Basilicum kweken uit zaden en zorg in het land in het open veld

Geurige en pittige basilicum, waarvan de teelt geen bijzondere moeilijkheden oplevert, is de mensheid al meer dan 5000 jaar bekend en wordt veel gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden. De cultuur is pretentieloos en decoratief, het kan thuis op de vensterbank worden bewaard als kamerplant en frisgroen kruid. Basilicum, gekweekt op een persoonlijk perceel of in een moestuin, zal de hele zomer lang genieten van een overvloedige oogst, als je de eenvoudige regels van de landbouwtechnologie volgt.

Kennismaking met basilicum: plantbeschrijving

Basilicum (Ocimum) is een geurig eenjarig kruid dat behoort tot de Lamiaceae-familie. De naam kan uit het Grieks vertaald worden als "koninklijk" of "koninklijk". Onder de grote verscheidenheid aan kruiden en kruiden neemt het een dominante positie in.

pretentieloos en decoratief

Voor het verbouwen van basilicum in het open veld zijn verschillende variëteiten van deze cultuur geschikt, die niet alleen verschillen in de kleur van de bladeren, maar ook in smaak. Het grondgedeelte van de plant kan geelgroen, donkergroen en donkerpaars zijn. De tetraëdrische stengels van dit kruid worden niet meer dan 0,3-0,6 m, bedekt met glanzende en ruwe ovaal-langwerpige bladeren. De scheut eindigt in een bloeiwijze van meerdere witte of roze-paarse knoppen.

Essentiële oliën in verse en gedroogde kruiden geven gerechten een voortreffelijke en verfijnde, subtiele smaak van piment, delicate tonen van kruidige kruidnagel en een scherp citroenaroma. De plant bevat een rijke set aan voedingsstoffen (fytonciden, kamfer, tannines), vitamines (E, A, C, PP, K, groep B), mineralen (kalium, mangaan, ijzer, magnesium, koper, zink, natrium, kwik en anderen).

paarse kleuren

Zaad zaaien basilicum

Basilicum kan direct in de volle grond worden gezaaid in een tuinperceel of eerder in afzonderlijke containers voor zaailingen, die na het begin van de stabiele hitte de tuin in gaan. Met de zaailingmethode kun je veel eerder een oogst van geurige groenten krijgen. Bovendien hebben de zaden in de herfst tijd om te rijpen en kunnen ze worden verzameld om volgend jaar te zaaien. Deze optie wordt als de meest geprefereerde beschouwd bij het kweken van een gewas, hoewel je met de eerste methode ook veel aromatische kruiden kunt verzamelen.

open terrein

Bij het zaaien van basilicum: plantproces

Basilicum zaailingen planten uitgevoerd ongeveer 55-60 dagen vóór de verwachte dag van het verplaatsen van zaailingen naar de volle grond. Het wordt aanbevolen om dit eind maart of begin april te doen. Deze tijd is voldoende voor de volledige ontwikkeling van zaailingen, het heeft geen zin om eerder te planten. Eerst wordt een grondmengsel bereid uit gelijke delen turf, tuingrond en goed verteerde humus. U kunt de universele tuinformules gebruiken die in winkels worden verkocht.

De grond wordt in dozen of individuele potten gegoten met de verplichte opstelling van een drainagelaag met een dikte van minimaal 3-4 cm.

Om de kieming te versnellen, wordt aanbevolen om de grond extra te bemesten met een speciale minerale samenstelling bereid uit kaliumchloride, ureum, superfosfaat en kaliumsulfaat (½ theelepel per 5 liter water). De grond in de bak wordt besproeid met een zoutoplossing en laat enkele uren opwarmen tot kamertemperatuur. Zaadmateriaal wordt van tevoren voorbereid. Om dit te doen, wordt het ongeveer 2 weken warm gehouden en onmiddellijk voor het zaaien 9-10 uur geweekt in een oplossing van kaliumpermanganaat of een groeistimulator (Zircon, Epin).

bewegende zaailingen

U moet basilicum zaaien met deze technologie:

 • zaden worden niet dieper dan 0,8-1 cm in de grond begraven;
 • voorzichtig bewaterd met bezonken water op kamertemperatuur;
 • de container is bedekt met glas of doorzichtige plasticfolie en op een goed verlichte zonnige plaats (vensterbank) geplaatst met een temperatuur van minimaal +23 ° C;
 • wanneer de eerste scheuten verschijnen (na 7-10 dagen), moet de temperatuur worden verlaagd tot + 17 ... + 20 ° С zodat de zaailingen niet uitrekken;
 • als er 2-4 volle bladeren verschijnen, kunnen de zaailingen in aparte potten worden gedoken.

kamertemperatuur

Hoe zorg je voor zaailingen?

Als basilicum uit zaad wordt gekweekt, vereist het de volgende voorwaarden:

 1. Regelmatig luchten van zaailingen. Onderdak wordt dagelijks 10-15 minuten verwijderd.
 2. Goede verlichting. Anders zullen de zaailingen zich uitstrekken en worden belemmerd. Ze moeten periodiek worden gedraaid, zodat ze niet scheef groeien. Bij gebrek aan licht wordt de beplanting aangevuld met fluorescerende of fytolampen.
 3. Water geven. Het wordt zorgvuldig en voorzichtig uitgevoerd, alleen met warm water. Overmatige wateroverlast van het substraat kan de ontwikkeling van een zwarte poot veroorzaken, die de zaailingen zal vernietigen. Als dit gebeurt, kunt u de basilicumzaailingen besproeien met een oplossing van ureum (½ theelepel per 1 liter water).
 4. Losmaken. Ongeveer elke 10-14 dagen.
 5. Topdressing. Na het verschijnen van 5 bladeren wordt de zaailing geknepen om de bossigheid te vergroten. Wanneer de zijscheuten een beetje groeien, worden de zaailingen bemest met organisch materiaal (humus, mest).

zaailingen luchten

Zaailingen in de grond planten

Het planten van basilicumzaailingen in de volle grond wordt alleen uitgevoerd als het warm weer begint en de grond opwarmt tot + 15 ... + 17 ° С. In de meeste regio's valt deze tijd eind mei of de eerste tien dagen van juni. Ervaren groentetelers raden aan om ongeveer een week voor de verwachte datum te beginnen met het harden van de zaailingen.

Hiervoor worden containers met planten eruit gehaald en 15 minuten buiten gelaten, geleidelijk wordt de tijd doorgebracht in de frisse lucht verlengd tot enkele uren. Om een ​​goede oogst van pittige groenten te krijgen, is het noodzakelijk om enkele voorwaarden van landbouwtechnologie in acht te nemen.

de grond zal opwarmen

Wat moet de grond zijn voor het planten van basilicum?

Voor dit pittige kruid is gekozen voor verlichte zonnige plekken op de site. Maar de cultuur tolereert geen koude wind en tocht, dus het is raadzaam om zaailingen te planten onder de bescherming van grote bomen en struiken, maar ook in de buurt van hekken en verschillende gebouwen. Basilicum gedijt op losse, vruchtbare en goed doorlatende lichte bodems. De beste voorlopers ervan zijn komkommers, tomaten en peulvruchten.

Het wordt aanbevolen om de site voor te bereiden op planten in de herfst. Bij het graven tot een diepte van minimaal 25-30 cm worden de volgende meststoffen per 1 m² toegepast:

zonnige plaatsen

 • humus of verrotte compost - 3,5-50 kg (afhankelijk van de voedingsstofsamenstelling van de bodem);
 • granulair superfosfaat - 20-25 g;
 • kaliumsulfaat - 10-12 g.

Direct voor het planten wordt de grond rijkelijk bewaterd met een oplossing van meststoffen (½ theelepel kaliumchloride, ureum en kaliumsulfaat per ½ emmer water).

Als het geselecteerde gebied zich in het laagland bevindt, is het beter om de bedden hoog te maken en ze te omsluiten met planken of ander materiaal. Basilicum groeit niet goed op vochtige, drassige en luchtdichte bodems.

ander materiaal

Hoe zaailingen correct te planten?

Het is het beste om zaailingen te planten op een bewolkte en regenachtige dag om zonnebrand op delicate bladeren te voorkomen. Gaten graven 9-10 cm diep op een afstand van 15-17 cm van elkaar, laat minimaal 25-30 cm tussen de rijen over, anders worden de struiken krap. Je moet water in de gaten gieten (minimaal 1 liter), daarna kun je basilicum in de natte grond planten.

De grond rond elke plant wordt zorgvuldig verdicht en opnieuw bewaterd. De eerste keer 's nachts planten is bedekt met een film. Wanneer de zaailingen goed wortel schieten en gaan groeien, wordt de schuilplaats volledig verwijderd.

delicate bladeren

Basilicumverzorging: kenmerken van het kweken van een aromatische plant

Basilicum is een thermofiele plant, hiermee moet rekening worden gehouden bij het kiezen van een variëteit om te planten. Het moet worden aangepast aan de plaatselijke klimatologische omstandigheden. In de middelste baan wordt aanbevolen om deze cultuur op een zaailingenwijze te laten groeien. De beste rassen voor deze regio zijn:

 • Russische gigantische paars (kruidnagel-peper).
 • Dragon (kruidnagel-peper).
 • Peperachtig aroma (pittig peperachtig).
 • Yerevan (peperthee).
 • Ararat (anijs).
 • Valya (kruidnagel).
 • Grieks (pepermunt).
 • Fluweel (mint).
 • Anijs (anijs).

aromatische plant

Om basilicum te laten groeien, is het noodzakelijk om er bekwame zorg voor uit te voeren, die bestaat uit tijdig regelmatig water geven, de grond losmaken, wieden en voeren.

De tuin water geven en verzorgen

Voor een goede teelt van basilicum is het belangrijk om het bewateringsregime in acht te nemen. Het is noodzakelijk om de grond pas te bevochtigen nadat de bovenste laag is opgedroogd. Sterke vochtigheid kan leiden tot rot van het wortelstelsel. Het wordt aanbevolen om het na het wieden en losmaken water te geven, zodat er meer lucht de wortels binnendringt en vocht sneller naar buiten sijpelt. Het is absoluut noodzakelijk om onkruid te verwijderen, omdat ze voedingsstoffen uit de gecultiveerde plant halen en hun krachtige wortelstelsel de groei van pittig gras verstoort. We geven de ruggen water met extreem warm, bezonken water.

competente zorg

Wanneer moet je een plant voeden en hoe doe je dat?

Om een ​​goede en overvloedige toename van de groene massa van aromatische basilicum te krijgen, is het noodzakelijk om te bemesten met meststoffen die stikstof bevatten. Om dit te doen, kunt u een eenvoudige nitrofosky gebruiken, deze in de volgende verhoudingen verdunnen: 2 el. l. korrels voor 12 liter water. Je moet elke struik water geven, het verbruik is ongeveer 3-4 liter per 1 m² aanplant.

De eerste voeding wordt eind juni of begin juli uitgevoerd, de tweede - na 3-4 weken.

Dit kruid is een ziekteresistent gewas. Alle ziekten van de basilicum worden in verband gebracht met ongunstige weersomstandigheden of fouten in de landbouwtechnologie. Bij verdikte aanplant, lage temperaturen en overmatig vocht kan het worden aangetast door fusarois en grijsrot. Zieke struiken worden verwijderd en nieuwe worden op hun plaats geplant.

bemesten met kunstmest

Als profylaxe en in de beginfase van de ontwikkeling van pathologie wordt sproeien met een infusie van uienvellen (4 delen water en 1 deel uienvlies) gebruikt. Het wordt niet aanbevolen om deze kruidenplant langer dan 2 jaar op één plek te planten, omdat dit de kans op infectie met schimmelinfecties (fusarium) vergroot.

Basilicuminsecten zijn uiterst zeldzaam, ze worden niet aangetrokken door de fytonciden in de bladeren. Veel tuinders gebruiken dit gewas zelfs in gemengde aanplant om bladluizen en spintmijten weg te jagen van andere gewassen.

verlaat phytoncides

Oogsten: hoe groen te oogsten?

De basilicumoogst kan gedurende het hele groeiseizoen worden uitgevoerd. Enkele folders voor voedsel kunnen de hele tijd worden afgescheurd. Maar je kunt de struik niet helemaal kaal maken, want hij zal zeker doodgaan. Na het begin van de bloei verliest het gemalen deel zijn aroma en originele rijke smaak, wordt zelfs bitter. Daarom moeten bloemborstels op exemplaren die niet bedoeld zijn voor het later verkrijgen van zaadmateriaal, worden afgesneden.

verzamel greens

Wanneer en hoe wordt de afsnijding voltooid?

De basilicum wordt twee keer per seizoen massaal geoogst:

 1. Voor de bloei (begin juli), zodra de knoppen verschijnen, wordt het grote gras afgesneden. Verzamel alleen het bovenste deel en laat de onderste takken achter.
 2. Als de zijscheuten goed aan de struik groeien, kunnen ze ook worden afgesneden. Dit gebeurt 4-5 weken na de eerste oogst (begin of half augustus).

Voor pittige groenten het hele jaar door kunnen verschillende soorten basilicum in bloempotten worden overgeplant en de hele winter thuis op de vensterbank worden bewaard.

afsnijden

Hoe basilicum bereiden?

Om basilicum te laten groeien, is een temperatuur van minimaal + 20 ... + 25 ° C vereist, dus eind augustus stoppen de struiken met groeien en moeten nuttige groenten voor de winter worden geoogst voor opslag. Dit gebeurt op verschillende manieren:

basilicum bereiden

 1. Drogen. Het kan op natuurlijke wijze worden gedroogd, waarbij afgesneden takken in een dunne laag worden verspreid en op een droge, goed geventileerde plaats zonder direct zonlicht worden geplaatst. Je kunt de kruiden drogen in de oven op ongeveer + 40 ° C of in de magnetron. Bewaar de gedroogde specerijen in goed gesloten glazen of porseleinen containers.
 2. Bevriezing. De groene massa wordt geplet, ingevroren, vervolgens in afzonderlijke zakken of plastic blikjes gelegd en in de vriezer bewaard.
 3. Inblikken. Er zijn veel verschillende recepten waarin basilicum wordt gezouten en geconserveerd. Het kan worden gebruikt om basilicumpasta te maken.

Drogen is de meest gebruikelijke manier om dit kruid te oogsten. In deze vorm behoudt basilicum zijn oorspronkelijke aroma en een grote hoeveelheid voedingsstoffen het langst.

is aan het drogen

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen