De redenen waarom knoflook rot in de tuin: wat te doen en hoe ermee om te gaan?

Volgens bepaalde tekens kan de groenteteler achterhalen waarom de knoflook in de tuin rot. Dit helpt bij het ondernemen en voorkomt grote oogstverliezen. U kunt de belangrijkste redenen voor het rotten van bollen op een rijtje zetten:

 • schimmelziekten;
 • bacteriële rot;
 • virale ziekten;
 • ongedierte.

Eenvoudige landbouwtechnieken helpen het risico op infectie te verminderen:

knoflook in de tuin

 1. Naleving van de regels voor vruchtwisseling. De jaarlijkse verandering van de plaats voor gewassen op de site helpt de vermenigvuldiging van micro-organismen en ongedierte die een bepaalde groep planten infecteren, te voorkomen. Voor knoflook is de terugkomsttijd in de tuin minimaal 4–5 jaar. De beste voorgangers zijn jonge kool, komkommers,
 2. De keuze voor een zonnige en verhoogde plek op de site voor het planten van knoflook. Voor deze cultuur, vooral voor wintervariëteiten, is voorjaarsstagnatie van water nadat de sneeuw is gesmolten gevaarlijk. Om te voorkomen dat de knoflook gaat rotten, kunt u de planten beschermen door een hoogslaper te plaatsen.
 3. Gewetensvolle herfstschoonmaak van de site van alle plantenresten en jaarlijks graven. De meeste plagen en micro-organismen kunnen overwinteren op vergeten rottende bollen en stengels en in het voorjaar naar kwetsbare jonge scheuten gaan.
 4. Gebruik gezond zaad. Voordat u gaat planten, moet u alle knoflookteentjes met ziekteverschijnselen uitzoeken en verwijderen. Bewaar de zaadbollen op een koele, droge plaats (+ 1–2 ⁰C) in kleine linnen zakjes of dozen met gaatjes. Het is handig om de voorraden aanplant knoflook te vernieuwen door bollen te laten groeien (voor pijlpuntvariëteiten).
 5. Zaadbollen goed drogen voor opslag.
 6. Behandeling van plantmateriaal met fungiciden voor het planten.
 7. Tijdig water geven en losmaken van de bedden.
 8. Verwijdering van zieke planten buiten de site.
 9. Bereiding van een vruchtbaar neutraal grondmengsel in de tuin en tijdige bemesting met complexe meststoffen.
 10. Naleving van de optimale timing van planten en oogsten.

schimmelziekten

Schimmelziekten

De belangrijkste boosdoeners van knoflookrot in de tuin en tijdens opslag zijn paddenstoelen. Onregelmatig water geven in combinatie met ongunstige weersomstandigheden veroorzaakt de ontwikkeling van pathogene micro-organismen.

Om het risico op infectie door besmet zaad te verminderen, wordt een voorbehandeling van bieslook met fungiciden uitgevoerd: Maxim, Fitosporin, HOM.

regels voor vruchtwisseling

Fusarium (bodemrot)

De optimale omstandigheden voor de groei van onvolmaakte schimmels van het geslacht Fusarium zijn hoge luchtvochtigheid en warm weer (boven 13-20 ° C). Daarom komt deze ziekte meestal voor in de zuidelijke regio's.

Fusarium-infectie treft veel gecultiveerde planten en overwintert meestal op plantenresten.De reden voor de snelle infectie en bederf van de bollen is mechanische schade door ongedierte en tijdens de oogst.

risico op infectie

Symptomen:

 • Na de vorming van 5-7 bladeren, beginnen hun toppen geel te worden en verwelken, waardoor geleidelijk de hele plant wordt gevangen.
 • Op de bladeren zijn bruine strepen te zien. Een kleine roze bloei verschijnt soms in de sinussen.
 • Als je de knoflook uit de grond probeert te trekken, valt hij gemakkelijk uit elkaar, omdat de wortels snel rotten met fusarium.
 • Bij bollen en kruidnagel wordt de bodem zachter en wordt bedekt met licht mycelium. Bij het openen van de bol tussen de kruidnagels zie je ook sporen van mycelium.

Wanneer een fusariumziekte wordt gedetecteerd, worden zieke planten dringend van de site verwijderd en wordt, ongeacht de weersomstandigheden, de bewatering van de bedden tijdelijk verminderd.

bodemrot

Witte rot van knoflook

Sclerotium cepivorum Ber is een frequente indringer in het knoflookbed en de reden waarom bollen rotten. Wat White Rot doet met knoflook:

 1. Het eerste teken van infectie dat voor de kweker zichtbaar is, is de vergeling van de bladtoppen, waardoor het hele groene deel van de plant snel bedekt wordt.
 2. Als je een zieke knoflook uit de grond plukt, is een witte bloei van schimmelmycelium zichtbaar op de wortels. Het komt snel via de onderkant de bol binnen. Knoflook begint te rotten en krijgt een waterig uiterlijk.

geel worden en verdorren

Vaak hecht de eigenaar van de tuin geen belang aan het drogen van het knoflookblad en leert hij over de ziekte wanneer de bollen al aan het rotten zijn.

Fungiciden helpen het grootste deel van het gewas te redden door tijdige verwerking en verwijdering van geïnfecteerde planten van de locatie (Uniform, Switch, Custody).

drogen gebladerte

Valse meeldauw (valse meeldauw)

Schimmelziekte van de meeste bolvormige, waarvan de veroorzaker Peronospora destructor Casp is. Zeer hoge luchtvochtigheid en koel weer (7-16 ° C) zijn geschikt voor groei. Het verval van de bollen wordt vergemakkelijkt door de zomer met frequente mist, langdurige neerslag. Onder dergelijke omstandigheden kan peronosporosis het grootste deel van het gewas binnen 2 à 3 weken vernietigen. Na het begin van droge, zonnige dagen vertraagt ​​de verspreiding van de infectie.

Om de beginfase van de ziekte niet te missen, moet u de belangrijkste symptomen kennen:

valse melig

 • De bladeren zijn bedekt met geelachtige ovale vlekken.
 • Bij zeer vochtig weer vertonen planten een lichtpaarse sporenbloei.
 • Bladeren krullen en vallen eraf. Geleidelijk aan vangt de infectie het hele bovengrondse deel op, daalt af in de bol en begint met vervalprocessen.

Valse meeldauw overwintert in de grond in vergeten bollen of in zaad.

Als een ziekte wordt gedetecteerd, moeten de bedden worden behandeld met fungiciden: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

zaad materiaal

Bacteriële rot

Mechanische schade aan knoflook is de belangrijkste reden waarom bacteriële rot knoflook aantast.

Insectenplagen die de integriteit van de bollen schenden, zijn meestal de boosdoeners. Geïnfecteerde tanden worden bedekt met slagen en stippen, het vlees wordt glazig, krijgt een parelmoerachtige tint en een "gekookt" uiterlijk. Dergelijke knoflook heeft een onaangename bedorven geur en verandert geleidelijk in slijm.

bacteriële rot

Het gevaar van deze infectie is dat het uiteindelijke verval van knoflook meestal al tijdens de bewaring optreedt en moeilijk te herkennen is aan het verschijnen van een ongeopende bol.

Hoe om te gaan met bacteriële rot:

 • ongediertebestrijding door insecten;
 • in de herfst wordt de tuin gewetensvol ontdaan van organische resten;
 • topdressing met minerale meststoffen met een hoog fosforgehalte;
 • naleving van vruchtwisseling.

minerale meststoffen

Ongedierte

Een veel voorkomende reden waarom knoflook in de grond rot, is schade aan planten door insectenplagen. Overtreding van de regels voor vruchtwisseling, verarmde bodems en onstabiele bewatering van de bedden kunnen leiden tot de snelle verspreiding van ongedierte en een groot opbrengstverlies. Voor geïntegreerde plaagbestrijding worden insecticiden voor algemene doeleinden (Intavir) gebruikt.

knoflook in de grond

Uienvlieg

Uienvlieglarven voeden zich met knoflookpulp.Het insect overwintert in de grond op een diepte van 10-20 cm in de vorm van een pop. Tijdens de bloei van tuinbouwgewassen kruipt de vlieg naar de oppervlakte en legt na 5-10 dagen witte eieren op knoflook of dichtbij op de grond. Na 3-7 dagen verschijnen de larven en knagen zich een weg in de bollen.

Gedurende het seizoen hebben 2-3 generaties uienvlieg de tijd om te verschijnen. De reden voor de snelle groei van de uienvliegpopulatie is de regenachtige zomer. Beschadigde bollen rotten snel door secundaire schimmel- en bacteriële infecties. Knoflookblaadjes worden geel, krullen en drogen uit. Larven zijn te zien als de bol wordt doorgesneden.

uienvlieg

De volgende maatregelen helpen de knoflookbedden te beschermen:

 • Diepe herfst graven van de site.
 • Mulchbedden met knoflookturf, zoals uienvlieg houdt niet van turfbodems.
 • Wortelen tussen rijen planten.
 • Afstoffen van planten eenmaal per week, van eind april tot half juli, met een mengsel van 10 g tabaksstof, 100 g as en 5 g gemalen peper.
 • Sproeien van aarde en planten met de samenstelling: 2-3 theelepels gemalen rode peper en 250 g tabaksstof worden geroerd in 2-3 liter kokend water. Sta drie dagen op een warme plaats en verdun in een emmer water met toevoeging van 50 ml vloeibare zeep. De verwerking wordt vanaf eind april om de 7 dagen uitgevoerd.

knoflook bedden

Uienwortelmijt

Deze kleine achtpotige plaag van de soort Rhizoglyphus echinopus kan, onder geschikte omstandigheden (23–26 ⁰C en vochtigheid 60–65%), een aanzienlijk deel van de oogst van knoflook en uien schaden. Hij legt 200-300 eieren in de bol, waaruit de larven van de wortelmijt na 7-8 dagen uitkomen. Over een maand is de nieuwe generatie klaar voor verdere reproductie.

Distributiemethoden:

afstoffen van planten

 • de teek wordt gemakkelijk door de wind gedragen;
 • hij kan onafhankelijk tussen planten bewegen;
 • de plaag kan overwinteren op knoflook- en uiresten in de grond of in de zaadbollen tussen de kruidnagels.

De teek knaagt aan de onderkant van de bol, waardoor hij achterblijft en het rotten van de knoflook in de tuin begint. De bladeren van zieke planten worden geel, wanneer de bol opengaat, zijn bruine afvalproducten van de teek zichtbaar tussen de tanden.

wortel mijt

Beheersmaatregelen:

 • geïnfecteerde bedden kunnen worden behandeld met een insecticide (Keltan of Rogor);
 • na het oogsten is het handig om de knoflook een week te drogen bij een temperatuur van 30-35⁰С;
 • Voor het planten de tanden 20 minuten etsen in een 0,8% oplossing van colloïdale zwavel.

kunnen bewegen

Uien stamaaltje

Eerste plaats onder ongedierte van knoflook behoort tot het stamaaltje, de worm van de soort Ditylenchus allii Bej. In zware kleigronden kan het het grootste deel van het gewas vernietigen. De oorzaak van knoflookbederf is niet alleen mechanische schade aan de bollen, maar ook secundaire schade door schimmels en bacteriën.

De overblijfselen van knoflookplanten, bieslook en zaadbollen die in de grond zijn vergeten, zijn geschikt voor overwintering voor dit ongedierte. Larven en adulten voeden zich met sappige delen van kruidnagel en stengels. Zowel een hoge luchtvochtigheid als koel weer zijn gunstige omstandigheden voor distributie.

vlokken barsten

Tekens:

 • Allereerst eten de wormen de bodem van de bollen. De wortel rot snel en sterft af.
 • De schubben barsten en vallen eraf, de bol vervalt snel.
 • De plant blijft merkbaar achter in ontwikkeling, de bladeren worden eerst bedekt met lichte strepen, worden dan geel en drogen uit.
 • De geïnfecteerde plant breekt gemakkelijk van de grond af en heeft een onaangename bedorven geur.
 • Bij late aantasting zijn op de bladeren witte sporen van aaltjespenetratie in de plant te zien.

loopt achter in ontwikkeling

Algemene voorzorgsmaatregelen kunnen worden toegevoegd:

 • Ontlasting van zware bodems door introductie van losse organische componenten: turf, stro, zaagsel.
 • Zaai de besmette gebieden in met groenbemester, gevolgd door graven.
 • Ets van zaaiende kruidnagel in een formaline-oplossing van 0,5-1% of een infusie van houtas.

besmette gebieden

Beoordelingen
 1. Valentijn39
  4.04.2019 23:54

  Ik denk dat het sproeien van knoflook volkomen onnatuurlijk is en de kwaliteit nadelig beïnvloedt. Bij het rotten is het voldoende om de hoeveelheid water te verminderen, zonder enige chemische behandeling.

  Te beantwoorden
 2. Lushina Natalya Valentinovna 65 jaar oud. Vladimir
  6.06.2019 07:31

  Ik volg alle aanbevelingen. Ik bewaar de zaden op een droge plaats. Ik houd de grond losgemaakt, vrij van de resten van vorig jaar. Knoflook wordt altijd groot geboren. Veel dorpsgenoten zijn mijn vaste klanten geworden. De zomer van 2019 begon met een hittegolf. En de lente beviel niet met overvloedige regens. Ik heb de knoflook een keer ingeschonken. Tijdig losgemaakt en ... Oh! Aanval! Nadat ik het aardappelperceel heb aangepakt, kom ik terug en ... de helft van de tuin is verrot. Ik ben bang. Het belangrijkste is nu om het zaadmateriaal te redden. Ik zal alle adviezen in dit artikel opvolgen. Alles is heel triest. Hoeveel arbeid is er tenslotte nodig met winterknoflook ...

  Te beantwoorden
 3. Alexandra
  7.07.2020 21:09

  Ik rotte ook overal. Ik volgde de vruchtwisseling en alle tips. Het zaad was schoon en op tijd verwerkt. De buren hebben dezelfde foto

  Te beantwoorden
  • beheerder
   7.07.2020 14:21

   Je hebt duidelijk nog steeds een regel gemist. Wellicht ging het om het water geven en losmaken van de bedden of bemesten met minerale meststoffen. Als jij en je buren hetzelfde zaadje hebben gebruikt, dan is dat de reden.
   Overmacht is niet uitgesloten: ongunstige weersomstandigheden, koude, vochtige zomer. Meestal treedt rot op als gevolg van onregelmatig water geven, de groei van schimmels.

   Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen