Nuttige eigenschappen en schade van gekiemde linzen, chemische samenstelling, is het mogelijk om het te eten

Veel aanhangers van gezonde voeding zijn geïnteresseerd in informatie over de voordelen en gevaren van kiemende linzen. Linzenspruiten bevatten een grote hoeveelheid voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. De chemische samenstelling van gekiemde tarwe is een bron van essentiële voedingsstoffen om de gezondheid te behouden. De samenstelling van gekiemde linzen bevat minerale componenten. De voedingswaarde van graanspruiten is hoog; hun regelmatige consumptie zal lang helpen om de gezondheid te behouden.

Gunstige eigenschappen

Gekiemde linzenkorrels worden door vegetariërs vaker gebruikt als eiwitbron voor het lichaam. De samenstelling bevat een groot aantal vitamines en mineralen, bijvoorbeeld:

gekiemde linzen

 • Vitamine C.
 • Plantaardige proteïne.
 • Antioxidanten
 • Koolhydraten met een speciale structuur en samenstelling (ze verschillen in hun vermogen om overdag bijzonder actief door het lichaam te worden opgenomen).
 • Lysine.
 • Ijzer.
 • Methionine.
 • Thiamine.

plantaardig eiwit

Nuttige eigenschappen van gekiemde linzen voor mensen:

 • Helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen (aanbevolen voor diabetici).
 • Verlaagt het niveau van slechte cholesterol.
 • Het heeft een gunstig effect op de haargroei en schoonheid.
 • Regelmatige opname van linzenspruiten in het dieet verwijdert gifstoffen uit het lichaam.
 • Complexe koolhydraten helpen vermoeidheid te verminderen.
 • Bevordert het herstel van de huid.
 • Verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel.
 • Werkt als een profylactisch middel tegen kanker.
 • Door het lage caloriegehalte is het geschikt voor mensen met overgewicht.
 • Door zaadscheuten in uw eten op te nemen, worden allergenen voorkomen.
 • Helpt de werking van het urogenitaal systeem te herstellen.
 • Verhoogt de weerstand van het lichaam tegen verkoudheid en virusziekten.
 • De spruiten zijn vooral nuttig voor mensen die lijden aan een laag hemoglobinegehalte en bloedarmoede (sporenelementen waaruit granen bestaan, verhogen de aanmaak van rode bloedcellen door het lichaam).

lagere suiker

Het gehalte aan voedingsstoffen in dit product helpt de tekenen van depressie te elimineren, alcoholisme het hoofd te bieden en sneller te herstellen van stressvolle situaties. Methionine, dat deel uitmaakt van de chemische samenstelling van gekiemde granen, werkt ontstekingsremmend, heeft een positief effect op de lever en vermindert spierpijn.

Dankzij thiamine wordt glucose in de benodigde hoeveelheid gevormd. Ook neemt hij deel aan de belangrijkste processen, bijvoorbeeld het water-zout-, vet- en eiwitmetabolisme.

Gekiemde linzen worden gebruikt als een caloriearm dieet om af te vallen. Ze hebben een krachtig effect op weefsels en bevorderen de afbraak van vetten. Wat op zijn beurt weer helpt om het gewicht te verminderen.Ze gebruiken het zowel als zelfstandig gerecht als voor het bereiden van andere dieetrecepten.

caloriearme maaltijden

Schade aan het lichaam

Maar niet alleen gekiemde linzenkorrels kunnen nuttig zijn voor het lichaam. De schade van gekiemde linzen leidt tot negatieve gevolgen. Voor sommige categorieën mensen is het eten van granen gecontra-indiceerd.

Het eten van gekiemde linzen leidt in de volgende gevallen tot negatieve gevolgen:

schade aan het lichaam

 • Vanwege het hoge vezelgehalte van de spruiten heeft dit een negatief effect op het maagdarmkanaal van sommige mensen, wat leidt tot een verhoogde gasproductie en een opgeblazen gevoel.
 • Dysbacteriose, zweren, ziekte van de twaalfvingerige darm en andere pathologieën van het maagdarmkanaal zijn een contra-indicatie voor het opnemen van spruiten in voedsel. Eventuele ziekten van het maagslijmvlies kunnen de afbraak van eiwitten die in linzen zitten niet aan.
 • Spruiten worden niet aanbevolen voor mensen die lijden aan gewrichtsaandoeningen.
 • Bij jicht en dyskinesie van de maag is opname in de voeding ten strengste verboden.

Een andere categorie mensen die geen spruiten en zaden mogen eten, zijn mensen die lijden aan linzenintolerantie.

twaalfvingerige darm

Ontkiemde linzen in de geneeskunde

De gunstige eigenschappen van linzenspruiten zijn al lang bewezen door voedingsdeskundigen en staan ​​buiten kijf. Ondanks het feit dat artsen adviseren om linzenspruiten te eten, brengen ze niet alleen voordelen, maar ook schade toe als ze verkeerd worden gebruikt.

Artsen raden aan het product op te nemen in de voeding van vrouwen. Spruiten helpen bij het verlichten van onaangename symptomen van het begin van de menopauze en het omgaan met aandoeningen van het voortplantingssysteem. Kroep verlicht PMS-symptomen. Voorkomt de ontwikkeling van pathologieën van de baarmoeder en kwaadaardige neoplasmata in de borstklieren. Heeft een gunstig effect op de bloedsomloop, voorkomt bloeding.

linzen in de geneeskunde

Voor mannen zijn de positieve effecten van zaden op het lichaam het handhaven van de gezondheid van het urogenitale systeem en het omgaan met vele ziekten van de organen van dit systeem.

Voor kinderen zijn de voordelen van linzenzaailingen het ondersteunen van de groei en botvorming. Versterkt de hersenactiviteit, wat vooral belangrijk is tijdens de groei en ontwikkeling van een groeiend lichaam. Dit komt door het feit dat de zaden plantaardige eiwitten bevatten die verantwoordelijk zijn voor de groei en vorming van het skeletstelsel.

Linzenspruiten zijn ook nuttig voor ouderen, omdat ze het skelet versterken. Vooral bij oudere mensen heeft ze extra ondersteuning nodig.

behoud van gezondheid

Volksrecepten met linzen

Linzenspruiten worden in de traditionele geneeskunde vaak gebruikt om veel ziekten te behandelen. Het is noodzakelijk om granen geleidelijk en in kleine porties in het dieet te introduceren, zodat het lichaam aan zijn werking went.

Behandeling met folkremedies:

 • Gekiemde grutten worden toegevoegd aan verschillende groentesalades.
 • Neem aan het begin van de cursus 100-150 g spruiten. Een eetlepel voor het ontbijt op een lege maag is voldoende om de hele dag goed te blijven.
 • Voor gewichtsverlies worden dagelijks granen ingenomen, elke ochtend 100 g voor het ontbijt. Dit zal de honger lang helpen stillen en zal de hele dag door vetten afbreken.

linzen recepten

Het overschrijden van de dagelijkse hoeveelheid voor consumptie leidt tot winderigheid en verhoogde gasproductie in de maag. Bij gastritis en aanleg voor obstipatie is het innemen van grote hoeveelheden linzen gecontra-indiceerd.

Om het proces van afvallen te versnellen, worden linzenspruiten gemengd met verse groenten en gekookte kipfilet. Je hoeft zo'n salade alleen te vullen met plantaardige of olijfolie. Het gerecht helpt het gevoel van volheid lang te behouden en is tegelijkertijd voedzaam en gezond.

Als de gekiemde linzen gekookt moeten worden geconsumeerd, mag er tijdens het koken geen zout worden toegevoegd. De inhoud draagt ​​bij aan het vasthouden van vocht in het lichaam.

verse groenten

Tarief voor gebruik

De voordelen en nadelen van linzenspruiten zijn al lang bewezen door voedingsdeskundigen. Op aanbeveling van artsen mag de consumptie van het product niet meer dan twee porties per week bedragen. De goede werking van alle organen is afhankelijk van een voldoende aanvoer van micronutriënten samen met granen. Maar bij veelvuldig gebruik van kiemgroenten worden voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen niet meer opgenomen.

De voedingswaarde en het caloriegehalte van linzenspruiten is veel hoger dan bij elke andere peulvrucht. De spruiten bevatten 0,5 gram vet, 9 gram plantaardig eiwit en 22,1 gram complexe koolhydraten. Het caloriegehalte per 100 g van het eindproduct is 107,5 kcal. Dergelijke indicatoren van het gehalte aan voedingsstoffen bij regelmatig gebruik helpen om overgewicht te verminderen.

product gebruik

Hoe linzen thuis goed te ontkiemen?

Ontkiemde linzengranen zijn rijk aan vitamines en mineralen. U kunt thuis granen ontkiemen. Dit vereist geen speciale apparaten of vaardigheden.

Momenteel is er een groot aantal plantensoorten bekend, maar groene, oranje of zwarte soorten worden vaker als voeding gebruikt. Het zal niet moeilijk zijn om granen te ontkiemen als je het voorziet van de voorwaarden die nodig zijn voor de groei van spruiten. Allereerst is het warmte, vochtigheid en diffuus licht.

Veel voorkomende manieren om thuis zaden te ontkiemen:

correct ontkiemen

 • Sorteer de granen en spoel ze af met heet water. Leg het dan op een bakplaat of geëmailleerde bakplaat.
 • Strooi het water uit de spuitfles, maak het gaasje vochtig en vouw het in meerdere lagen. Bedek de zaden met gaas en laat een dag staan. Vergeet niet periodiek de luchtvochtigheid te controleren. De zaden mogen niet uitdrogen.
 • Als de eerste dag voorbij is, wordt het water in de gerechten afgevoerd, worden de linzen met water besprenkeld en bedekt met nat gaas. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het graan toegang heeft tot zuurstof. Anders begint het te schimmelen.
 • Laat toekomstige spruiten in deze vorm voor een andere dag. Het belangrijkste is om de korrels niet te laten uitdrogen.
 • De gekiemde granen worden bewaard in een droge glazen container met gesloten deksel. De houdbaarheid van dergelijke granen is niet langer dan vijf dagen.
 • In het geval dat bedorven zaden verschijnen of verschijnen tussen de lege plekken, worden ze allemaal gesorteerd en worden de bedorven zaden weggegooid.

glaswerk

De rest van het werkstuk wordt als volgt gewassen:

 • Verdeel de zaadjes in een dunne laag op een bakplaat en bedek ze met water, zodat de vloeistof ze 2-3 cm bedekt.
 • Bedek de linzen met nat gaas of een servet, laat 10 uur in deze toestand staan.
 • Vouw het werkstuk na 10 uur in een vergiet, laat overtollig water weglopen.
 • Sproei de zaden vervolgens met water, dek ze af met vochtig gaas en leg ze weer een dag lang, onder dezelfde omstandigheden als tijdens het ontkiemen.

Op deze eenvoudige manier blijken voedzame granen te besparen.

verspreid de zaden

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen