Hoe ziet linze eruit en wat is het, zijn soorten en variëteiten met een beschrijving

Onterecht vergeten en vervangen door andere peulvruchten, keren linzen terug naar ons menu. Het bevat een groot aantal voedingsstoffen. Het is een onmisbaar ingrediënt in zowel de Europese als de Aziatische keuken.

Een ander voordeel van linzengranen is dat ze geen toxines, pesticiden, nitraten en nitrieten verzamelen. We zullen proberen erachter te komen wat linzen zijn, wat ze zijn, in hun voor- en nadelen.

gifstoffen hopen zich op

Classificatie en beschrijving

Linzen zijn een plant uit de vlinderbloemigenfamilie. In de cultuur wordt slechts één variëteit verbouwd: voedsel. Het is een eenjarig kruid dat kleine struiken vormt van 30 tot 75 cm hoog. Complexe ovaalvormige, gepaarde geveerde bladeren zijn gerangschikt op korte bladstelen.

Linze bloeit met kleine bloemen, verzameld in trosvormige bloeiwijze. De knoppen zijn motvormig, ze zijn wit, roze, paars. Na de bloei wordt een klein fruit gevormd - een hangende diamantvormige boon. Het kan 1 tot 3 zaden bevatten met een afgeplatte vorm met scherpe randen. De kleur en grootte van de zaden is afhankelijk van de variëteit en variëteit van de plant.

Het Federaal District Wolga, in het bijzonder de regio Saratov, is de leider in de productie van linzen in Rusland.

ruitvormig

Soorten linzen

Linzen onderscheiden zich door kleur en zaadgrootte. Nu telen ze groene, rode en specifieke rassen. Specifieke soorten zijn onder meer zwarte, bruine en Franse groene linzen. Afhankelijk van de korrelgrootte zijn er 2 soorten gewassen: grootzaad en kleinzaad.

Elke variëteit heeft zijn eigen variëteiten. De meest populaire linzensoorten in Rusland: Anfia, Oktava, Belotserkovskaya-24, Dnepropetrovskaya-3, Novaya Luna, Petrovskaya-4/105, Tallinskaya-6, Penzenskaya-14, Petrovskaya Yubileinaya. Ze behoren allemaal tot de groene plaatvariant van de cultuur.

soorten linzen

Zwarte linze

Dit is de meest populaire en duurste graansoort. Het wordt Beluga genoemd vanwege zijn uiterlijke gelijkenis met zwarte kaviaar. De vrucht van zwarte linzensoorten is klein (slechts 2-3 mm in diameter), glanzend. Het ras is ontwikkeld in Canada, maar is vooral populair in India. Je kunt linzen onderscheiden door de kleur van de bloemen (hoe het eruit ziet - op de foto).

De zwarte granen bevatten het meeste eiwit - 35%. Hun kleur is te danken aan de aanwezigheid van een speciaal pigment dat antioxiderende eigenschappen heeft.

verscheidenheid aan granen

rode linzen

De cultuur met rood fruit is wijdverspreid in Aziatische landen. Het heet roze of Egyptisch. De korrels zijn vrij van de schaal, dus het kookt snel en sterk in.

In de meeste gevallen wordt de rode variëteit vertegenwoordigd door variëteiten met kleine zaden.

vrij van schaal

Groene linzen

In ons land worden voornamelijk groene schotellinzen geteeld. Het dankt zijn naam aan de grote platte zaden die op een bord lijken. De meeste soorten van de groene variant zijn grootzadig.

De granen van plaatgraansoorten hebben een hoog eiwitgehalte - tot 31%. De meest populaire groene linze is French de Puy. Groene variëteiten kunnen in alle tinten groen zijn, van bleek olijfgroen tot felgroen.

plaat type

Gele linzen

Deze variëteit omvat soorten als de grote Mexicaanse Macachiados, met als kenmerk een heldere nootachtige smaak, geel met een rood hart, geel geschubde rode chef.

Gele linzen worden gevormd uit groene korrels nadat ze zijn afgepeld. Hiervoor zijn rassen als Aston, Richley, Laird geschikt.

Gele granen zijn vooral populair in India, waar ze worden gebruikt om de traditionele sambhar-schotel te bereiden. Ze worden geproduceerd in Europa, Amerika en andere Aziatische landen. De gele variant heeft de hoogste glycemische index met 30 punten.

Mexicaanse Macachiados

Bruine linzen

Bruine linzen zijn het meest voorkomende type voedsel. Een populaire variëteit van bruin graan is de variëteit Bonte Linzen (Pardina). Dit is een Spaanse variant. Het onderscheidt zich door een dunne schaal en een dichte consistentie, het kookt praktisch niet over.

Dit is de enige variëteit die moet worden geweekt voordat het kookt.

 gemeenschappelijk product

Nuttige eigenschappen van linzen

Levensmiddelenlinzen bevatten 25-31% compleet eiwit, waaronder 21 aminozuren, waaronder 12 essentiële (threonine, arginine, tryptofaan en andere). Linzeiwit is qua samenstelling vergelijkbaar met dierlijk eiwit en is licht verteerbaar, wat vooral belangrijk is voor vegetariërs.

Rijk linzen met vitamines en mineralen, antioxidanten en andere biologisch actieve stoffen. Door hun chemische samenstelling hebben linzen de volgende gunstige eigenschappen:

compleet eiwit

 1. De koolhydraten in linzen zijn traag, dus producten en recepten met linzen worden aanbevolen voor opname in dieet voor gewichtsverlies en sportvoeding. Bovendien stimuleert granen stofwisselingsprocessen in het lichaam.
 2. Granen bevatten een grote hoeveelheid onoplosbare voedingsvezels, die de spijsvertering normaliseren, de peristaltiek en de darmmicroflora verbeteren. Ze binden gifstoffen en bevorderen hun eliminatie, reguleren het cholesterol- en glucosegehalte in het lichaam. Oplosbare vezels worden omgezet in een geleiachtige massa die langdurige verzadiging bevordert.
 3. Dankzij de lage glycemische index helpen granen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Daarom worden linzenproducten en recepten aanbevolen voor diabetici.
 4. Linzen stimuleren het immuunsysteem, voorkomen de ontwikkeling van kanker.
 5. Aminozuren zijn betrokken bij het metabolisme, de bloedvorming en de immuunrespons. Tryptofaan neemt deel aan de synthese van het gelukshormoon - serotonine, verbetert de werking van de hersenen en zenuwen. Threonine voorkomt vervetting van de lever. Leucine is belangrijk voor de gezondheid van botten, spieren en huid. Het is betrokken bij de synthese van groeihormoon. Methionine is een sterke antioxidant, een stimulans voor de vetstofwisseling.
 6. De rijke minerale samenstelling van linzen heeft een positief effect op het hele lichaam. Mangaan is een krachtige antioxidant. Magnesium activeert sommige enzymen en versnelt de weefselregeneratie, verbetert de kwaliteit van de bloedcirculatie en bevordert de zuurstofvoorziening van het bloed. Kalium normaliseert het werk van het cardiovasculaire systeem en de hematopoëse, reguleert het zuur-base-evenwicht. Granen bevatten calcium, fosfor, fluor, koper, jodium, zink, selenium, etc. 100 g linzen bevatten een dagelijkse dosis molybdeen, dat betrokken is bij de uitwisseling van purines.

voedingsvezels

Ijzer

Linzenpitten zijn een betrouwbare bron van ijzer die nodig is voor normale bloedvorming en preventie van ijzerafhankelijke bloedarmoede, wat vooral belangrijk is voor vegetariërs, kinderen en zwangere vrouwen.

100 g van het product bevat 7,6 mg ijzer. Om de opname van ijzer te verbeteren, moeten granen worden geconsumeerd met groenten en kruiden.

ijzer bron

Vitaminen

Linzen bevatten de volgende vitamines:

 1. Thiamine (B1). Neemt deel aan de synthese van nucleïnezuren en eiwitten, regeneratieve processen. Stimuleert het werk van het zenuwstelsel en cardiovasculaire systemen, bijnieren.
 2. Riboflavine (B2) is een regulator van intracellulair metabolisme, algemeen metabolisme en glycogeensynthese in de lever, een stimulans van het centrale zenuwstelsel. Normaliseert de tonus van bloedvaten, het aantal leukocyten, het werk van het spijsverteringskanaal. Verbetert de conditie van de huid en het gezichtsvermogen, vermindert het risico op kanker.
 3. Foliumzuur is vooral nodig bij kinderen en zwangere vrouwen. Het is nodig voor een normale ontwikkeling van het beenmerg. Voorkomt de ontwikkeling van neurale afwijkingen van de intra-uteriene ontwikkeling. Voorkomt de verspreiding van tumorprocessen en stralingsziekte. Een portie linzen bevat de dagelijkse inname van vitamine B9.
 4. Nicotinezuur (PP) is een deelnemer aan alle soorten metabolisme, een stimulerend middel voor hematopoëse, de vorming van leukocyten en protrombine. PP verhoogt de prestaties en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.
 5. Vikasol (K) is een regulator van de bloedstolling, de samenstelling en toestand, vasculaire permeabiliteit en elasticiteit.
 6. Tocoferol (E) is een antioxidant, noodzakelijk voor de preventie van vasculaire sclerose en spierdystrofie, regulering van hematopoëse en reproductieve functies, het werk van het zenuwstelsel en cardiovasculaire systemen, metabolische processen.
 7. Carotenoïden zijn stimulerende middelen voor redoxreacties. Ze beïnvloeden het glucosegehalte en cholesterol in het bloed en starten regeneratieve processen in weefsels.

deelname aan de synthese

Fyto-oestrogenen

Linzengranen bevatten fyto-oestrogenen die het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen nabootsen. Deze stoffen vergemakkelijken het verloop van de menopauze, voorkomen de ontwikkeling van tumorprocessen, endometriose, baarmoederfibrose en andere pathologieën in het vrouwelijk lichaam.

Fyto-oestrogenen hebben een milder effect op het lichaam dan synthetische hormoonvervangers en hebben minder bijwerkingen. Isoflavonen worden tijdens het koken niet afgebroken. Vooral oranje linzen zijn rijk aan deze stoffen.

bevat fyto-oestrogenen

Caloriegehalte van linzen

Cultuur verwijst naar caloriearm, vetarm voedsel. Het gemiddelde caloriegehalte van droog graan is 260-360 kcal en gekookt - 116-175 kcal.

Het product bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels en eiwitten waardoor je je voller voelt, waardoor er minder granen nodig zijn om te koken. Hierdoor worden granen vaak in de voeding opgenomen om af te vallen.

100 g granen bevatten 21-31 g eiwit, slechts 1,2-2 g vet en 42-58 g langzame koolhydraten. De minste hoeveelheid vet wordt aangetroffen in rode variëteiten van de plant.

vetgehalte

Schade en contra-indicaties van linzen

De granen kunnen worden gebruikt om verschillende dieetmaaltijden te bereiden die geschikt zijn voor medische voeding. Maar tegelijkertijd heeft het product een aantal contra-indicaties voor gebruik.

Peulvruchten stimuleren een verhoogde gasproductie en zijn daarom niet geschikt voor mensen die lijden aan ziekten van het maagdarmkanaal zoals dysbiose, enterocolitis, gal dyskinesie, cholelithiase, gastritis. Een contra-indicatie voor het gebruik van granen zijn aambeien.

Vanwege het feit dat granen natuurlijke purines bevatten, mogen ze niet worden geconsumeerd door patiënten met jicht, artritis en artrose.

gezond eten

Langdurige consumptie van producten uit linzen die ongeveer 30% eiwit bevatten, kan leiden tot een verminderde nierfunctie, de ontwikkeling van nefritis of urolithiasis. Ook de oxalaten in granen dragen hieraan bij.

Om de negatieve invloed van granen op het spijsverteringskanaal te verminderen, kunt u het na het voorweken 4-6 uur koken.Groenten, kruiden en groene thee zullen de negatieve invloed van granen op de spijsvertering helpen verminderen.

schade en contra-indicaties

Linzenkorrels verminderen de opname van calcium, ijzer, zink.

Kinderen van wie het enzymsysteem nog niet perfect is, en ouderen moeten het gebruik van cultuur beperken. Het is toegestaan ​​om het 3 keer per week in het dieet op te nemen.

Tekenen van vergiftiging door peulvruchten: braken, hoofdpijn, gele huid, bruine urine.

enzymatisch systeem

Kooktoepassingen

Maak onderscheid tussen kleinzadig en grootzaad of plaatcultuur. Dit laatste wordt weergegeven door zaden van 5-9 mm groot in verschillende tinten groen. Alle andere variëteiten (rood, zwart, bruin en andere) verwijzen voornamelijk naar linzen met kleine zaden.

Men neemt aan dat plaatgrutten een betere smakelijkheid en een hogere voedingswaarde hebben, maar elke variëteit heeft zijn eigen voordelen.

Bruine linzen hebben een uitgesproken nootachtig aroma en een pittige smaak. Het is geschikt voor het maken van soepen. Het kan worden toegevoegd aan salades, ovenschotels en stoofschotels. Deze variëteit kookt niet goed.

grootzaad of bord

Gele grutten hebben een neutrale smaak. Snel ingekookt, gebruikt voor stoofschotels, soepen, aardappelpuree, paté, ontbijtgranen.

Groene grutten kunnen zowel nootachtige als paddenstoelenaroma's hebben. Het behoudt zijn vorm goed tijdens het koken, wordt gebruikt in salades, als bijgerecht bij vlees- en visgerechten.

Rode of oranje grutten hebben een hartige zoete smaak en worden veel gebruikt in de Aziatische keuken.

champignonsmaak

Zwarte linzen hebben een scherpe smaak. De ongebruikelijke kleur vervaagt enigszins tijdens het koken. De variëteit past goed bij groenten, vlees, vis en kruiden, pikante tomatensaus.

Grutten kunnen worden gebruikt voor het maken van taarten, schnitzels, gehaktballen, medaillons. Linzen worden gebruikt om een ​​drankje te maken dat op koffie lijkt. Linzenmeel wordt gebruikt voor gebak (brood, pannenkoeken, taarten) en eiwitshakes.

patates maken

Linzen koken

De kooktijd voor peulvruchten is afhankelijk van de variëteit en kleur. Groene variëteiten worden dus gekookt van 25 tot 40 minuten, bruin - 30-35 minuten, rood en oranje - niet meer dan 20-30 minuten.

Door het koken nemen de korrels 3 keer in volume toe. Rode rassen behouden hun vorm beter. Linzen kunnen rond worden gekookt of gehakt. Gehakt wordt gebruikt voor het maken van soepen. Het wordt slechts 10-15 minuten gebrouwen.

soepen maken

Om de linzen voor een bijgerecht te koken, moet je ze eerst sorteren en wassen. In tegenstelling tot andere peulvruchten, worden alleen de bonen die voor de soep bedoeld zijn, geweekt om de kooktijd te versnellen en te voorkomen dat andere groenten te gaar worden.

Giet het graan met koud water in een verhouding van 1: 2 en breng aan de kook. In dit stadium kun je 1 eetlepel aan de pan toevoegen. l. olijfolie of andere plantaardige olie. De korrels moeten gedurende de vereiste tijd lichtjes koken onder het deksel op een kier. Voeg zout naar smaak toe vlak voor het einde van de bereiding.

koud water

U kunt ook graan koken in een multikoker met de modi "Stoofpot", "Pap" of "Grutten".

Rode soorten kunnen in de magnetron worden gekookt. Hiervoor 0,5 eetl. giet heet water zodat het de korrels bedekt, zout naar smaak en zet in de magnetron op de "Groenten" -modus of gewoon op de krachtigste modus voor 7-10 minuten.

Linzen passen goed bij rozemarijn, laurierblaadjes, salie, peper, sojasaus.

past goed bij rozemarijn

Linzen bewaren

Linzenzaadjes kunnen lang worden bewaard. Na verloop van tijd drogen ze uit, worden ze donkerder en worden ze harder. Dan duurt het langer om ze te koken, maar dit heeft geen invloed op de voedingswaarde.

De optimale houdbaarheid is 10-12 maanden. Linzenkorrels worden bleek als ze in het licht worden bewaard, dus het is beter om ze op een donkere plaats te bewaren of in ondoorzichtige containers, donkere glazen potten. Een stoffen zak of kartonnen doos is geschikt voor granen. In afgesloten containers en plastic zakken, als peulvruchten worden bewaard met een vochtgehalte van meer dan 14%, kan condensatie ontstaan.

lang genoeg

Bewaar graan op een koele, droge plaats met goede ventilatie. In een vochtige kamer zullen peulvruchten bedekt zijn met bloei, kunnen ze gaan rotten, oxideren en een onaangename geur krijgen. Hetzelfde gebeurt in een goed verwarmde ruimte of in de buurt van warmtebronnen.

Gekookte linzen kunnen maximaal 5 dagen in een luchtdichte verpakking in het koelgedeelte worden bewaard. Gekookt graan kan 6 maanden in de vriezer worden bewaard. Tegelijkertijd zal de voedingswaarde afnemen en de consistentie veranderen, terwijl de smaak hetzelfde blijft.

verzegelde containers

Beoordelingen
 1. Anna
  7.07.2018 09:39

  Ik kweek rode linzen in mijn datsja, we eten ze in plaats van een bijgerecht, en ik ben vooral dol op linzensoep. Ze is niet erg grillig om voor te zorgen, maar ze houdt van warmte, en ik voed haar ook met een bioactivator van plantengroei BioGrow, ze groeit zo sneller en wordt minder ziek.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen