwaar gesnoeid, in een staat van stress gebracht. Een volwassen plant reageert erop met overvloedige vruchtvorming. Maar soms veroorzaakt deze gebeurtenis de dood van een boom.

Benodigde gereedschappen

Om snel en efficiënt te kunnen snoeien, moeten gereedschappen worden voorbereid. Je zal nodig hebben:

 • snoeischaar voor dunne twijgen (tot 0,7 mm in diameter);
 • ijzerzaag voor het verwijderen van grote scheuten;
 • takkenschaar voor werk op moeilijk bereikbare plaatsen;
 • desinfecterende oplossing (kaliumpermanganaat, boorzuur, alcohol) voor verwerkingsinstrumenten;
 • tuinvar of olieverf (voor het verwerken van secties met een diameter van meer dan 0,7 mm);
 • een scherp mes (voor het strippen van sneden om hennepvorming te voorkomen);
 • trapladder (voor het werken met hoge bomen);
 • werkhandschoenen.

peer snoeien

Het is belangrijk om te onthouden: tijdens het snoeien dringt een infectie door de wonden, dus de instrumenten moeten worden ontsmet.

Wanneer is de beste tijd om boomscheuten en takken te snoeien?

Er zijn geen duidelijke datums vastgesteld. Sanering wordt op elk moment uitgevoerd. Verwijder na een harde wind beschadigde scheuten. Voor formatief snoeien is het vereist om het tijdstip te kiezen waarop de sapstroom is gestopt. Het is late herfst, winter, vroege lente.

Lente en zomer werken

In het vroege voorjaar wordt aanbevolen om toppen te snijden, die de kracht van de peer wegnemen. Voordat de sapstroom begint, kunt u een kroon vormen. Als de takken opgroeien, wordt er in de zomer een kleine bewerking uitgevoerd. Tijdens het rijpen en vruchtlichamen kunnen takken die schaduw geven aan de peren worden verwijderd.

peer snoeien

In juli wordt aanbevolen om jonge scheuten te knijpen (met 1/3 deel in te korten). Deze activiteit zal de peer dwingen zijn krachten om te buigen naar de vorming van extra fruitknoppen in plaats van bladachtige.

Herfstsnoei van peren

In de herfst worden de vruchten al geoogst, zijn de bladeren gevallen en is de sapstroom gestopt. Het wordt aanbevolen om de vorming van de kroon uit te voeren, gecombineerd met sanitair snoeien (indien nodig). Het is belangrijk om te onthouden: er wordt gewerkt bij droog weer, omdat bij regen een infectie in de wonden kan komen.

Winterwerk

Sommige tuinders geven er de voorkeur aan om in de winter perenkronen te knijpen. Dit komt door de beschikbaarheid van vrije tijd en de afwezigheid van bacteriële infecties.

peer snoeien

Maar het moet duidelijk zijn dat het verwijderen van bevroren hout gevaarlijk is voor de boom. En de tuinvar wordt bij verhitting op de snede aangebracht en het contrast van de temperaturen is ongewenst. Winterwerk met een perenkroon wordt uitgevoerd bij een luchttemperatuur van minimaal -5 graden Celsius. En er zou op dit moment geen neerslag moeten zijn.

Jonge peren snoeien

Het doel van de operatie is om een ​​skelet te maken waarmee de tuinman later zal werken. Het is belangrijk voor beginnende zomerbewoners om het correct uit te voeren, omdat het vrij moeilijk zal zijn om fouten te corrigeren.

Voor het eerste jaar

Bij het planten van een perenzaailing moet deze worden "behandeld" met een snoeischaar. De bovenkant moet 1/4 worden afgesneden. Dit stimuleert de groei van zijscheuten.

peer snoeien

De eerste snoei omvat het verwijderen van de takken naast de top "bij de ring". De onderste takken moeten op een hoogte van 50-60 cm vanaf het grondniveau worden gelaten, de rest moet worden weggesneden. Het is vereist om een ​​afstand van 10-15 cm aan te houden tussen de multidirectionele takken.

Tijdens het groeiproces vormt de peer een regelmatig skelet, wat handig is om mee te werken.

In het tweede jaar

In het tweede jaar begint de vorming van een beuglijnkroon. De vorming van de 1e laag van de kroon bij een tweejarige peer gaat verder volgens dezelfde principes:

 • scheuten naast de bovenkant zijn uitgesneden;
 • de bovenkant is afgesneden met 1/3;
 • de laterale processen van de skeletachtige takken worden verkort;
 • alle scheuten die in de kroon groeien, worden verwijderd;
 • kruisende takken worden afgesneden.

peer snoeien

Zo wordt een tweejarige peer voorbereid op de vorming van vruchtknoppen. Bij het planten van een boom in schaduwrijke plekken of weinig ruimte in de tuin kun je een palmette vormen: een platte kroon. Dan kan de afstand tussen de aanplant van perenbomen worden gehalveerd. En de planten worden perfect verlicht.

Een driejarige peer snoeien

Direct na het planten, in de eerste 3 jaar, worden kroonlagen gevormd. Maar pas in het 3e jaar kan de 2e laag worden gelegd. Het wordt gevormd op een afstand van 50-60 cm van de skeletachtige takken van de 1e laag. De principes van creatie zijn dezelfde als voor de eerste laag.

Een vierjarige peer snoeien

Gedurende deze periode eindigt de tuinman met het vormen van de 3e laag van de kroon. Skeletachtige takken van de derde laag zijn 50-60 cm verwijderd van de takken van de tweede laag. Scheuten naast de bovenkant worden uitgesneden. Gekruiste en verdikkende scheuten worden verwijderd of ingekort.

peer snoeien

Verjongend snoeien van oude peren

Oude peren produceren niet langer een overvloedige oogst. Maar de tuinman is nog niet klaar om afstand van hen te doen. U kunt vruchtlichamen teruggeven als u de boom verjongt. Trimschema:

 • de bovenkant inkorten;
 • verwijder oude, zieke takken;
 • de kroon uitdunnen;
 • verwijder concurrerende scheuten;
 • verkort de vertakkende scheuten.

Dit is een behoorlijk moeilijke remedie. Maar in sommige gevallen begint de peer overvloedig vruchten af ​​te werpen.

Hoe de kroon van een zuilvormige peer op de juiste manier te vormen?

Deze peer moet regelmatig worden gesnoeid om zijn speciale kroonvorm te behouden. De juiste werking is om een ​​overmatig aantal fruitknoppen te voorkomen: in het eerste jaar worden alle bloeiende scheuten verwijderd, in de tweede blijven er 2-3 over.

peer snoeien

De takken van de zuilvormige boom zijn ingekort om te voorkomen dat ze in de breedte uitzetten. Degenen die onder een stompe hoek met de stam groeien, worden uitgesneden. Het doel van het evenement: de vorm van de kroon behouden. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de middengeleider. De bovenste nier wordt regelmatig onderzocht op schade door plagen of ziekten. Wanneer de nederlaag is vastgesteld, wordt de shoot uitgesneden en wordt een nieuwe geleider gevormd uit de vervangende scheuten.

Kenmerken van het snoeien van peren in verschillende regio's, waaronder Siberië

De knipregels voor regio's zijn iets anders. Voordat u de bewerking uitvoert, moet rekening worden gehouden met de winterhardheid van de peer. Als de boom vatbaar is voor bevriezing, mag formatief snoeien in de herfst of winter niet worden uitgevoerd. Siberië heeft een koud klimaat met harde wind. En de hitteperiode is kort. Bij een peer rijpen niet alle scheuten, wat betekent dat ze in de winter zeker zullen bevriezen. Dit verzwakt de plant. Onrijpe (lichtgroene) scheuten moeten worden gekapt of ingekort tot volwassen hout.

peer snoeien

In een regio met koude winters, zoals in Siberië, wordt het niet aanbevolen om herfst- en winteroperaties uit te voeren om de kroon te vormen, om de winterhardheid van de peer niet te verminderen. Maar sanitair snoeien kan op elk moment van het jaar worden gedaan. Je moet ook afzien van snoeien tegen veroudering. Het principe is om de oude boom te beklemtonen om hem vrucht te laten dragen. Maar met een lange koude winter is het onwaarschijnlijk dat een peer een ongunstige periode zal overleven.

In regio's met een warm klimaat wordt snoeien gedaan op elk moment dat het de tuinman uitkomt (rekening houdend met de timing van de sapstroom en vruchtvorming).

Veelgemaakte fouten

Het analfabeet snoeien van een peer kan niet alleen de vruchtzetting voor onbepaalde tijd uitstellen, maar ook de boom vernietigen. De meest voorkomende fouten die tuinders maken:

 • laat de bovenkant ongemaaid (de boom wordt hoog, het is moeilijk om ervoor te zorgen, inclusief snoeien);
 • de regels voor het snijden van scheuten "op de ring" overtreden (er wordt een knoop gevormd, dan een holte, de peer heeft behandeling nodig);
 • voer de operatie uit in de regen (infectie dringt door in de wonden, ziekten ontwikkelen zich);
 • werken met een vuile tool (tuinders infecteren zelf hun favoriete bomen);
 • de principes van de vorming van lagen schenden (dit leidt tot een verdikking van de kroon en een afname van de opbrengst);
 • laat grote sneden onbehandeld (de boom kan ze niet snel genezen, hij blijft vatbaar voor infectie);
 • er wordt een te dikke laag tuinvernis aangebracht (onder deze film begint het hout te kromtrekken).

Elk van deze aandoeningen zal leiden tot verzwakking of ziekte van de boom. Dit heeft invloed op de oogst.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen