Technologie van het telen en cultiveren van linzen: hoe en waar het groeit, zijn opbrengst

Ons land was tot voor kort een van de koplopers in de productie van linzen. Vervolgens werd de cultuur van de leidende posities vervangen door erwten en bonen. Tegenwoordig keert dit originele product niet alleen terug naar de keuken, maar ook naar de velden.

Landbouwspecialisten moesten hun kennis over hoe linzen groeien en hoe ze vanaf het begin correct telen, herstellen. Culturele agrotechniek is niet bijzonder complex. Elke beginnende zomerbewoner kan een goede oogst linzen krijgen in zijn persoonlijke perceel.

groeiende technologie

Linzen: beschrijving, kenmerken, de beste variëteiten en variëteiten

Linzen behoren tot de peulvruchtenfamilie en maken deel uit van de peulvruchtengroep. Er wordt maar één soort gekweekt - Linzen eten... Het is een eenjarig kruid met een hoogte van 30-75 cm Linzen vormen kleine struiken.

De stengels van de cultuur zijn rechtopstaand, gefacetteerd, vertakt, bedekt met villi. Het wortelstelsel is zwak, dun en niet vertakt. De bladeren zijn afwisselend, gepaard, met korte bladstelen en vertakte antennes. Bladeren zijn ovaal, op korte bladstelen, met een punt aan het einde, tot 2 cm lang Bloemen zijn klein, verzameld in trosvormige bloeiwijzen, wit, roze of paars, eierstok met 2-3 eitjes.

linzen teelt

Linzen bloeien in juni-juli. Na de bloei worden vruchtdozen gevormd, hangend, ruitvormig, slechts 1 cm lang en 0,8 cm breed Een peul bevat slechts 1-3 zaden, die een afgeplatte vorm hebben met scherpe randen. De kleur van de granen is afhankelijk van het type linze.

Culturele linzen zijn onderverdeeld in 2 variëteiten: grootzaad, dat wordt gebruikt voor menselijke voeding, en kleinzaad - voer.

Bij de teelt van linzen moet rekening worden gehouden met de biologische kenmerken ervan. Deze plant vraagt ​​niet om warmte: zaadkieming is al mogelijk bij +3 ºС, en zaailingen zijn bestand tegen vorst tot -5 ºС. De vriendelijkste en snelste scheuten verschijnen wanneer de grond opwarmt tot + 8… + 10 ºС tot een diepte van 10 cm. In dit geval verschijnen scheuten al op de 7e dag na het zaaien. Als de eerste scheuten toch afsterven, groeien nieuwe stengels uit ondergrondse knooppunten.

vruchten worden gevormd

In linzen, net als bij andere vlinderbloemige gewassen, vormen zich stikstofbindende knobbeltjes op de wortels, waardoor de grond wordt verrijkt met stikstof.

In ons land wordt meer dan de helft van de linzenoogst geproduceerd door kleine boerderijen. Het Federaal District Wolga is de leider in zijn productie in Rusland. Meer dan 60% van de totale oogst wordt hier geoogst. Het wordt echter in veel kleinere volumes geteeld in de Siberische en zuidelijke federale districten.

De volgende soorten eetbare linzen worden verbouwd:

boerderijen

 1. Groen.De meeste variëteiten van deze variëteit zijn grootzadig, met vroege aanplant en late rijping. Groene linzen zijn lang en vatbaar voor legering. De belangrijkste cultivar van deze variëteit is de Puy Franse groene linzen. In de Russische Federatie worden voornamelijk groene variëteiten gekweekt: Octava, Anfia, Petrovskaya, Novaya Luna en anderen die resistent zijn tegen onderdak, uitscheiding, droogte en ziekte. Graan bevat 27-30% eiwit.
 2. Rood. Er worden variëteiten met grote zaden (9 mm), middelgrote en kleine zaden (2 mm) gekweekt. Kleinzadig zijn de vroegste.
 3. Specifiek. Deze categorie omvat zwarte (Beluga), Spaanse bruine kleinzadige linzen en oranje linzen.

Spaans bruin

Landend in open terrein

De cultuur geeft goede opbrengsten bij teelt op middelvruchtbare, losse grond met goede beluchting, kastanje-, podzolische, leemachtige, zandige leem en chernozems, rijk aan calcium.

Zware tsjernozems, zure en zoute bodems, drassige bodems zijn niet geschikt voor de plant. Het zaaien van linzen op grond verrijkt met organische en stikstofhoudende meststoffen leidt ertoe dat de plant in een groot volume een groene massa vormt en de bonen ongelijkmatig rijpen. Hun smaak- en kwaliteitsindicatoren gaan achteruit. In de herfst wordt kaliumsulfaat geïntroduceerd met een snelheid van 50 g per 1 m².

gemiddeld in vruchtbaarheid

Voor het zaaien wordt houtas in de grond gebracht met een snelheid van 10 liter per honderd vierkante meter, waaraan 20 g ammoniumnitraat kan worden toegevoegd. Organische stof wordt niet aan de cultuur toegevoegd. Gelijktijdig met de zaden wordt superfosfaat aan de rijen toegevoegd.

Het gewas wordt in het vroege voorjaar gezaaid, wanneer de grond opwarmt tot minimaal +5 ºС. Om het ontkiemen van het graan te versnellen, kun je het een paar seconden in kokend water dompelen en het dan in een handdoek wikkelen. Een dergelijke behandeling bevordert het herstel van het zaad uit micro-organismen en schimmelsporen. Je kunt de zaden een dag laten weken in een groeistimulator.

Linzen worden tot een diepte van 3-5 cm gezaaid, vrij dicht - de rijafstand is slechts 15 cm. 250 grote zaden of 300 kleine zaden worden gebruikt per 1 m².

zaai het gewas

Linzen versieren het landschapsontwerp in het zomerhuisje, het decor met behulp van deze plant is geschikt voor het decoreren van een tuin met "minimaal onderhoud", composities in landelijke stijl, eetbare bloembedden.

Linzen kunnen worden gebruikt als groene mest voor grondbewerking in de kas met uw eigen handen. In dit geval wordt de cultuur in de herfst of lente gezaaid en binnen 1-2 weken geploegd voordat het hoofdgewas wordt geplant.

landschapsontwerp

Voortplanting van planten

De teelttechnologie voorziet in het gebruik van zaden met een kiemkracht van minimaal 85%. Voorvermeerdering wordt uitgevoerd als er minder dan 1000 zaden in het monster zitten, het ontkiemingspercentage afneemt of er een wens is om een ​​nieuw ras te kweken en er niet genoeg plantmateriaal is voor grootschalige gewassen.

Het minimum aantal zaden dat nodig is voor reproductie is 800. Ze worden gezaaid in 4 rijen met een lengte van 4 m en een rijafstand van 45 cm De afstand tussen percelen met verschillende variëteiten moet minimaal 90 cm zijn, in dit geval wordt gezaaid in gaten met een onderlinge afstand van minimaal 3 cm.

aantal zaden

Linzen zijn zelfbestoven planten, maar wanneer zaden zich tijdens de bloei vermenigvuldigen, kan de bloem ook bestoven worden door insecten, wat de opbrengst en zaadopbrengst aanzienlijk zal verhogen. De bloemen worden onderzocht op overeenstemming met de fenotypische kenmerken van de variëteit.

Voor het oogsten worden groeiende struiken gedroogd met speciale stoffen - droogmiddelen voor uniforme rijping. Oogsten op kleine oppervlakten kan het beste met de hand gebeuren.

groeiende struiken

Regels voor plantenverzorging

Veel mensen vragen of het mogelijk is om een ​​cultuur te krijgen die zelf is gekweekt, gekweekt, het is niet moeilijk om linzen te laten groeien - het is een pretentieloze plant die geen speciale zorg vereist. De uitzondering is onkruidbestrijding.

Linzen bouwen langzaam hun groene massa op, daarom hebben ze in het begin meer bescherming nodig tegen onkruid en regelmatig water geven.De bloei begint 40-45 dagen na ontkieming. Vanaf dit moment tot aan de oogst wordt het gewas bestand tegen vochtgebrek en hoge luchttemperaturen.

zelfgekweekt

Overmatig vocht tijdens deze periode vertraagt ​​de rijping van zaden, dus de linzen krijgen niet meer dan 2 keer per week water.

Bij de teelt van linzen is er geen introductie van organische en stikstofhoudende meststoffen. De stikstofbindende eigenschappen van linzen maken het mogelijk om voor 80% van dit element te voorzien.

Linzen hebben dringend fosfor nodig. Het bevordert de beworteling en ontwikkeling van planten, neemt deel aan stikstofbinding, bevordert een uniforme bloei en snelle rijping van fruit. De maximale veilige dosis fosforhoudende meststoffen is 0,16 kg per honderd vierkante meter.

plant rooten

Om een ​​goede oogst te vormen, heeft de cultuur kalium nodig in een hoeveelheid van 0,8 kg kunstmest per honderd vierkante meter. Voor het eerst worden potas- en fosforhoudende meststoffen samen met de zaden aangebracht, en de tweede keer - in de ontluikende fase.

Zwavel is nodig om een ​​goede oogst te krijgen. Ammoniumsulfaat wordt toegevoegd met een snelheid van 0,09 kg per honderd vierkante meter.

ammoniumsulfaat

Ziekte en ongediertebestrijding

Belangrijkste ziekten van linzen:

 1. Echte meeldauw. Dit is een schimmelziekte, die wordt gekenmerkt door het verschijnen op de bovengrondse delen van de plant van een witte poederachtige coating - het mycelium van de schimmel. Na verloop van tijd, naarmate de ongedierte sporen rijpen, wordt de plaque grijs. De parasiet verstoort de fotosynthese van de plant, waardoor de opbrengst met 20% afneemt. De paddenstoel overwintert in plantenresten, wordt actiever bij warm, droog weer.
 2. Ascochitis. Schimmelziekte. Op het bovengrondse deel van de planten verschijnen gele vlekken met een bruine rand, die uiteindelijk in bruine pycnidia veranderen. Het risico op ziekte is verhoogd bij hoge luchtvochtigheid. Verliezen zijn tot 30%, defecte zaden worden gevormd op herstelde planten.
 3. Roest. Mycose tast alle bovengrondse plantorganen aan, waardoor er roestbruine vlekken op verschijnen die uiteindelijk zwart worden. Met een grote mate van schade ontwikkelt zich necrose op de bladeren, ze vallen eraf. De opbrengst wordt met 30% verminderd, het zaadmateriaal is van slechte kwaliteit.
 4. Fusarium tast de plant volledig aan. De bladeren worden geel en vallen eraf, de plant stopt met groeien. Als de infectie de wortels bereikt, worden ze bruin en sterft de plant zelf. Aan de onderkant van de stengel zie je een roze bloei - schimmelsporen. Het gevaar van de ziekteverwekker is dat de zaden van de aangetaste plant fusariotoxinen ophopen, die giftig zijn voor mens en dier. Infectie vindt plaats via de grond waarin de sporen van de schimmel overwinteren.
 5. Wortelrot. De ziekte wordt gekenmerkt door het verschijnen van donkere vlekken in het gebied van de wortelkraag. De wortels beginnen te rotten, het vaatstelsel van planten wordt aangetast, waardoor ze afsterven. De veroorzaker van de ziekte zijn bacteriën die worden geactiveerd bij hoge luchtvochtigheid.

schimmelziekte

Om ziekten te bestrijden, worden speciale preparaten gebruikt - fungiciden en antibacteriële middelen. De beste preventieve maatregel is de selectie van resistente rassen. Gewasrotatie, diep ploegen in de herfst, behandeling van gewassen met Bordeaux-mengsel, het opruimen van de plaats van plantneerslag en tocht wordt als effectief beschouwd.

plant volledig

Linzenplagen:

 1. Steppe cricket. Het is een zwart insect met ontwikkelde vleugels. De larve heeft onderontwikkelde vleugels, de eieren zijn wit, groot (4 mm lang). Ze eten de groene delen van de plant.
 2. Steppe klikker. Dit zijn insecten zwart met een bronzen tint, de larven zijn bruin. Het ongedierte overwintert diep in de grond, verslindt de groene delen van de plant.
 3. Zwarte kever. Het is een kleine kever met grijze villi in het onderste deel van de buik; de larven zijn wit met een bruine kop. Ze beschadigen bladeren en fruit.
 4. Erwtenbladluis... Het insect beschadigt alle delen van de plant tot aan de dood van de scheuten.
 5. Knobbelkever. Het ongedierte eet jonge scheuten en de schaal van stikstofbindende knobbeltjes.
 6. Slakken en naaktslakken.Jonge scheuten worden gegeten.

Insecticiden worden gebruikt om ongedierte te bestrijden. Diep ploegen van afwerkblad voor overwintering is effectief, wat leidt tot de dood van insecten en hun larven.

steppe cricket

Combinatie met andere planten

De beste voorlopers voor linzen zijn wintergewassen, maïs en aardappelen.

Linzen verzadigen, net als andere peulvruchten, de grond met stikstof en zijn een goede voorloper voor eventuele volgende gewassen.

Linzen worden gezaaid met andere gewassen. Om groene massa, hooiberg, kuilvoer en zaden te verkrijgen in Siberië, de Wolga-regio en de zuidelijke Oeral, wordt het gezaaid samen met gerst, tarwe, erwten, lentecamelina. Hiervoor wordt het zaad in gelijke delen gemengd. In het zuiden van het land worden linzen verbouwd in gecombineerde gewassen met een honingplant - phacelia.

beste voorgangers

Linzen kweken

Hoofdzakelijk in Rusland worden groene linzen van de variëteiten Belotserkovskaya-24, Dnepropetrovskaya-3, Nova Luna, Petrovskaya-4/105, Tallinskaya-6, Penzenskaya-14, Petrovskaya Yubileinaya verbouwd. De cultuur wordt verbouwd in 13 grote regio's van het land.

De grootste oogsten worden geoogst in de Saratov-regio - ongeveer 65 duizend ton, op de tweede plaats het Altai-gebied (49 duizend ton), op de derde plaats de Samara-regio (40 duizend ton). De opbrengst is 7,2 cent per hectare.

groeiende linzen

Reiniging en opslag

De bonen van de cultuur rijpen ongelijk: de rijping begint met de lagere vruchten. Het oogsten van linzen begint wanneer slechts 1/3 van de bonen onrijp is en de rest bruin van kleur wordt. De struiken worden op grondniveau gemaaid en de wortels blijven in de grond.

Omdat droge bonen gemakkelijk barsten en openen en zaden verliezen, worden linzen 's morgens na dauw geoogst, wanneer de hoge luchtvochtigheid de wanden van het fruit verzacht. Voor het oogsten van gewassen wordt een flexibel maaibord met automatische regeling van de maaihoogte, luchttrommel en gewasheffer gebruikt.

cultuur bonen

Zaden van melkachtige wasrijpheid kunnen als voedsel worden gebruikt. Ze zijn lekker, maar slecht bewaard.

De gesneden struiken worden in schijven gebonden en enkele dagen gedroogd in een tocht in hangende vorm. Gedurende deze tijd rijpen de resterende bonen. Na het dorsen wordt het graan ontdaan van onzuiverheden, gedroogd in de zon, verpakt in verzegelde containers van glas of metaal.

In kartonnen dozen of stoffen zakken worden linzen bewaard in een donkere, koele en goed geventileerde ruimte. Bewaar linzen niet in bonen. Ze zijn hygroscopisch, nemen snel vocht, schimmels en rotten op.

gebruik zaden

Het dorsen gebeurt bij een zaadvochtgehalte van 18% en granen met een vochtgehalte van 13% voor rode linzen en 14% voor groene linzen zijn geschikt voor opslag. Graan kan met geweld worden gedroogd, maar de temperatuur mag niet hoger zijn dan +45 ºС.

Linzen hebben een beperkte houdbaarheid, de houdbaarheid van graan bij een luchtvochtigheid van 14% en een temperatuur van +15 ºС bereikt 40 weken.

beperkte periode

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen