Hoe auberginezaden thuis te verzamelen, kweektechniek

Het thuisland van aubergines is Zuidoost-Azië. Maar ondanks dit is deze groente erg populair in ons land. Dit is niet verwonderlijk. Veel soorten aubergines zijn begiftigd met een uitstekende smaak, hoge opbrengst en nuttige eigenschappen van de vrucht. Van hen kunt u een verscheidenheid aan gerechten en conserven bereiden. Niet elke tuinman weet echter hoe hij auberginezaden op de juiste manier moet verzamelen. Hoe dit proces wordt uitgevoerd en wat hiervoor nodig is, wordt hieronder in detail beschreven.

Zaadcollectie

Er zijn verschillende manieren om thuis auberginezaden te oogsten. Overweeg de opties waarbij de verzameling het minst bewerkelijk zal zijn en de kwaliteit van de toekomstige oogst op een hoog niveau zal blijven.

Methoden voor het oogsten van zaden:

 1. De testikels worden in verschillende stukken geplet. Door een fijne zeef worden losse delen van de aubergine gemalen. In dit geval moet de massa worden gepasseerd zodat er slechts één zaadje op het oppervlak van het gaas achterblijft.
 2. Geselecteerde aubergines, waarvan u zaad wilt verzamelen, worden in verschillende dunne platen gesneden. Vervolgens worden de zaadjes voorzichtig met een vork, lepel of mes verwijderd.

Ongeacht welke methode wordt gekozen, na extractie wordt aanbevolen om de zaden met stromend water te spoelen. In dit geval moet al het zaadmateriaal dat naar de oppervlakte is gedreven worden weggegooid, aangezien het niet geschikt is voor verder gebruik.

Selectie van aubergine

Ervaren telers weten dat de zaadkwaliteit direct verband houdt met het zaad. Met de juiste benadering van de keuze van aubergines, kunt u vertrouwen op de energie van ontkieming, overvloedige vruchtvorming en hoge commerciële kenmerken van de vrucht. Bovendien zal de cultuur zich van jaar tot jaar aanpassen aan de klimatologische omstandigheden in de regio, wat de verzorging van de planten zal vereenvoudigen.

Overweeg dus de regels voor het kiezen van een testis:

 1. Voor de daaropvolgende fokkerij wordt aubergine aanbevolen om op rassen te blijven. Feit is dat hoewel hybride planten zijn begiftigd met een hoge weerstand tegen verschillende ziekten, ze nog steeds hun commerciële kwaliteiten verliezen bij verdere veredeling.
 2. De kenmerken van het ras moeten overeenkomen met de klimatologische en bodemgesteldheid van de regio. Anders hebben de testis geen tijd om biologische rijpheid te krijgen.
 3. Om de zaadkwaliteit op het hoogste niveau te houden, mag het zaad alleen worden geselecteerd uit sterke en gezonde gewassen. In dit geval wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan de eerst gevormde vrucht.
 4. Om de zaden stevig genoeg te maken, moet de aubergine volledig rijp zijn.Het rijpheidsstadium kan worden bepaald door de groengrijze of geelbruine schil. Als het fruit geen tijd heeft om biologisch te rijpen, wordt het aanbevolen om na verwijdering te worden verwijderd naar een donkere, koele plaats om te rijpen.

aubergine zaden

Hoewel er bepaalde regels zijn voor het kiezen van een zaad, hebben de methoden van drogen en bewaren ook invloed op de kwaliteit van het zaad.

Zaad drogen en bewaren

Aubergines vereisen, in tegenstelling tot andere nachtschadegewassen, naleving van bepaalde voorwaarden die een langdurige conservering van het zaad garanderen. Dus nadat de zaden zijn verzameld, moeten ze grondig worden gedroogd. Drogen in de frisse lucht, op een donkere plaats, wordt als de beste optie beschouwd.

Als de weersomstandigheden het niet toelaten, worden de zaden in een dunne laag in een geventileerde ruimte op een vel papier uitgespreid. Dit proces duurt meestal enkele dagen.

Als het zaad helemaal droog is, moet er een combinatie van externe factoren voor worden gecreëerd, wat zorgt voor een lange houdbaarheid.

Opslagtechnologie voor auberginezaad:

 1. Tara. De beste verpakking voor zaadmateriaal zijn tissuetassen of papieren zakken.
 2. Temperatuur. Het wordt niet aanbevolen om auberginezaden op een vochtige plaats te bewaren. De optimale temperatuur is + 10- + 15 graden. In dit geval is het noodzakelijk om tocht uit te sluiten, anders wordt het plantmateriaal onbruikbaar.

aubergine zaden

Als aan deze eisen wordt voldaan, verliezen de zaden hun kwaliteiten niet binnen 3-5 jaar. Na de aangegeven tijd wordt aanbevolen om ze te vervangen.

Thuis aubergine kweken uit zaden

Aubergine is een nogal grillig gewas dat bij het kweken enige zorg vereist. Als hij echter zijn best heeft gedaan, zal elke tuinman, die de zaden van zijn eigen oogst gebruikt, tevreden zijn met de resultaten van de opbrengst en de hoge kwaliteit van het fruit.

De noodzakelijke voorwaarden

Tegenwoordig biedt de consumentenmarkt vroege, midden- en laatrijpe auberginerassen aan. Elke soort vereist naleving van bepaalde groeiomstandigheden. Zo zijn gewassen in het vroege en middenseizoen bedoeld voor de teelt in de noordelijke regio's van het land, waar het klimaat nogal ruw is. Deze rassen worden in de regel in kassen en kasconstructies gekweekt.

Voor meer zuidelijke regio's kiezen tuinders voor laatrijpe aubergines. Hun groeiseizoen - van zaadontkieming tot biologische rijpheid van fruit, stelt je in staat om een ​​oogst in het open veld te krijgen.

Selectie van capaciteit en grondvoorbereiding

Aubergines hebben een vrij zwak wortelstelsel, dat tijdens de transplantatie ernstig wordt beschadigd. Om deze reden wordt tuinders geadviseerd om turfpotten te gebruiken voor het kweken van zaailingen.

aubergine zaailingen

Wat betreft de bodem, deze moet neutraal zijn qua zuurgraad en rijk aan voedingsstoffen. Daarom, als het land is gehaald van de plaats waar eerder nachtschade-gewassen groeiden, wordt het aanbevolen om het te bemesten met stikstof en minerale meststoffen.

Zaadvoorbereiding en zaaien

Voordat u zaden plant, moet u eerst het plantmateriaal voorbereiden. Dergelijke acties zullen de ontwikkeling van ziekten helpen voorkomen en het wortelstelsel van planten versterken. Zaadvoorbereiding bestaat uit desinfecterende maatregelen. Hiervoor wordt een 5% zoutoplossing bereid. Vervolgens worden er zaden gedurende 5 minuten in gedompeld. Na de aangegeven tijd worden ze gedurende 20 minuten met heet water gewassen. Nadat het plantmateriaal is voorbereid, kunt u beginnen met het planten.

Zaaitechniek:

 1. De turfpotten zijn gevuld met voorbereide aarde.
 2. De aarde wordt voorzichtig met warm water gemorst.
 3. In elke container wordt een verdieping van 1-1,5 centimeter gemaakt.
 4. Een zaadje wordt in de gaten geplaatst.
 5. Auberginezaden worden besprenkeld met aarde en bewaterd met druppeltjes in de lucht.

aubergine zaailingen

Aan het einde van het planten worden de potten bedekt met folie en op een warme, donkere plaats geplaatst.

Zorg voor zaaien

Een reeks maatregelen gericht op het verkrijgen van sterke zaailingen is het creëren van gunstige omstandigheden voor het ontkiemen van zaden.

Gewasverzorging omvat:

 1. Temperatuur behouden + 25- + 27 graden.
 2. Voorkomen van uitdroging van de grond.

In dit geval is het absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de grond niet drassig wordt. Bij voldoende vocht moet de film uit de potten worden verwijderd. Anders, met een bijkomend broeikaseffect, zullen de zaden onvermijdelijk afsterven.

Zorg voor zaailingen

Wanneer de eerste spruiten van zaailingen verschijnen, moet de container worden overgebracht naar een warme, lichte plaats, met een temperatuurregime van + 20- + 23 graden.

aubergine zaailingen

De daaropvolgende agrotechniek van de zorg voor zaailingen omvat:

 • tijdig water geven;
 • het losmaken van de grond;
 • topdressing met complexe meststoffen.

Vergeet ook tijdens het kweken van zaailingen geen ziekten en plagen.

Ziekte en ongediertebestrijding

Om de ontwikkeling van ziekten of de schadelijke effecten van ongedierte te voorkomen, moeten zaailingen periodiek worden geïnspecteerd. Bij aanwezigheid van insecten of vervorming van planten dienen onmiddellijk passende maatregelen te worden genomen. Dus, in de strijd tegen ongedierte, wordt ervaren tuinders geadviseerd om folkremedies te gebruiken. Het strooien van houtas op de grond wordt als de meest effectieve methode beschouwd en het wordt aanbevolen om de planten zelf met zeepachtig water te besproeien. In het geval van ziekten kunt u afkooksels of kruideninfusies gebruiken, samen met fungicide of insectendodende middelen.

houtas

Als de bovenstaande middelen de ontstane problemen niet aankunnen, wordt aanbevolen om chemicaliën te gebruiken.

Oogsten en opslag

De periode van biologische rijpheid van aubergines is afhankelijk van de variëteit. Gemiddeld kunnen de eerste vruchten 25-40 dagen na de bloei verwijderd worden. Je kunt de rijpheid van een aubergine ook bepalen aan de hand van de huidskleur. In de regel krijgt het een karakteristieke kleur voor de gegeven variëteit. Tegelijkertijd wordt het vruchtvlees van rijp fruit behoorlijk elastisch en worden de zaden wit.

Het oogsten gebeurt heel voorzichtig met een mes of een snoeischaar. De vruchten worden samen met de steel afgesneden; een "staart" met een lengte van 3-5 centimeter blijft over.

Om het geoogste gewas lang vers te houden, is het aan te raden om het op een donkere, koele plaats te bewaren bij een temperatuur van 0- + 2 graden. Na 2-3 weken is het nodig om bedorven en misvormd fruit te sorteren. Hele aubergines moeten worden afgeveegd met een droge doek.

Zoals je kunt zien, is het verzamelen van zaden en het verder kweken ervan een nogal arbeidsintensief proces. Door de bovenstaande tips te gebruiken en er alles aan te doen, zal zelfs een beginnende tuinman tevreden zijn met de kwaliteit van het gewas.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen