Beschrijving van ziekten en plagen van peren, manieren om ze te bestrijden en de juiste behandeling

Om fruitbomen te laten groeien, moet je de kennis en vaardigheden hebben om voor ze te zorgen. Velen van hen zijn beschadigd door schimmelinfecties die insecten parasiteren. Men moet dergelijke omstandigheden kunnen voorkomen, om de boom ertegen te beschermen. De fruitopbrengsten zullen stabiel zijn en er zullen geen problemen zijn met het groeiseizoen van de cultuur als je alles weet over perenziekten en -plagen.

Ziekten van peren

Meestal ontstaan ​​ziekten van het fruitgewas door onjuiste verzorging van de perenboom. Het is noodzakelijk om de tuin te wieden en de grond op tijd los te maken. Na het oogsten, trimmen, worden alle plantenresten verbrand.

Voor de ontwikkeling van perenziekten zijn ook bepaalde klimatologische omstandigheden nodig. Sommige schimmelinfecties ontwikkelen zich dus vaker in de regio Moskou, waar veel vocht in de lucht hangt.

Foetale ziekten

Er zijn tekenen van enkele ziekten op de vruchten van de perenboom. Dan kunt u zonder gewas komen te zitten, als de ziekteverwekkende schimmel niet op tijd geneutraliseerd wordt.

Schurft

Een van de gevaarlijkste perenziekten wordt geassocieerd met het verschijnen van olijfkleurige vlekken op de bladeren. En dan gaan ze verder met fruit. De beschrijving van de infectie omvat het feit dat het vruchtvlees van de peer begint te verharden en te barsten. Als de schimmel aan het begin van de vruchtzetting op de peer inwerkt, is hun vorm gebogen.

perenschurft

Voorkom de ontwikkeling van pathologie door in het voorjaar te sproeien met een 3% -oplossing van Bordeaux-vloeistof en 1% na de bloei. Het trimmen van de kroon zal de ventilatie en de verlichting helpen verbeteren. Gebruik bij de behandeling medicijnen "Skor", "Nitrofen".

Vruchtrot of moniliose

Wanneer peren door de mot worden beschadigd, worden er sporen van de pathogene schimmel in geïntroduceerd. Van geïnfecteerd fruit verspreidt de ziekte zich naar naburige vruchten. U kunt moniliose herkennen aan een bruine huid, concentrische cirkels van grijsachtige rot op het oppervlak... Als de beschadigde vruchten niet worden verwijderd, kunt u het volgende jaar zonder gewas zitten. Peren worden voor en na de bloei behandeld met een oplossing van Bordeaux-vloeistof. Vergeet niet om rot fruit te verzamelen en te vernietigen.

Vruchtrot of moniliose

Roetzwam

Wanneer bladeren en vruchten van peer worden zwart, dan wordt de plant aangetast door een roetzwam. Gewassen die verzwakt of beschadigd zijn door bladluizen worden aangetast door de infectie.Door een zoete en plakkerige substantie af te geven, creëren bladluizen de bodem voor de ontwikkeling van een roetzwam. Het is mogelijk om de reproductie van sporen van een pathogeen organisme te onderdrukken door te besproeien met "Fitosporin".

Het voorkomen van de verspreiding van infecties is de strijd tegen schadelijke insecten, vooral bladluizen.

Wat blijft ziek

Schade aan perenbladeren komt vaker voor op fruitbomen dan op andere plantendelen. En al vanaf de bladeren verspreidt de ziekte zich verder, vernietigt het fruit, beschadigt de stengels, schiet.

Echte meeldauw

Planten aangetast door de buidelschimmel zijn gemakkelijk te herkennen aan de witte bloei op de jonge bladeren van de perenboom. Na verloop van tijd verschijnen er in plaats daarvan bruine vlekken, die bijdragen aan het drogen van de bladeren, het vallen ervan.

Echte meeldauw

Als je tekenen van echte meeldauw hebt gevonden, moet je gedroogde bladeren verzamelen en verbranden en de boom drie keer behandelen met Fundazol met een pauze van 10 dagen. Een oplossing van natriumcarbonaat met wasmiddel is ook effectief.

Roest

Ziekteverwekkende schimmels die de ziekte veroorzaken, overwinteren op een jeneverbes en verhuizen dan naar een peer. Kolonies van parasieten tijdens de zomer kunnen de fruitoogst vernietigen. Een teken van een roestinfectie is de aanwezigheid van bruine vlekken op de bladeren, die in de herfst beginnen op te zwellen. Er verschijnen processen met sporen uit. Ze verplaatsen zich met de wind naar de jeneverbes om in de lente met hun ziekteverwekkende activiteit te beginnen.

roest op de peer

Als u in de lente roestige plekken op het blad van een peer opmerkt, is het dringend noodzakelijk om alle zieke bladeren te verwijderen, de takken af ​​te snijden. Voor verwerking is een oplossing van Bordeaux-vloeistof of koperoxychloride geschikt. Ook een aftreksel van houtas is geschikt, 500 gram per emmer water. En de jeneverbes moet uit de tuin worden verwijderd of naar een andere plaats worden overgeplant, weg van de perenboom.

Bruine vlek of phyllostictosis

In mei-juni manifesteert de ziekte zich als lichtgroene vlekken op de bladeren. Ze zijn rond en klein van formaat. Dan verandert de kleur van de vlekken naar geel of bruin. Hieronder, op de bladplaten van de peer, is een grijsachtige of bruine bloei zichtbaar, waarin sporen zitten. De bladeren beginnen af ​​te sterven, wat leidt tot een vertraging in de groei van de peer. In de strijd tegen fylostictose is het noodzakelijk om medicijnen tegen de schimmel te gebruiken. Een effectieve oplossing van Bordeaux-mengsel 1%, evenals kopersulfaat.

Bruine vlek of phyllostictosis

Mozaïekziekte

Bladeren met witachtige ringen op de plaat zijn een teken van een virale ziekte. Het gevaar van de ziekte is dat het onmogelijk is om de plant te genezen. Het is beter om zieke bomen te ontwortelen om de tuin te redden van vernietiging. De strijd tegen het virus is om op tijd parasitaire insecten van fruitgewassen te vernietigen.

Septoriasis

Een van de meest voorkomende perenziekten, Septoria, wordt gekenmerkt door witte stippen op het blad. De omtrek van de vlek is omlijnd met een donkerbruine rand. In het midden bevinden zich de sporen van de schimmel, die zich vermenigvuldigen in de warme, vochtige zomer. Als je de pathologie niet bestrijdt, zal tegen augustus het blad van de peer eraf vallen en zal de boom verzwakt de winter ingaan.

Septoria-peer

Infectie kan worden voorkomen door in de herfst gebladerte schoon te maken en te verbranden, een boomstamcirkel te graven. Van de preparaten worden fungiciden gebruikt, waarbij de tuin in 3 fasen wordt besproeid.

Stam- en wortelziekten van peer

Er zijn ziekten die de stengels, scheuten van de fruitboom aantasten. Meestal zijn dit virale infecties die vooral gevaarlijk zijn voor het leven van de cultuur. Ze leiden tot vervorming van de stam, het verschijnen van gezwellen, kegels en depressies op de schors.

Zwarte perenkanker

Hoe Antonov-vuur een boomziekte verbrandt. De stam en takken zien er verbrand uit. De schors barst, wordt bedekt met scheuren, waarvan de randen constant nat zijn. Ze worden gepenetreerd door pathogene micro-organismen, schimmelsporen.

Zwarte perenkanker

Behandeling voor perenkanker is om de schors in gezond weefsel te snijden. Tegelijkertijd worden de secties behandeld met een oplossing van kopersulfaat, bedekt met tuinvar. In de beginfase van de ziekte kun je de peer redden.

Cytosporose

De schimmel van cytosporosis tast de schors van tuinbouwgewassen aan.Meestal dringt het door in de weefsels van een boom op plaatsen van brandwonden, vorstschade. Op het getroffen gebied begint het af te schilferen, uit te drogen en een roodbruine schors te worden.Om de ziekte te bestrijden, wordt de beschadigde schors schoongemaakt door de afgesneden plekken te bedekken met klei of pek. Het is noodzakelijk om de peren tegen beschadiging te beschermen door de stammen in de herfst en lente wit te maken.

Wortelkanker

De ziekte manifesteert zich op de wortels, vaker de wortelhals. De tekenen zijn onder meer gezwellen van verschillende groottes en vormen. Kleine, grijswitte, erwtachtige tumoren. Maar als ze zich ontwikkelen, worden ze groter, worden ze bruin, verhouten ze.

Wortelkanker

Zaailingen die door kanker zijn aangetast, gaan dood, hoewel ze zich in het begin snel ontwikkelen. Voordat u perenzaailingen plant, moet u het wortelsysteem zorgvuldig onderzoeken en gezwellen verwijderen. Na het trimmen is het noodzakelijk om de wortels te verwerken met een oplossing van kopersulfaat en vervolgens te spoelen met water. Een oplossing van boorzuur, 10 gram per 10 liter water, is geschikt als ontsmettingsmiddel.

Bacteriële verbranding

Symptomen van bacterievuur zijn onder meer:

 • zwart worden van de nieren, hun uitdroging;
 • drogen van bloeiwijzen;
 • krullende bladeren;
 • verduistering van de kofferbak.

Bacteriële verbranding

Het is moeilijk om de ziekte meteen op te sporen. Als een boom helemaal zwart is, kan hij niet worden opgeslagen. Bij een kleine infectie kunnen zieke takken worden afgesneden en verbrand. De snijplaats moet worden behandeld met kopersulfaat.

Om van een bacteriële verbranding af te komen wordt geadviseerd met koperhoudende preparaten zoals "Skor".

Perenparasieten en methoden om ermee om te gaan

Fruitgewassen hebben veel plagen die ervan proberen te leven. Peren lijden aan zowel grote parasieten, vlinderlarven, als aan volledig onzichtbare, maar veroorzaken grote schade aan fruit, bladeren, bloemen en boomscheuten.

Galmijt

De lengte van een volwassene bereikt iets minder dan 2 millimeter, dus het is moeilijk om een ​​insect met een witte of roze lichaamskleur op te merken.

Galmijt

Ongedierte overwintert in nierschubben, waar het vrouwtje eieren legt. Van hen verschijnen hordes hongerige teken, die in de bloeiende bladeren graven. Zwellingen, gallen verschijnen op de bladplaten. Samen vormen ze een continue tumor. Na enige tijd beginnen de gallen te barsten, waarna de mijten op zoek gaan naar nieuwe plekken om zichzelf te voeden. Insecten hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de boom, fruit, dus de strijd tegen hen moet op tijd zijn.

Behandeling van de plant met organofosforpreparaten en met chloor zal effectief zijn. Het is noodzakelijk om de peer twee keer te besproeien met een pauze van 2 maanden.

Meidoorn vlinder

Een grote vlinder met witte vleugels met zwarte aders is vaak te zien in de tuin. Zijn larven zijn gevaarlijk voor de perenboom. Rupsen van grijze kleur met longitudinale oranje strepen zijn vraatzuchtig en vernietigen eierstokken, bladeren en bloemen van de plant.

Meidoorn vlinder

Je kunt parasieten bestrijden door hun nesten te vernietigen, die ze bereiden van bladeren die in een buis zijn gerold en ze met spinnenwebben omwikkelen. Het is noodzakelijk om de boom en de grond eromheen tijdig te behandelen met insecticiden zoals "Chlorophos".

Bladwesp

Bladwespen, die vooral in natte periodes veel voorkomen, vormen een gevaar voor het gewas. Het vrouwtje legt eieren in de bak van elke knop. Dan ontwikkelen zich larven in hen, die niet naar buiten gaan, maar zich voeden en bewegingen maken in de vruchten van de peer. Tijdens een ontwikkelingsperiode van 20 dagen vernietigt 1 larve maximaal 4 vruchten. De vitale activiteit van de bladwesp leidt tot een verlies van 60% van het gewas.

Het aantal insecten neemt af waar ze regelmatig de wortelcirkel graven, de grond losmaken. Het is noodzakelijk om de boom voor de bloei en daarna te besproeien met producten die organofosforverbindingen bevatten.

Bladwesp op een peer

Peer Koper

Van alle soorten sukkels veroorzaakt de gevlekte de meeste schade aan de boom. Tijdens het seizoen ontwikkelen zich 3-4 generaties van de parasiet. Het is noodzakelijk om in het vroege voorjaar de strijd tegen insecten te beginnen, totdat de bladeren bloeien. Je kunt een peer genezen door op een warme, windstille, altijd zonnige dag met medicijnen te besproeien. Het is dan dat de koperplaten actief zijn.De boom wordt behandeld met "Aktara" of "Karate". Voor en na de bloei is het beter om de plant te besproeien met Dimilin. U moet ook in juli 2 keer procedures uitvoeren met een interval van 10 dagen.

Perenmot

De vlinder is een insect met donkergrijze vleugels, versierd met dwarsstrepen. In juli stoppen vlinders met vliegen, op dit moment beginnen de rupsen, die uit de eieren zijn gekomen, zich actief te voeden met het vruchtvlees van de peer. In één vrucht kunnen tot 5 larven nestelen. Na het voeren verlaten rupsen de vruchten en overwinteren in cocons onder de wortels van onkruid.

Perenmot

Het is noodzakelijk om de tuin van gebladerte te reinigen, de grond rond de bomen op te graven, dan zal de vorst de larven van de parasiet vernietigen.

Spinthout

De kever beschadigt de schors van het vruchtgewas door horizontale passages naar binnen te maken. Het tandvlees begint bij de boom te stromen en het verzwakt. Witte larven knagen door de dwarse passages, wat leidt tot ernstige schade aan de peer en zelfs tot de dood. Spinthoutcontrole omvat:

 • zieke takken snoeien en verbranden;
 • het reinigen van de schors van korstmossen en mossen;
 • de kofferbak witten;
 • sproeien met "Aktara" na de bloei met herhaling van de behandeling na 2 weken.

Spinthout op een peer

Injecties in de schors van oplossingen "Arrivo", "Decis" helpen.

Bladluis grijs

Bladluizen die voor het oog onzichtbaar zijn, brengen grote schade toe aan de tuin. Nadat het zich op de bladeren van een peer heeft gevestigd, laat het zijn kleverige afscheidingen achter. Hierdoor wordt een jonge zaailing aangetast door een roetachtige schimmel. Hoewel het moeilijk is om bladluizen te spotten, is het te herkennen aan de mieren op de peer.

Ook beginnen de bladeren aan de uiteinden te krullen, worden ze plakkerig bij aanraking. Door de onderkant van de plaat te draaien, kunnen kolonies van de parasiet worden gezien.

Behandeling tegen bladluizen wordt driemaal uitgevoerd met chemicaliën. De meest effectieve medicijnen zijn "Confidor", "Fitoverm". Van folkremedies wordt in de zomer sproeien met zeepachtig water, infusie van bloemen en paardebloemstengels gebruikt.

Bladluis grijs

Bladrol

Het insect is 2,5 mm groot en heeft een donkergroene of gelige kleur met een wasachtige laag. Opvallend is de vruchtbaarheid, want het vrouwtje legt tot wel 500 eitjes per seizoen. Net als bladetende parasieten, nestelt ongedierte zich op de groene delen van de plant en begint zich ermee te voeden. Bladluizen worden bepaald door bladeren die in een buis zijn gedraaid, door een kleverige substantie die langs de schors en takken stroomt.

De strijd tegen insecten wordt in het vroege voorjaar gestart door de planten te besproeien met "Preparation 30". Later worden de middelen "Landing", "Atom" gebruikt. Het verwijderen van de bladrol zal aas opleveren. Gefermenteerd sap of compote wordt in blikjes gegoten en 's nachts aan de bomen gehangen. 'S Morgens worden ze gevuld met volwassen insecten. U kunt de bladeren handmatig verzamelen met een rietje waar de bladrollen zich bevinden, en ze verbranden.

Bladrol op een peer

Preventie en bescherming van perenbomen tegen ziekten en plagen

Het voorkomen van ziekten en plagen op tuinbouwgewassen is gemakkelijker dan ze later te behandelen. Je zult tenslotte chemicaliën moeten gebruiken, die enige schade toebrengen aan de perenvruchten. Preventieve maatregelen moeten op tijd worden uitgevoerd:

 1. Er wordt gekozen voor een plaats voor het planten van peren waar de grond niet onder water komt te staan ​​door de nabijheid van grondwater.
 2. Ze graven de stamcirkel op in de herfst, na de oogst en in het voorjaar.
 3. Losmaken en wieden zijn belangrijk bij ziektepreventie en ongediertebestrijding.
 4. Het snoeien van droge, beschadigde twijgen biedt de mogelijkheid om de verlichting en de frisse luchtstroom in de kroon te vergroten.
 5. Het verbranden van plantenresten wordt zonder mankeren uitgevoerd, waardoor overwinterende ongedierte en pathogene micro-organismen worden vernietigd.
 6. Ze zorgen voor de schors, repareren scheuren, beschadigingen met pek, bleken.
 7. De tuin wordt in het voor- en najaar besproeid met Bordeaux-vloeistof.

bordeaux vloeistof

Dit zijn de belangrijkste maatregelen om ziekten te voorkomen. Maar we moeten onze eigen behandeling toepassen voor elk type pathologie.

Vecht tegen ziekten en plagen met folkremedies

Chemicaliën, insecticiden, acariciden, pesticiden, fungiciden worden gebruikt wanneer het onmogelijk is om met verwaarloosde pathologie om te gaan. In de beginfase zijn folkremedies, die door tuinders in de praktijk zijn getest, geschikt. Peren die zijn aangetast door bladluizen en mijten worden behandeld met tabaksinfusie. Het wordt bereid uit een kilo tabaksafval per 5 liter water. Plaats de container na een infusie van 24 uur op het vuur en laat een uur koken. Zodra de oplossing is bezonken, wordt deze gefilterd en verdund met water. 500 milliliter infusie wordt in een emmer water gegoten.

Voeg voor een betere hechting aan de bladeren 100 gram waszeepkrullen toe.

De infusie van uienkaf wordt als volgt bereid: 20 gram kaf wordt aangedrukt in 1 liter water. Sproei bomen aangetast door bladluizen, mijten, 3 keer per maand met een pauze van 10 dagen.De bladwesp is bang voor zwavelfumigatie. De helft van het luciferdoosje wordt in de rookoven gedaan en er wordt rook over de peren geblazen.

besprenkeling peer

Infusie van frisdrank en zeep helpt bij echte meeldauw. Het wordt verwerkt nadat de bladeren elke 7 dagen bloeien. U kunt de procedure niet uitvoeren tijdens de bloei. U kunt het middel vervangen door een mestinfusie, die wordt bereid uit 1 deel van een toorts en 3-4 delen water. Voor verwerking wordt de oplossing 1: 3 verdund met water. Gebruikt voor het sproeien tegen ongedierte-infusie van rode peper, paardenbloem, kamille, stinkende gouwe.

Is het mogelijk om een ​​peer met fruit te besproeien?

Er zijn bepaalde regels en voorwaarden voor het verwerken van peren tegen ziekten en plagen. Meestal wordt de procedure in het vroege voorjaar uitgevoerd voordat de bladeren bloeien. Dan zal de periode vóór het verschijnen van bloemen en nadat ze vallen gunstig zijn. Gebruik geen chemicaliën tijdens het vruchtlichamen van peren. Dit heeft een negatief effect op de oogst. In zeldzame gevallen kunt u folkremedies gebruiken, maar 2 weken voordat u het fruit oogst.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen