Hoe kun je een granaatappel uit een steen laten groeien en de regels voor thuis planten en verzorgen

Als je een granaatappel wilt laten groeien, moet je een gezonde zaailing van deze boom aanschaffen. Of als je weet hoe je een granaatappel uit een zaadje kunt laten groeien, kun je het zelf laten groeien. Hoewel dit een zuidelijke plant is, wordt hij onlangs in meer noordelijke streken en ook in de Middle Strip geteeld. Om het verwachte resultaat te bereiken, is het echter noodzakelijk om zich aan speciale groeiomstandigheden te houden.

Voordelen van het kweken van granaatappel uit zaad

De goedkoopste manier om een ​​granaatappelboom te laten groeien, is van een gewoon zaadje. De granen worden gedroogd en overgoten met melk. Na een dag worden ze in een kleine bak met nat zand geplaatst. Na 2-3 maanden groeien er kleine plantjes uit de zaden. Deze methode trekt aan met het feit dat de zaailing het hele jaar door in een appartement kan worden gekweekt.

granaatappel

Aanbevolen rassen voor buitenteelt

Afhankelijk van de regio waarin granaatappelteelt gepland is, wordt er een variëteit geselecteerd. Het is ook nodig om duidelijk te maken voor welk doel de boom zal worden geplant - om fruit te eten, sappen en wijn te maken of voor decoratieve doeleinden.

Guleisha roze

Het behoort tot de niet-opvanggroep, aangepast voor het zuiden van het Europese continent. Groeit in de vorm van een struik. Hoogte is ongeveer 2 meter. Takken spreiden zich uit. De vruchten rijpen half oktober.

Het gewicht van één vrucht is ongeveer 230 gram. De vorm is enigszins ovaal en aan de basis versmald. Heeft een lichtrode of roze tint. Aan de binnenkant is de bovenste schil roze-romig. De granen hebben een aangenaam aroma, ze zijn donker kersen, zoetzure smaak.

rassen voor de teelt

Guleisha rood

Tot het moment van vruchtzetting groeit deze variëteit uit tot een grote boom. De vorm van de vrucht is rond. Hun buitenste schil is helderrood en er zijn strepen zichtbaar aan de bovenkant van de vrucht.De vruchthals is vrij smal, met lange tanden. Het ras heeft grote korrels met een rijke kersenkleur. Het wordt gebruikt om sappen van te maken.

Ak Dona Krim

Het ras verdraagt ​​gemakkelijk lage temperaturen bij het creëren van een schuilplaats. Het groeit ook op gesloten bodems. Dit is een hoge boom, maar door te snoeien is het mogelijk om een ​​kleine kroon te vormen, slechts 2-3 meter hoog. De vruchten zijn rond. De kleur van de bovenste schil is romig, met een roze tint en veel rode vlekken. De korrels zijn roodroze.

Kizil-anor

De variëteit is wijdverspreid in Oezbekistan. De karakteristieke positieve kwaliteit is vroege volwassenheid. De oogst begint begin oktober. Middelgrote vruchten. De huid is helderroze, bijna scharlakenrood. De korrels zijn dieprood. De vrucht smaakt zoetzuur.

guleisha rood

Dwerggranaatappel

Deze variëteit kan binnen worden gekweekt. Vruchtvorming gaat het hele jaar door. Het bloeit rijkelijk. Vruchtvorming begint al bij een planthoogte van 40 centimeter. Er rijpen maximaal 10 vruchten tegelijkertijd op. Hun diameter is ongeveer 5 centimeter.

Nuances bij het planten in verschillende regio's

De granaatappelboom verwijst rustig naar droge periodes, evenals kortdurende temperatuurdalingen tot -17 graden. Hierdoor wordt hij vooral in het zuiden verbouwd. Maar sommige tuinders proberen het in de Middle Lane te laten groeien. Maar in de regio Moskou is het voor deze plant bijvoorbeeld nodig om een ​​schuilplaats te bouwen voor overwintering. Zelfs als de boom kan worden gekweekt, is de kans dat hij in dergelijke omstandigheden vrucht zal dragen klein, maar in het Krasnodar-gebied is het heel goed mogelijk om van zo'n boom te oogsten.

twee vruchten

Home cultivars

Thuis kunnen alleen dwerggranaatappelbomen worden gekweekt:

 1. Baby variëteit. De kleinste plant van deze soort. Hoogte is ongeveer 50 centimeter. De vorm is een struik. Hij bloeit erg mooi. In de herfst valt het loof gedeeltelijk af. Verplichte snoei is vereist.
 2. Verscheidenheid Dwarf Carthage. Het is gefokt voor thuiskweek. De hoogte is 60-70 centimeter. Een verplicht zorgproces is de vorming van een kroon, zonder dit wordt de vruchtzetting verminderd. Heeft een decoratieve uitstraling. Vruchtvorming vindt eenmaal per jaar plaats.

Zaadvoorbereiding voor kieming

De voorbereidende fase van het kweken uit zaden begint met het verzamelen ervan. Het meest rijpe en mooie fruit wordt geselecteerd en de granen worden gescheiden. Voordat ze van boord gaan, worden ze gewassen. Gezonde zaden zijn ivoorkleurig. Ze worden 10 uur lang ondergedompeld in water met epin of zirkoon om het groeiproces te desinfecteren en te activeren. Na een dag worden ze in het zand geplant om te ontkiemen.

thuis groeien

Kiemdata

In de regel verliezen de zaden hun uiterlijk niet na het weken. Ze worden geplant in zand of lichte grond tot een diepte van 1 centimeter. Na 7 dagen verschijnen de eerste scheuten. Zaadkieming is bijna 100 procent.

Technologie voor binnenteelt en verzorging

Deze plant is niet veeleisend voor thuiszorg. Maar sommige manipulaties bij het kweken op de vensterbank moeten worden uitgevoerd, zodat een donzige en vruchtdragende boom groeit. Terwijl de zaailing groeit, knijpt u in de bovenkant. Dit doen ze zodat de plant twee hoofdtakken heeft.

Vereiste bodemsamenstelling en potvolume

Een universeel grondmengsel wordt als grond gebruikt voor het planten van een granaatappel. Je kunt er zand aan toevoegen. De grond moet los zijn, met een pH van 5,5-7.

Voor het planten wordt het gedesinfecteerd door het te gieten met een mangaanoplossing. Voor het planten van een zaailing wordt een pot met een inhoud van ongeveer 2-3 liter genomen.

kieming timing

Een bot planten

Voorbereide botten worden geplant in een grote bak gevuld met lichte aarde. Na het verschijnen van zaailingen en de vorming van 2-3 bladeren, duiken de zaailingen en planten ze in aparte potten, maar je moet geen grote containers tegelijk gebruiken - dit zal hun groei vertragen, de plant zal alle moeite doen om het wortelsysteem te vormen.

Zorg voor jonge spruiten

Na 2-3 maanden worden de zaailingen in aparte potten geplant. De getransplanteerde plant wordt overvloedig bewaterd en behandeld met Kornevin om de implantatie te versnellen. Naarmate de granaatappel groeit, wordt deze overgeplant in een grote container. Een vijfjarige plant wordt overgeplant in een pot met een inhoud van 10-20 liter.

Tijdens de groeiperiode moet hij zorgen voor:

 • irrigatieregime;
 • verlichting;
 • bevruchting;
 • preventieve maatregelen tegen ziekten en plagen.

kameromstandigheden

Kroon snoeien

Tijdens de groeiperiode thuis dient de granaatappel te worden voorzien van voldoende belichting. Zonder deze regel in acht te nemen, beginnen de takken sterk uit te rekken en worden er geen nieuwe scheuten gevormd. Om de plant nieuwe takken te laten groeien, wordt de pot naar een kamer gebracht met een temperatuur van 10 graden.

Door te snoeien wordt de kroon gevormd om de boom er mooi en verzorgd uit te laten zien.

Wat te bemesten en hoe vaak water te geven

Water geven op warme dagen wordt 2 keer per week uitgevoerd. Water wordt op kamertemperatuur genomen. Als je een granaatappel in een pot laat groeien, moet deze worden gevoerd. Het wordt uitgevoerd vanaf de lentemaanden tot het einde van de herfst. Er worden minerale en organische meststoffen gebruikt. Meststoffen op basis van humaten worden ook gebruikt.

We organiseren een rustperiode

De plant werpt tijdens de rustperiode gedeeltelijk of volledig blad af. Als de rustperiode niet is aangebroken tijdens de wintermaanden, wordt het gevoederd. Water geven in de winter wordt teruggebracht tot 1 keer per week.

rustperiode

Hoe granaatappel buiten te planten

Granaatappels kun je in het land kweken. In dit geval moet aan enkele vereisten worden voldaan.

Stoelkeuze

Vanuit de zuidwestzijde wordt een plek in de tuin gekozen voor beplanting om maximale verlichting te bieden, zonder sterke windstromen.

Optimale timing en landingspatroon

Het moet in verschillende fasen in de grond worden geplant:

 • graaf een gat 60x70;
 • humus, zand, compost worden op de bodem van de put gelegd en een laag aarde erop;
 • de zaailing wordt onder een hoek van 45 graden in het gat neergelaten;
 • de wortels worden van bovenaf met aarde aangedrukt zodat er geen leegte is;
 • zet een pinnetje naast de zaailing ter ondersteuning.

bed

Vereisten voor bodem en temperatuur

Bodems met een hoge grondwaterstroming worden niet aanbevolen. Alkalische grond met voldoende drainage wordt als optimaal beschouwd. De belangrijkste vereiste is om de plant niet te koelen. Als de temperatuur begint te dalen tot -10 graden, wordt er een speciale schuilplaats gebouwd.

Verlichting

Granaatappel is een lichtminnende plant. Zorg daarom voor maximale blootstelling aan zonlicht. Voor hetzelfde doel wordt de kroon uitgedund.

Kenmerken van landbouwtechnologie bij het groeien

Tuinders in niet-zuidelijke regio's kunnen zich moeilijk voorstellen hoe ze voor een granaatappelboom in hun tuin moeten zorgen.

lichtminnende plant

Regelmaat van de irrigatie

Deze plant heeft geen overvloedige watergift nodig; zorg ervoor dat er geen stagnatie van vocht in de grond ontstaat. Overtollig vocht zorgt ervoor dat de bloemen afbrokkelen.

Blad- en wortelvoeding

Het voeren in het open veld gebeurt zelfs voordat de zaailing wordt geplant. Maar als de boom is verdord, wordt de volwassen plant gevoed. Tegelijkertijd worden stikstof-, fosfor- en kalimeststoffen gebruikt. In de herfst wordt verrotte mest bij de boom uitgestrooid.

De grond losmaken

De frequentie van water geven kan worden verminderd door de grond periodiek los te maken om het proces van vochtverdamping te vertragen.

eenzaam fruit

Vorming

De vorming van de kroon moet niet alleen worden gedaan om een ​​decoratieve uitstraling te geven, maar ook voor een succesvolle groei en ontwikkeling. Deze procedure wordt uitgevoerd in het vroege voorjaar of nadat het gebladerte in de herfst valt. Droge takken worden verwijderd, wortelscheuten worden afgesneden. Bovendien moeten oude takken elke 20-25 jaar goed worden gesnoeid om de granaatappel te verjongen.

Voorbereiding op de winterperiode

Om de granaatappel rustig de winterkou te laten verdragen, wordt de nabij-wortelzone geïsoleerd met een dikke laag aarde.Als de struik niet groot is, wordt hij naar de grond gebogen en ook bedekt met aarde of bedekt met andere isolatie in de vorm van multiplexplaten, autobanden.

Hoe een boom te planten om te oogsten

Voor het enten heeft u een stek van hoge kwaliteit nodig. Het wordt geënt op een zaailing met een diameter van ongeveer een vinger dik. Een onder een scherpe hoek afgesneden steel wordt in de T-vormige incisie in de bast ingebracht. De snede is volledig ondergedompeld onder de schors. Na een maand zal de stengel wortel schieten en kan het verband worden verwijderd. Deze granaatappel van eigen bodem zal goed vrucht dragen.

plant een boom

Wanneer u de eerste bloei en vruchtvorming kunt verwachten

De eerste bloei en vruchtvorming van granaatappels begint op de leeftijd van 3 jaar. Maar industriële vruchtvorming wordt bereikt met 7-8 jaar. Zulke bomen zullen 30-40 jaar genieten van fruit.

Regels voor het verzamelen en bewaren van granaatappelfruit

In de zuidelijke regio's kunnen granaatappels eind september beginnen te rijpen. Rijpe vruchten en vruchten die nog moeten rijpen, worden verwijderd. Maar de kwaliteit van de onvolwassen is niet te hoog. Snijd het fruit af met een snoeischaar.

Alleen onbeschadigde granaten worden meegenomen voor opslag. Bewaar in een ruimte met een luchtvochtigheid van 80-85% en een temperatuur van +1, +2 graden.

granaatappel fruit

Plagen en ziekten - manieren om ermee om te gaan

Ziekten van de granaatappelboom kunnen het volledig vernietigen, dus u moet voorzichtig zijn met de volgende problemen:

 1. Granaatappel mot. Ze eet de binnenkant van de vrucht. De manier om er vanaf te komen is het tijdig oogsten van de aangetaste vruchten, gevolgd door hun vernietiging.
 2. Granaatappelbladluis. Ze verschijnt op jong gebladerte. Verwijderen met pesticiden.
 3. Kanker van takken. Meestal worden verzwakte planten met gebarsten schors aangetast. In dit geval worden zwellingen gevormd nabij de wonden. De strijd tegen deze ziekte ligt in het tijdig verwijderen van geïnfecteerde takken.

granaatappel mot

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen