Moet ik de grond van de knoflookkoppen harken voordat ik kan oogsten?

Vaak rijst de vraag voor groentetelers, is het nodig en mogelijk om de aarde van de knoflookkoppen te harken? Afgaande op de beoordelingen, geeft deze agrotechnische techniek goede resultaten. Alleen dit moet correct en tijdig worden gedaan.

Moet ik de aarde van de knoflookkoppen harken en waarom gebeurt dit?

Aangenomen wordt dat ononderbroken doorbreken een gunstig effect heeft op de rijping van een goede oogst. Hark de aarde met speciaal tuingereedschap tot de helft van de bol. Er zijn verschillende redenen waarom ze de aarde van de koppen van een pittige groente harken:

hark de knoflook eraf

 • De maat van de bol neemt toe. Het wortelstelsel, vooral van wintergewassen, is krachtig en dringt diep in de grond. Bij het verdiepen trekken de wortels het hoofd naar binnen. Daardoor krijgt hij niet genoeg lucht, voedingsstoffen en licht.
 • Op de kale bol kun je gemakkelijk de conditie van het gewas volgen. Dit is belangrijk bij slecht, warm of regenachtig weer.
 • De plant hoeft geen energie te verbruiken om de bovengrond uit elkaar te duwen en de bollen krijgen voldoende zonlicht en warmte.
 • De schubben worden sterker en de groente gaat veel langer mee.

De rijping van het gewas blijkt uit vergeling, uitdroging en onderdak van de bladeren van de plant. De schubben op de bol worden droog en gemakkelijk schoon te maken. De pijlen worden recht en de dozen beginnen te kraken.

bolmaat

De voor- en nadelen van het blootstellen van knoflook in de tuin

De voordelen van het strippen van knoflook zijn volgens ervaren tuinders dat de bol meer zonlicht krijgt, sneller droogt, rijpt en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien krijgt het hoofd de kleurkarakteristiek van de variëteit.

De volgende keer dat het nodig is om de aarde rond de knoflookkop te harken, beslist iedereen voor zichzelf op basis van zijn eigen waarnemingen. Naast de positieve eigenschappen heeft deze procedure ook nadelen:

rijping van het gewas

 • Omdat de bol diep in de grond zit, zul je veel aarde moeten bijharken, er ontstaat dan een gat. Vocht zal zich erin beginnen te verzamelen na water geven of regen. Als gevolg hiervan kan koprot ontstaan ​​en kan de opbrengst verloren gaan.
 • In het geval dat de grond tijdig wordt losgemaakt, zal de bol niet te diep gaan. Als gevolg hiervan kunt u het doen zonder een onnodige procedure om het hoofd bloot te leggen.

Knoflook is een lichtminnende groente die geen wetlands verdraagt. Om een ​​goede oogst te krijgen, moet je de juiste plek kiezen om te planten, het plantmateriaal voorbereiden, een grote afstand tussen de struiken laten tijdens het planten. De zorg bestaat uit regelmatig water geven, complexe meststoffen aanbrengen, de grond losmaken, de bedden van onkruid wieden.

zit diep

Al deze kenmerken van de teelt zullen helpen om fouten te voorkomen en om de kwestie van de noodzaak om bepaalde procedures uit te voeren op te lossen.

Wanneer moet je het uitgraven?

Wanneer je knoflook in de tuin kunt harken, hangt af van de variëteit en de weersomstandigheden. Meestal begint de procedure begin juli. De procedure wordt een paar weken voor de volledige oogst uitgevoerd. Het juiste moment voor wintergewassen is eind juni voor lente soorten knoflook de laatste dagen van juli worden als de beste periode beschouwd.

De blootliggende knoflookkoppen in de tuin krijgen meer zonlicht. Maar de procedure moet correct en zorgvuldig worden uitgevoerd, terwijl tegelijkertijd de grond in het gangpad wordt losgemaakt. Als de integriteit van de bol tijdens de procedure wordt beschadigd, neemt het risico op rot en infectie met een schimmelinfectie toe.

er wordt een put gevormd

Als de knoflookkoppen diep in de grond zijn gegaan

Winterknoflook wordt diep geplant (de diepte is gelijk aan de hoogte van drie bollen). Dergelijke knoflook zal zeker niet ontkiemen in de herfst, hij zal de winter goed overleven en pas in de lente beginnen te groeien. Een sterk wortelgestel trekt het plantmateriaal tijdens de herfst de grond in. Als de winter erg koud is, gaat de knoflook diep.

Om knoflook te laten ontkiemen, moet er losse aarde zijn. Om dit te doen, moet u in de herfst na het oogsten en in de lente organische en minerale meststoffen aanbrengen. In dit geval zal het niet eng zijn als de knoflook te diep in de grond gaat.

knoflookkoppen

Begin juni, ongeveer 21 dagen voor het uitgraven van de rijpe koppen, worden de knoflookkoppen van de grond gehaald. Of dit nodig is, hangt af van de kwaliteit van de kroppen, het weer en de samenstelling van de grond. Als het bijvoorbeeld regenachtig weer is, helpt een dergelijke techniek het risico op rotten te verminderen.

Ongeveer tegelijkertijd worden de pijlen afgesneden en stoppen ze met water geven, maken de grond los en brengen ze kunstmest aan. Maakt u zich geen zorgen als de toppen sappig en dik zijn, omdat ze veel voedingsstoffen bevatten. De bladeren worden eenvoudig vastgebonden om de sporenelementen naar de bollen te leiden.

Het afsnijden van de pijlen en het afharken van de grond draagt ​​bij aan de groei van koppen, de ophoping van voedingsstoffen daarin en de snelle rijping van het groentegewas.

knoflook van de grond

Tips om knoflook goed te laten groeien

Winterknoflook kan je het beste in een zomerhuisje kweken. Het verschilt van voorjaarsvariëteiten in een grote kop en een kleiner aantal kruidnagel, evenals een vroege rijpingsperiode. Het belangrijkste voordeel van voorjaarsgewassen is langdurige opslag. De kroppen blijven stevig en sappig tot in de zomer. De teelt van knoflook omvat niet alleen tijdig water geven, wieden, de grond losmaken en kunstmest toedienen.

van de grond scheppen

Voor grote knoflook krijgen breek de gevormde pijlen af. Tijdens het vormen van pijlen vertraagt ​​de plant zijn groei en worden alle krachten gericht op de groei van zaadmateriaal. Verwijder gewoon niet alle pijlen tegelijk, het wordt aanbevolen om er een paar te laten. Het is aan hen dat u de mate van volwassenheid van de hoofden kunt bepalen. Zodra de pijl recht komt en de zaaddoos begint te kraken, kun je beginnen met oogsten.

Soms vragen groentetelers zich af waarom knoflook diep de grond in gaat. Dit kan komen door losse grond, een sterk wortelgestel van een groente en een aanvankelijk diepe aanplant van kruidnagel. Het wordt aanbevolen om knoflookteentjes te planten in reeds voorbereide voren, 5-6 cm diep Bij hevige regenbuien wordt de grond verdicht en zullen de knoflookkoppen nog dieper in de grond zakken.

teelttechnieken

Waarom zijn de tops vastgebonden?

Een andere techniek waarmee je een goede knoflookoogst kunt oogsten, is door de toppen in een knoop te binden. In knoflook, in tegenstelling tot uien, bewegen voedingsstoffen langzamer van de bladeren naar de wortels, en veren sterven zo snel af.

Nadat de bladeren in knopen zijn gebonden, worden wijzigingen aangebracht in de fotosynthese, is er een verhoogde uitstroom van micronutriënten naar het ondergrondse deel van de plant. De bladeren beginnen uit te drogen, de bol stopt met kiemen en verzamelt alle nuttige componenten.

stropdas tops

Ze beginnen de toppen 5 dagen voor het verwachte uitgraven van het gewas te binden. Verwijder voor pijlpuntvariëteiten de pijlpunt. Idealiter wordt deze procedure een week eerder uitgevoerd. Maar dit geldt alleen voor wintergewassen, aangezien lenteknoflook geen pijlen geeft. De bladeren zijn lichtjes gedraaid tot een tourniquet en in een gewone knoop vastgebonden. Als de toppen kort zijn, kun je een varkensstaart weven.

Ziekten en plagen

Ziekten en plagen kunnen grote schade toebrengen aan het gewas. Veelvuldig ongedierte dat knoflookbedden aantast, zijn wortelmijten, stengelaaltjes, beren, duizendpoten, uienmot... Larven en adulten, die gaten maken in de bovenste lagen van de grond, dragen ertoe bij dat de knoflook diep in de grond dringt. Dit kan de ontwikkeling van het hoofd negatief beïnvloeden.

omgaan met ziekte

U kunt het gewas redden door de bladeren te besproeien met een aftreksel van tabak, peper en houtas. Soms kun je niet zonder de hulp van insecticiden: Actellik, Clofentesin.

Ziekten zoals rot, groene schimmel, mozaïek leiden ertoe dat de bladeren drogen, geel worden, vlekken van verschillende kleuren erop verschijnen, de plantengroei stopt, de bollen stoppen met rijpen en beginnen te rotten. Fungiciden zoals Quadris, Alirin, Gamair, Fitosporin zullen bijvoorbeeld helpen bij het omgaan met ziekten.

Om het risico op ziekten te verminderen, moet plantmateriaal zorgvuldig worden geselecteerd. Alleen grote, dichte, defectvrije kruidnagels zijn geschikt om te planten. Ze worden in een desinfecterende oplossing van kopersulfaat, kaliumpermanganaat of houtas geplaatst.

schieten variëteiten

Tips van een ervaren zomerbewoner

De planttijd van knoflook hangt af van het geselecteerde type en de variëteit. Het planten van wintergewassen begint van half september tot begin oktober. Voorjaarsknoflook wordt in het voorjaar geplant als de dreiging van strenge vorst voorbij is (rond half april).

In de recensies van veel groentetelers vind je de volgende tips: “Ik graaf het perceel voor de bedden voor en breng mest aan. Kan worden behandeld met turf, zand, houtas. Een week voor het planten is het handig om de grond te desinfecteren door te morsen met Fitosporin-oplossing.

doorgewinterde zomerbewoner

Ik verdiep de teentjes knoflook 6–7 cm en besprenkel met humus. In de zomer geven scheuten scheuten die beter afbreken, ze bemoeien zich alleen met het verkrijgen van een goede oogst. "

“Elk jaar openen we de knoflook en scheppen we de aarde van de bollen. Hierdoor worden ze groter, sappiger en aromatischer van smaak. "

open de knoflook

Beoordelingen
 1. Tamara Kuzminichna Devyanina
  7.07.2018 17:02

  Heel erg bedankt voor het artikel. De datsja is al 30 jaar oud, maar ik vond iets belangrijks voor mezelf in het telen van knoflook, wat ik niet wist. Over het algemeen een zeer informatieve site. Ik kijk hier vaak.

  Te beantwoorden
 2. Gregory
  7.07.2020 16:29

  Om eerlijk te zijn, een soort onzin over scheppen, als het erop aankomt, anderhalve week voor het oogsten, wordt de knoflook ondermijnd, dat wil zeggen, je graaft de aarde op met een schop terwijl je hem optilt, maar niet weggooit, je krijgt een kop in losse aarde. Ja, en de bylka begint uit te drogen, het enige nadeel is dat als het regent, het schoonmaken moeilijk wordt, de knoflook vies is, de aarde sterker kleeft.

  Te beantwoorden
  • beheerder
   7.07.2020 14:14

   Goede dag!
   Blijkbaar heb jij de enige autoriteit in termen van de classificatie "wanen - geen wanen". En jij bent het. Onze artikelen zijn geschreven door experts op het gebied van landbouwtechnologie, worden zorgvuldig gemodereerd, gecontroleerd op naleving. Geen enkele zichzelf respecterende site zal waanvoorstellingen, zoals u zegt, informatie plaatsen.Als je unieke kennis hebt, deel deze dan met anderen. We zullen er met veel plezier kennis mee maken.

   Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen