Waarom mandarijnbladeren geel worden, oorzaken van de ziekte en wat te doen

Er zijn veel redenen waarom de bladeren van de mandarijn binnenshuis geel worden. Het is moeilijk voor een beginner om ze te begrijpen. Het uiterlijk van de plant weerspiegelt fouten in onderhoud en verzorging. Bladeren kunnen geel worden en afbrokkelen door ziekte of plaag.

Oorzaken van plantenziekten

Er zijn verschillende redenen waarom mandarijn binnenshuis bladeren laat vallen, niet bloeit, achterblijft in ontwikkeling. Ze hebben allemaal betrekking op zorg en leefomstandigheden. De boom verliest blad als hij niet genoeg zonlicht heeft. De pot met de plant moet worden verplaatst naar een andere, meer verlichte plaats.

Plotselinge veranderingen in de luchttemperatuur hebben een negatieve invloed op de immuniteit. Citrusvruchten zijn dol op het creëren van een aangenaam microklimaat. Luchtvochtigheid en temperatuur zijn constant, er is geen tocht.

In sommige gevallen duidt het verschijnen van droge, gele bladeren op een mandarijn op ongedierte dat zich op de plant heeft gevestigd.

Het uiterlijk van citrusvruchten lijdt aan het schaalinsect, spint. Insecten onderdrukken de mandarijn, halen er voedingsstoffen uit en ondermijnen het immuunsysteem.

De conditie van de boom wordt beïnvloed door de vruchtbaarheid van de bodem. Het neemt na verloop van tijd af. Mandarijn kan ziek worden en zich niet meer ontwikkelen als het niet elk jaar in een andere container wordt overgeplant. Het uiterlijk wordt beïnvloed door een verkeerd irrigatieregime, gebrek aan of teveel vocht. Een analyse van deze factoren zal helpen om de exacte reden te achterhalen waarom de mandarijn geel wordt.

mandarijnblaadjes worden geel

Mogelijke mandarijnziekten door symptomen

Ziekten die optreden bij het kweken van mandarijn kunnen worden veroorzaakt door slechte verzorging, onevenwichtige voeding. Ze manifesteren zich door drogen, krullen van bladeren, gebrek aan fruit, hun slechte smaak, uitdroging van de eierstokken.

Bladeren vallen

De plant is in een rustperiode gekomen als hij van oktober tot februari zijn blad laat vallen. Er is geen reden tot bezorgdheid. Tot maart moet de mandarijn worden verplaatst naar een koele kamer (15 ° C), het volume en de frequentie van water geven verminderen.

Redenen om te worden gecorrigeerd:

 • droge lucht;
 • grote pot;
 • bij het planten werd de wortelhals verdiept;
 • de grond is arm, er ontbreekt kalium;
 • slecht licht;
 • tocht;
 • wateroverlast van de grond.

mandarijnblaadjes worden geel

De lucht wordt bevochtigd met huishoudelijke apparaten (luchtbevochtigers), door de kroon met water te besproeien. Aanplantingsfouten worden gecorrigeerd, waardoor de boom een ​​optimaal microklimaat krijgt.Voor een goede voeding wordt mandarijn gevoed met kaliumnitraat.

Het gebrek aan natuurlijk licht wordt gecompenseerd met kunstlicht.

Mandarijn bloeit niet

U kunt met eenvoudige maatregelen de bloei van een geënte mandarijn stimuleren. Regel aan het einde van de winter een "koude" overwintering voor hem. Creëer in het voorjaar hoogwaardige kunstverlichting. Dit is voldoende voor de vorming van fruitknoppen.

Bladeren worden geel

Gele vlekken die op de onderste bladplaten verschijnen, duiden op een gebrek aan stikstof. Geelheid zal ook het bovenste deel van de kroon bedekken, als de mandarijn niet op tijd wordt gevoed met ureum of een andere stikstofhoudende meststof.

mandarijnblaadjes worden geel

De bleekgele kleur van jonge bladeren is een symptoom van chlorose. De reden is een gebrek aan ijzer. Los het probleem op met ijzerchelaat. Ze krijgen één keer per maand mandarijn te eten. Ook slechte huisvesting (kleine pot, slechte verlichting) zorgt voor vergeling.

Vruchten vallen

Het is niet altijd duidelijk wat je moet doen als de mandarijnvrucht afbrokkelt. Een veel voorkomende oorzaak is een virale ziekte. De kleine eierstok valt vaak af als gevolg van het schaalinsect. Vruchten ter grootte van een noot vallen eraf als de detentievoorwaarden worden geschonden:

 • droge lucht;
 • felle zon;
 • verbeterde stikstofbemesting op het moment van eierstokvorming;
 • onvoldoende of overmatig water geven.

mandarijnblaadjes worden geel

Bladeren droog

Mandarijn verdroogt door onjuist water geven. Een teken van wateroverlast is een droge bruine rand op de bladplaten. De boom moet worden getransplanteerd om hem van de dood te redden. Snijd rotte wortels af. Giet de afvoer in de container. Bereid een ademend grondmengsel voor. Het meeste moet lommerrijke grond zijn.

De gedroogde plant wordt gereanimeerd volgens het volgende schema:

 • zet in een bak met water;
 • van bovenaf bewaterd totdat de grond volledig is bevochtigd;
 • overtollige vloeistof wordt verwijderd (afgevoerd);
 • de kroon is besproeid met "Epin".

De stimulerende behandeling wordt elke 2 weken herhaald.

mandarijnblaadjes worden geel

Bladeren krullen

Bladluizen worden een veel voorkomende reden waarom mandarijnbladeren binnenshuis krullen. Als er geen insecten zijn, dan is de aarde in de pot misschien droog en heeft de plant simpelweg niet genoeg vocht.

Witte bloei

De witte wasachtige bloei op de bladbijholten suggereert dat wolluizen op de mandarijn zitten. Bij ernstige infectie is het oppervlak van de bladplaten bedekt met een kleverige laag. De plantengroei wordt geremd, de bladeren vallen eraf.

Mandarijn ziekten

Zelfgemaakte mandarijn is vatbaar voor virale en bacteriële ziekten. Ongeletterde zorg, nabijheid van zieke planten, insecten leidt naar hen.

mandarijnbladeren worden geel

Gommoz

Een andere naam voor de ziekte is tandvlees. In de beginfase verschijnen vlekken met een roodbruine kleur op het oppervlak van de stam, takken. De schors eronder sterft af, het tandvlees komt vrij uit de wonden. Er zijn veel mogelijke oorzaken van de ziekte:

 • verdiept bij het landen;
 • slechte afvoer;
 • onevenwichtige voeding, stikstof overwicht;
 • mechanisch trauma aan de cortex.

De beschadigde plekken worden schoongemaakt, behandeld met kopersulfaat (3% oplossing) en bedekt met tuinvernis.

mandarijnblaadjes worden geel

Psorose A of xylopsorose

Dit is een virale ziekte. De schors lijdt. Een zieke boom kan niet worden behandeld. De plant is vernietigd. Symptomen zijn vergelijkbaar met die van gommosis. Thuis is een nauwkeurige analyse moeilijk vast te stellen.

Tristeza

Bij deze virale ziekte sterft de schors van de mandarijnboom af. In eerste instantie manifesteert de ziekte zich door een verandering in de kleur van de bladeren. Ze worden brons. Na verloop van tijd wordt de kroon kaal. Het virus infecteert takken en fruit. Ze brokkelen af ​​voordat ze rijpen. Het wortelstelsel lijdt ook. Het is onmogelijk om een ​​mandarijn te genezen.

Blad mozaïek

Patroon in de vorm van slagen en strepen op mandarijnbladeren. Met de progressie van de ziekte vindt hun vervorming en afstoting plaats. De ziekte is niet te genezen.

mandarijnbladeren worden geel

Citruskanker

De ziekte is bacterieel en kan niet worden behandeld. Tekenen van kanker zijn donkere, helderbruine vlekken op de schil van de vrucht, op de bladeren.

Mandarijnboomplagen

Elk schadelijk insect dat zich op een kamerplant heeft gevestigd, is schadelijk. De mandarijnboom heeft veel vijanden. Een geïnfecteerde plant is gemakkelijk te herkennen aan zijn depressieve uiterlijk, vergeelde, misvormde bladeren.

Schild

Vanaf de schede wordt de mandarijn besproeid met zeepachtig water. Bereid het voor met water (3 l) en "Fairy" (2 el. L). Bij ernstige infectie wordt de boom driemaal behandeld met Actellic. De kamerplant wordt aangevallen door een insect van 3 soorten:

 • geel oranje;
 • oranje met klep;
 • staafvormig.

Schede n mandarijn

Schaallarven zuigen het sap uit, hun afscheidingen creëren een film op het oppervlak van de bladeren, verstoren de ademhaling.

Spintmijt

Dit insect valt de mandarijn aan, als het niet op tijd wordt bewaterd, is de grond droog. Ongedierte wordt met de hand verzameld, de bladeren worden afgeveegd met een servet gedrenkt in koud water. De kroon wordt behandeld met knoflookinfusie. Acaricidepreparaten ("Vertimek", "Fitoverm") zijn effectief.

Kas trips

Deze vliegende plaag voedt zich met stuifmeel, nectar en bladsap. De lengte van een volwassene is 1,5-2 mm. De kleur van vrouwtjes is grijs, mannetjes zijn zwart. Een hoge luchtvochtigheid en luchttemperatuur creëren gunstige omstandigheden voor tripskweek. Insectentandarijnen worden driemaal met insecticide besproeid met een interval van 2 weken.

Kas trips

Witte vlieg

Mandarijnbladeren beschadigen de larven. Ze zijn groen en nestelen zich op de achterkant van de bladeren. De vlinder zelf is klein, bedekt met een lichte bloei. Kleur van lichaam en vleugels is wit-roze. De insectenkroon is behandeld met bioinsecticiden:

 • "Aktofit";
 • "Bicol".

Wolluis

Een volwassene heeft een lichaam van 3-6 mm lang. De larven vormen een bedreiging voor de mandarijn. Ze zijn mobiel, zuigen het sap van jonge scheuten, bladeren, knoppen. U kunt meer te weten komen over de plaag door de kleverige witte afscheiding. Het insect draagt ​​een infectie - roetzwam. Ze bestrijden de plaag met een oplossing van "Karbofos" (voor 1 liter water, 5 g van het medicijn). Met een interval van 7 dagen worden 4 behandelingen uitgevoerd.

Wolluis

Bladluis

Volwassenen met een lengte van 1-3 mm nestelen zich op de achterkant van de bladmessen. De aangetaste bladeren krullen en drogen. Ze bestrijden bladluizen met behulp van folkmethoden:

 • een olie-zeepemulsie wordt bereid uit machineolie en zeep (1 liter water, 1 eetl. l. olie, 1 eetl. l. vloeibare zeep);
 • de boom wordt besproeid met tabaksinfusie;
 • de bladeren worden behandeld met asinfusie.

Tuinslak

De bladeren hebben last van het vraatzuchtige insect. Ze bestrijden het met vallen en drugs:

 • "Meta";
 • "Bros Snakol";
 • Ferramol.

Tuinslak

Regenwormen

De wormen worden met mosterd uit de pot verdreven. De oplossing (1 liter water, 1 theelepel poeder) wordt over de grond gegoten. Enkele exemplaren zijn niet schadelijk voor de plant. Een groot aantal regenwormen remt de plant, remt de groei.

Citrusnematode

Het mandarijnwortelsysteem lijdt aan kleine melkwormen. Laesies zien eruit als kleine bultjes. De voeding van de plant verslechtert, dit heeft invloed op de immuniteit en het uiterlijk. De groei vertraagt, het aantal eierstokken neemt af en het risico op schimmelziekten neemt toe.

Citrusnematode

Preventie van ziekten en plagen

Een met een virus geïnfecteerde mandarijnboom kan niet worden genezen. De enige manier om te vechten is preventie. De volgende maatregelen voorkomen ziekten:

 • een optimaal microklimaat creëren;
 • topdressing;
 • regelmatig water geven;
 • systemische onderzoeken van de boom, verwijderen van beschadigde takken, bladeren.

Om virale, schimmel- en bacteriële infecties te voorkomen, worden moderne biofungiciden gebruikt. De grond wordt bewaterd met een oplossing, de kroon wordt periodiek besproeid.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen