Beschrijving van de beste variëteiten van zuilvormige peer, aanplant, teelt en verzorging

Tot voor kort groeiden de grootste, sappig geurende peren alleen in warme streken. Dankzij veredelingswerkzaamheden om rassen te verbeteren, krijgen inwoners van de noordelijke regio's ook de mogelijkheid om peren te telen in hun tuinpercelen. Vruchten in dichte kronen van hoge variëteiten hebben geen tijd om te rijpen in een gematigd landklimaat vanwege een gebrek aan zonnige dagen. Bij zuilvormige peren, waarvan de vruchten openstaan ​​voor de zonnestralen, zou het iets anders zijn.

Beschrijving en geschiedenis van de selectie van zuilvormige peren

Voor het eerst werd de peer, die ten onrechte zuilvormig wordt genoemd, iets meer dan 30 jaar geleden door Engelse fokkers gefokt. Soorten dwergplanten met een ronde kroon waren niet winterhard. In tegenstelling tot de verwachtingen van wetenschappers, bevroor planten zelfs in het Krasnodar-gebied, zoals Mikhail Vitalievich Kachalkin, PhD in Biological Sciences, de auteur van 13 soorten zuilvormige appelbomen, die al vele jaren werkt aan het kweken van een perenboom in een kwekerij, hierover vertelde in zijn interview.

Op het grondgebied van Rusland zijn 3 wetenschappelijke instellingen betrokken bij deze kwestie. Volgens de wetenschapper is er momenteel geen enkele variëteit aan zuilvormige peren in de wereld; verkopers geven er een dwergplant voor uit. Gewetenloze verkopers gebruiken deze truc omdat de eenjarige ontsnapping er echt uitziet als een column.

Bij een tweejarige zijn er meer takken, de vruchten rijpen aan de lokken, en niet aan de stam, zoals bij een zuilvormige boom zou gebeuren.

Het voordeel van ondermaatse (dwergfruitbomen) is dat bij goed snoeien van takken, kroonvorming als een kolom, de vruchten van winterharde variëteiten, geschikt voor het kweken in gematigde klimaatzones, hun deel van warmte en licht volledig ontvangen... Onder de variëteiten die conventioneel zuilvormig kunnen worden genoemd, zijn verschillende variëteiten van laaggroeiende peren die niet pretentieus zijn in de zorg voor teelt in een gematigd en ruw noordelijk klimaat, uitgekozen voor teelt in termen van weerstand tegen ziekten en vorst.

zuilvormige peer

De beste rassen

Laagblijvende bomen, dicht bedekt met grote peren tijdens de vruchtperiode, zijn een echte versiering van het persoonlijke perceel.Bij het kopen van perenzaailingen van kwekerijen van onderzoeksinstituten, universiteiten, is het meestal niet mogelijk om een ​​kleurrijk label te zien, in plaats daarvan zal een label met markering op de zaailing pronken, bijvoorbeeld g (peer) 322.

G-322

Deze variëteit kan onder verschillende namen worden gekocht bij detailhandelaars, aangezien de selectie nog niet volledig is en er geen namen zijn toegewezen aan het tussenliggende kolomvormige variëteitsexperiment. Desondanks wordt de G-322-variëteit erkend als een van de beste voor teelt in de regio Centraal-Rusland - Moskou, ten noordwesten van de regio Leningrad en de Baltische staten.

zuilvormige peer

De naam kan worden ontcijferd: "G" - peer. Het eerste cijfer van de markering bevat de belangrijkste kenmerken van het ras, als het eerste cijfer Z is, heb je een zaailing voor je:

 • vroege herfstvariëteit;
 • met vorstbestendigheid tot -25 ° C;
 • oogstdata in september-oktober;
 • grote (≈ 400 g) gele vruchten;
 • het vlees van zijn peren is zoet, teder.

De cijfers die op deze gegevens volgen, zijn gewoon het nummer van het experiment om de kwaliteiten van het hoofdras te verbeteren. Een mooie naam kan alleen de laatste cijfers vervangen, maar niet de belangrijkste kenmerken van de variëteit.

Dwergpeer Dalikor

Naast de naam Dalikor bevat het label algemene kenmerken die overeenkomen met de G-4-variëteiten. Ze zullen geen volledig begrip geven van wat de tuinman zal krijgen. De variëteit van dwergpeer (zuilvormige) Dalikor voldoet aan de volgende parameters:

 • de maximale hoogte van de stam van een volwassen boom is 2 m;
 • door trimmen wordt een kolom gevormd met afgeplatte bovenste takken;
 • de levensduur van de boom is 10 jaar;
 • vruchtgewicht van 300 tot 500 g;
 • overvloedige vruchtvorming;
 • het vruchtvlees is homogeen, zacht, zonder korrels, niet scherp;
 • de plant is resistent tegen ziekten en schade door insectenplagen.

Dwergpeer Dalikor

Dalikor is een variëteit aan rijpingsvoorwaarden in de herfst, met een hoge houdbaarheid. Brede, sappige vruchten met de smaak van botercrème zullen, mits goed bewaard, een versiering worden op de nieuwjaarstafel. Het is uiterst zeldzaam om ze langer te bewaren.

Doyenne do Comis

Qua smaak wordt de variëteit Doyenne do Comis erkend als de beste variëteit in het middenseizoen voor gematigde breedtegraden. Het is moeilijk om overeenkomsten te vinden met zuilvormige planten van deze dwergboom, maar dit is niet het enige negatieve. De belangrijkste onaangename momenten bij het kweken zijn:

 • de noodzaak van nabijheid van bestuivende rassen, ondanks het feit dat het ras zelf ook zelfvruchtbaar is;
 • de noodzaak om de oogst te normaliseren door overtollige eierstokken te verwijderen tijdens het vruchtbare seizoen;
 • het ras wordt gekenmerkt door een spontane afscheiding van een deel van de vruchten in juni.

Al deze tekortkomingen worden gecompenseerd door de smaak van sappig, dunschillig, groot fruit.Ter informatie: Rasnummer Pýrus communis Doyen do Komis is 590.

 Doyenne do Comis

De beste soorten peren voor de regio Moskou

Ondanks het kleine formaat van de plant zelf, geven dwergperen een behoorlijke opbrengst. Sommige van de soorten die veel voorkomen in de regio Moskou kunnen 5-6 maanden bij een positieve (stabiele) temperatuur worden bewaard, andere onderscheiden zich door een verhoogde immuniteit tegen ziekten. Volgens verschillende criteria zijn de beste variëteiten voor de regio Moskou:

 1. Dalikor - 35-40 kg, 70-80 vruchten per boom.
 2. Het decor heeft een hoge immuniteit tegen sporia en moniziose, onderscheidt zich door een hoge winterhardheid, de variëteit is zelfvruchtbaar, vereist geen kruisbestuiving en speciale bodemselectie voor aanplant.
 3. Carmen is een geweldige variëteit voor perenliefhebbers met een smaak die lijkt op die van Williams. Voordeel - weerstand tegen korst, hoge smaak, aanpassingsvermogen in elke grond. Nadelen - lage vorstbestendigheid en opbrengst.
 4. De favoriet van Academicus Yakovlev is de opbrengst tot 50 kg, later vruchtbaar (4-5e seizoen), het gewicht van de vruchten is 200-400 g, de smaak is vergelijkbaar met kweepeer. Om de opbrengst van een zelfvruchtbare variëteit te verhogen, zijn bestuivers nodig - de dochter van Blankov en Esperen.
 5. Honing - tot 80 kg van een gewas bestaande uit geel fruit met een gewicht van 400-500 g, maar het is niet mogelijk om het fruit langer dan 2 maanden vers te houden.Het ras is pretentieloos in de zorg, het is niet bang voor droogte of vorst. Ook aan de bodem worden geen bijzondere eisen gesteld. De boom begint vruchten af ​​te werpen in het derde seizoen.
 6. Autumn Dream - een variëteit met fruit, waarvan het gewicht varieert van 200 tot 400 g Vruchtvorming in het 5e jaar na het planten op een vaste plaats. Zeer geschikt voor het maken van jam, jam, compotes. Ondanks de malsheid van het vruchtvlees is het sapgehalte matig.
 7. Saffier is zeer goed bestand tegen plotselinge temperatuurveranderingen, die de smaak en opbrengst van de variëteit niet beïnvloeden, en een hoge immuniteit tegen ziekten. Vruchtvorming in het 3e jaar. De eigenaardigheid ligt in het feit dat het wordt aanbevolen om de vruchten van de boom te oogsten in het stadium van technische rijpheid, terwijl ze binnen 2-3 weken kunnen worden gegeten. De maximale houdbaarheid is tot het eerste decennium van december.
 8. Severyanka is een variëteit die in het 2e jaar na het planten vruchten begint af te werpen in de regio Moskou. Een licht versterkte boom geeft stabiele opbrengsten tot wel 60 kg per plant. De oogst vindt begin september plaats, rijpe vruchten vallen eraf, de smaak van Severyanka is mierzoet.

 Doyenne do Comis

Elke zuilvormige perenvariëteit heeft zijn eigen voor- en nadelen, waarmee bij het kiezen van zaailingen rekening moet worden gehouden. De rassen die in de regio Moskou worden geteeld, zijn geschikt voor de regio's in centraal Rusland.

Voor de Oeral moeten winterharde peren met een vroege rijping en een minimaal groeiseizoen, dat wordt bepaald door de hete, maar zeer korte zomer, worden gekozen als bedekkende gewassen.

Een van de oorspronkelijke variëteiten van vorstbestendige dwergperenbomen, die de snelste resultaten en de hoogste opbrengsten geven, is Pavlovskaya. Ze is pretentieloos in de zorg. De eerste grote, sappige, gele (met een heldere smaak en aroma) vruchten zullen de tuinman het volgende seizoen na het planten in verrukking brengen. Minimale zorg, weerstand tegen ziekten, groot fruit met een originele smaak zijn de belangrijkste voordelen van de Pavlovskaya-variëteit.

Voors en tegens

De voordelen van dwergperenrassen zijn:

 • kleine beelden van het teeltgebied;
 • pretentieloosheid van zaailingen tot zuurgraad en bodemdichtheid;
 • het snelle begin van vruchtdata;
 • grote opbrengsten in verhouding tot de oppervlakte die door de plant wordt ingenomen;
 • verschillende mogelijke kweekmethoden;
 • gemak om bomen te behouden in de winter, wat een lage planthoogte geeft.

 Doyenne do Comis

Het belangrijkste nadeel van dwergbomen voor echte zuilvormige bomen is de verplichte jaarlijkse vorming van de kroon, die vertakking en verdikking voorkomt, wat zou leiden tot een gebrek aan zonlicht voor de vruchten.

Gemeenschappelijke kweekmethoden

In de regel verschijnt de allereerste zaailing van een bepaalde variëteit op het perceel van de kwekerij. Het voordeel van een bonsai ten opzichte van een zuilvormige boom is dat deze, naast enten, kan worden vermeerderd door stekken. Vanwege de complexiteit van het proces voor onafhankelijke kieming op lange termijn, gebruiken amateurtuinders praktisch niet de methode van zaadreproductie en kunnen niet alle soorten zuilvormige peren op deze manier worden gekweekt.

Vaccinatie

Irga en kweepeer zijn de beste onderstammen voor het enten van een zuilvormige peer. Voor deze operatie is het beter om de tijd eind april - begin mei te kiezen. Bewolkt weer is het gunstigst voor dit soort werk.

 Doyenne do Comis

Aandacht! In de winter worden sterke scheuten van 70-80 cm geoogst.

Er zijn drie soorten vaccinaties:

 • voor de schors;
 • in de zijkant gesneden;
 • in decolleté.

Voor het werk heb je een gedesinfecteerd scherp mes of een snoeischaar, tuinpek, kousenbanden nodig:

 1. Voorraadvoorbereiding: alle takken worden ingekort tot 40 cm of verwijderd.
 2. De snede op de scheut is onder een scherpe hoek gemaakt, zodat deze het maximale contactoppervlak heeft met het voorraadhout.
 3. In het onderstamhout wordt een diepe snede gemaakt.
 4. De snit van de hoogwaardige scheut wordt gecombineerd met de open wond van de onderstam, gefixeerd met een verband, isolatietape, draad over katoenen stof.
 5. De vaccinatieplaats is van alle kanten behandeld met tuinvernis.

peren enten

De geschatte tijd voor de onderstam om te genezen en zich te verenigen met de transplantaatsteel is 3-4 weken.

Door stekken

Bij gebruik voor de vermeerdering van tuinbeplantingen, moet speciale aandacht worden besteed aan de selectie van plantmateriaal - op elke stek van 25-30 cm lang moeten er 5 verse bladeren en 2 internodiën zijn. Om ervoor te zorgen dat de scheuten sneller wortels krijgen, moeten ze in water worden geplaatst met daarin opgelost "Kornevin" - een samenstelling die de wortelgroei versnelt.

Na het planten worden de 3 grootste bladeren op de stekken geknepen, de plant wordt afgedekt met een pot om te rooten.

Voorwaarden voor het planten van bonsai

De gezondheid van een boom, zijn opbrengst, immuniteit voor bepaalde ziektestammen worden niet alleen geprogrammeerd tijdens het fokken, maar ook tijdens het planten, het kiezen van de optimale plaats, het selecteren van een gunstige buurt met andere tuin- en groentegewassen en het voorbereiden van de grond.

zuilvormige peer Dwergpeer Dalikor

Selectie van zaailingen en variëteiten

Wanneer u een zaailing koopt, moet u op de volgende factoren letten die de gezondheid van de plant aangeven:

 • Gladde bast zonder oneffenheden en beschadigingen.
 • Het wortelstelsel mag geen tekenen van verval, droge, stervende gebieden, schade aan de wortelstok - snijwonden vertonen.
 • Een jonge (eenjarige zaailing) in de meeste variëteiten heeft een groenachtige tint van de schors - dit is het beste plantmateriaal in termen van overlevingskans.

Het kiezen van een jonge, gezonde zaailing is 50% van het succes. Het belangrijkste is dat het aanpassingsvermogen aan nieuwe groeiomstandigheden het grootst is, en dit is mogelijk bij het kopen van een plant die speciaal is gekweekt voor specifieke klimatologische omstandigheden. Etikettering helpt dit te begrijpen:

 1. Г-1 zijn wintervariëteiten (late rijping). Ze zijn geschikt voor warme tot gematigde breedtegraden.
 2. Г-2 zijn vorstbestendige rassen die worden gekweekt voor de teelt in Siberië en de Oeral.
 3. G-3 - vroege herfstvariëteiten met een goede vorstbestendigheidscoëfficiënt, geschikt voor aanplant in gebieden met hete lange zomers en strenge winters - gematigd landklimaat.
 4. G-4 verschilt in smaak van G-3-variëteiten.
 5. G-5 - variëteiten in de late zomer aangepast aan de omstandigheden van de Oeral.

zuilvormige peer Dwergpeer Dalikor

Ook al is de etikettering van planten niet zo poëtisch als de namen van de variëteit, het is wel informatiever. Door de aanwezigheid van markeringen op het zaailingetiket kan de tuinman de kenmerken van de variëteit begrijpen zonder een register van tuinbomen, vooral omdat niet alle variëteiten daar zijn opgenomen.

Een landingsplaats kiezen

Grote ruimte voor zuilvormige peren is niet nodig, 60 cm moet worden toegewezen voor één plant2 persoonlijke ruimte, die niet in de schaduw mag staan ​​van de kronen van hogere bomen, gebouwen, maar het mag geen gebied zijn dat openstaat voor alle wind.

Bodemselectie en voorbereiding

Een peer is een pretentieloze plant in termen van bodemselectie. Zoals elke fruitplant heeft het voedingsstoffen nodig, deze worden geleverd door organische meststoffen. Bij het voorbereiden van een plantgat mag u de verrijking van de grond niet verwaarlozen door er humus in te brengen.

het planten van peer

Afstand tussen bomen

Het schema voor het planten van zuilvormige peren ziet er als volgt uit:

 • Afmetingen gat: diepte - 80 cm, breedte - 60 cm.
 • De afstand tussen de gaten op een rij is 50 cm.
 • De afstand tussen de rijen is 100-150 cm.

Als deze plantparameters worden nageleefd, is er voldoende licht voor laagblijvende planten en wordt volledige luchtcirculatie gegarandeerd.

Kenmerken van het wortelstelsel

Aangezien de wortels van een dwergplant niet diep in de grond gaan, maar bijna parallel aan de bovenste laag van de grond liggen, worden zwakke zandgronden versterkt door veenmos. Dit mos vermenigvuldigt zich snel en versterkt de bodem. Bij het planten in zandige leem en leemachtige bodems zijn dergelijke maatregelen niet vereist.

zuilvormige peer Dwergpeer Dalikor

Planttechnologie van zuilvormige peer

Bovenstaand plantpatroon wordt gebruikt bij het opzetten van een boomgaard met planten van ongeveer dezelfde hoogte. Als het nodig is om een ​​zaailing tussen gigantische bomen te planten, moet men niet rekening houden met de afstand tot de stam van een nabijgelegen groeiende plant, maar met de afmetingen van de kroon. Een laagblijvende peer zal zich ongemakkelijk voelen in de schaduw, wat de gezondheid en productiviteit van een jonge boom zal beïnvloeden.

Correcte zorg

De opbrengst en gezondheid van de boom is afhankelijk van de juiste verzorging. Dat klopt, het betekent niet overvloedig! Alle zorgfasen moeten tijdig en zonder veel fanatisme worden uitgevoerd. Overtollige kunstmest bevordert de groei van de stam- en bladmassa, maar de opbrengst mag dan nul zijn. Het negeren van preventief spuiten met insecticiden zal zelfs voor een plant met een hoge immuniteit tot een ernstige ziekte leiden. Niet op tijd snoeien zal de zuilvormige boom veranderen in een eenvoudige dwergboom met een dichte ronde kroon.

zuilvormige peer Dwergpeer Dalikor

Hoe de peer correct trimmen?

Het snoeien van peren in de herfst is een verplichte stap voor kroonvorming. Om ervoor te zorgen dat een dwergpeer de maximale voordelen van een zuilvormige plant heeft, is het noodzakelijk om de scheuten zo af te snijden dat er vanaf de herfst slechts 2 ogen op blijven.

In de lente en zomer worden alleen scheuten verwijderd die zijn aangetast door ziekten of vorst, omdat de jaarlijkse groei van de takmassa onbeduidend is.

Losmaken en mulchen

Deze twee fasen zijn direct met elkaar verbonden. Het losmaken gebeurt onmiddellijk na het oogsten van mulch uit de grond in het voorjaar en na het oogsten, voordat de planten worden voorbereid op de winterperiode. Het is noodzakelijk om het los te maken zodat lucht en water in voldoende hoeveelheden bij de wortels van de plant komen, en het is noodzakelijk om te mulchen om het wortelsysteem te beschermen: tegen vorst in de winter, tegen ongedierte, overmatig drogen of overmatig vocht in de zomer.

het losmaken van de grond

Laten we verder gaan met meststoffen

Stikstof is een fundamenteel element voor de ontwikkeling van een plant, die pijnloos alle stadia van het groeiseizoen doorstaat, tot een maximale gewichtstoename voor de variëteit. Stikstofhoudende meststoffen worden vóór de bloei en tijdens de vorming van vruchteierstokken aangebracht. Volgens de behoefte aan de introductie van potas, fosfaatmeststoffen en andere sporenelementen, is het de moeite waard om te focussen op de toestand van het perenblad.

Voorbereiden op de winter

Het begin van de voorbereidende fase begint onmiddellijk na de voltooiing van de oogst, de mulchlaag wordt van de grond verwijderd, samen met gevallen bladeren, fruit, insectenlarven, pathogene microflora. Om te beschermen tegen insecten die de schors van de boom hebben gekozen als toevluchtsoord voor overwintering, moet de stam worden bedekt met een laag kalkkalk.

witte peer

Perenrassen die niet het meest vorstbestendig zijn, moeten in plastic en jute worden verpakt. Op de losgemaakte grond boven het wortelsysteem wordt een laagje verse (verwarmende) mulch van 10 cm gelegd - turf gemengd met zaagsel of stro. Met de voorspelde strenge winter kun je het land bovendien bedekken met vuren takken.

Ziekte en ongediertebestrijding

Het is gemakkelijker een ziekte te voorkomen dan te genezen. De belangrijkste preventieve actie is het besproeien van fruitbomen in het vroege voorjaar met insecticiden, wat een goede maatregel is om bladluizen, perenkoppen en mijten te bestrijden. In de strijd tegen vele ziekten van peren, zullen tabak en citroenmelisse die in de buurt zijn geplant, helpen.

Kenmerken van teelt in verschillende regio's van Rusland

De belangrijkste kenmerken bij het kweken van zuilvormige perenbomen in verschillende klimatologische omstandigheden zijn de timing van preventieve beschermingsmaatregelen, de dikte van de mulchlaag en het afdekmateriaal van de plant zelf.

zuilvormige peer

Als het wordt aanbevolen om peren te sproeien voor weersomstandigheden in de regio Moskou in het laatste decennium van april, dan zal deze fase van zorg in het Krasnodar-gebied aan het begin van de maand plaatsvinden.Voor volwassen planten van vorstbestendige perenvariëteiten in de regio Moskou, kun je de boom niet in een zak wikkelen, en voor Siberië en de Oeral worden alle soorten dwergperen als bedekking beschouwd en is verplichte isolatie vereist.

Oogsten en opslag

Het gewas dat in het stadium van technische rijpheid wordt geoogst, kan vers worden gehouden en het meer volwassen fruit kan worden gebruikt voor verwerking - het maken van marmelade, gelei, gestoofd fruit, gekonfijt fruit en andere zoetigheden.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen