Beschrijving en instructies voor het gebruik van het herbicide Eurolighting

De praktijk van het kweken van zonnebloem volgens het Clearfield-systeem met het gebruik van het herbicide Eurolighting voor de vernietiging van onkruid wordt steeds vaker toegepast. Een krachtig herbicide tegen alle gangbare onkruiden, inclusief de bremraap, die een lage gevoeligheid heeft voor chemicaliën. Om de zonnebloem en de omliggende gewassen niet te beschadigen, moet u de instructies volgen.

Samenstelling en vorm van afgifte van het medicijn Eurolighting

Het herbicide in de vorm van een in water oplosbaar concentraat wordt geproduceerd door BASF (Duitsland). Het wordt verkocht in plastic containers van 5 en 10 liter.

Actieve ingrediënten in Eurolighting:

 • imazapir (5 g / l);
 • imazamox (33 g / l).

Er wordt ook een verbeterd product geproduceerd - Eurolighting Plus. De concentratie van de hoofdcomponenten wordt erin verlaagd, maar er worden hulpstoffen toegevoegd. Het resultaat is een toename van de "agressiviteit" van de impact op onkruid.

Het werkingsmechanisme en werkingsspectrum van het herbicide

Eenmaal op de plant dringen de actieve stoffen snel door in de interne weefsels, remmen ze het ALS-enzym (acetolactaatsynthase) dat aanwezig is in plantenorganismen. Het enzym katalyseert de synthese van de aminozuren leucine, valine. Na onderdrukking van ALS wordt de eiwitproductie in weefsels onderbroken en sterft de plant.

Eurolighting vernietigt bremraap, tarwegras, quinoa, ambrosia, ander onkruid en tweezaadlobbige soorten.

De Clearfield-behandeling wordt uitsluitend toegepast op zonnebloemen die ongevoelig zijn voor de effecten van imazapyr en imazamox. Dit zijn hybride variëteiten - Zaklik, Tristan, Rocky, Zakhist, Brio, Neoma en anderen.

Na gebruik van het herbicide wordt de nawerking van de bodem opgemerkt. De resterende deeltjes werkzame stoffen zorgen voor een verkeerde en onvoldoende ontwikkeling van de volgende cultuurplanten. Daarom is een competente toepassing van vruchtwisseling vereist.

herbicide Eurolighting

Voordelen en nadelen van onkruidbestrijding

Onder de voordelen moet worden opgemerkt:

 • vernietiging van onkruid na zonnebloemzaailingen;
 • het wegwerken van alle soorten bremraap;
 • dubbele werking (eliminatie van zowel kiemend onkruid als onkruid dat in de vegetatieve fase komt);
 • onderdrukking van de ontwikkeling van overblijvend onkruid.

Nadelen van Eurolighting-herbicide:

 • de afhankelijkheid van de efficiëntie van de behandeling van het weer (met temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid is het effect zwakker);
 • toxiciteit voor plantenorganismen;
 • toepassing alleen op zonnebloemplantages;
 • onbeschikbaarheid van verwerking vanuit het vliegtuig;
 • de noodzaak van verdere planning van vruchtwisseling.

kartonnen doos

Verbruikscijfers van het medicijn

Standaard - 1,2 liter per hectare. Maar als het onkruid klein is en de grond los zit, dan kun je een liter per hectare nemen.

Hoe een werkende oplossing voorbereiden?

Het herbicide wordt verdund in een verhouding van 1,2 liter concentraat op 200-300 liter water.

Hoe het herbicide correct toe te passen?

De verwerking wordt één keer uitgevoerd door te sproeien. Het medicijn werkt maximaal 60 dagen. Het moet worden gespoten op een niet-regenachtige dag, bij een luchttemperatuur van 10 ° C. Na een zware regenbui kan de procedure pas na 3 dagen worden gestart.

De gebruiksaanwijzing geeft aan dat de verwerking wordt uitgevoerd wanneer de opgekomen zonnebloem het stadium van 2-8 echte bladeren bereikt. Het herbicide werkt het beste bij gebruik tijdens de periode van actieve ontwikkeling van onkruid (voor tweezaadlobbigen - stadium 2-4 bladeren, voor granen - 5).

breng herbicide aan

Eurolighting wordt niet samen met meststoffen en andere gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, omdat het minder effectief wordt.

Veiligheidsregels voor gebruik

Het medicijn wordt netjes verdeeld, zonder overlapping, omdat een dubbele hoeveelheid van de stof de zonnebloem kan vernietigen. Buiten het veld worden tanks met oplossing gevuld. Als het herbicide op de grond wordt gemorst, zal het op deze plaats enkele seizoenen onvruchtbaar zijn.

De werknemer dient de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: gebruik oog- en huidbescherming. Het is onaanvaardbaar om tijdens het werk voedsel te eten, zodat kinderen en dieren de veldspuit kunnen benaderen. Het herbicide mag niet worden toegepast op een afstand dichter dan 3 kilometer van de grens van de bijenvlucht.

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de besproeide oplossing niet door de wind naar naburige aanplant wordt weggeblazen. Het is verboden om de gebruikte sproeier te wassen waar drinkwater wordt genomen en kweekplanten worden geplant.

veiligheidsregel

Beperkingen voor vruchtwisseling

Na het sproeien gaat het Eurolighting-herbicide enige tijd mee en is het planten van meer gewassen ongewenst. Het wordt aanbevolen om te planten:

 • graangewassen - ten minste 4 maanden na het jagen op onkruid;
 • maïs, bonen - na 9 maanden;
 • boekweit, groenten - na 1,5 jaar;
 • koolzaad, wortelgewassen - na 2 jaar.

tarwe groeit

Werken met een sproeier

De gebruikte spuittank moet goed worden schoongemaakt zodat er geen chemische deeltjes achterblijven. De container is gevuld met schoon water en laat 15 minuten staan. Het water wordt uitgegoten, de procedure wordt herhaald.

Vervolgens wordt ammoniak gebruikt. Een oplossing wordt in de tank gegoten, waarin water en ammoniak worden gecombineerd in een verhouding van 100: 1. Het middel wordt 15 minuten in de container gelaten en vervolgens door de slang door de sproeikop geleid. De zeven worden gewassen in de resterende oplossing.

Herbicide-toxiciteit

Het herbicide Eurolighting is opgenomen in de 3e groep van toxiciteit voor levende organismen. Giftige componenten zijn dodelijk voor bijen, dringen het menselijk lichaam binnen en veroorzaken vergiftiging.

Stoffen in de samenstelling van het medicijn zijn vluchtig, vooral schadelijk voor het ademhalingssysteem. Daarom moet u op een koele dag, 's ochtends of' s avonds, met het herbicide werken.

toxiciteit veiligheid

Analogen van herbicide Eurolighting

De merken van chemicaliën die qua samenstelling en werking vergelijkbaar zijn met het Eurolighting-herbicide, zijn gemaakt. Gemeenschappelijke analogen:

 • Captora;
 • Eurolang;
 • Ultra apparaat;
 • Vitalight;
 • Euroland.

Eurolighting is een effectief middel voor onkruidbestrijding op zonnebloemplantages. Het belangrijkste is om de instructies te volgen, niet om veiligheidsmaatregelen te negeren.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen