Waarom worden de bladeren van een perenboom zwart, wat te doen en hoe te behandelen, hoe om te gaan met de ziekte?

De bladeren worden zwart op de peer - precies goed om je hoofd te pakken. Gisteren was de boom aangenaam met een groene kroon en een overvloed aan eierstokken. En vandaag is het verkoold. Dit probleem doet zich voor bij onervaren tuinders die de regels voor het houden van een boom in de tuin negeren. Maar bekwame tuinders zijn niet immuun voor problemen. De plant kan worden geïnfecteerd met een infectie die is binnengebracht vanuit een nabijgelegen onbehandeld gebied. Om de boom te redden en de oogst te behouden, moet u de exacte oorzaak van het zwart worden vaststellen en onmiddellijk met de behandeling beginnen.

Mogelijke oorzaken van zwart worden van bladeren en hoe daarmee om te gaan

Meestal worden er in de zomer problemen duidelijk. Om het verschijnen van de eerste zwarte bladeren op tijd te zien, dient u de plant regelmatig te inspecteren.

De redenen voor het zwart worden en drogen van de kroon:

 • ziekte;
 • schade door ongedierte;
 • ongeletterde zorg.

Het is belangrijk om tijdig met de behandeling te beginnen, omdat u in vergevorderde gevallen de hele boom moet verwijderen.

Bacteriële infectie

Een gevaarlijke ziekte is een bacteriële verbranding. Peren zijn ziek voordat ze 10 jaar oud zijn. De infectie infecteert de boom via bladhuidmondjes, schorswonden of insectenbeten die eerder zijn bezocht door zieke bomen.

Om ernstige gevolgen te voorkomen, moeten de eerste tekenen van de ziekte worden bepaald:

 • eerst verschijnen zwarte oneffenheden op de bladeren;
 • dan worden de bladeren helemaal zwart en krullen;
 • bladeren vallen af ​​en zwartheid gaat over in jonge scheuten;
 • de aangetaste takken drogen uit en de stam blijkt zwart te zijn.

Als u bij het eerste teken de peer niet gaat behandelen, moet u deze na 2-3 weken kappen. Het ergste van alles is dat de infectie de rest van de bomen in de tuin zal aantasten.

perenbladeren worden zwart

Het is belangrijk om te onthouden: bij de eerste tekenen van de ziekte is het nodig om de zwartgeblakerde bladeren af ​​te snijden en te verbranden. Knip vervolgens de aangetaste scheuten uit, bespuit de hele boom met een oplossing van een koperhoudend preparaat.

Schurft

Dit is een schimmelziekte die jonge peren onder de 10 jaar treft. De redenen voor zijn uiterlijk zijn:

 • vochtig weer;
 • verdikte aanplant;
 • genetische aanleg van de plant.

Het korstje is gemakkelijk te bepalen, het is voldoende om de planten te observeren. Als op perenbladeren:

 • wazige vlekken verschenen;
 • en werd toen donker;
 • stippen zijn zichtbaar op fruit of steeltjes;
 • de stippen groeien dan uit tot vlekken.

perenbladeren worden zwart

De korst wordt bepaald door een reeks tekens. Het is vrij moeilijk om de ziekte te bestrijden. Afgevallen bladeren rotten, maar sporen van korst blijven in de grond aanwezig en kunnen de winter overleven. Volgend jaar waaien ze weer met de wind op de peer.

Bij de eerste tekenen van schimmel dient de plant direct besproeid te worden met een koperhoudend preparaat.

Aangetaste vruchten kunnen worden gegeten, maar worden niet bewaard. In de herfst moeten alle bladeren worden geharkt en verbrand, en moet de grond worden behandeld met een koperhoudend preparaat.

Medianitsa

Wanneer een peer wordt beschadigd door een koperkop, worden de bladeren eerst bedekt met zwarte stippen op de plaatsen van de insectenbeet. De vlekken krijgen al snel littekens, maar de boom is al aangetast: de bladeren, stam en twijgen zijn bedekt met een kleverige bloei, een product van de afscheiding van koperkop. Tijdens de ontwikkeling van de ziekte groeit een roetachtige schimmel op de kleverige afscheiding, die overgaat naar gezonde delen van de plant. De boom is ziek: de bladeren drogen en vallen eraf, de schors laat geen lucht meer binnen, de schimmel groeit naar binnen. Na een tijdje, zonder behandeling, verwelkt en sterft de peer.

Medianitsa op een peer

Bij de eerste tekenen van ziekte is het vereist:

 • besproei de boom van de honingdauw met een geschikt insecticide;
 • verwijder de aangetaste bladeren en verbrand.

In de herfst moet al het afval worden opgeruimd en verbrand. Behandel vervolgens de kroon en stamcirkel met een koperhoudend preparaat. Herhaal de behandeling in het voorjaar. Daarnaast is het aan te raden om preventief tegen ongedierte te spuiten.

Zorgfouten

Bladeren en scheuten worden vaak zwart en droog als gevolg van onjuiste verzorging. In dit geval moet u de oorzaak van de ziekte identificeren en fouten corrigeren:

 • Perenbladeren verdorren, worden dan zwart en vallen eraf tijdens droge zomers of aanzienlijke stofemissies in de atmosfeer. Helaas kan de tuinman de ecologische situatie niet corrigeren.
 • De hele bovenkant van een jonge peer is verdroogd, wat betekent dat de boom geen calcium heeft. Het wordt aanbevolen om de boom dringend te voeden met calciumnitraat (in de mate van toediening).
 • De zaailing heeft verdraaide en zwart geworden scheuten, hij is gestopt met groeien, wat betekent dat de peer een tekort aan boor heeft. In dit geval is het voldoende om met boorzuuroplossing te sproeien. Vervolgens wordt aanbevolen om tijdens routinematige voeding meststoffen toe te dienen met de vereiste hoeveelheid sporenelementen.

peer bladeren

Het is belangrijk om te onthouden: een gezonde boom zal het gebladerte niet zwart maken en uitdrogen. En gezondheid kan zorgen voor de juiste zorg: tijdig voeren, water geven, sproeien en snoeien.

Perenblad ongedierte

Ongedierte veroorzaakt vaak zwart worden van perenbladeren. Ze parasiteren op de kruin en veroorzaken voortijdige verwelking en uitdroging.

Medianitsa

De gevleugelde plaag voedt zich met perensap. Als gevolg hiervan worden de bladeren zwart en vallen ze af. De afvalproducten van de uitlopers laten een plakkerige laag achter op het gebladerte en de schors. Het is een broedplaats voor roetzwammen. Vallen die in de kronen van peren worden gehangen, helpen de plaagpopulatie te verminderen. Om dit te doen, wordt gefermenteerde jam verdund in een liter water, in flessen gegoten met gemaakte gaten. Vallen worden één keer per week vernieuwd.

sukkel op peren

Perengalmijt

De galmijt doorboort met zijn slurf de bladeren en zuigt het sap eruit. Maar het is buitengewoon moeilijk om het op te merken: het insect is klein en manifesteert zich bijna niet. De tuinman merkt gewoon dat het blad zwart en droog is geworden. Een peer zonder bladeren verzwakt en sterft na verloop van tijd.

Een teek bestrijden is best moeilijk. Bij de eerste symptomen van schade moeten twee keer sproeien met insecticiden met een interval van 14 dagen.

Bladluis

Er is nauwelijks een tuin die vrij is van deze plaag. De bladluis zelf is niet erg actief. Maar de producten van zijn vitale functies hebben een zoete smaak en trekken mieren aan. Het zijn de laatstgenoemden die de bladluizen op de peer laten bezinken. Bladluizen plakken aan bladeren, zuigen sappen eruit en laten ze uitlekken. Vervolgens worden de bladeren zwart, drogen ze uit en worden ze ongeschikt voor fotosynthese. Als gevolg hiervan verzwakt de boom en werpt hij de eierstokken af.

bladluis op een peer

Het gevaar van bladluizen is dat insecten infectie- en schimmelziekten met zich meedragen. Ongediertebestrijding garandeert niet dat de peer niet besmet is met bacterievuur of schurft. Om bladluizen te bestrijden, wordt aanbevolen om mierenhopen te verwijderen.In de eerste helft van april moet de tuin worden behandeld met insecticiden. Het tijdig wieden van perenboomstammen en het verwijderen van onkruid zal helpen om de bladluispopulatie te verminderen. Sproeien met tabaksinfusie met de toevoeging van groene zeep zal de kroon helpen beschermen.

Preventie- en behandelingsmethoden voor bomen

Om de peer te beschermen tegen zwart worden van het blad, moeten preventieve maatregelen worden genomen:

 1. Breng tijdig topdressing aan: een gezonde boom heeft een sterke immuniteit.
 2. Kies rassen en hybriden om te planten die resistent zijn tegen bacteriële brandwonden en korst.
 3. Trek op tijd het onkruid eruit.
 4. Voer een voorjaarsbehandeling uit tegen mieren.
 5. Hang plakband tussen de bomen. Inspecteer ze dagelijks en identificeer aanhangend ongedierte. Als er een honingdauw of galmijt verschijnt, behandel deze dan onmiddellijk met insecticiden.
 6. Houd rekening met de afstand bij het planten van bomen en struiken in de tuin.
 7. Voer tijdig sanitair en formatief snoeien in de tuin uit.
 8. Preventieve behandeling met insecticiden in het voor- en najaar uitvoeren.
 9. Plantenresten verwijderen en verbranden.
 10. Trek nuttige insecten (lieveheersbeestjes, mierenleeuwen) naar de tuin voor ongediertebestrijding.

Perengalmijt

Het is belangrijk om te begrijpen: het is gemakkelijker om het verschijnen van ongedierte te voorkomen dan om ze later te verwijderen en de tuin te behandelen.

Folkmedicijnen en recepten

Er zijn folkmethoden voor ongediertebestrijding:

 • Oude gierst verspreid over de mierenhoop zorgt ervoor dat het ongedierte hun huizen verlaat.
 • Sproeien met een ureumoplossing langs de cirkel in de buurt van de stengel in de herfst zal het overwinterende ongedierte doden.
 • Door de stamcirkel in het voorjaar te bedekken met donkergekleurde lutrasil, voorkom je jarenlange overwintering van koperkoppen.
 • Vrij goede resultaten worden verkregen door preventieve ontsmetting met rook tijdens het openen van bladeren in het voorjaar.

Om de invasie van ongedierte te voorkomen, moet calendula, delphinium, duizendblad en tabak in de tuin worden geplant.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen