Tijm (tijm) telen in het open veld in de regio Moskou

Tijm of tijm, die in Rusland het Bogorodskaya-gras werd genoemd, wortelt op stenen hellingen, groeit in open plekken in het bos, weiden en zand. In het wild komt de struik voor in alle landen van Europa en Azië, in het noorden van het Afrikaanse continent. In de regio Moskou wordt tijm vaak als sierplant aangeplant.

Over de grond kruipende meerjarige stengels vormen een groen tapijt, bezaaid met paarse, roze of lila bloeiwijzen. Zulke schoonheid behaagt de zomerbewoners de hele zomer. Tijmknoppen verschijnen zodra de sneeuw smelt.

Kenmerken van het kweken van tijm in de regio Moskou

Onder de driehonderd soorten geurige struiken in Rusland worden er meer dan honderd gevonden, maar meestal wordt kruipende of gewone tijm geplant. Zomerbewoners en tuinders weten waar tijm het beste groeit, welk land ze het liefste hebben. In de regio Moskou worden vaste planten gekweekt:

 • op een open plek;
 • op de vensterbank;
 • in de container.

Graszaad wordt toegevoegd aan vis en vlees, gebruikt in salades en sauzen. Om een ​​gezin te voorzien van geurige kruiden of kruiden, heb je niet veel ruimte nodig voor tijm - alleen een vensterbank aan de zuidkant. Om bloembedden te versieren, wordt tijm in containers geplant. In het open veld groeit tijm op alpenheuvels, langs paden.

In gebieden waar hellingen en stijgingen zijn, daalt kruipende tijm prachtig af, paarse of roze bloeiwijzen versmelten oorspronkelijk met de bladeren. Voor overwintering van een vaste plant in de regio Moskou is het niet nodig om de wortels te bedekken. Tijm verdraagt ​​geen vocht, houdt niet van zware grond, maar is wel vorstbestendig.

Hoe reproduceert deze plant?

Tijmstengels schieten snel wortel, nemen elk jaar een steeds groter deel van het terrein in beslag en verdrinken de bloemen in de bloembedden, en zomerbewoners moeten er soms tegen vechten. Tijm reproduceert:

tijm op stenen

 • onafhankelijk;
 • zaden;
 • stekken;
 • de struiken verdelen.

Wanneer de aarde opwarmt tot minimaal 15 graden, worden turf en zand in dezelfde verhouding in de container gegoten. De grond wordt bewaterd en de zaden van tijm worden erin geplaatst tot een diepte van 5 cm, bedekt met aarde en bedekt met een film erop. De container wordt overgebracht naar een warme plaats. Na 2 weken zouden er scheuten moeten verschijnen. Wanneer de spruiten naar buiten komen, wordt de container op de vensterbank geplaatst, waar het licht is. Zaailingen moeten worden verdund en bewaterd en na 70 dagen naar de tuin worden gestuurd. De afstand tussen zaailingen moet 2 cm zijn, tussen rijen - niet meer dan 25.

Voor vermeerdering door stekken worden sterke scheuten gekozen, waarvan de lengte minimaal 10 cm is. Voordat de tijm begint te bloeien, worden de jonge stengels met een schaar afgesneden en in nat zand geplaatst, bedekt met folie.Wanneer wortels worden gevormd, wat meestal na twee weken gebeurt, wordt de tijm overgeplant naar een nieuwe locatie in de volle grond.

Om de tijm uit de grond te verspreiden, wordt een struik uitgegraven, het deel met de wortel wordt er voorzichtig van gescheiden, dat in de grond wordt geplaatst, bedekt met een film of pot. De transplantatie moet in het vroege voorjaar of in oktober worden gedaan. De plant wortelt beter als het stekje wordt behandeld met de groeistimulator Kornevin en de wortels niet van de grond worden geschud.

bloeiende tijm

Hoe een landingsplaats kiezen?

Hoewel tijm is geclassificeerd als een pretentieloos gewas, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om het te kunnen behagen met heldere bloeiwijzen. De struik moet worden geplant in het gebied waar de zonnestralen de hele dag vallen. In de schaduw strekken de scheuten zich uit, verschijnen er weinig knoppen, de decoratieve eigenschappen van de cultuur verslechteren.

Bij het kweken van tijm in een huis of appartement, wordt er een plaats voor toegewezen aan het zuidelijke raam.

Keuze uit aarde voor tijm

De halfstruik wortelt niet goed op zware gronden, waar water stagneert, houdt niet van zure grond, houdt van zandgrond. In het wild wordt het zelfs in rotsachtige gebieden aangetroffen, maar groeit het niet in wetlands. Dergelijke kenmerken van tijm moeten bekend zijn bij zomerbewoners die voor het eerst besloten plant tijm in de volle grond.

De cultuur tolereert normaal een langdurig gebrek aan water, maar bij stilstaand vocht rotten de wortels. Om dit te voorkomen, wordt na het planten van de struik in dichte aarde, zand erop gegoten met een dunne laag.

Gras verzorging

Tijm zal u verrassen met een weelderig tapijt en aroma, als aan de noodzakelijke voorwaarden voor de groei wordt voldaan. Bij het telen van tijm in een tuin of in een zomerhuisje ligt de nadruk vooral op:

tijm in aarde

 • de grond voorbereiden;
 • vochtigheid;
 • Wieden;
 • ongediertebestrijding.

In de herfst wordt de grond gegraven tot een diepte van minimaal 20 cm, onkruid wordt uit de wortel getrokken. Zand wordt toegevoegd aan zware grond of gemengd met turf. De toevoeging van as helpt de zuurgraad te verminderen. Ze voeden de aarde met organisch materiaal. Mest is hiervoor geschikt, compost is geschikt.

Landen

In het voorjaar wordt de gekozen plek voor tijm weer opgegraven. Zaai tijm in de aarde als deze opwarmt tot 13 graden. De dichte spruiten die verschijnen worden uitgedund, met een tussenruimte van ongeveer 30 cm Bij het telen van tijm in de volle grond worden de zaailingen eerst voorbereid. Hiervoor worden de zaden in een bak of bak geplaatst waarin de grond constant wordt bevochtigd. Bedek de container met glas. Op de leeftijd van een maand wordt de doos met zaailingen de lucht in gehaald en na 2 weken worden de verharde zaailingen naar een vaste plaats gestuurd.

Water geven

Tijm is niet bang voor droogte, het is noodzakelijk om de grond alleen bij langdurige hitte te bevochtigen. Om ervoor te zorgen dat het water niet snel verdampt, wordt stro, compost, rivierzand of geëxpandeerde klei om de struik gegoten. Dankzij mulchen wordt de tijm niet verdrukt door onkruid; vocht blijft langer in de grond. Bij hitte en droogte is één keer per week water geven nodig, soms twee, waarna de grond moet worden losgemaakt.

Om de tijm een ​​mooie vorm te geven, worden de stengels in het voorjaar ingekort, waarna de jonge scheuten een weelderige groene hoed vormen. Oude takken worden in de herfst met snoeischaar doorgesneden.

Topdressing

Als er vóór het planten organisch materiaal in de grond is gebracht, wordt de tijm in het voorjaar vóór het ontkiemen bemest met ureum en as. Voor het volgende jaar worden de struiken tijdens het snoeien gevoed met organisch materiaal. Planten reageren negatief op verse mest.

Ziekten en plagen

Met de juiste zorg, naleving van landbouwtechnieken, lijdt tijm niet aan insectenplagen. Ze houden niet van de geur van etherische oliën in de plant. De halfstruik is resistent tegen ziekten, maar soms dienen de stengels en bladeren als voedsel voor ongedierte in de vorm van:

tijm in de wei

 • weevil;
 • bladluizen;
 • weidemotten.

Je kunt insecten bestrijden met vallen, maar je kunt ze vaak alleen aan door de struiken te besproeien met insecticidenoplossingen.

Bij stilstaand vocht, wat gebeurt als de grond zwaar is, regent het constant, wordt tijm aangetast door schimmelziekten.Het losmaken van de grond, het toevoegen van zand eraan, helpt hun ontwikkeling te voorkomen.

Verzameling en opslag

Tijm in de regio Moskou wordt vaak verbouwd om alpiene heuvels, bloembedden te versieren. Droge scheuten van de plant worden gebruikt voor het maken van thee, afkooksels. Om ervoor te zorgen dat de geur niet verdwijnt, moet u de regels volgen bij het verzamelen en tijm bewaren.

Bladeren en stengels worden geoogst als de struik bedekt is met bloemen. Jonge scheuten worden vers gesneden en geconsumeerd.

Om te voorkomen dat de tijm gaat rotten, wordt hij voor het drogen niet met water gewassen; hij wordt gelijkmatig op papier verdeeld. Tijdige verzameling en opslag zijn de belangrijkste voorwaarden, waarvan de naleving een garantie is voor het aroma van zowel bladeren als bloemen.

Landschapsontwerpers gebruiken tijm voor het schikken van bloembedden en dia's, waarderen het vanwege zijn hoge decoratieve eigenschappen. De eigenaren van zomerhuisjes en voorstedelijke gebieden planten tijm niet alleen om het werk te versieren, maar ook om kruiden en medicijnen te verkrijgen... Met tijdige verzameling en opslag in overeenstemming met de basisregels verliezen noch bladeren, noch stengels, noch bloemen hun gunstige eigenschappen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen