Wanneer is het beter en hoe kun je knoflook op de juiste manier oogsten in 2020 en de 7 beste bewaarmethoden

Om groenten die op een persoonlijk perceel worden gekweekt, te laten overleven tot de lente en hun smaak niet te verliezen, moet u weten hoe en wanneer u correct moet oogsten. Als het werk correct en op tijd wordt uitgevoerd, blijft knoflook, zonder welke geen tweede gang kan, vers tot de eerste warme dagen. Wanneer knoflook in 2020 geoogst moet worden, hangt af van het klimaat van de teeltregio en het soort pittige groente.

Hoe de rijpheid van knoflook te bepalen

Bij het bepalen van de timing van de knoflookoogst worden tuinders geleid door verschillende tekens. Het meest informatief is het uiterlijk. Om erachter te komen of een groente al dan niet volledig rijp is, is het nodig om op verschillende plaatsen meerdere koppen uit de grond te graven.

Kenmerkende tekenen van rijpheid:

 1. Volledig gevormde tanden die gemakkelijk van elkaar te scheiden zijn.
 2. De steel van de knoflook is aan de basis hard en droog.
 3. Dunne nek.
 4. De schaal van de bol is dun, maar houdt tegelijkertijd alle kruidnagels stevig vast.
 5. De knoflookschaal wordt gedroogd en laat zich zonder problemen los, terwijl het een ritselend geluid maakt.

In het geval dat het nog niet tijd is om de knoflook te kiezen, worden de kruidnagels met grote moeite van elkaar gescheiden en is de hals erg dik. Bovendien komt de film die de tanden bedekt niet los, zelfs niet als u kracht uitoefent. Zo'n groente wordt in de winter slecht bewaard en bij het planten mag hij niet ontkiemen.

Als de knoflook overrijp is, brokkelen de tanden in de handen af ​​en barst of rot de schaal. Om zo'n gewas te oogsten, moet je de grond zeven en elke kruidnagel apart selecteren.

knoflook plukken

In de bedden van binnenlandse zomerbewoners worden winter- en lentesoorten knoflook verbouwd. Elke variëteit heeft zijn eigen karakteristieke tekens die de rijpheid van de groente aangeven:

 1. Bij het oogsten van winterknoflook wordt de rijpheid bepaald door de pijlen, waarbij wordt gelet op de luchtbollen die zich aan hun uiteinden vormen. In het geval dat er al scheuren in de schaal zijn en de bol zelf duidelijk zichtbaar is, is het noodzakelijk om het gewas uit te graven.
 2. Bij het zomervariëteit dienen de bladeren als referentiepunt. Bij rijpe knoflook zijn ze nog groen in het midden en vergeeld aan de onderkant.

De timing van het oogsten van gewassen, afhankelijk van de regio's en klimatologische omstandigheden

Omdat het klimaat in verschillende gebieden anders is, is de oogsttijd ook anders. Geschatte rijpingstijd voor knoflook per regio:

 1. Zuidelijke regio's - het werk wordt uitgevoerd van 10 tot 20 juli.
 2. Middelste rijstrook - ze graven een groente in het laatste decennium van juli.
 3. Voorsteden van Moskou - ze beginnen eind juli of begin augustus te oogsten.
 4. Regio Leningrad - de collectie wordt uitgevoerd in het eerste decennium van augustus.
 5. Oeral en Siberië - het werk begint op 20 augustus.

De oogsttijden zijn bij benadering, omdat het weer elk jaar anders is en zijn eigen aanpassingen maakt aan het proces van het uitgraven van de knoflook.

Subtiliteiten van het oogsten van knoflook volgens de maankalender

Bij het bepalen van de timing van het oogsten, laten veel tuinders zich leiden door de aanbevelingen van de maankalender, waar gunstige en ongunstige datums worden aangegeven.

In juli

In de tweede zomermaand beginnen de bewoners van de zuidelijke streken en de middenzone met oogsten. Voor hen zijn de gunstige dagen in 2020 23, 24, 25, 26, 27 juli.

in augustus

Tuinders en boeren uit de regio Moskou en de regio Leningrad, evenals sommige delen van de middelste rijstrook, beginnen in augustus met oogsten. Het wordt aanbevolen om te beginnen met werken op de 19e, 20e, 21e, 22e, 23e, 24e en 25e.

In september

Boeren en zomerbewoners van de noordelijke streken beginnen in de eerste herfstmaand met het plukken van deze groente. Geschikte nummers voor de maankalender worden overwogen - 8, 9, 16, 21, 25, 26.

knoflook oogsten

Afhankelijk van de variëteit een plant verzamelen

De timing en kenmerken van het oogsten van een gewas uit een tuinbed zijn afhankelijk van de variëteit. Zowel winter- als lenteknoflook wordt verbouwd op de percelen van hoveniers.

Winter

Knoflook geplant voordat de winter begint, wordt van midden tot eind juli uit de tuin geoogst, afhankelijk van het klimaat in de teeltregio. Maar als vroege variëteiten worden gekweekt, duurt hun rijpingsperiode niet langer dan 3 maanden. Late variëteiten van wintergroenten zijn binnen 4 maanden klaar om te graven.

Om de startdatum van het werk nauwkeurig te bepalen, moet u deze cijfers daarom optellen bij de datum van ontscheping.

Een ander criterium dat de startdatum van het werk beïnvloedt, is het aantal kopfracties. In de regel rijpt knoflook, bestaande uit één grote teen, eerder dan knoflook met meerdere fracties. Vervolgens zijn planten met kleine tanden klaar om te verzamelen, en helemaal aan het einde exemplaren met grote tanden.

Voorjaar

Deze knoflook wordt in het voorjaar geplant. Het kenmerkt zich door een vriendschappelijke rijping en een lange houdbaarheid, mits op tijd geoogst. Een onrijpe groente verliest zijn voedingswaarde en een overbelichte groente slaat niet goed op. De voorjaarsvariëteit knoflook wordt iets later geoogst dan de winter. Dit komt omdat de groente na het planten in het voorjaar tijd nodig heeft om wortel te schieten. Knoflook geplant vóór de winter slaagt erin dit te doen vóór het begin van koud weer.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
In de meeste gevallen, als het weer niet voor verrassingen zorgt, is de zomersoort van de plant vanaf 20 augustus klaar om geoogst te worden. Er wordt gewerkt tot 10 september. In het geval van een regenachtige en koude zomer verschuiven deze periodes iets.

Hoe knoflook correct op te graven

Ervaren zomerbewoners bereiden zich voor op de procedure voor het opgraven van knoflook van tevoren, een maand voor de verwachte datum, waarbij de irrigatie van de bedden met de plant wordt gestopt. Als het nodig is om het rijpingsproces van de groente een beetje te versnellen, harken ze een week voor het begin van het werk de aarde van de koppen, waardoor ze toegang krijgen tot de zonnestralen en de lucht.

knoflook oogsten

Het wordt aanbevolen om de knoflookkoppen uit te graven bij droog en zonnig weer, als het oogsten tijdens de regen wordt uitgevoerd, worden dergelijke exemplaren slecht bewaard en beginnen ze te rotten voor het nieuwe jaar. Het oogstproces wordt uitgevoerd volgens het volgende algoritme:

 1. Desinfecteer tuingereedschap - schop of hooivork.
 2. Snijd de knoflook voorzichtig in en haal hem eruit, samen met de stengels en bladeren. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de stengels de voedingsstoffen erin afgeven aan de koppen.
 3. De rest van de aarde wordt afgeschud en de gewassen worden in één laag onder een luifel gelegd. Het is belangrijk dat de groente niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht en regen.
 4. De wortels van de cultuur worden ofwel onmiddellijk ingekort, of ze doen het wanneer het een beetje opdroogt (na 2-3 weken).
 5. Om te drogen binden sommige tuinders de knoflook in trossen en hangen deze onder het dak van een schuur of andere bijkeuken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de groente 's nachts de kamer binnen wordt gebracht, zodat deze niet verzadigd is met vocht.

Oogstvoorbereiding voor langdurige opslag

Het is noodzakelijk om groenten voor langdurige opslag te bereiden nadat ze helemaal droog zijn. Om te beginnen wordt allereerst bepaald met de plaats en voorwaarden van opslag. Het gehele gewas is onderverdeeld in 3 categorieën:

 • voor aanplant volgend seizoen;
 • voor langdurige opslag;
 • binnenkort voor consumptie.

In de regel worden de grootste exemplaren met gerijpte tanden vóór de winter geplant. Kleine en beschadigde koppen worden binnenkort opzij gezet om te koken. Als er sporen van schimmel of rot op de knoflook te zien zijn, wordt deze weggegooid; gezamenlijke opslag met gezonde exemplaren leidt tot infectie van het hele gewas.

De volgende stap in voorbereiding is snoeien. De lengte van de wortels is afhankelijk van het doel waarvoor u de groente gaat gebruiken. Voor langdurige opslag, laat 3 tot 5 mm over. Bij een aanstaande ontscheping is een wortellengte van 5 à 10 mm vereist. Gebruik voor het trimmen een scherp mes of een snoeischaar. Het belangrijkste is om de onderkant van de bol tijdens het werk niet te beschadigen, omdat dit de houdbaarheid verkort.

knoflook oogsten

Ook de stelen worden afgesneden, de lengte is afhankelijk van de gekozen bewaarmethode. Als je de knoflook aan het plafond wilt hangen, laat dan langere stelen staan. Plakjes worden recht of schuin gemaakt, dit heeft geen invloed op de bewaartermijn.

Na het einde van het werk wordt de knoflook nog 2 weken naar een koele ruimte met goede ventilatie gestuurd en daarna opgeslagen.

Dozen

Neem houten of plastic dozen om het gewas op te slaan. De koppen worden erin gelegd in een laag van niet meer dan 15 cm en ze worden verwijderd in een koele kamer, waar geen toegang is tot licht. Aanbevolen temperatuur - van 1 tot 3 graden Celsius, de luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 65%.

Roosters

De afgesneden koppen worden tot fijnmazig gevouwen en aan het plafond gehangen. Ze worden ook gebruikt om kussenslopen op te slaan, waarin uienschillen worden gegoten om overtollig vocht te verwijderen.

In zout

Als de luchtvochtigheid in de ruimte de aanbevolen limieten overschrijdt, is een methode om het gewas met zout op te slaan geschikt. Op de bodem van de container (doos, doos of glazen pot) wordt een laag zout 2 cm gegoten, vervolgens wordt knoflook geplaatst en worden alle holtes ook bedekt met zout. De laatste laag is helemaal bovenaan. Deze methode helpt om vocht kwijt te raken en de houdbaarheid van het gewas te verlengen.

In plaats van zout wordt ook meel of houtas gebruikt.

In paraffine

Paraffine wordt in een waterbad vloeibaar gemaakt en de koppen erin gedompeld. Zodra ze opdrogen, doe je ze in een doos of doos en breng je ze naar de kelder.

In glaswerk

Banken worden voorgesteriliseerd en gedroogd. Het is beter om containers van 2 of 3 liter te nemen. Een laag bloem wordt op de bodem gegoten en knoflook wordt verspreid, terwijl alle holtes worden gevuld. Meel wordt weer helemaal bovenaan gelegd en bedekt met een nylon deksel. Bewaren in een kelder of op een glazen loggia.

In glaswerk

In de grond

Knoflook wordt tot de lente in de grond bewaard zonder zijn smaak te verliezen. Hiervoor wordt het gewas verpakt in plastic zakken, daar bovenop gewikkeld met krantenpapier in 2 of 3 lagen. Ze zijn begraven in de grond tot een diepte van ongeveer 50 cm, en van bovenaf zijn ze geïsoleerd met afgevallen bladeren of sparren takken.

Vlechten weven

Bij deze methode worden droge stelen niet gesneden tijdens de voorbereidingsfase. Ze zijn samen geweven in een varkensstaart, de aanbevolen hoeveelheid in één vlecht is 15 stuks. Voor versterking wordt touw gebruikt, aan het einde maken ze een lus, waarvoor ze vervolgens aan het plafond worden bevestigd.

Moet ik de pijlen verwijderen?

De pijlen worden alleen gevormd door winterknoflook, als ze niet worden verwijderd, zullen ze alle voedingsstoffen uit de koppen halen.Soms laten tuinders echter een paar stukjes achter om te navigeren wanneer ze moeten beginnen met oogsten. Als de beslissing wordt genomen om de pijlen af ​​te snijden, doen ze dit wanneer ze in een spiraal beginnen te draaien.

Wat te doen als de knoflook overrijp is?

Als de groente overrijp is en in de grond verkruimeld is tot kruidnagel, zeef dan de grond om ze te extraheren. Dergelijke knoflook wordt niet achtergelaten voor de winteropslag en wordt voornamelijk gebruikt bij het koken.

Mogelijke fouten

Als een zomerbewoner onlangs knoflook is gaan telen, maakt hij fouten:

 1. Overbelicht planten in de grond.
 2. Geoogst bij nat weer.
 3. Betaalt bedorven exemplaren voor bewaring.
 4. Houdt zich niet aan aanbevelingen voor opslagomstandigheden.

Om een ​​bouillon van een geurige groente voor de hele winter te maken en het geteelde gewas te behouden, is het noodzakelijk om de aanbevolen oogsttijden voor knoflook en de vereisten voor de opslag ervan te bestuderen.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen