Hoe een peer op de juiste manier te vermeerderen met groene stekken en andere methoden in de zomer en de lente

Bij het kweken van een peer in een tuinperceel komen tuinders tot de conclusie dat de boom moet worden vermeerderd. Al deze activiteiten kunnen worden omzeild als u een aparte zaailing koopt, maar het is duur. Een alternatieve optie doet zich voor: een fruitboom in huis halen. Is het mogelijk om een ​​peer te vermeerderen en hoe doe je dat?

Perenveredelingsmethoden

U kunt op de volgende manieren een nieuwe zaailing of meerdere tegelijk krijgen:

 • zaad;
 • vegetatief.

De eerste methode is eenvoudig genoeg. In de regel treden problemen op in latere stadia van boomgroei. De opbrengst van peren verkregen met deze methode is erg laag.


Vegetatieve methode - perenvermeerdering door takken en stekken. Vegetatieve vermeerdering is het populairst bij professionals en amateurtuinders. Combineert gebruiksgemak, snelle boomgroei en een goede opbrengst.

In de afgelopen jaren zijn er nog twee reproductiemethoden op grote schaal toegepast - door luchtlagen en door wortelspruiten.

Groene stekken

Tegenwoordig vragen tuinders zich niet langer af of het mogelijk is om een ​​peer op een vergelijkbare manier te laten groeien. De technologie was oorspronkelijk exclusief bekend bij agronomen die in de landbouw werkzaam waren. Nu gebruiken zomerbewoners deze methode actief. Mensen maken groene stekken en verwerken deze met het mengsel om de groei te versnellen.

perenstekken

De beste rassen om te enten

Meest populair:

 • Lada;
 • Geheugen van Zhegalov;
 • Moskoviet;
 • Herfst Yakovleva.

Perenrassen zijn geweldig voor vermeerdering door stekken.

Hoe stekken te bereiden

Eerst moet u de juiste exemplaren selecteren. Let allereerst op de bovenkant van de foto, deze moet groenachtig zijn. Het onderste deel is geruwd en bedekt met schors. De takken van de boom beginnen te worden bedekt met bladeren, behalve enkele bovenste knoppen.

perenstekken

Bij het voorbereiden van plantmateriaal wordt aan de volgende voorwaarden voldaan:

 1. Scheuten worden vroeg in de ochtend afgesneden voordat de zon opkomt. Op dit moment zijn ze gevuld met vocht.
 2. Het snijden gebeurt van onder naar boven (richting de nier). De snijhoek is 45 °.
 3. Kies een scherp mes om te snijden. Indien nodig slijpen ze het. Hoe scherper het mes, hoe gemakkelijker de boom de procedure zal doorstaan.

Voordat de spruit wordt gesneden, moet het mes worden gedesinfecteerd. Hierdoor kan infectie van de boom worden voorkomen. De wond die na het snijden op de boom achterblijft, wordt behandeld met klei.

Planten en rooten

De voorbereiding van de stoel in zomer en lente is hetzelfde.Voor zaailingen wordt gekozen voor een bak met een hoogte van 30-40 cm, het derde deel van het volume wordt gevuld met een voedzaam substraat. Dan komt het zand, dat moet worden gecalcineerd.

perenstekken

De geselecteerde stekken worden geplant tot een diepte van 1,5 cm Overmatige onderdompeling veroorzaakt de ontwikkeling van bederf. In het voorjaar wordt de doos afgedekt met folie om kasomstandigheden te creëren.De bladeren op de scheuten mogen niet in contact komen met de bladeren van het aangrenzende stekje. Direct contact met glas of folie is niet toegestaan.

Luchtlagen

Geschikt als de peer geen basale processen heeft. Op een jonge boom vinden ze een twee jaar oude tak en buigen die naar de grond en vervangen een doos met aarde eronder. Met een ijzerdraad of zacht touw wordt de tak aan de kist vastgemaakt zodat een deel van de schors in de grond zit. Na een tijdje groeien de stekken de grond in en vormen ze een wortelstelsel. Wanneer de zaailing sterker wordt, kan deze vanaf de moederboom geplant worden. Het kweken van een peer met luchtlagen is eenvoudig. De spruit wortelt zonder problemen op een nieuwe plek.

perenstekken

Voortplanting van zaden

Je kunt een peer ook op een andere manier laten groeien - door zaden in de aarde te planten. Om dit te doen, moet een persoon de volgende fasen doorlopen:

 1. Een bak met vruchtbare grond wordt voorbereid.
 2. De zaden van de perenvariëteit die u lekker vindt, worden in een doos gedaan.
 3. Zodra de opkomende zaailing opgroeit, wordt deze overgeplant in een grotere container dan de vorige. De procedure wordt nog 2 keer herhaald.
 4. Daarna moet de jonge zaailing op een vaste plaats worden geplant.

De geselecteerde landingstechnologie heeft nadelen. Tuinders die de methode hebben geprobeerd, merken een slechte groei van zaailingen op. Een jonge boom draagt ​​lange tijd geen vrucht. Als er peren aan een boom verschijnen, verschillen ze in smaak en vorm.

perenzaden

Vegetatieve vermeerdering

Bij deze methode worden stekken gebruikt, die na het snijden op een fruitboom worden geënt. Met behulp van vegetatieve voortplanting wordt het begin van vruchtvorming versneld. De oogst die de peer geeft heeft een originele smaak. Maar niet alles is zo eenvoudig als het lijkt. Er moet een boom in de tuin staan ​​die klaar is om stekken te enten.

Als die er niet is, moet u beginnen met het voorbereiden van de basis voor vaccinatie. Het is mogelijk om van een tak die op een boom is geënt een ander ras te krijgen, maar dat kost veel moeite.

Voortplanting door wortelscheuten

Fruitbomen hebben de neiging om vanaf de wortels kleine scheuten te vormen. Jonge boompjes verschijnen aan de basis van de stam. Weinig mensen weten dat spruiten kunnen worden opgegraven en naar een andere plaats kunnen worden overgeplant. De zaailingen hebben hun eigen wortelstelsel en wortelen goed.

Voortplanting door wortelscheuten

Deze methode is goed omdat een persoon niet verplicht is om spruiten apart te planten of zaden te zaaien om een ​​jonge boom te krijgen. De moederboom zorgt hiervoor. Het enige dat van een persoon wordt verlangd, is een zaailing uitgraven. Een jonge cultuur groeit erg snel. Als je hem goed verzorgt, hem bemest en regelmatig water geeft, zal hij uiteindelijk veranderen in een volwassen boom die een volledige oogst zal opleveren. In de toekomst zal deze peer geschikt worden voor de veredeling.

Goede verzorging van geplante zaailingen en stekken

De man koos voor de perenvermeerdering, nadat hij alle stadia van de procedure had doorlopen, en de zaailing groeit slecht of ontwikkelt zich helemaal niet. Tuinders worden vaak met deze situatie geconfronteerd. Dit fenomeen kan verschillende redenen hebben. De eerste is het gebruik van plantmateriaal van lage kwaliteit, de tweede is het niet naleven van de regels voor de zorg voor een jonge boom.

Voortplanting door wortelscheuten

Peer is een grillige plant die constante zorg nodig heeft. Belangrijke maatregelen bestaan ​​uit veel procedures die een zorgcomplex vormen:

 1. Water geven.
 2. Verwijdering van onkruid in het gebied van de stamcirkel.
 3. Mulchen van de grond.
 4. Bevruchting.
 5. Insectenbestrijding.
 6. Regelmatig snoeien van takken.
 7. Preventieve maatregelen.
 8. Behandeling van ziekten.
 9. Verwijderen van gevallen bladeren met verdere verbranding.
 10. Opwarming voor de winter.

drenken peer

Elke procedure heeft zijn eigen tijd. Als je de regels niet verwaarloost en alles goed doet, zal de zaailing binnen 5-8 jaar in een volwassen boom veranderen. Vruchtvorming hangt af van de kwaliteit van de zorg.

Voorjaar

Zodra de dreiging van late vorst voorbij is, wordt de isolatie van de boom verwijderd. De stamcirkel wordt losgemaakt en de grond verzadigd met meststoffen. Het wordt aanbevolen om de takken af ​​te knippen voordat de sapstroom begint. Een peer heeft een preventieve behandeling nodig, zodat ziekten en plagen de groei en vruchtbaarheid niet beïnvloeden.

Zomer

In de heetste tijd van het jaar staat water geven voorop in de zorg. De peer heeft geen vocht nodig. Te vaak water geven leidt tot wortelrot, dus het is beter om vast te houden aan de "gulden middenweg". Om verdikking van de kroon te voorkomen, worden de takken gesnoeid.

Voortplanting door wortelscheuten

Vallen

De procedures die in het voorjaar worden uitgevoerd, worden in het najaar herhaald. De boom heeft sanitaire snoei, voeding en ongediertepreventie nodig. Aan de verzorgingsmaatregelen wordt ook het witwassen van de stam toegevoegd. De tweede helft van de laatste herfstmaand is een goed moment om de boom winterklaar te maken.

Wat betreft water geven

In het eerste jaar na het planten van een zaailing op een nieuwe plaats, wordt elke week water gegeven. In de toekomst wordt de frequentie teruggebracht naar 1 keer in 2 weken. Als de zomer bijzonder warm is, moet de jonge boom veel vaker water krijgen. Na het bevochtigen wordt de grond losgemaakt, waardoor er zuurstof naar het wortelstelsel stroomt. Aan het einde wordt mulchen uitgevoerd. De grond rond de stam van de peer mag niet uitdrogen en knapperig zijn.

Gevolgtrekking

Als de peer eenmaal op een vaste plaats is geplant, vertoont deze mogelijk geen tekenen van ontwikkeling. Als dit 1-1,5 jaar wordt waargenomen, wordt de zaailing opgegraven en wordt een ander exemplaar geplant. Om een ​​zaailing te krijgen, worden meerdere scheuten tegelijk geplant. Peer is een fruitboom die is ontworpen om op verschillende manieren te worden vermeerderd. Het voldoen aan de voorwaarden van elke methode zal een positief resultaat opleveren. Binnenkort zal iemand genieten van rijpe, zoete, aromatische en sappige peren.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen