TOP 30 beste variëteiten van erwtenzaden met beschrijvingen en kenmerken

Erwtenzaden worden geplant door bijna iedereen die een stuk land heeft. Erwten bevatten veel suiker en eiwitten; iedereen vindt het heerlijk om ervan te smullen. Het verzorgen van de cultuur is eenvoudig, het belangrijkste is om de juiste variëteit te kiezen en het plantmateriaal voor te bereiden. Er zijn veel classificaties van wat erwten zijn. Het kan verschillen in vorm, rijpingstijd van de oogst, gebruiksrichting. Door het type groei kan de plant lang, standaard, logeren zijn.

Diverse selectie

Erwten zijn kruidachtige eenjarigen in de vlinderbloemigenfamilie. Zoals alle peulvruchten, verrijkt het de grond met stikstof, dus het wordt aanbevolen om daarna andere gewassen te planten. Afhankelijk van welke variëteit van erwtenzaad is gekozen, kan de stengel onderdak of bossig, eenvoudig of vertakt zijn. De stengel van verschillende erwtensoorten kan verschillende hoogtes bereiken. Een hoog gewas kan in hoogte wel 2,5 meter lang zijn.

Verschillende soorten erwten verschillen in grootte en kleur. De kleur kan donker of lichtgroen zijn, er is ook een variant met een blauwachtige kleur.

Elke boon kan maximaal 10 zaden bevatten. Ze verschillen ook in vorm en kleur. De stippen in de boon kunnen rond of hoekig zijn en het oppervlak kan gerimpeld of glad zijn.

Alle erwtensoorten zijn onderverdeeld in drie grote groepen:

  1. De zaden van de beschietingsgroep worden gebruikt voor het inblikken, drogen en invriezen. Ze koken goed en maken soep en ontbijtgranen goed. Maar ze worden niet vers gegeten.
  2. Suikererwtenzaden zijn zoet, zacht. Ze worden onrijp gegeten. Naarmate ze rijpen, verliezen ze vocht en worden ze gerimpeld. Dit type groente is moeilijker te kweken. Hij is grillig in de samenstelling van de grond, geeft water, is vaak ziek en wordt aangevallen door ongedierte.
  3. Hersengroentensoorten worden gekenmerkt door gerimpelde, vierkante zaden. Ze hebben weinig zetmeel, maar veel suiker.

erwtenvariëteiten

Naast deze kenmerken wordt ook aandacht besteed aan de timing van de zaadrijping. Het groeiseizoen van vroege plantensoorten duurt 45-60 dagen, halverwege de rijping - 60-80 dagen, planten met late perioden beginnen te rijpen in 80-90 dagen.

Hersensoorten

Hersenenerwtensoorten onderscheiden zich door het feit dat de zaden aan het einde van het groeiseizoen of tijdens warmtebehandeling een gerimpeld oppervlak krijgen. Ze stapelen heel weinig zetmeel op, bevatten veel vitamines en glucose, dus de smaak is uitstekend. Rassen van deze groep worden gebruikt voor het bereiden van salades en inblikken.

Calvedonisch wonder

Een vroegrijpe erwtensoort met een hoge opbrengst is de Calvedon Miracle. Het groeiseizoen duurt 50 dagen. De stengel wordt 70 cm. Tijdens de teelt is het raadzaam de stengel aan een drager te binden. Peulen zijn langwerpig (tot 8 cm), bevatten 6-8 donkergroene vruchten.

spliterwten

De plant behoort tot de hersenerwtenvariëteiten en heeft een zoete, sappige smaak. Het verdraagt ​​ziekten en ongunstige weersomstandigheden. De variëteit is kieskeurig over zorg. De grond moet tijdig worden losgemaakt, bemest en bewaterd. Laat de grond niet uitdrogen, anders neemt de opbrengst aanzienlijk af.

Grote erwtenzaden

Grote erwtensoorten verrukken met hun grootte en smaak. De peullengte kan oplopen tot 15 cm Deze variëteiten zijn: Emerald, Gribovsky 11, Russische maat F1. Tijdens de teelt worden speciale eisen gesteld aan meststoffen. Zelfs als er een laaggroeiende variëteit aan erwten is geplant, moet u een steun installeren zodat de stengel niet breekt onder het gewicht van de bonen.

erwten zaden

Prelado

Het gepelde, hoogproductieve erwtenras Prelado geeft een constant hoge opbrengst, ook al werden de zorgregels niet genoeg gevolgd. Het behoort tot vroeg volwassen planten, vanaf het moment van opkomst tot het stadium van volwassenheid van erwten, gaan er gemiddeld 90 dagen voorbij.

De variëteit behoort tot grote variëteiten erwten, vertoont een hoge weerstand tegen ziekten, vooral fusarium en echte meeldauw, en verdraagt ​​ook goed warm weer. De stengel wordt 65 cm.

De peul is 10 cm lang en bevat 7 grote erwten groter dan 10 mm. Tijdens de teelt is het voldoende om op tijd water te geven, de grond los te maken en tweemaal te bemesten.

Zoete erwten om te planten

Suikersoorten hebben een zoete en sappige smaak door hun hoge suikergehalte. Ze kunnen het hele schouderblad in zijn geheel opeten zonder de erwten te verwijderen, omdat er geen perkamentlaag is. De erwten zijn niet erg groot, maar hebben een hoge smaak. Populaire soorten zoete erwten om te planten: Sugar, Zhegalova, Gigant, Children's Sugar, Oscar, Vera, Salute.

Suiker

Kweek suikererwten simpelweg, omdat het geen speciale zorgvereisten heeft, groeit het op elke grond. De meeste soorten zijn koudebestendig, houden van licht en hebben regelmatig water nodig. Je kunt na kool en komkommers planten.

Sugar Pea 2 behoort tot vroeg rijpende rassen. De peulen worden tot 10 cm lang, hebben een zachte en sappige structuur, zonder grove vezels en worden daarom ook gegeten. De bonen zijn heldergroen van kleur, rond van vorm, het oppervlak is glad en egaal.

zoete erwten

De Sugar-variëteit verdraagt ​​ziekte en verkoudheid. Bij een daling van de luchttemperatuur stopt de ontwikkeling niet, maar vertraagt. De opbrengst is hoog; in de peul worden veel zoete erwten gevormd.

Oscar

De hoge opbrengst zal de Oscar-erwtensoort in de smaak vallen. Verwijst naar planten met vroege rijping van bonen, ze kunnen na 68 dagen worden geoogst. Hoogte steel 75 cm Lengte peul 9 cm, bevat 12 donkergroene bonen.

De plant is ziekteresistent, vooral zelden onderhevig aan fusariumverwelking. Als er meststoffen zijn aangebracht vóór het zaaien van zaden, is verdere bemesting niet nodig.

erwten in de velden

Suikererwtenzaden zijn ideaal om in te blikken, maar kunnen ook vers gegeten worden. Ze bevatten veel vitamines, waardoor de voordelen worden gecombineerd met een aangename zoete smaak.

Zhegalova

Erwtensoorten Zhegalova 112 behoort tot de suiker, middenseizoen groepen groentegewassen. Het groeiseizoen duurt 60 dagen. Met een hoge opbrengst kunt u verzamelen vanaf 1 m2. m tot 1,5 kg gewas. De steel is eenvoudig, strekt zich uit tot 170 cm.Erwten hebben een vlezig, sappig, zoet vruchtvlees. Elke peul van 10–13 cm lang bevat maximaal 8 zaden.

groeiende erwten

De teelt van deze variëteit aan siererwten wordt aanbevolen in de volle grond. Het is beter om te planten in zandige leem en leemachtige bodems. Zorg bestaat uit het tijdig losmaken en water geven van de grond.

Slider-Sugar

Bladloze erwten Slider-Sugar hebben vroege rijpingsperioden. Het groeiseizoen duurt gemiddeld 58 dagen. De plant wordt 75 cm hoog en hoeft niet aan een steun te worden gebonden. De erwten kunnen met de peul gegeten worden. De peul bevat 8-9 zoete, lichtgroene, licht gebogen, langwerpige zaden.

Baby suiker

De verscheidenheid aan erwten van Children's Sugar zal u verrassen met een hoge productiviteit, pretentieloze zorg en een zoete smaak. De hoogte van de stengel bereikt 95 cm De plant behoort tot de middenrijpgroep, de oogst begint over 60 dagen. De peullengte is 9 cm. In de peul worden tot 8 donkergroene zaden met een hoog eiwitgehalte (tot 25%) gevormd.

De groenteteelt wordt gekenmerkt door een matige weerstand tegen sommige ziekten. Vertoont weerstand tegen huisvesting, ascochitose en wortelrot. Bestand tegen voorjaarsvorst 's nachts, legt geen speciale voorwaarden op voor water geven en voeren.

Erwtenverzorging Kindervreugde is standaard en bestaat uit het tijdig water geven, het aanbrengen van minerale en organische meststoffen en het losmaken van de grond. Omdat de stengel hoog is en er veel peulen worden gevormd, moet een steun worden geïnstalleerd.

Polka dots groeien zonder ondersteuning

Voor grote soorten erwten is ondersteuning vereist. Voor middelgrote en lage planten kan de ondersteuning worden weggelaten, maar de procedure verhoogt de opbrengst aanzienlijk. Hierdoor kunnen licht en lucht ongehinderd alle delen van de plant binnendringen.

erwten met ondersteuning

Planten waarvan de stengels niet groter zijn dan 70 cm, behoren tot de ondermaatse groep. Binden aan de steun is niet vereist tijdens hun teelt. De struiken die aan elkaar kleven, vallen niet op de grond. Erwten die geen ondersteuning nodig hebben, zijn erg gewild bij gewone tuinders. De variëteit Tsarevich, Varis, Vera, Ambrosia, Grandma's surprise, Little Miracle kan worden geselecteerd.

Alpha

De Alpha-erwtenvariëteit onderscheidt zich door zijn stabiele, hoge opbrengst en vroege rijpheid. De vruchten beginnen na 52 dagen te rijpen. Planthoogte 55 cm, de steel is sterk, dus geen rekwisieten nodig. Sommige tuinders plaatsen wel steunen, wat een positief effect heeft op de opbrengst. De peul is 8 cm lang; er worden maximaal 9 bonen van donkergroene kleur in gevormd. De zaden bevatten veel proteïne en vitamine C.

erwten groeien

Het ras is bestand tegen vorst, ziekten, vooral ascochitose en fusarium. Bij het weggaan moet u de irrigatiemodus instellen, het toevoegen van meststoffen is optioneel als deze tijdens de voorzaaiperiode zijn aangebracht.

Avola erwten

Het ras Avola behoort tot de beschietende, vroegrijpe erwtenrassen. Vanaf het moment dat de eerste scheuten vrucht verschijnen, gaan 55 dagen voorbij. Het is mogelijk om onder alle klimatologische omstandigheden een hoge en hoogwaardige oogst te krijgen. Vertoont een hoge weerstand tegen ziekten, vooral tegen fusarium. De donkergroene erwten in de peulvorm groot, de meeste zijn 8 mm groot.

De hoogte van de plant is klein en bereikt 50 cm, daarom wordt hij zonder ondersteuning gekweekt. Zorg bestaat uit het losmaken en water geven van de grond, vooral tijdens de bloei en het gieten van fruit.

Shell erwten

Afgeronde erwtenzaden bevatten veel zetmeel en veel calorieën. Ze worden gebruikt voor het maken van soepen en ontbijtgranen.

Ze beginnen deze groente te plukken als de peul nog groen is en de erwten hun grootte hebben bereikt. Een overrijpe boon krijgt een doffe witte kleur en verliest zijn smaak.

doperwten

Dakota

Het pel-type Dakota-erwten geeft een constant hoge opbrengst, zelfs als de weersomstandigheden niet aanmoedigend zijn. Plant hoogte 65 cm.Fruitrijping vindt plaats na 55 dagen. De peul is 8 cm lang en bevat maximaal 8 middelgrote sperziebonen.

De plant vertoont resistentie tegen vele ziekten die kenmerkend zijn voor vlinderbloemige gewassen, vooral fusarium en echte meeldauw. Het geoogste gewas veroudert niet lang en verliest zijn smaak niet. Zorg vereist geen speciale aanpak. Het is voldoende om tijdig los te maken, water te geven en te bemesten.

Vork

Erwtensoort Kamerton heeft de volgende kenmerken: middenseizoen, bladloze plant, ziektebestendig, afstoten en onderdak. Planthoogte 120 cm Peulen zijn lichtgroen, afbladderend.

Adagumsky

In de midden rijpende erwten duurt het groeiseizoen van Adagum 68 dagen. Planthoogte 75 cm, tijdens de teelt is het niet nodig om extra steun te plaatsen voor het binden. Peulen zijn afgerond met een spitse punt, donkergroen van kleur, tot 7 cm lang. Binnenin worden tot 8 donkergroene korrels gevormd.

Voronezh groen

Voronezh Groene erwten zijn van het schil-type met een kort groeiseizoen, dat 45 dagen duurt. De opbrengst is hoog. Steelhoogte 80 cm, geen kousenband nodig.

erwten voeren

De plant kenmerkt zich door een goede weerstand tegen ziekten, met name witrot en ascochitose. Stelt geen speciale eisen aan de verzorging, verdraagt ​​goed vorst, vruchten rijpen vroeg en in der minne.

Dinga

De Dinga-erwtensoort middenseizoen behoort tot de Duitse selectie. Het duurt 60 dagen van volledige ontkieming tot rijpheid. De steel is eenvoudig, uitschuifbaar tot 90 cm De peullengte is 11 cm, met een spits uiteinde. Binnenin zitten tot wel 11 donkergroene erwten.

erwten zorg

Van alle soorten erwten onderscheidt het zich door hoge productiviteit, resistentie tegen ziekten, vooral tegen fusarium. Voor het planten is het beter om zandige leem en leemachtige bodems te kiezen. Het heeft vooral water nodig tijdens de bloei en vruchtvorming.

Hoog

Rassen worden als lang beschouwd, waarvan de stengel boven de 115 cm uitstrekt. De stengels van sommige planten kunnen wel 2,5 meter hoog worden. Ze zijn moeilijk te kweken, maar je kunt een rijke oogst krijgen. Een kenmerk van de teelt is de installatie van een steun na het verschijnen van 3-4 bladeren. Het is onmogelijk om zaden dicht te planten, omdat ze eisen stellen aan licht en warmte. Als er weinig zonlicht is, gaat de stengel liggen, strekt zich uit en wordt broos.

Goede erwtenzaden voor de volle grond zijn: Zhegalova 112, Alderman, Telegraph, Chudo-shovel, Shuger snap. U kunt middelgrote variëteiten kiezen, de hoogte van hun stengel is meer dan 70 cm: Excitement, Voskhod, Emerald, Madonna, Horn, Giant.

Madonna

Duitse fokkers hebben Madonna-erwtenzaden gemaakt. Ze worden gekenmerkt door hoge opbrengsten en gemiddelde rijptijden. De technische looptijd bedraagt ​​70 dagen.

de voordelen en nadelen van erwten

De hoogte van een halfbladige plant bereikt 80 cm. De peulen zijn lichtgroen, licht gebogen van vorm met een stomp uiteinde. De afstotingsweerstand is gemiddeld, maar het ras is goed bestand tegen ziekten, droogte en onderdak.

Raket

In de beschrijving van de variëteit Rocket-erwten wordt opgemerkt dat de plant behoort tot het hoogproductieve type besnorde vorm. De hoogte van de plant is gemiddeld 60-90 cm.

Het ras is matig resistent tegen ascochitose, beschimmelde grijze schimmel, bestand tegen onderdak en afstoten. Rucola-erwtenzaden reageren op stikstof- en kalimeststoffen. Stikstofmeststoffen mogen alleen worden gebruikt als dat nodig is.

De beste rassen voor de regio Moskou

De regio Moskou heeft een gematigd landklimaat. Het weer is niet stabiel. De zomer kan regenachtig zijn of juist droog. Daarom is het noodzakelijk om rassen te selecteren die resistent zijn tegen ongunstige weersverrassingen.

Erwtensoorten voor de regio Moskou voor open grond: Valentiy, Orion, Ryabchik, Sputnik, Novator, Flora en vele anderen.

Moskou delicatesse

Middellange rijpingstijden voor het beschillen van erwten Moskou-delicatesse.De struik wordt klein, de hoogte is 75-80 cm, dus een kousenband aan de steun is niet nodig. Vanaf het moment dat de eerste scheuten verschijnen tot de technische rijpheid, gaan 80 dagen voorbij. De peulen zijn 7 cm lang en bevatten 7 à 9 grote erwten.

Gemiddelde weerstand tegen ziekten en plagen. Voor de teelt is chernozem-grond beter geschikt, waarop vroeger aardappelen of kool groeiden.

Gewaszorg omvat irrigatie, losmaken, bemesten en preventieve behandelingen tegen ziekten en plagen. Het oogsten begint 30 dagen na het begin van de bloei.

kiemen van erwten

Slovan

Het bladloze erwtenras Slovan behoort tot hoogproductieve gewassen, vroegrijpend. Het groeiseizoen duurt 90 dagen. De hoogte van de plant is 110 cm Het is beter om de stengel aan een steun vast te binden, hierdoor kun je een groter gewas oogsten en breuk voorkomen.

Stelt geen eisen aan bodemsamenstelling en voorlopers. De peul is 9 cm lang en bevat elk 5-6 middelgrote korrels. De variëteit wordt gekenmerkt door weerstand tegen droogte, huisvesting, ziekte. Er is een hoge resistentie tegen ascochitose, anthracnose en wortelrot.

Salamanca

De beschrijving van de Salamanca-erwtenvariëteit bestaat uit een grote lijst met positieve eigenschappen. Onder voorbehoud van goed water geven, hoge productiviteit, minnelijke rijping van fruit. Weerstand tegen huisvesting en afstoting, kenmerkende ziekten worden opgemerkt. Het groeiseizoen duurt 70 dagen. Plant hoogte 80 cm.

erwten gothic

Gotisch

Er wordt voorgesteld om de beschrijving van de gotische erwtensoort te bestuderen. Een productief ras met een hoog eiwitgehalte in granen. Vertoont droogteresistentie, daarom is het geschikt voor zuidelijke regio's, nestelt het niet of barst het niet. De variëteit is pretentieloos voor groeiomstandigheden.

Plant hoogte 85 cm Peul lengte 9 cm Het aantal zaden in een peul is ongeveer 7-9 stuks. Goede smaak. Onderworpen aan de regels van water geven en bemesten, zijn de zaden sappig, zoet met een tere schil.

Belmondo

De hoogproductieve Belmondo-erwtenvariëteit heeft nog andere positieve aspecten in de beschrijving. De erwtenstengel is eenvoudig, de planthoogte is gemiddeld en is 80 cm Het ras verdraagt ​​kou en droogte goed, en is bestand tegen nestelen, afstoten en barsten. Het is besmet met ascochitis en echte meeldauw.

erwten op tafel

Geschikte rassen voor Siberië

Erwten zijn een pretentieloos gewas dat zelfs in Siberië goed groeit.

Het klimaat in West-Siberië is mild. Zomertemperaturen kunnen oplopen tot 35 graden. Hier kun je de volgende soorten peulvruchten kweken: Altai emerald, Sugar pod, Henry, Miracle of Kelvidon.

De beste erwtensoorten voor de Oeral: Alpha, Berkut, Vega, Children's Sugar, Sprinter, Voronezh Green.

Altai smaragd

De smaragdgroene erwtensoort van Altai wordt als smakelijk beschouwd. De oogst is rijk en van hoge kwaliteit, begint na 54 dagen te rijpen. De steel is 48 cm lang, de peulen zijn licht gebogen, 9 cm lang De erwten zijn groot en zoet, met veel proteïne en suiker.

Zoals alle peulvruchten verdraagt ​​de cultivar geen verse organische mest. Geeft de voorkeur aan zand- en leemachtige bodems. Tijdens de teelt is veel water nodig, vooral tijdens de bloei en rijping van de bonen.

Ambrozijn

Plantaardige suikersoort van erwtensoort Ambrosia is een vroeg rijpende plant. Vanaf het moment dat de eerste scheuten verschijnen tot het vruchtlichamen, verstrijken 50 dagen. De steelhoogte bereikt 70 cm en de opbrengst is hoog. Om een ​​zo groot mogelijke oogst te verzamelen, is het raadzaam om een ​​steun te plaatsen.

De plant is pretentieloos, basiszorg is vereist in de vroege stadia van de ontwikkeling van een groentegewas. Elke peul bevat maximaal 8 erwten, die een hoge smaak hebben.

erwten op een tak

Zaad voorbereiding

Om de opbrengsten te verhogen en het risico op het ontwikkelen van ziektes te verkleinen, wordt voorzaaibewerking van plantmateriaal uitgevoerd. De procedure is hetzelfde voor alle erwtensoorten:

  • Om alle zaden tegelijkertijd te laten ontkiemen, worden ze verwarmd.De zaden worden in een tissuezak gedaan en 1,5 uur verwarmd. Voor dit doel kan de tas naar elke warme plek worden verplaatst, bijvoorbeeld vastgemaakt aan een batterij.
  • Voor het planten wordt het zaad verzameld. Zaden worden in een glas zout water gegoten (1 liter 60 g zout). Degenen die naar boven komen, worden weggegooid. De zaden die op de bodem achterblijven, worden gewassen en gedroogd.

Sommige groentetelers zijn van mening dat het weken en ontkiemen van erwtenzaden niet wordt aanbevolen. Deze toestand is vooral belangrijk voor hersenkweek. Dit beschermt de zaailingen tegen de nachtelijke daling van de luchttemperatuur. Als de zaden ontkiemen, zullen de jonge wortels bevriezen en afsterven. Droge zaden worden tot een diepte van 5 cm in vochtige grond geplant.

zaden planten

Voorstanders van zaadkieming stellen dat ontkiemde zaden sneller ontkiemen en dat het proces een positief effect heeft op de toestand van toekomstige zaailingen.

De beste soorten erwten zijn: Telephone, Oscar, Ambrosia, Alpha, Dinga, Prelado, Berkut. Ze geven allemaal een goede oogst met minimaal onderhoud.

Inweken voor het planten

Voorheen moesten groentezaden voor het weken worden gesorteerd. Geschikt voor het planten van een vol gewicht, stevig, niet beschadigd erwten... Je kunt het in speciale oplossingen laten weken of het geselecteerde zaadmateriaal eenvoudig met gewoon warm water gieten.

weken voor het planten

Voor volledige zwelling is 14 uur voldoende. In dit geval wordt aanbevolen om het om de drie uur te vervangen door nieuw water. Na het weken worden de zaden op een droge doek uitgespreid en een beetje gedroogd.

Het is handig om de erwten de eerste drie uur in speciale oplossingen te houden die de plant gezond, sterk en resistent maken tegen ziekten. Populaire preparaten voor het verdunnen van de oplossing zijn onder meer: ​​Epin, Humat, Nitragin.

Om erwtenzaden van verschillende variëteiten te desinfecteren, kunnen ze gedurende 15 minuten in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat worden geplaatst.

Kenmerken van het kweken van erwten thuis en in de grond

Omdat ze enkele geheimen kennen en de juiste variëteit kiezen, kunnen erwten thuis worden gekweekt. Erwtensoorten die geschikt zijn om thuis te kweken: Excellent 240, Viola, Zhegalova 112, Vega, Voskhod, Vera, Onuitputtelijk 195, Adagumsky. Thuis en buitenshuis een plant verzorgen en kweken heeft veel gemeen.

De zaden van de geselecteerde erwtensoort worden geselecteerd, geweekt en ontkiemd. Gezonde erwten worden 20 minuten bewaard in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat, daarna 4 uur in warm water geweekt en gedroogd. Daarna worden de zaden uitgespreid op een goed vochtig doekoppervlak en bedekt met een andere natte doeklaag. Na 4-5 dagen moeten de bonen ontkiemen.

Ontkiemde zaden worden geplant in containers met voorbereide grond. Maak gaten van 2 cm diep op een afstand van 2 cm. De afstand tussen de rijen is ongeveer 8 cm. Plaats een erwt in elk gat, spruit omhoog. Van bovenaf lichtjes bedekken met aarde. Na het zaaien wordt de bak afgedekt met folie. Na 10 dagen verschijnen de eerste scheuten en wordt de film verwijderd. Zodra twee echte bladeren zich ontvouwen, voeren ze de plukprocedure uit.

Erwten zijn lichtminnende planten, daarom wordt er voor extra verlichting gezorgd. Voor de bloei krijgt de plant 1 à 2 keer per week water. Zodra het begint te bloeien en vruchten vormt, wordt de watergift tot 3-4 keer verhoogd. Na het ontkiemen (wanneer de spruiten tot 13 cm hoog worden), is het raadzaam om een ​​steun te plaatsen. Een vloeibare oplossing op basis van superfosfaat en kaliumzout is geschikt als meststof.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen