De voordelen en nadelen van rode bonen voor het menselijk lichaam

Ongeacht de variëteit zijn bonen een waardevol eiwit voor het lichaam. Als we de soorten bonen vergelijken, dan is de meest waardevolle samenstelling de Azukibonen of rode bonen. Het wordt gebruikt in verschillende diëten, vooral die gericht zijn op afvallen. Wat zijn de voor- en nadelen van rode bonen, en in welke gevallen is het nodig om deze niet te gebruiken?

Samenstelling en caloriegehalte van rode bonen

Rode bonen bevatten 3 hoofdingrediënten:

 • eiwit, vergelijkbaar met wat iemand krijgt van vleesproducten;
 • vezels zijn een onvervangbare energiebron;
 • complexe koolhydraten waardoor het lichaam lang verzadigd blijft.

Bovendien bevatten rode bonen veel vitamines en mineralen.

De voedingswaarde per 100 g product is:

 • 337 kcal rauw en 94 kcal gekookt;
 • 2,2 g eiwitten.

Door de grote hoeveelheid voedingsstoffen in peulvruchten kunnen ze worden gebruikt bij de behandeling van vele ziekten.

De voordelen en nadelen van rode bonen

Waarom zijn bonen nuttig? Het belangrijkste voordeel van rode bonen is de hoge concentratie aan voedingsstoffen in de samenstelling, die na warmtebehandeling niet verloren gaan. Bonen hebben onschatbare voordelen voor een groeiend lichaam. Het product wordt aanbevolen voor kinderen ouder dan drie jaar. Bonen helpen bij het opnemen van voedingsstoffen, dus het wordt aanbevolen om het te combineren met groenten en fruit. Zo zal het lichaam de maximale hoeveelheid voedingsstoffen opnemen uit het geconsumeerde voedsel.

voordeel en schade

Maar op dit nuttige eigenschappen van bonen niet eindigen. Het wordt actief gebruikt in de strijd tegen overgewicht. Dit komt door het feit dat het unieke stoffen bevat die de synthese van alfa-milase vertragen. Het eten van bonen vermindert de eetlust en verbetert tegelijkertijd de stofwisseling.

Belangrijk is dat het zijn rode bonen die worden gebruikt om af te vallen. Tijdens de week van het bonendieet verliezen vrouwen 5 tot 7 kilogram. Het onbetwiste voordeel van peulvruchten is dat ze na het koken geen karakteristieke geur meer hebben, zodat zelfs de meest veeleisende "eters" ze kunnen consumeren.

Wat betreft de schadelijke eigenschappen, is het vermeldenswaard dat bonen enkele contra-indicaties hebben. Het wordt niet aanbevolen om het op te nemen in de voeding van kinderen jonger dan drie jaar. In de eerste levensjaren hebben bijna alle baby's last van koliek en hebben ze problemen met gasvorming.

De bonen zullen de situatie alleen maar erger maken, waardoor maagkrampen en een opgeblazen gevoel toenemen. Hetzelfde geldt voor degenen die last hebben van winderigheid of andere darmproblemen.

Voor mannen

Mannen wordt geadviseerd om rode bonen te consumeren om potentie te voorkomen. Dit geldt vooral voor degenen die het grootste deel van hun tijd achter de computer doorbrengen. Bonen voorkomen overgewicht en veel aanverwante ziekten. Samen met het product ontvangen mannen kracht, kracht en energie.

voor mannen bonen

Voor vrouwen

De genezende eigenschappen van bonen voor vrouwen zijn van onschatbare waarde. Door het gehalte aan magnesium, calcium en andere heilzame componenten hebben rode bonen een aantal positieve effecten:

 • voorkomt tandziekten;
 • heeft een positief effect op het voortplantingssysteem;
 • voorkomt complicaties tijdens de zwangerschap;
 • verbetert de haarconditie, versterkt de nagels;
 • gebruikt voor de bereiding van cosmetica met anti-aging en hydraterende werking.

Voor kinderen

Voor kinderen die om wat voor reden dan ook geen vlees kunnen eten, zijn rode bonen de belangrijkste leverancier van eiwitten. Het wordt perfect opgenomen door het lichaam van het kind en verbetert het verteringsproces. Rode bonen verzadigen het lichaam van het kind met energie, bevorderen de ontwikkeling en groei. Vitamine B in het product heeft een kalmerende en versterkende werking op het zenuwstelsel. Rode bonen zijn dus goed voor kinderen met angst.

rode bonen

Rode bonenvariëteiten

Rode bonen zijn er in verschillende varianten. Amerikaanse variëteiten zijn wijdverbreid. Ze worden gekenmerkt door lange, platte bonen die voor de maximale hoeveelheid voedingsstoffen zorgen. De soorten rode bonen zijn onder meer:

 1. Nier rode bonen. Het heeft een dieppaarse kleur, qua vorm lijkt het op een orgaan van het menselijk lichaam, namelijk de nier. Kindi is rijk aan eiwitten en voedingsvezels, die na warmtebehandeling niet verloren gaan. De kleine rode vruchten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Omdat de bonen een harde schaal hebben, koken ze niet over, zelfs niet na langdurig koken. Bruine bonen zijn favoriet bij veel fijnproevers. Er worden snacks, verschillende salades, stoofschotels, soepen van gemaakt en zelfs gebruikt voor het vullen van groenten. Kenmerkend voor Kidney is het vermogen om de smaak en het aroma van ander voedsel op te nemen. Hierdoor zijn de gerechten zo rijk mogelijk.
 2. Azuki. Rode bonen komen oorspronkelijk uit Japan. Ze hebben een ongebruikelijke hoekige vorm en een licht zoete smaak. Het grote voordeel van rode Azuki-bonen is dat ze snel koken, in tegenstelling tot andere soorten bonen. Het hoeft niet vooraf te worden geweekt. Bovendien worden Azukibonen niet alleen gebruikt voor het koken van bekende gerechten. Met evenveel succes worden desserts van het product gemaakt. Het eten van Azukibonen stimuleert het spijsverteringskanaal, verbetert de bloedcirculatie en verhoogt de immuniteit.
 3. Coloraado. Zuid-Amerika wordt beschouwd als het thuisland van deze variëteit aan rode bonen. Het wordt gekenmerkt door een roodbruine tint en een langwerpige vorm. Bereidt relatief snel voor, maar moet voor het koken worden geweekt. Het wordt gebruikt om bijgerechten, voorgerechten, salades te bereiden. Ideaal voor traditionele Georgische gerechten en conserven.

soorten bonen

Groeien en verzorgen

Omdat bonen een warmteminnende plant zijn, kun je ze het beste laten groeien in goed verlichte gebieden die goed tegen de wind zijn beschermd. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden door regelmatig water te geven. Maar het is ook ongewenst om een ​​teveel aan vocht toe te laten.

Rode bonen groeien goed in bodems die vorig seizoen werden gebruikt voor komkommers, tomaten of aubergines. De beste buurt in peulvruchten wordt waargenomen met bieten, tomaten, wortelen en vooral komkommers. Om de grond voor te bereiden op het graven, moet u een speciale verbinding toevoegen die is gemaakt van ammoniumnitraat, dolomietmeel en kaliumchloride. Veel tuinders gebruiken humus, er is 4 kg kunstmest nodig per vierkante meter land.

Rode bonen planten bij een temperatuur van minimaal 10 graden, als de voorjaarsvorst voorbij is. In de regel is dit eind mei - begin juni.

bonen variëteiten

Notitie! Bij temperaturen onder 0 graden sterven zaailingen.

Voor het planten worden de zaden zorgvuldig gesorteerd, de bedorven worden verwijderd. Daarna worden ze 6 uur in warm water geweekt, waarna ze in de frisse lucht worden gedroogd en in de volle grond worden geplant. Om zaden te desinfecteren en de groei te stimuleren, worden ze vóór het planten 20 minuten ondergedompeld in een kaliumpermanganaatoplossing, waarna ze gedurende 2 uur in een asoplossing worden ondergedompeld.

De optimale afstand tussen de rijen is 35 cm, tussen de zaden - 7–8 cm. De plantdiepte mag niet minder zijn dan 3 cm. Het wordt niet aanbevolen dieper, anders zullen de zaden afsterven tijdens het zwellen. Het wordt aanbevolen om het gebied direct na het planten met een film te bedekken.

Zaailingen hebben geen overvloedige watergift nodig. De behoefte aan vocht neemt toe naarmate ze groeien. Het is belangrijk om te voorkomen dat de aarde uitdroogt tijdens de bloei, anders vallen de bonen eraf.

bonen in een zak

Gedurende het hele rijpingsseizoen is het noodzakelijk om 2-3 keer te voeren. Vergeet tegelijkertijd niet het wieden en losmaken van de grond, die worden uitgevoerd wanneer de planten een hoogte bereiken van 5–7 cm. De grond wordt weer losgemaakt na de vorming van twee echte bladeren. Op dit moment worden de planten uitgedund, met een onderlinge afstand van ongeveer 30 cm.

Hoe bewaar je rode bonen op de juiste manier?

Voor rode bonen bewaren het is belangrijk om twee hoofdindicatoren te overwegen:

 1. Vochtigheid (niet hoger dan 50%).
 2. Temperatuur (niet hoger dan 10 graden).

Dit suggereert dat de beste plaats om bonen te bewaren in de koelkast is. De procedure voor het bereiden van bonen voor opslag is als volgt:

 • Droog. De vruchten worden in de zon gelegd en 's avonds in manden of dozen gedaan.
 • Controleer op gereedheid voor opslag. De rijpheid van de bonen wordt bepaald door de gedroogde peulen waarvan de kleppen al een beetje open gaan staan.
 • Haal de vruchten uit de peulen en doe ze in een voorbereide bak.

De bonen worden uitsluitend op een koele plaats bewaard. Als ze op de juiste manier worden bewaard, zijn ze geschikt voor consumptie gedurende meer dan twee jaar.

Kunnen bonen worden gebruikt voor zwangere vrouwen?

Om de zwangerschap zonder complicaties te laten verlopen, moeten vrouwen vitamines van groep B krijgen. Vaak schrijven experts medicijnen voor die foliumzuur bevatten aan zwangere vrouwen. Regelmatige consumptie van rode bonen maakt echter automatisch de behoefte aan synthetische vitaminecomplexen overbodig. Dit komt door het feit dat geen van beide voldoende vitamine B9 bevat.

Vaak ontstaat bloedarmoede tijdens de zwangerschap. In dit geval wordt aanbevolen om bonen te combineren met groenten en kruiden. Zo vult het lichaam het gebrek aan ijzer en vitamine C aan.

Het calcium dat in peulvruchten wordt aangetroffen, is essentieel voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Dit element neemt actief deel aan de vorming van het skeletstelsel van het kind.

voedzame bonen

Moeders die borstvoeding geven

Het dieet van een vrouw die een baby borstvoeding geeft, moet rijk zijn aan vitamines en mineralen. Dit helpt de voedingswaarde van moedermelk te behouden.

Rode bonen tijdens het geven van borstvoeding verzadigen het lichaam langdurig, waardoor de afzetting van vetmassa's wordt voorkomen. Samen met moedermelk krijgt de baby de nodige hoeveelheid voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor zijn ontwikkeling en groei.

Om een ​​goede lactatiekwaliteit te behouden, wordt een zogende moeder aanbevolen om het product minstens 2 keer per week te consumeren.

Gewicht verliezen

Afvallen met rode bonen is relatief nieuw. Desalniettemin groeit de populariteit van bonendiëten gestaag. Voor gewichtsverlies raden voedingsdeskundigen aan om rode bonen te gebruiken, en na het einde van het dieet mag het niet volledig van het dieet worden uitgesloten.

voordelen van bonen

Rode peulvruchten zijn voor iedereen toegestaan, ongeacht geslacht en leeftijd. Tijdens het dieet zouden ze een hoofdvoedsel moeten zijn. Meestal wordt een bonenbouillon gebruikt om af te vallen.Deze remedie wordt gebruikt tijdens lunch en diner.

Om de oplossing te bereiden, worden de bonen minimaal 12 uur in water geweekt en vervolgens gekookt. De vloeistof die tijdens het kookproces wordt verkregen, wordt in een aparte container gefilterd. De afgekoelde bouillon is klaar voor gebruik.

Met diabetes mellitus

Rode variëteiten van de vlinderbloemigenfamilie worden aanbevolen voor patiënten met diabetes mellitus. Ze verlagen de bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor diabetici. Het begin van de ziekte wordt in de meeste gevallen geassocieerd met een onjuist dieet. Daarom is het voor diabetici uitermate belangrijk om zich aan hun dieet te houden. Rode bonen kunnen een slecht dieet voor diabetici helpen verdunnen, omdat ze kunnen worden gebruikt om verschillende gerechten te bereiden.

Notitie! Het gebruik van rode bonen is alleen gekookt toegestaan. Rauwe bonen bevatten stoffen die vergiftiging kunnen veroorzaken.

Met ziekten van het maagdarmkanaal

Rode bonen bevatten een product dat nuttig is voor het spijsverteringskanaal, namelijk zwavel. Het verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel. Bonen zijn vooral nuttig bij infecties van het maagdarmkanaal. Bij winderigheid en andere darmproblemen wordt het gebruik van peulvruchten echter niet aanbevolen.

Folkmedicijnen

Aangezien de gezondheidsvoordelen van rode bonen bij iedereen bekend zijn, is het niet verwonderlijk dat het actief wordt gebruikt als een alternatieve behandeling voor sommige ziekten. Hier is een kleine lijst met pathologische processen waarbij rode bonen kunnen helpen:

 • reuma;
 • hypertensie;
 • stenen in de nieren;
 • pathologie van de galblaas;
 • brandwonden en snijwonden.

bonen met een lepel

Om de aandoening met reuma te verlichten, wordt bonenbouillon bereid in een stoombad. Voor gebruik wordt het product gefilterd en voor elke maaltijd aangebracht.

Sinds de oudheid worden nierstenen behandeld met thee gemaakt van bonenbloemen. Een medium zoals gewone thee wordt voor elke maaltijd gebrouwen en gedronken.

Rode bonen worden ook met succes gebruikt in cosmetica. Meestal wordt het gebruikt om gezichtsmaskers te maken. Het gekookte product wordt door een zeef afgeveegd, waarna er citroensap en olijfolie aan worden toegevoegd. Het product wordt op het gezicht aangebracht en vermijdt de gebieden rond de ogen. Na 15 minuten wordt het masker afgewassen met warm water. Regelmatig gebruik van een dergelijk product zal rimpels merkbaar gladstrijken en de huid strakker maken.

Bij het koken

Bonenschotels worden gekenmerkt door hun verscheidenheid. Van het product worden een bijgerecht, voorgerechten en veel salades gemaakt. Door de dichte structuur van peulvruchten en langdurige verzadiging van het lichaam na het eten ervan, kunnen ze als onafhankelijke gerechten worden gebruikt.

De voordelen en nadelen van rode bonen voor het menselijk lichaam

De gemakkelijkste manier om te koken zijn gekookte rode bonen. Maar daarvoor moet het product in water worden gedrenkt, anders duurt de kooktijd 3-4 uur. Serveer gekookte bonen met gebakken uien en kruiden.

Een ander eenvoudig en lekker gerecht met rode bonen is de groentestoofpot. De geweekte rode bonen worden in een slowcooker gedaan en in de suddermodus gezet. Ondertussen worden wortelen en uien gebakken in plantaardige olie, knoflook, kruiden en groenten worden er naar smaak aan toegevoegd. Nadat alle ingrediënten in een pan een beetje zijn gebakken, worden ze toegevoegd aan het reeds afgewerkte hoofdingrediënt.

Waar worden rode bonen mee gecombineerd?

Rode bonen passen goed bij fruit en groenten. Deze tandem is vooral handig bij bloedarmoede. Meest geschikte kookmaatjes voor bonen:

 • ui;
 • knoflook;
 • eieren;
 • walnoten;
 • zachte kaas;
 • tomaten;
 • pittige groenten.

Bonen passen ook goed bij vlees.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen