Hoe kun je een peer in de lente, zomer en herfst voeren, regels en normen voor bemesting

Tuinders zijn geïnteresseerd in wat ze de peer moeten voeren. Of misschien is dit niet verplicht? Biologische (d.w.z. natuurlijke) landbouw is tegenwoordig in zwang. En de grond is behoorlijk vruchtbaar. Maar om een ​​overvloedige oogst te krijgen, heeft de peer zeker voedsel nodig. En het moet worden ingevoerd volgens de regels, met inachtneming van de normen en voorwaarden. Alleen in dit geval zal de boom de eigenaren verrassen met heerlijk fruit.

De belangrijkste soorten meststoffen voor het voeren van peren

Voor een goede voeding heeft de peer twee groepen meststoffen nodig: organisch en mineraal.

Minerale meststoffen

Minerale meststoffen worden in het voor- en najaar toegepast. Bovendien varieert het aantal componenten in gewicht afhankelijk van het seizoen.

Stikstof

Dit element is nodig voor het opbouwen van groene massa. De peer zal niet genoeg blad kunnen vormen dat nodig is voor fotosynthese. Jonge scheuten zonder stikstof worden in onvoldoende hoeveelheden gevormd. Maar een overmaat van een element is even schadelijk als zijn tekort. Een peer die te veel stikstof bevat, wordt een smakelijke prooi voor bladluizen: het sap is bijzonder zoet vanwege de niet-afgebroken suikers.

En overvoerde peren worden vaker aangetast door schimmelziekten. Daarom is het bij het aanbrengen van meststoffen op de bodem noodzakelijk om aan de normen te voldoen.

Fosfor

Het element is nodig voor de volledige rijping van perenvruchten. Het grootste deel van de meststof is fosforzuuranhydride (tot 20% per gewicht). Het wordt alleen opgenomen met voldoende vocht in de grond.

het voeren van peren

Kalium

Een essentieel element voor het maken van herfst- en wintervoeding van peren. Kaliumzout (kaliumchloride + natriumchloride) wordt in het voorjaar voor en tijdens de bloei aangebracht om een ​​groot aantal eierstokken te vormen. Nadeel: bevat chloor.

Magnesium

Gebrek aan magnesium in de bodem zorgt voor een vertraging van de perengroei. De industrie produceert in water onoplosbare meststoffen (vermiculiet), die bij toediening en daaropvolgende irrigatie de bodem verrijken met magnesium. Magnesium is een onderdeel van potas meststoffen... Onder tuinders is magnesiumsulfaat, dat oplosbaar is in water, populair.

magnesiumsulfaat

Superfosfaat

Het meest populaire fosforvoedsel. Bevat calciumsulfaat, dat wordt opgenomen als er een teveel aan water in de bodem zit. Dubbel superfosfaat zuiniger en efficiënter. Het is vrij van calciumsulfaat.

Complexe meststoffen

De industrie produceert complexe minerale meststoffen. Ze bevatten stikstof, kalium en fosfor in de hoeveelheden die planten nodig hebben. Herfstmeststoffen bevatten geen stikstof (of wel, maar in minimale hoeveelheden).Het is veel handiger om ze te gebruiken: u hoeft de componenten niet te mengen, u hoeft alleen maar te voeren volgens de instructies.

peren

Organische meststoffen

De natuur heeft gezorgd voor plantenvoeding. Als u weet hoe u natuurlijke producten moet gebruiken, kunt u de aanschafkosten van meststoffen aanzienlijk verlagen.

Mest en humus

Voor het voederen van peren wordt de mest van herbivoren gebruikt: geiten, koeien, schapen, paarden, konijnen. Varkensmest wordt als laatste redmiddel gebruikt (vanwege de omnivore varkens). Het is een waardevolle bron van stikstof in een licht verteerbare, d.w.z. gechelateerde vorm. Maar verse mest kan onder een peer niet worden toegepast vanwege de grote hoeveelheid wietzaden en een agressieve omgeving.

Na aankoop van verse mest is het aan te raden:

 • leg de grondstoffen op een plaat van metaal of multiplex;
 • een kegel vormen;
 • bedek met een film of strijkijzer tegen regen en drogen;
 • verwijder de film en draai de mest om de zes maanden;
 • bevochtig indien nodig.

humus in handen

In deze staat wordt mest 3 jaar gerijpt. Gedurende deze tijd valt de grondstof uiteen en verandert in humus. Het is dit dat onder de peer moet worden gebracht.

Vogelpoep

Dit is een zeer agressieve voeding. Verse vogelpoep die onder een jonge peer wordt geïntroduceerd, kan het wortelsysteem van een boom verbranden. De uitwerpselen van pluimvee worden verzameld en gedroogd, vervolgens in zakken gegoten en op een koele, droge plaats bewaard.

Voor gebruik wordt een glas droge grondstoffen in een emmer water geroerd en gedurende een week geïnfuseerd. Vervolgens wordt voor gebruik een liter infuus gecombineerd met 10 liter water en worden de bomen gevoerd.

Houtas

Het is een betaalbare en effectieve perenmeststof. As bevat: kalium, calcium, fosfor, magnesium, mangaan. Maar er moet rekening mee worden gehouden: voeding, in combinatie met water, geeft een alkalische reactie. Daarom gebruiken sommige tuinders as om de grond te desoxideren.

Houtas

Het wordt aanbevolen om gezeefde ovenas te gebruiken om de peer te bemesten. Dosering: 1 liter kan voor 1 volwassen plant. Het is belangrijk om te onthouden: as vermindert de effectiviteit van stikstofmeststoffen, dus u moet ze niet tegelijkertijd voeren.

Botmeel

Botmeel - de belangrijkste bron van fosfor voor peren. Extra componenten van kunstmest zijn:

 • ijzer;
 • mangaan;
 • magnesium;
 • zink;
 • jodium;
 • kobalt;
 • kalium;
 • calcium.

Botmeel

Het voordeel van kunstmest is de chelatie (beschikbaarheid voor peren) van de componenten en lage kosten.

Ureum

Stikstofbron voor peer. Belangrijkste voordelen:

 • cheleren (beschikbaarheid van planten);
 • gemakkelijke oplosbaarheid in water;
 • uitstekend resultaat van bladdressing.

Het is belangrijk om te onthouden: sproeien in het vroege voorjaar met een hoge concentratie ureumoplossing voedt niet alleen, maar beschermt de plant ook tegen ongedierte en vertraagt ​​de bloei.

ureum in een zak

Hoe en wat voer je een peer in de lente?

In het voorjaar moet de peer worden gevoerd om de voedingsstoffen aan te vullen en de plant voor te bereiden op de vruchtperiode. Het wordt aanbevolen om consequent een verbandcomplex uit te voeren.

Voor de bloei

Direct na het ontwaken wordt aanbevolen om de boom water te geven met een oplossing van nitraat: 2 eetlepels poeder per 10 liter water. Het is belangrijk om te onthouden: de luchttemperatuur moet hoger zijn dan +5 graden Celsius.

Tijdens de bloei

Gedurende deze periode is het handig om een ​​brijvoer te geven. Bemest de peer goed met een ureumoplossing: een half glas per 10 liter water. Het is handig om vloeibare bemesting te combineren met water geven: bevochtig eerst de cirkel met de nabije stengel en voeg dan de oplossing toe.

bloeiende peer

Na de bloei

Gedurende deze periode wordt nitroammophoska één keer onder de bomen aangebracht. 100 g droge meststof wordt verdund in 20 liter water. Tijdens het zetten van fruit is het nodig om te maken fosfaat-kaliummeststoffen... Zonder dit zullen de vruchten afbrokkelen en krimpen.

Bladdressing

Het is handig om het aan jonge bomen te geven die nog geen krachtig wortelstelsel hebben gekregen. Meststoffen (stikstof, fosfor, potas) worden verdund in water en over de bladeren van de peer gespoten.

Het is belangrijk om te onthouden: sproeien moet worden uitgevoerd bij droog, bewolkt (of na zonsondergang), kalm weer. Als het binnen 3 dagen na het voeren regent, moet het worden herhaald.

Zomervoeding van fruitbomen

In de zomer moet het voeren worden voortgezet. Ze worden uitgevoerd tijdens de vruchtperiode en eindigen met het moment van oogsten van de vruchten.

het voeren van peren

In juni stopt de peer met bloeien. Op dit moment is het handig om het op het blad te voeren met een oplossing van stikstofmeststoffen: ureum, groenbemesting... De kleur van de infusie moet licht zijn, zoals zwak gezette thee. In juli beginnen de vruchten te zetten. Sproeien met een oplossing van fosfor en kalium moet aan bladdressing worden toegevoegd.

In augustus, 2 weken na de laatste bladbehandeling, wordt aanbevolen om een ​​mengsel van fosfor- en kaliummeststoffen op de grond aan te brengen. Maak de grond in de stamcirkel los. Om te voorkomen dat de vruchten afbrokkelen, wordt aanbevolen om elke 2-3 weken te bemesten met een oplossing van fosfor-kaliummeststoffen. Dergelijke voeding is nodig voor de peer voor het rijpen van fruit van hoge kwaliteit.

Het wordt aanbevolen om 3 weken voor de verwachte oogst te stoppen met voeren. Dit is nodig om milieuvriendelijk fruit te verkrijgen.

Basisregels voor herfstdressing

In de herfst, na het oogsten, heeft de boom aanvulling van voedingsstoffen nodig. Meststoffen moeten bestaan ​​uit fosfor, kalium en stikstof. Maar fosfor en kalium vormen 1 deel, en stikstof - ¼ gewichtsdeel.

het voeren van peren

Alle componenten worden in droge vorm gemengd en verspreid over de omtrek van de stamcirkel. Bovendien moet het hoofdbedrag zich langs de omtrek bevinden, de projectie van de kroon op de grond. Daarna wordt de grond losgemaakt tot een diepte van 7-10 cm.

Hoe een perenboom voor de winter te bemesten

De zorg voor een peer omvat wintervoeding. Zonder dit zal de boom de winter niet goed overleven. Het doel van bemesting is om de plant te voeden, maar de groei van groene massa te voorkomen. De scheuten hebben geen tijd om te rijpen en te sterven, en de boom zal energie besteden aan hun groei. Meststoffen moeten eind september - begin oktober worden aangebracht. Een samenstelling van fosfor en kalium met toevoeging van calcium en magnesium wordt langs de omtrek van de stamcirkel aangebracht. Dan wordt de aarde opgegraven.

Topdressing na het planten

Een eenvoudige, maar moeizame gebeurtenis zal de jonge peer helpen om goed wortel te schieten en sneller vruchten af ​​te werpen. En de tuinman zal de komende 3 jaar worden vrijgesteld van het voeren van de boom.

het voeren van peren

Het wordt aanbevolen om voor het planten een landingskuil te maken. Bij plaatsing in de lente wordt hij in de herfst voorbereid. Als de zomerbewoner in de herfst een peer wil planten, moet de pit in het voorjaar worden voorbereid. Hoe verder te gaan:

 1. Graaf een kuil van 70 x 70 x 70 cm. Leg rijpe compost of humus op de bodem met een laag van 10-15 cm.
 2. Meng de verwijderde grond met fosfor, kalium (1: 1), mangaan, calcium. Vul de pit met dit mengsel.
 3. Egaliseer en verdicht de grond. Leg er een stuk triplex of linoleum op (om bodemerosie te voorkomen).

Graaf voor het planten een gat van zo'n grootte dat het wortelsysteem van de peer past. Vervolgens wordt een pinnetje ingegraven om te binden en worden de zaailingen erin neergelaten. De grond eromheen wordt verdicht, er wordt een groef gevormd voor waterstroom en de aanplant wordt bewaterd.

Tips voor beginnende tuiniers

Beginnende tuinders moeten de basisregels voor het voeren van peren onthouden:

 • het is onmogelijk om een ​​goede oogst te kweken zonder topdressing;
 • Niet bemesten is net zo gevaarlijk als overbemesting;
 • het is belangrijk dat een plant een volledig complex krijgt: minerale meststoffen en organisch materiaal;
 • micro- en macro-elementen mogen niet worden verwaarloosd;
 • om stabiele opbrengsten te verkrijgen is het belangrijk om de boom bladvoeding te geven;
 • de hoeveelheid kunstmest hangt af van de leeftijd van de peer.

Onder voorbehoud van de regels van topdressing, krijgt de tuinman altijd een stabiele opbrengst van smakelijk fruit.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen