Beschrijving en kenmerken van de kathedraalsoort, teelt en bestuivers

De meeste mensen kunnen niet onverschillig voorbijgaan aan een sappige geurige peer. Uitstekende smaak, pretentieloze aanplant - dit alles maakt de peer populair bij tuinders. Door de overvloed aan perenboomvariëteiten kun je fruit verbouwen in verschillende regio's, zelfs waar je er voorheen alleen maar van kon dromen. De kathedraalsoort behoort tot de bekende, hoogproductieve variëteiten, die zich onderscheiden door winterhardheid en uitstekende smaakeigenschappen.

Geschiedenisbeschrijving en kenmerken van de kathedraalpeer

Dit is de vrucht van het werk van binnenlandse fokkers. ST Chizhov en SP Potapov, wetenschappers van de Landbouwacademie van Moskou, begonnen de variëteit te ontwikkelen; in 1990 werd het getest. In 2001 is het ras opgenomen in het Russische staatsregister.

Een niet al te hoge boom met een kegelvormige kroon kenmerkt zich door spaarzame takken met licht naar boven gebogen toppen.

De kleur van de skeletachtige takken is grijs, de bast is glad, de jonge scheuten zijn roodbruin met een lichte rand.

Een perenboom met middelgrote bladeren, licht gekarteld, met een scherpe punt. Ze zijn helder, lichtgroen en hebben een glanzend glanzend oppervlak. De bloemen zijn groot, met licht concave bloembladen, delicaat wit.

Vruchten met een gewicht van 120-140 gram, het vruchtvlees is zacht en sappig, met een lichte zuurheid. Perfect voor drogen, compotes, jam maken en conserven. De vruchten hebben een gladde, glanzende schil en zijn groen of lichtgeel. Deze variëteit heeft bestuiving nodig voor een goede opbrengst. Peren van de variëteiten Lada, Detskaya zijn de beste bestuivers voor de kathedraal.

kathedraal peer

Voor-en nadelen

De voordelen van de Cathedral-peer zijn voor elke tuinman duidelijk:

 • hoge vorstbestendigheid;
 • goede productiviteit;
 • ziekteresistentie;
 • vroege vruchtvorming (voor 3-4 jaar planten).

De nadelen zijn niet zo duidelijk, daarom is dit ras populair bij tuinders in de Middle Strip, het wordt gekweekt in het zuiden en in de Oeral.

De nadelen zijn onder meer:

 • bescheiden omvang;
 • onvoldoende houdbaarheid van fruit;
 • rijpe vruchten kloppen tijdens transport.

Bovendien zijn ze erg lekker, geschikt voor verwerking, het ras wordt gebruikt voor industriële teelt.

tuin bomen

Hoe een peer correct te planten

Zaailingen van fruitbomen moeten in kwekerijen worden gekocht - ze verkopen rassenplanten; als u plantmateriaal van lage kwaliteit koopt, kunt u de aankoop retourneren.

Voorwaarden van aanplant werken

De boom kan in het voor- en najaar geplant worden. Herfstbeplanting geeft een grote vorstbestendigheid, met voorjaarsplanten - de zaailing slaagt erin sterker te worden voordat het koude weer begint. In het voorjaar wordt een peer geplant vanaf het derde decennium van maart tot half april, in de herfst - in september-oktober, zodat de boom de tijd heeft om zich aan de vorst aan te passen.

fruit aan de boom

Stoelkeuze

De peer heeft een zonnige, tegen de wind beschermde standplaats nodig met lichte grond. Ze verdraagt ​​geen zware grond en hoge luchtvochtigheid.

Belangrijk: de boom kan de buurt met de lijsterbes niet uitstaan, het is beter om hem naast de appelboom te planten.

Kies voor het planten 1-2 jaar oude sterke zaailingen met een ontwikkeld wortelstelsel, zonder schade, met een gladde en glanzende schors. Er mogen geen droge plekken of vlekken op zitten.

Landingsschema

De dag voor het planten worden de wortels gedrenkt in een toortsoplossing.

Er wordt een gat gegraven met een diameter van 1 meter en een diepte van 40-50 centimeter. Het wordt in de herfst van tevoren voorbereid. Voor het planten in de herfst - 3-4 weken voor het evenement, voor het planten in de lente - vóór het begin van de vorst.

rijpe vruchten

Voor het planten wordt de bodem van het gat losgemaakt, een mengsel van complexe kalium-fosfor-meststof en compost aangebracht. Op de bodem van de put wordt een heuvel gegoten, waarover de wortels van de zaailing gelijkmatig worden verdeeld.

Het gat is bedekt met aarde, het wordt goed aangedrukt, waardoor de wortelhals 3-5 centimeter boven het grondoppervlak blijft.

De plant krijgt water, de grond eromheen wordt mulch, de zaailing wordt aan steunen vastgemaakt, de pennen staan ​​op gelijke afstand van de zaailing en laten de aanplant niet hellen.

Hoe zorg je voor een variëteit

Om goede opbrengsten te krijgen, worden er 2-3 perenbomen in de buurt geplant, die zorgen voor kruisbestuiving.

De peer groeit niet goed in laaglanden, met veel grondwater, reageert negatief op vocht, dus de aanplant moet goed worden geventileerd.

octaan bladeren

Bodemzorg

De plant geeft de voorkeur aan licht vruchtbare grond, de wortels van de peer liggen diep, daardoor zijn ze bestand tegen een lichte vochtretentie. Op zure grond rond de zaailing wordt een kleine hoeveelheid houtas aangebracht.

Water geven

Geef de zaailingen één keer per week water. Water geven vereist 10-20 liter niet te koud water. Een volwassen boom krijgt 1-2 keer per maand water. De grond wordt goed losgemaakt en mulch.

Snoeien

Bomen worden gesnoeid om de kroon goed te vormen, oude of zieke takken te verwijderen, om de boom te verjongen. Het trimmen van de kroon moet worden toevertrouwd aan specialisten.

Om de boom te rehabiliteren, wordt deze gesnoeid nadat het loof is gevallen en in het vroege voorjaar. Verwijder de aangetaste takken die de kroon te dik maken.

gevormde bos

Whitewash

Voor het witwassen wordt de stam ontdaan van dode stukken schors, korstmossen en mos. Handen, gekleed in huishoudhandschoenen, maken het vat zorgvuldig schoon. Zorg ervoor dat u de onderkant van de stam en de basis van de skeletachtige takken schoonmaakt. De toepassing van kalk beschermt de boom tegen ziekten en plagen. Jonge boompjes worden wit gemaakt met een minder geconcentreerde oplossing.

Belangrijk: het witwassen gebeurt met een veiligheidsbril en rubberen handschoenen. Kalk is zeer corrosief voor de huid en veroorzaakt ernstig oogletsel.

De stam en basis van de skeletachtige takken worden verwerkt. Witwassen wordt uitgevoerd in de herfst - na bladval en in de lente - nadat de sneeuw is gesmolten.

Meststoffen

De grond wordt elke 3-5 jaar bemest met organisch materiaal - de complexe minerale meststof wordt gemengd met de grond en in ondiepe greppels gebracht die in een spiraal rond de boom zijn gegraven. De kruinbreedte past de diameter van de meststoftoevoer aan.

De peer houdt niet van stikstof, ze moeten worden bemest als het absoluut nodig is (een sterke groeivertraging, een afname van de opbrengst).

zon schijnt

Hoe een peer tegen vorst te beschermen

Jonge jonge boompjes van de kathedraal worden tegen vorst beschermd door de stam in jute te wikkelen, die is gedrenkt in diesel, stof en andere preparaten voor muizen.De wortelzone is ook geïsoleerd met stro, dat moet worden gemengd met kruiden die muizen afstoten (boerenwormkruid, munt, alsem). Sneeuw rond de zaailing wordt goed geplet.

Plagen, ziekten en bestrijding ervan

Kathedraalpeer is resistent tegen de meeste ziekten en plagen, maar heeft zeker aanvullende verwerking nodig.

vorm van bollen

Ziekten die kenmerkend zijn voor de kathedraal

De peer is vatbaar voor schimmelziekten. Planten kunnen ziek worden:

 1. Echte meeldauw. Het wordt gekenmerkt door een witte bloei op de bladeren en vruchten, van een afstand lijken ze te zijn verpoederd met bloem. De ziekte treft andere fruitbomen. Aangetaste bladeren krullen op, drogen op en vallen eraf. De vruchten rotten en brokkelen af.
 2. Moniliose. Moniliale verbranding en vruchtrot, die kenmerkend zijn voor deze ziekte, ontwikkelen zich gemakkelijk en verspreiden zich bij warm weer en hoge luchtvochtigheid.
 3. Zwarte of roetachtige schimmel. De ziekte leidt tot verstopping van de poriën en afsterven van bladeren. Zonder groen sterft de boom snel. Als schimmelplak wordt gevonden, moet de watergift worden verminderd.
 4. Roest op de bladeren. De ziekte wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een roodachtig roestige laag op de bladeren. Gaten vormen zich op de bladeren, ze drogen uit en vallen eraf.

Voor bescherming tegen schimmelziekten worden Bordeaux-vloeistof of geschikte fungiciden met een complexe werking (Topaz, Horus) gebruikt. De verwerking vindt plaats in de lente, voordat de knop breekt. Voor de bloei is een tweede behandeling nodig.

geoogst gewas

Om de boom tegen ziekten te beschermen, worden de wortelcirkels ontdaan van onkruid. Afgevallen bladeren, ziek fruit en afgesneden zieke takken moeten van de boom worden weggevoerd en verbrand.

De saboteurs vallen de kathedraal aan

De peer kan last hebben van bladluizen, snuitkevers, diverse soorten rupsen en vlinders (meidoorn, honingdauw). Gebruik voor bescherming insectendodende oplossingen, sproeien met een infusie van alsem, boerenwormkruid, tabaksstof. Aan de oplossing wordt wasmiddel toegevoegd om goed op de bladeren te blijven.

Insecticiden worden gebruikt in volledige overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant, met behulp van beschermende uitrusting voor de handen, luchtwegen, en tijdens de verwerking strakke kleding met lange mouwen.

een emmer met fruit

Aan welke regio's is de variëteit meer aangepast

De variëteit Kafedralnaya is gefokt voor Centraal-Rusland. Tegenwoordig heeft het zich verspreid naar meer zuidelijke en noordelijke regio's. De boom voelt geweldig aan in de regio Rostov en in de Midden-Oeral. Kathedraal groeit goed in de regio Moskou.

Rijpen en bewaren van fruit

Pear Cathedral behoort tot de zomersoorten. In zonnigere streken rijpen de vruchten sneller - eind augustus worden koudere streken in september geoogst. Verzamel de vruchten met de hand om de malse, sappige vruchten niet te pletten.

bloeiende boom

Er worden heerlijke compotes van gekookt, vers geconsumeerd, sappen en jam worden bereid.

Kathedraalpeer, met gemak van verzorging en pretentieloosheid, is in staat om goede oogsten te produceren. Dat is de reden waarom de variëteit zo geliefd is bij Russische tuinders.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen