Hoe en wanneer is het voor beginners beter om een ​​peer met verse stekken stap voor stap te planten

In gebieden met onstabiele klimatologische omstandigheden is het gemakkelijk om een ​​peer te kweken, die u zal verrassen met groot fruit van hoge kwaliteit. Om dit te doen, ent u het zelf op een kieskeurige plant. Voordat u doorgaat met de procedure, moet u de belangrijke nuances begrijpen en leren hoe u een peer op de juiste manier plant. Een belangrijke rol wordt gespeeld door het seizoen en de kwaliteit van de boom waarmee ze besloten de peer te combineren.

Doelen voor het enten van peer

Mogelijke doelen van vaccinatie:

 1. Vaccinatie wordt gebruikt als u de jeugd van uw favoriete soort wilt verlengen.
 2. Als je niet meerdere jaren wilt wachten om de oogst te proeven. De zaailingen zullen na minstens 4 jaar genieten van de eerste vruchten. Maar vaccinatie zal het proces aanzienlijk versnellen.
 3. De plant is geënt om hem de eigenschappen van de beste variëteit te geven. Het komt voor dat tuinders niet altijd tevreden zijn met een groeiende boom die smakeloos of middelgroot fruit geeft.
 4. Uitgevoerd om een ​​nieuw ras te ontwikkelen. Door verschillende soorten te combineren, wordt een zaailing verkregen die de beste eigenschappen van beide planten erft.

Op welke bomen kun je enten?

Kwekerijen gebruiken graag een dwerg- of semi-dwergstam. Dit komt door de snelheid en het gemak van reproductie. De resulterende plant mag worden geplant in een gebied met een dichte locatie van grondwater.

Diverse kweekplanten kunnen als voorraad dienen. Laten we eens kijken naar de beste opties.

Voor een ander soort peer

Een peer kan op dezelfde plant worden geënt. Je kunt niet enten op een peer die een rijpingsperiode heeft. Dit verkort de levenscyclus van de boom..

peren enten

Tips:

 1. Ze worden geënt op semi-gecultiveerde perenrassen die in ons klimaat worden geteeld. Op deze bomen zal de telg beter samen groeien en zich met succes ontwikkelen.
 2. Als een laat ras wordt geënt op een vroege peer, dan zal de plant in de winter nog vrucht dragen. Als gevolg hiervan is de kans groot dat de eerste nachtvorst de boom volledig zal vernietigen.
 3. De Ussuriyskaya-peer zal goed dienen als bouillon. Je krijgt een nieuwe winterharde cultuur. Maar niet alle soorten wortelen goed op deze onderstam, dus je moet sleutelen aan het enten.

Op een lijsterbes

Een cultuur die op een appelbes wordt geënt, geeft een plant met een hoge vorstbestendigheid. Late perenrassen kunnen er zonder angst op worden geënt. De nieuwe boom zal compact zijn, wat het oogsten vergemakkelijkt. Tijdens de vaccinatie blijft een vierde van de lijsterbessen over.Dit is een vereiste, anders krijgt de plant niet de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen voor vruchtvorming. Aan een nieuwe boom krijgt de vrucht een zure en vrij zoete smaak.

peren enten

Op een wilde peer

Als u wild gebruikt, is het dankzij de vaccinatie mogelijk om in korte tijd een volwaardige peer te krijgen met opmerkelijke eigenschappen.

Op kweepeer

Op deze plant geënt, is het resultaat een laaggroeiend gewas. De peer zal vroeg vrucht dragen en heeft een zwakke vorstbestendigheid. Daarom is deze optie niet geschikt voor regio's met strenge winters en late voorjaarsvorst. De kans is groot dat het gewas nooit zal verschijnen.

peren enten

Maar in gematigde klimaten of met een goede beschutting in koude gebieden, zal een compacte boom groeien met maximale resultaten.

De vruchten krijgen een nieuwe, ongebruikelijke smaak die iedereen zal waarderen.

Op de pruim

Het is beter om op wilde pruimen te planten. Het is zeer goed bestand tegen barre klimaten. Daarom zal de nieuwe boom bestand worden tegen slechte weersomstandigheden en strenge vorst.

Naar de appelboom

Enten zal een ongebruikelijke boom creëren. Hierdoor komen er appel- en perentakken op de plant. Uit de praktijk blijkt dat vaccinaties niet altijd wortel schieten. Maar de pogingen zijn het waard.

peren enten

Op irgu

Vaccinatie voor irgu is populair. Als gevolg hiervan krijgt de tuinman de vruchten van de oorspronkelijke smaak en een uitstekende vruchtplant die een vroege, maximale opbrengst geeft. Vaccinatie moet laag worden gedaan. Hoogte is niet meer dan 20 centimeter. Anders breken vaak takken af ​​door het gewicht van peren en wind. De plant begint in het tweede jaar vruchten af ​​te werpen.

Optimale timing van de procedure

Ze kunnen verschillen:

 1. Herfst. Het enten wordt uitgevoerd met behulp van stekken, die in het voorjaar zijn voorbereid. Ze moeten 1-2 maanden voor het begin van de vorst ontkiemen.
 2. In de zomer kunt u enten met verse stekken. Een gunstige tijd komt in juli. Maar als het in deze periode niet mogelijk is om u te laten vaccineren, moet u niet van streek zijn. Zomervaccinatie kan ook in augustus worden uitgevoerd.
 3. In het voorjaar. Hiervoor worden in de herfst stekken geoogst. Ze worden op een donkere, koele plaats geplaatst en de uiteinden zijn bedekt met nat zaagsel. De procedure wordt uitgevoerd in de tweede helft van de lente, maar vóór het begin van de sapstroom. Dit zorgt voor een hoog overlevingspercentage.

peren enten

Hoe wordt de telg geselecteerd?

De peer is geënt met een handvat. Ze moeten jaarlijks zijn. Ze worden alleen uit het bovenste, goed verlichte deel van de kruin gehaald. Geoogst in het laatste decennium van de herfst, maar vóór het begin van de vorst. De toppen van de telg moeten goed ontwikkeld zijn. Let er ook op dat het biologisch en anatomisch geschikt is voor de kudde.

Het transplantaat moet jong en gezond zijn - dit zal de kans op succes aanzienlijk vergroten.

Vaccinatiemethoden

Er zijn verschillende vaccinatietechnieken. Elke methode moet in meer detail worden onderzocht.

peren enten

Copulatie

Deze methode wordt gebruikt als de dikte van de takken hetzelfde is. Hiervoor zijn de plaatsen van de sneden verbonden en stevig vastgebonden. Werkwijze:

 1. De snede is schuin gemaakt. Gebruik hiervoor een scherp tuinmes.
 2. De scheut is gekozen met de juiste diameter en sterk. Een kleine steel wordt afgesneden.
 3. De onderkant van de snede moet dezelfde maat hebben als bij de geënte boom. Als de plakjes klaar zijn, raak ze dan niet met uw handen aan.
 4. Bevestig het stekje zodat de twee planten aansluiten.
 5. Bind en zet vast met tape.

Perencopulatie

In de kloof

Deze methode is het meest populair. Algoritme van acties:

 1. De diameter van de telg is meerdere keren kleiner gekozen dan de dikte van de onderstam. De technologie helpt om splitsingen te vereenvoudigen en de slagingspercentages te verhogen.
 2. De bouillon wordt gesneden met een scherpe snoeischaar. Met een mes wordt in het midden van de hennep een split gemaakt. De diepte zal ongeveer 5 centimeter zijn. Snijd voor de telg het onderste deel van de tak, dat eruitziet als een wig, en steek het in de spleet.
 3. Ze smeren rond met tuinvernis en binden de contactpunten met een film. Na 3 maanden wordt het verwijderd.

Meestal worden er oude bomen aangeplant. Deze procedure helpt de plant te verjongen en de vruchtzetting te herstellen. Verlengt ook het leven van de cultuur.

Hoe een peer in een decolleté te planten

Ontluikend

Algoritme van acties:

 1. Inenting wordt uitgevoerd met behulp van een nier die is bevestigd aan de onderstammen.
 2. Het volstaat om een ​​kleine incisie in de stam van de onderstam te maken, de telg te bevestigen en stevig in te pakken.

Voor inenting met het oog kunt u het vorig jaar geoogste materiaal gebruiken.

Voor de schors

Een onderscheidend kenmerk van deze methode is het gemak van implementatie. Aanbevolen voor beginnende tuiniers:

 1. Met een scherp mes wordt een snee gemaakt in de onderstam, die verticaal moet zijn. Lengte 3 centimeter.
 2. De resulterende incisie wordt teruggeduwd en een telg met een kaal cambium wordt in de resulterende vrije ruimte geplaatst.
 3. Een belangrijk punt om te overwegen is dat er 2 gezwollen toppen op de telg zouden moeten zitten.
 4. Vet de verbinding in met een steek en wikkel hem vervolgens in met polyethyleen.
 5. Na 3 maanden zal de kruising overgroeien. Bladeren vormen zich op de telg en binnenkort zal er een uitgestrekte, goed vruchtbare boom uit groeien.

enten Voor schors

Zijknipt

Basishandelingen:

 1. Snijd onderaan de steel af zodat het resultaat een gelijkmatige wig is.
 2. Snijd aan de zijkant van de onderstam dezelfde maat als de wig.
 3. Verbind de twee delen. Smeer met tuin var.
 4. Plak de vaccinatieplaats af met tape.

De procedure wordt in april uitgevoerd.

Bij de brug

Deze methode wordt gebruikt als de schors is beschadigd door hazen. Een speciale brug helpt de voeding van de kroon te herstellen en de boom nieuw leven in te blazen. Werkwijze:

 1. In het beschadigde gebied worden parallelle sneden in de schors gemaakt. De maat is ongeveer 3 centimeter.
 2. Stekken die van tevoren zijn voorbereid, worden op de resulterende plaatsen gestoken en bedekt met var.

Hoe een peer met een brug te planten

Het spenen

De methode is gericht op het redden van een volwassen boom. De tijd van het evenement is mei. De onderstam en de telg zijn verbonden door nabijheid. Volgorde:

 1. Snijd de schors af in de telg en onderstam van dezelfde lengte.
 2. Breng de onderdelen dichterbij zodat ze aansluiten.
 3. Smeer de voegen in met plasticine en wikkel ze in met een tourniquet.
 4. Verwijder de tourniquet na 3 maanden. Snijd de scheuten af ​​en maak de tak van de onderstam los.

Peer ablatie

Stap voor stap vaccineren

Voor beginnende tuinders is de ontluikende methode het meest geschikt. Om fouten te voorkomen, moet u de gedetailleerde beschrijving volgen:

 1. Voor de bouillon wordt een jonge zaailing gebruikt, die in een gespecialiseerde kwekerij kan worden gekocht.
 2. De procedure wordt uitgevoerd in de laatste dagen van juli. U kunt ook in het eerste decennium van augustus vaccineren.
 3. Hark de grond rond de onderstamstam weg zodat er een wortelkraag ontstaat.
 4. Verwijder alle takken op een hoogte van 11 centimeter van de grond en veeg ze af met een vochtige doek.
 5. Gebruik een scherp mes om een ​​T-snede te maken. Lengte 3 centimeter.
 6. Nu moet je de stekken goed voorbereiden. Gebruik hiervoor een snee van een rassenplant en snijd een ontwikkelde knop af. De aangrenzende stof (flap) moet ook worden bijgesneden. Het scutellum wordt op dezelfde lengte gemaakt als de snede in de onderstam.
 7. Verplaats de T-snede met de snede van het mes. Plaats het handvat daar en druk stevig met uw vinger.
 8. Bind het handvat aan de steel vast met isolatietape. Wikkel zo dat de flap volledig bedekt is, maar verlaat de nier.

peren enten

Zorg na vaccinatie

Het vaccineren van een plant is het halve werk, het belangrijkste is om daarna de juiste zorg te bieden:

 1. Na 3 weken wordt de plant onderzocht. Als de nier groen is en niet is uitgedroogd, is de procedure correct uitgevoerd en heeft het vaccin wortel geschoten.
 2. Verwijder het harnas voor de winterkou. Maar als de elektrische tape het weefsel van de cultuur niet bekneldt, is het beter om dit proces uit te stellen tot het begin van de lente en het te verwijderen nadat de sneeuw is gesmolten.
 3. Voordat de knoppen in het voorjaar opzwellen, moet de stam iets boven het transplantaat worden afgesneden en bedekt met tuinvernis.
 4. De plant krijgt het hele seizoen water en de stamcirkel wordt losgemaakt. Onkruid wordt ook constant verwijderd.
 5. Een jaar later wordt de cultuur getransplanteerd naar een vaste plaats.

Veel voorkomende fouten

De meest voorkomende fouten die beginners maken zijn:

 1. Slecht gefixeerde steel. Het moet precies tegen de basis passen.
 2. Onjuist geselecteerde voorraad. Er moeten winterharde planten worden gekozen.
 3. Onjuist voorbereide stekken. Ze worden in de herfst geoogst. Vroeg afgesneden zal niet rijpen of wortel schieten. Geoogst na vorst - zal bevriezen.
 4. De procedure werd lange tijd uitgevoerd. Vaccinatie moet snel gebeuren.

Als de niervaccinatiemethode wordt gekozen, wordt aandacht besteed aan de toestand ervan. Als het is uitgedroogd of van kleur is veranderd, kan het niet worden gebruikt voor de procedure.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen